01. mar 2017 Pressemeddelelse

Ny rekord: Billigste fjernvarme i 10 år

Det er blevet billigere at være fjernvarmekunde. En ny analyse fra Energitilsynet viser, at prisen på fjernvarme er reduceret med knap 10% de seneste tre år. Analysen vækker glæde i Dansk Fjernvarme, der også hæfter sig ved, at priserne har fundet et mere ensartet lavt niveau.

Fjernvarmepriserne er de laveste i ti år.
Udviklingen over fjernvarmepriserne i løbet af de seneste ti år.

Der er godt nyt for de i alt cirka 3,6 millioner fjernvarmekunder i Danmark. I løbet af de seneste tre år er prisen på fjernvarme reduceret med knap 10 procent og ligger nu på det laveste niveau i den 10-årige periode, der eksisterer sammenhængende opgørelser for.

Prisfaldet skyldes dels lavere priser på gas og biomasse og en stigende mængde solvarme, men også at fjernvarmeselskaberne har reduceret deres omkostninger.

- Der har de seneste år været et stort fokus i fjernvarmesektoren på at reducere omkostningerne, så fjernvarmeselskabernes kunder kan få en lavere fjernvarmeregning. Den indsats ser nu ud til at bære frugt, og derfor er jeg naturligvis glad for, at priserne er faldet med knap 10 procent de seneste tre år til glæde for fjernvarmekunderne, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme

Lavere priser for forbrugerne
Hvor prisen på fjernvarme tidligere var præget af store udsving fra selskab til selskab, viser Energitilsynets seneste opgørelse, at priserne nu har fundet et mere ensartet lavt niveau. Antallet af selskaber med en fjernvarmepris på over 20.000 kroner for et standardhus er over de seneste tre år faldet fra knap 18 procent til i dag 5 procent.

- Når der er grund til at være særlig glad for den udvikling, vi nu ser, er det, fordi den indikerer, at fjernvarmeselskaberne ikke mangler incitamenter i den eksisterende regulering til at levere værdi til kunderne, siger Rune Moesgaard.

Forsyningsudspil er ikke kuren
Dansk Fjernvarme mener, at Energitilsynets seneste opgørelse synliggør, at fjernvarmesektoren er på rette vej med at reducere sine omkostninger til glæde for kunderne. Det er dermed mindre tydeligt, hvorfor ministeren for energi-, forsyning- og klima, Lars Chr. Lilleholt, med sit udspil til en forsyningsstrategi, finder det nødvendigt fundamentalt at ændre reguleringen af fjernvarmen.

- Forsyningsudspillet kommer til at virke som en fejlagtig dosis medicin ordineret til en sektor, der ikke er syg, men derimod leverer gode resultater til husholdninger og virksomheder, siger Rune Moesgaard og fortsætter:

- Hvis man rent politisk ønsker at sikre fjernvarmeselskaberne bedre muligheder for at reducere priserne yderligere, vil jeg anbefale regeringen, at de får offentliggjort afgiftsanalyserne og indgået en politisk aftale om afgiftsstrukturen. Det vil give selskaberne bedre sigtbarhed, og de vil kunne gennemføre sunde investeringer i grøn omstilling og nyere teknologi til gavn for kunderne.

Da fjernvarmeselskaberne er non-profit betyder det, at et fald i priserne kommer fjernvarmekunderne til gavn gennem lavere priser.

Fakta fra Energitilsynets opgørelse

 • Et gennemsnitligt hus (130 kvm, 18,1 MWh) kan opvarmes for 12.629 kroner pr. år.
 • Prisen for et gennemsnitligt hus er faldet med 10 procent de seneste 3 år (faste priser)
 • Antallet af selskaber med en pris under 10.000 kroner pr. år er steget fra 1,4 procent til 14,1 procent de seneste 3 år.
 • Antallet af selskaber med en pris over 20.000 kroner pr. år er faldet fra 17,8 procent. til 4,9 procent de seneste 3 år.
 • Ingen selskaber har længere en pris over 30.000 kroner pr. år
 •  

  Vi mener

  19. jun 2017 Folkemøde

  Se billederne: Fjernvarmen på Folkemødet

  Folkemødet på Bornholm er forbi. Her kan du opleve, hvordan fire dages folkemøde forløb set fra Dansk Fjernvarmes sociale medier. Og se alle billederne.

