20. okt 2017 Debat

Prisen på fjernvarme rasler ned

Prisen på fjernvarme falder, selvom prisen på brændsel har  været stigende. Det skyldes en stærk indsats fra landets fjernvarmeselskaber, der arbejder hver dag for at sikre billig og grøn fjernvarme til forbrugerne, skriver Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen i flere medier. 

Fjernvarmeforbrugere landet over kan lune sig ved lavere fjernvarmeregninger. Det skyldes en stærk indsats fra fjernvarmeselskaberne, skriver Kim Mortensen i et debatindlæg. Foto: Nils Rosenvold

Her på tærsklen til fyringssæson vil det sikkert glæde de fleste, at prisen på fjernvarme fortsat rasler ned. En ny opgørelse af Energitilsynet viser, at prisen på fjernvarme for et almindeligt hus i gennemsnit er faldet cirka 1.600 kroner de seneste tre år.

Sidste år faldt prisen på fjernvarme 0,7 procent. På trods af, at prisen på de brændsler som fjernvarmeselskaberne bruger - såsom naturgas og bæredygtig biomasse - har været stigende.

Fjernvarmeselskaberne arbejder hver dag for at sikre billig og grøn fjernvarme altid. Derfor glæder det mig, at vi nu kan se, at anstrengelserne bærer frugt, og at fjernvarmeselskaberne igen kan sætte prisen ned.

Der kan selvsagt være selskaber, der lokalt har udfordringer, der gør, at de ikke kan sætte prisen ned. Det kan blandt andet skyldes, at de har fået et statsligt pålæg om at fyre med bestemte brændsler.

I fjernvarmen vil vi gerne videre. Det kan vi blandt andet komme ved at give fjernvarmeselskaberne mulighed for at udnytte den stigende mængde overskudsvarme fra industrien og fra de mange nye datacentre.

Skal vi kunne bruge denne billige og miljøvenlige varme, kræver det imidlertid, at fjernvarmeselskaberne investerer i en varmepumpe. Det koster penge. Det gør det også at bruge den el, der skal til for at holde varmepumpen kørende. Og i øjeblikket er det den høje elvarmeafgift på el til kollektive varmepumper, kombineret med meget ufleksible tariffer til netselskaberne, der hindrer, at vi kan udnytte overskudsvarmen.

Derfor foreslår vi, at regeringen halverer elvarmeafgiften til kollektive varmepumper, så fjernvarmeselskaberne kan få lov til at levere billig og miljøvenlig varme til sine forbrugere og at elnetselskaberne får set på deres alt for ufleksible betalingsstruktur. 

(Indlægget blev oprindeligt bragt i flere medier - herunder Dagbladet Ringsted - den 18. og 19. oktober 2017)

Vi mener

20. feb 2018 Pressemeddelelse

Vand og varme i mål med kodeks for godt bestyrelsesarbejde

Danske Vandværker og Dansk Fjernvarme præsenterer i dag kodeks for godt bestyrelsesarbejde i de forbrugerejede selskaber.

19. feb 2018 Pressemeddelelse

EUs energimål kan åbne døren for dansk erhvervsliv

Følges anbefalingerne fra en ny rapport fra Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi vil dansk erhvervsliv have gode muligheder for at øge eksporten af energiteknologi. Det vurderer Dansk Fjernvarme. 

02. feb 2018 Pressemeddelelse

Elafgift til varme: God grøn aftale

Et bredt politisk flertal har i dag besluttet at fremrykke den afgiftsnedsættelse på elafgift til varme, der blev vedtaget med erhvervspakken i november sidste år. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

17. jan 2018 Pressemeddelelse

Ambitiøse målsætninger i parlamentet vækker glæde

Der er glæde i Dansk Fjernvarme over de afstemninger som EU Parlamentet netop har været igennem om ambitionerne på udbygningen med vedvarende energi og på energieffektivitet.

16. jan 2018 Pressemeddelelse

Landsretsdom vækker bekymring hos Dansk Fjernvarme

DANVA tabte skattesag i Landsretten og forbrugere kan nu se frem til voldsom skatteregning – Dansk Fjernvarme vil have minister til at sikre varmekunder mod at få et lignende smæk som følge af ny regulering.

27. dec 2017 Pressemeddelelse

Tidlig nytårsgave til fjernvarmeforbrugerne

Prisen på fjernvarme er faldet i 2017 – særligt blandt de selskaber, der har de højeste priser. Det viser en ny prisstatistik fra Energitilsynet. Det glæder Dansk Fjernvarme, der dog ser risiko for prisstigninger forude.

Leder

29. jan 2018 Leder

Fremtiden er nu

Snart sætter Folketingets partier sig sammen for at indgå en ny energipolitisk aftale, der rækker frem mod 2030. Vi ser frem til aftalen, der skal sætte rammen for de vilkår, der skal bringe os i mål med den grønne omstilling.

Som inspiration til arbejdet har Dansk Fjernvarme fremlagt 13 konstruktive bidrag, der viser, hvordan vi som samfund og forbrugere får billigere og mere...Læs mere

16. nov 2017 Debat

Vi har kompetente bestyrelser i forsyningssektoren

Der skal bestemt være plads til en debat om ejerforholdene i forsyningssektoren. Men hvis vi må supplere teori med fakta fra den virkelige verden får en bedre debat, skriver Dansk Fjernvarmes Rune Moesgaard.

14. nov 2017 Debat

Nej, afbrænding af biomasse går ikke ud over biodiversitet

REPLIK: Det er en misforståelse, at afbrænding af biomasse fra de danske skove forringer biodiversiteten. Efterlades alt i skovene, går det ud over ejernes økonomi og i sidste ende biodiversiteten, skriver Kate Wieck-Hansen. 

10. nov 2017

Klumme: Danmark viser vejen for Europa

Den danske fjernvarme er et internationalt forbillede for, hvordan det er lykkedes at omstille varmesektoren, hvor den vedvarende energi udgør en stadig større andel, skriver Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme i en klumme i Energy Supply.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. dec 2017 Høringssvar

Forslag til Lov om Forsyningstilsynet

Dansk Fjernvarme kommenterer i samarbejde med Dansk Affaldsforening og Danske Vandværker forslag til ny organisering af Energitilsynet. Læs hele høringssvaret her.

21. dec 2017 Høringssvar

Udkast til ændringsbekendtgørelse til anmeldelsesbekendtgørelsen

Dansk Fjernvarme kommenterer Energitilsynets ændringsbekendtgørelse, der vil medføre ensretning af varmeregnskabsåret. Læs hele høringssvaret her.