05. okt 2017 Debat

Replik: Teori alene giver ikke mere overskudsvarme i stuerne

Dansk Energis forslag om en forenkling af overskudsvarmeafgiften er fin teori, men passer ikke nødvendigvis til virkeligheden, skriver John Tang, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

Skal der ændres grundlæggende på de skatter og afgifter, der sætter rammerne for udviklingen af energisystemet, bør det være sund fornuft at inddrage såvel den teoriske viden som den praktiske virkelighed, inden der konkluderes alt for firkantet.

Det bliver tydeligt, når Dansk Energi i et indlæg 22. september argumenterer for, at en fortsat afgift på overskudsvarme og en fjernelse af elafgiften ikke kan stå alene i debatten om fremtidens energiafgifter, hvis målet er at få øget udnyttelse af overskudsvarme.

Ingen projekter, værdiløs forenkling
Dansk Energi mener, at løsningen på problemet med overskudsvarme alene skal ske med en forenkling af overskudsvarmeafgiften, hvilket stemmer overens med afgiftsanalysens forslag til en fast afgift på 22,8 kr/GJ samt en sænkning af elafgiften.

Men Dansk Energi må i forbindelse med deres analyser af afgiftssystemet have overset at kigge på, om den foreslåede forenkling medfører mere eller mindre overskudsvarme. Hvis forenklingen betyder, at ingen overskudsvarmeprojekter med lavtemperatursspildvarme bliver til noget, så har forenklingen ingen værdi.

Når varmen leveres med lave temperaturer mellem 20 og 40 grader celcius, kan den kun anvendes med varmepumpe. Og her bliver overskudsvarmeprisen inklusiv afgift for dyr i forhold til den værdi, varmen har, når den leveres.

Virkelighedsfjern argumentation
Brancheforeningen foreslår også at holde fast i en afgift på overskudsvarme med argumentet om, at en fjernelse vil betyde, at industrien vil få et incitament for at fyre ekstra og derved skabe mere overskudsvarme.

Den påstand ligger dog langt fra den virkelighed, vi oplever, når vi taler netop overskudsvarme med produktionsvirksomheder. Her lyder det med én stemme, at de udnytter energien så meget, som de kan. Skulle virksomhederne fyre mere, ville det også betyde højere omkostninger for køb af brændsler, hvilket de næppe er interesseret i.

Det er rigtigt, at der er en række sunde overskudsvarmeprojekter, som venter afklaring, men Dansk Energis foreslåede afklaring medfører blot, at de ikke bliver til noget – hvilket jo også er en form for afklaring.

Den afgørelse, der for nylig kom vedrørende datacentre, som vil forære varmen bort, er langt vigtigere og fremmende for overskudsvarme end Dansk Energis forslag, som medfører mindre overskudsvarme. Men også for de selskaber i industrien, der har udgifter i forbindelse med udnyttelse af overskudsvarmen, bør kunne forvente at få deres omkostninger dækket, hvis ellers den samlede økonomi i projektet er sund.

Det skjulte budskab
Mon ikke det i virkeligheden er sænkning af elafgiften, der er Dansk Energis budskab i indlægget, idet Dansk Energi naturligt nok har en interesse i en lavere elektricitetsafgift. Derudover er Dansk Fjernvarme helt enige i, at elafgiften på elektricitet anvendt til fjernvarmefremstilling bør sænkes, så vi kan få gang i de store varmepumper. Det vil ikke kun give en grønnere fjernvarme, det vil også knytte el- og fjernvarmesystemerne tættere sammen, så fjernvarmenettet kan fungere som batteri for den fluktuerende vind- og solenergi. Og det behøver ganske rigtigt ikke at vente til en ny energiaftale.

(Indlægget blev oprindeligt bragt på Altinget den 4. oktober)

Vi mener

05. dec 2017 Pressemeddelelse

Dansk Fjernvarme: Vi frygter manglende garanti for omkostningsloft

Regeringen vil ikke give en garanti for, at fjernvarmeselskabernes pligt til at forberede sig på ny regulering kommer til at ligge indenfor de forventede 183 millioner kroner. Det vækker alvorlig bekymring hos Dansk Fjernvarme.

30. nov 2017 Høringssvar

15 bekendtgørelser der overfører opgaver fra Energinet til Energistyrelsen

DFj hilser opgaveoverførslen velkommen, men påpeger at man også godt kunne overføre Energinets myndighedsopgaver vedrørende gasdistributionsnettet, og at den omlægning af PSO afgiften de laver på ilandføringskabler fra kystnære havvindmøller kan være i strid med den politiske aftale om afskaffelse af PSO-afgiften af 17. november 2016.

12. nov 2017 Pressemeddelelse

Erhvervspakken sætter strøm til fjernvarmen

Godt nyt for landets fjernvarmekunder, når partierne bag erhvervspakken halverer elafgiften til varmepumper, lyder det fra Dansk Fjernvarme i en reaktion til aftalen om erhvervspakken.

09. nov 2017 Pressemeddelelse

God aftale om EU’s kvotehandelssystem

EU-landene har netop indgået en aftale, der vil give den grønne omstilling et tiltrængt rygstød. Det mener Dansk Fjernvarme, der roser aftalen.

09. nov 2017 Pressemeddelelse

Fornuftigt forslag at halvere elafgift til varme

Elafgiften til varme skal ned, foreslår de Radikales leder Morten Østergaard. Fornuftigt, lyder det fra Dansk Fjernvarme, da det vil gøre det muligt at udnytte overskudsvarmen fra industrien og datacentrene.

Leder

01. dec 2017 Leder

Sæt fjernvarmen fri

Når de nye kommunalpolitikere træder sammen i januar, bør de – i samarbejde med det lokale fjernvarmeselskab – se hinanden i øjnene og lægge en plan for fjernvarmens fremtid. En plan der uvilkårligt kommer til at hænge sammen med det udspil til en ny energipolitisk aftale, som regeringen offentliggør efter nytår.

Vi har meget tydeligt meldt ud, at fjernvarmen kan blive...

Læs mere

12. okt 2017 Debat

Replik: Brancheaftale sikrer, at biomassen er grøn

Energibranchen har taget ansvar for at sikre bæredygtig el og varme med brancheaftalen om bæredygtig biomasse. Den sikrer, at biomasse er bæredygtigt – også når det er importeret, skriver Kate Wieck-Hansen, teknisk konsulent hos Dansk Fjernvarme i en replik til NOAH på Altinget.

28. sep 2017 Debat

Vi har overskud af varme – brug den

Industrien vil gerne af med varmen, og fjernvarmeselskaberne efterspørger miljøvenlig, billig varme. Afgifter står desværre i vejen, men løsningen ligger lige for, skriver Troels Ranis og Kim Mortensen.

21. sep 2017 Debat

Klumme: Energisektoren har brug for smart afgiftsreform

De tre store forsyningssystemer bør bindes sammen. Kun på den måde får vi et grønt og konkurrencedygtigt energisystem. Derfor bør vi vælge den smarte løsning til el-afgiften, skriver analysechef i Grøn Energi, Jesper Koch.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

07. nov 2017 Høringssvar

Udkast til bekendtgørelse om betaling for myndighedsbehandling på varmeområdet 

Energitilsynet oplyser, at den kommende gebyrbekendtgørelse på varmeområdet alene har mindre ændringer af administrativ karakter. Formålet med reglerne på varmeområdet er primært at sikre Energitilsynet bemyndigelse til at udstede bekendtgørelser om betaling for myndighedsbehandling på varmeområdet. Dansk Fjernvarme har på denne baggrund ikke nogle bemærkninger til bekendtgørelsen.