20. okt 2017 Debat

Prisen på fjernvarme rasler ned

Prisen på fjernvarme falder, selvom prisen på brændsel har  været stigende. Det skyldes en stærk indsats fra landets fjernvarmeselskaber, der arbejder hver dag for at sikre billig og grøn fjernvarme til forbrugerne, skriver Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen i flere medier. 

Fjernvarmeforbrugere landet over kan lune sig ved lavere fjernvarmeregninger. Det skyldes en stærk indsats fra fjernvarmeselskaberne, skriver Kim Mortensen i et debatindlæg. Foto: Nils Rosenvold

Her på tærsklen til fyringssæson vil det sikkert glæde de fleste, at prisen på fjernvarme fortsat rasler ned. En ny opgørelse af Energitilsynet viser, at prisen på fjernvarme for et almindeligt hus i gennemsnit er faldet cirka 1.600 kroner de seneste tre år.

Sidste år faldt prisen på fjernvarme 0,7 procent. På trods af, at prisen på de brændsler som fjernvarmeselskaberne bruger - såsom naturgas og bæredygtig biomasse - har været stigende.

Fjernvarmeselskaberne arbejder hver dag for at sikre billig og grøn fjernvarme altid. Derfor glæder det mig, at vi nu kan se, at anstrengelserne bærer frugt, og at fjernvarmeselskaberne igen kan sætte prisen ned.

Der kan selvsagt være selskaber, der lokalt har udfordringer, der gør, at de ikke kan sætte prisen ned. Det kan blandt andet skyldes, at de har fået et statsligt pålæg om at fyre med bestemte brændsler.

I fjernvarmen vil vi gerne videre. Det kan vi blandt andet komme ved at give fjernvarmeselskaberne mulighed for at udnytte den stigende mængde overskudsvarme fra industrien og fra de mange nye datacentre.

Skal vi kunne bruge denne billige og miljøvenlige varme, kræver det imidlertid, at fjernvarmeselskaberne investerer i en varmepumpe. Det koster penge. Det gør det også at bruge den el, der skal til for at holde varmepumpen kørende. Og i øjeblikket er det den høje elvarmeafgift på el til kollektive varmepumper, kombineret med meget ufleksible tariffer til netselskaberne, der hindrer, at vi kan udnytte overskudsvarmen.

Derfor foreslår vi, at regeringen halverer elvarmeafgiften til kollektive varmepumper, så fjernvarmeselskaberne kan få lov til at levere billig og miljøvenlig varme til sine forbrugere og at elnetselskaberne får set på deres alt for ufleksible betalingsstruktur. 

(Indlægget blev oprindeligt bragt i flere medier - herunder Dagbladet Ringsted - den 18. og 19. oktober 2017)

Vi mener

12. nov 2017 Pressemeddelelse

Erhvervspakken sætter strøm til fjernvarmen

Godt nyt for landets fjernvarmekunder, når partierne bag erhvervspakken halverer elafgiften til varmepumper, lyder det fra Dansk Fjernvarme i en reaktion til aftalen om erhvervspakken.

09. nov 2017 Pressemeddelelse

God aftale om EU’s kvotehandelssystem

EU-landene har netop indgået en aftale, der vil give den grønne omstilling et tiltrængt rygstød. Det mener Dansk Fjernvarme, der roser aftalen.

09. nov 2017 Pressemeddelelse

Fornuftigt forslag at halvere elafgift til varme

Elafgiften til varme skal ned, foreslår de Radikales leder Morten Østergaard. Fornuftigt, lyder det fra Dansk Fjernvarme, da det vil gøre det muligt at udnytte overskudsvarmen fra industrien og datacentrene.

31. okt 2017 Pressemeddelelse

God aftale vil styrke dansk forskning i energiteknologi

Dansk Fjernvarme roser bred aftale om udmøntning af forskningsreserverne til forskning i energiteknologi.

30. okt 2017 Pressemeddelelse

100 kraftvarmeværker klar til at sikre elkunderne

Nystiftet selskab for elhandel står klar til at tilbyde 400 MW elkapacitet til elhandlerne, så de kan tilbyde elkunder afregning til spotpris med loft over elprisen.

Leder

16. okt 2017 Leder

Billig varme i hele Danmark

De seneste fem år har fjernvarmen netto fået 20.000 nye forbrugere hvert år, og nem og billig varme er helt sikkert en del af forklaringen. Fjernvarmeselskaberne vil gerne fortsætte den positive udvikling, men i horisonten lurer en udfordring, der kan gøre det svært for dem at holde prisen nede. En udfordring, der er politisk besluttet på en baggrund, der ikke længere flugter med...Læs mere

05. okt 2017 Debat

Replik: Teori alene giver ikke mere overskudsvarme i stuerne

Dansk Energis forslag om en forenkling af overskudsvarmeafgiften er fin teori, men passer ikke nødvendigvis til virkeligheden, skriver John Tang, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

28. sep 2017 Debat

Vi har overskud af varme – brug den

Industrien vil gerne af med varmen, og fjernvarmeselskaberne efterspørger miljøvenlig, billig varme. Afgifter står desværre i vejen, men løsningen ligger lige for, skriver Troels Ranis og Kim Mortensen.

21. sep 2017 Debat

Klumme: Energisektoren har brug for smart afgiftsreform

De tre store forsyningssystemer bør bindes sammen. Kun på den måde får vi et grønt og konkurrencedygtigt energisystem. Derfor bør vi vælge den smarte løsning til el-afgiften, skriver analysechef i Grøn Energi, Jesper Koch.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

07. nov 2017 Høringssvar

Udkast til bekendtgørelse om betaling for myndighedsbehandling på varmeområdet 

Energitilsynet oplyser, at den kommende gebyrbekendtgørelse på varmeområdet alene har mindre ændringer af administrativ karakter. Formålet med reglerne på varmeområdet er primært at sikre Energitilsynet bemyndigelse til at udstede bekendtgørelser om betaling for myndighedsbehandling på varmeområdet. Dansk Fjernvarme har på denne baggrund ikke nogle bemærkninger til bekendtgørelsen.