Landet over har såvel de forbrugerejede som de kommunalt ejede fjernvarmeselskaber gennem de seneste år gennemført en stille, men vigtig energiteknologisk revolution. Her har ansvarlige ledelser og bestyrelser sikret en udnyttelse af vores ressourcer, der selv efter internationale standarder er meget høj.
Det har betydet, at vi i dag kan lave fjernvarme af overskudsvarme fra spildevand og affald. Vi kan indpasse store mængder af solens stråler i fjernvarmen, og vi er med store varmepumper godt på vej til at skabe endnu bedre sammenhæng mellem varme og de stigende mængder grøn vindmøllestrøm.
Ingen lades i stikken
Det er den samme ansvarlighed vi igennem en årrække har set i de store byer, hvor kommunale selskaber har overtaget kraftværkerne, da de tidligere kommercielle ejere ikke længere kunne få økonomien til at løbe rundt. Disse kommuner påtager sig et stort men også nødvendigt ansvar ved ikke at lade forbrugerne i stikken, men i stedet fremtidssikre den nødvendige varmeforsyning.
Denne udvikling og ikke mindst det tempo i udviklingen, vi har oplevet, havde vi næppe set med kommercielt ejerskab, hvor fokus i sagens natur først og fremmest er på at sikre et kortsigtet afkast og ikke påtage sig det ansvarlige ejerskab for kommunens eller selskabets forbrugere.
Ekstraregning på 3,6 mia.
Det fremlagte udspil til en ny forsyningsstrategi vil i vid grad udviske forskellen mellem forbruger- og kommunalt-ejede selskaber og det kommercielle marked, hvor hensynet til afkast sættes over hensynet til klima og miljø, forsyningssikkerhed og forbrugerne.
Forsyningsselskaberne vil med en konkurrenceudsættelse af sektoren blandt andet ikke længere have adgang til de billige lån i KommuneKredit, hvormed eksisterende lån skal refinansieres og nye lån skal optages på det private lånemarked. Analyser viser, at alene refinansieringen af fjernvarmens eksisterende lån vil med en 2 procentpoint højere rente koste forbrugerne cirka 3,6 milliarder kroner.
Det er ikke det, fjernvarmekunderne har brug for. Det, de har brug for, er aktive ejere, hvad enten det er forbruger- eller kommunalt-ejede selskaber, der aktivt prioriterer samfundshensynet med beslutninger, der tilgodeser både klima og miljø, forsyningssikkerhed og forbrugerne. Det har de haft mulighed for indtil i dag samtidig med, at de har understøttet teknologiudviklingen til gavn for den danske industri. Det mener vi er værd at kæmpe for at bevare.
(Indlægget blev oprindeligt bragt af Danske Kommuner den 18. januar 2017)