Til Energistyrelsen
HØRINGSSVAR OM UDKAST TIL BEENDTGØRELSEN OM INDREGNING AF DRIFTSMÆSSIGE AFSKRIVNINGER, HENLÆGGELSER TIL NYINVESTERINGER OG MED ENERGITILSYNETS TILTRÆDEN, FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL
Dansk Fjernvarme har torsdag d. 11. maj 2017 modtaget ovennævnte bekendtgørelse til høring og takker for muligheden for at give høringssvar.
Dansk Fjernvarme har forståelse for, at arbejdet i nogen grad haster, men finder det uacceptabelt at fastsætte så korte høringsfrister, særligt set i lyset af sagens komplekse karakter. Bekendtgørelsen indeholder væsentlige indholdsmæssige ændringer, og det kan ikke forventes, at høringsparterne fyldestgørende kan kommentere ændringerne på så kort tid.
I udkastet udvides § 8 således, at Energitilsynet også for forrentning kan undtage fra bestemmelserne, hvis de medfører 1) ”væsentlige ulemper for virksomheder eller forbrugere” eller 2) ”urimelig ulighed mellem virksomheder”. Dansk Fjernvarme mener overordnet, at udvidelsen synes unødvendig og alene skaber tvivl om Energitilsynets ageren i sager om forrentning af indskudskapital.
Det fremgår af § 6, stk. 1, at Energitilsynet fastsætter en rimelig forrentning af indskudskapital, hvilket må betegnes som en bred skønsmæssig beføjelse.
I udgangspunktet kan en rimelig forrentning per definition ikke medføre væsentlige ulemper for virksomheder eller forbrugere. I det omfang det alligevel vurderes, vil Energitilsynet blive sat i den situation, at de enten skal afskære virksomhederne fra deres rimelige forrentning eller påføre væsentlige ulemper for virksomheder eller forbrugere.
Ligeledes må det gælde, at en rimelig forrentning per definition ikke kan skabe en urimelig ulighed mellem virksomheder. I det omfang det alligevel vurderes, er det uklart, om det vedrører virksomhedernes fra- og tilvalg af ansøgning om forrentning og/eller opgørelsesmetoden for indskudskapital, samt hvordan Energitilsynet i givet fald skal reagere på dette. Hertil skal det bemærkes, at forrentning af indskudskapital sker efter ansøgning, og at mange virksomheder ikke ønsker denne forrentning.
Samlet set vurderer Dansk Fjernvarme, at udvidelsen derfor i bedste fald er unødvendig, og i værste fald ikke administrerbar, hvilket ikke kan betragtes som hensigtsmæssig regulering.
Energistyrelsen beskriver herudover i høringsnotatet en fremadrettet vejledning om opgørelse af anvendt indskudskapital og skitserer tre metoder for fastsættelsen heraf. Indenfor tidsfristen – og på baggrund af de korte beskrivelser – har Dansk Fjernvarme ikke mulighed for at vurdere indholdet i metoderne.
Detaljerne i vejledningen vil dog få væsentlig betydning for den fremadrettede fastsættelse af forrentningsgrundlag (og dermed forrentning), virksomhederne og forbrugerne. Dansk Fjernvarme har derfor en klar forventning om, at der afsættes ordentlig tid til udarbejdelsen af vejledningen, og at Dansk Fjernvarme inddrages i arbejdet.