  16. jun 2017

  #fmdk: Veloplagt minister dømte i fordomsquizzen

  Stemningen var høj, da energi-, forsynings- og klimaministeren gæstede Forsyningshuset på Folkemødet til en fordomsquiz om forsyningen.

  16. jun 2017

  Se billederne: Propfyldt jazzarrangement på Næsgaarden

  Årets energiarrangement under Folkemødet var Dansk Fjernvarmes jazzaften på Næsgaarden, hvor rekordmange nød skøn musik under åben himmel. 

  15. jun 2017 Folkemøde

  #fmdk: Datacentre både bruger og kan levere grøn energi

  Mængden af data er enorm og derfor er der brug for store datacentre, der både er storforbrugere af strøm og leveringsdygtige i overskudsvarme. Dansk Fjernvarme åbnede Forsyningshuset på Folkemødet med en debat om datacentre.

  02. jun 2017 Pressemeddelelse

  Fjernvarmeforbrugernes penge skal bruges på deres varmeforsyning

  Fjernvarmeforbrugernes penge skal ikke bruges på alt muligt andet end deres varmeforsyning. Det er essensen i den nye politiske aftale, der netop er indgået.

  30. maj 2017 Pressemeddelelse

  Skrøbeligt fundament under regeringens 2025-plan

  Pengene til at indfri regeringens vækstmålsætning i 2025-planen er der ikke. Så hård er meldingen fra Dansk Fjernvarme i en kommentar til regeringens udspil.

  Leder

  12. jun 2017 Leder

  Vi kan levere i morgen, hvis politikerne vil

  Lige før pinse landede en ny politisk aftale om regulering af fjernvarmen. Den energipolitiske forligskreds var kaldt sammen for at finde fælles fodslag i sagen om forrentning, men konklusionen blev en ny aftale om regulering med en række tiltag, der skal gøre fjernvarmen billigere for forbrugerne.
  Der er forslag, der trækker både i den ene og i den anden retning, men jeg hæfter mig ved, at...

  Læs mere

  30. maj 2017 Debat

  Klumme: Her er konsekvenserne af en kommercialisering af varmeforsyningen

  Et ændret syn på investeringshorisont og risikovillighed kan føre til mindre solvarme, lavere effektivitet og mindre vedvarende energi, skriver analysechef i Grøn Energi Jesper Koch i en klumme på Energy Supply.

  30. maj 2017 Debat

  Minister til pumperne - varmepumperne

  Om bare 3 år skal der være 550 MW varmepumper i fjernvarmesektoren. Indtil nu er der kun installeret lidt over 40 MW. Der er derfor brug for en ekstra indsats for at komme i mål. Dansk Fjernvarme kalder energi-, forsynings- og klimaministeren til pumperne – varmepumperne.

  16. maj 2017 Debat

  Regeringen har ingen eksempler på overinvesteringer

  Forsyningsstrategien har to argumenter for at ændre selskabernes lånemuligheder og begrænse adgangen til KommuneKredit. Ingen af dem bakkes op af dokumentation på overinvesteringer i fjernvarmen, skriver Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen i et indlæg på Altinget.

  Nyhedsbrev

  Tilmeld Nyhedsbrev
  Afmeld Nyhedsbrev

  22. apr 2014 Debat

  Grund til bekymring

  Sætter man forbrugernes ejerskab af vandsektoren over styr ved en privatisering, så forsvinder enhver mulighed for faldende priser på vand, lyder det fra bestyrelsesformand Uffe Bro.

  16. apr 2014 Debat

  Klumme Fyr for mennesker – ikke for gråspurve

  Overskudsvarmen fra industrien kan være en gevinst for samfundet, men desværre bliver en del projekter stoppet på grund af de nuværende afgifter.