12. sep 2018 Presseklip

Millionregning for at flytte tilsynet

LÆS I DAG: Fjernkøling rykker tættere på. Økologisk Byggeri: Nytteløst at forbyde brændeovne. Bornholm vil være testzone for grøn energi. Kritik af planer for at afskaffe gebyr på affald. Halmmangel er ikke så slem.    

Altinget:
Millionregning for at flytte tilsynet

I alt 13 millioner kroner. Så meget kommer det til at koste at flytte Forsyningstilsynet (tidligere Energitilsynet) til Frederiksværk.

Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt, oplyser til Altinget, at det blandt andet er den fysiske flytning, der kommer til at koste penge. Men også udgifter til nye medarbejdere, som man vil forsøge at ansætte hurtigt, så tilsynet kommer til at køre med overnormering allerede nu, så man kan få sagsbehandlingstiden ned.

- Det er blandt andet på varmeområdet, hvor vi sidder med nogle sager om forrentning af indskudskapital. De sager havde vi forventet ville være færdige ved udgangen af i år. Men fordi vi er ramt af mange ledige stillinger på det område, når vi det ikke, siger Carsten Smidt.

*****

Berlingske:
Fjernkøling rykker tættere på

HOFOR har i år haft 165 procent højere omsætning på fjernkøling af virksomheder i København end sidste år, skriver Berlingske.

En del af forklaringen er den varme sommer i år, men indikerer, at fjernkølingens danske gennembrud rykker tættere på.
- Vi har fået et øget antal henvendelser med ønsker om at få etableret fjernkøling. Det drejer sig om 20-30 pct. flere henvendelser, end vi plejer. De er måske kommet lidt forsinket, i forhold til hvornår varmen faktisk var der, siger HOFOR’s fjernkølingschef Flemming Birck Pedersen.

Indtil videre ligger 20 km fjernkølingsrør under København, og større virksomheder i nærheden af dem kan få kølet med god økonomi målt i kroner og CO2.

Høje Tastrup Fjernvarme leverer bl.a. også fjernkøling i Storkøbenhavn.

*****

Byg-Tek:
Økologisk Byggeri: Nytteløst at forbyde brændeovne

København vil forbyde nye brændeovne i de 99% af boligerne, som har fjernvarme. Men det vil hæmme økologisk byggeri og fratage borgerne en vigtig kilde til velvære, siger Landsforeningen Økologisk Byggeri, ifølge Byg-Tek.

Foreningen henviser til, at forureningen fra Københavns brændeovne ifølge den seneste rapport fra DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, rapport 217 fra 2017) cirka er 75 % mindre end hidtil antaget.

Rapporten peger også på, at de godt 16.000 brændeovne i København vurderes at være skyld i 10 såkaldt 'for tidlige' dødsfald om året, hvilket kan ses i lyset af, at over 6.000 dør om året i København. Der er samtidig stor usikkerhed på formodede dødstal, som er beregnet ud fra modeller med stribevis af antagelser og forenklinger, lyder det fra Landsforeningen Økologisk Byggeri i et åbent brev til medlemmerne af Københavns Borgerrepræsentation.

Landsforeningen Økologisk Byggeri peger i stedet på dieselpartikler, som en langt større synder end brændeovne.

- Miljøkampen må være at få de værste ting, nemlig olie og kul, ud og at finde gode måder at fyre med træ på for at udnytte de store fordele, det giver. Reelle problemer ved brændefyring skal tages alvorligt, og vi ønsker brugbar viden om partiklers skadevirkning, at dårlige fyringssteder og -metoder sløjfes, og at der udvikles brugbare og økonomisk realistiske teknologier til røgrensning, skriver foreningen.

*****

Politiken:
Bornholm vil være testzone for grøn energi

Bornholm er rigtig godt med, når det gælder om at være selvforsynende med energi. Sidste år dækkede øens egen elproduktion 59 procent af elforbruget, og i år forventes tallet at nå op på 70 procent. Resten kommer via et kabel fra Sverige og er også CO2-fri. Nu satser Bornholm på at blive testzone og dermed få mulighed for at afprøve nye grønne energiløsninger uden at tage hensyn til energiafgifterne. Det skriver Politiken.

Den nye energiaftale afsætter 12,5 millioner kroner til test af regulatoriske frizoner, og øens viceborgmester Anne Thomas (AL), der også er formand for regionskommunens klima- og bæredygtighedsudvalg, mener at Bornholm med sin geografi er det ideelle valg som laboratorium for den grønne omstilling af energisektoren.

- Vi har et ønske om at blive testzone for at skubbe afgifterne ud til kablet og for at få støtte til et sekretariat, der kan lave et plug'n'play-'sandkassemiljø' for forskningspartnere. Vi vil naturligvis sikre, at Finansministeriet får de afgifter, de skal have. Men de bliver ikke nødvendigvis lagt ud på den enkelte forbruger. Det er det, der er så genialt ved, at vi er en ø: Vi kan så at sige betale ved kassen, når vi går ud, siger Anne Thomas til Politiken.
*****

Altinget:
Kritik af planer for at afskaffe gebyr på affald

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil af med det omstridte erhvervsaffaldsgebyr. Men både KL og Dansk Affaldsforening kræver svar på, hvordan vil regeringen så vil finansiere de ting, som gebyret i dag går til.

- Vi ved ikke, hvad de 50 millioner skal dække over, og det kunne vi godt tænke os at vide, siger Mette Jensen, kontorchef i KL's kontor for teknik og miljø til Altinget.

I dag bruges gebyret på udarbejdelse af affaldsplaner, den administrative drift af affaldsdatasystemet, datahåndtering i forbindelse med regulativfastsættelser og lignende. Mette Jensen mener derfor, der kan være udsigt til, at skatteyderne i stedet ender med regningen.

Dansk Affaldsforening tilslutter sig kritikken, og vil vide, hvad man gør ved stigende omkostninger på området.

Affaldsgebyret har været kritiseret for, at også virksomheder, der ikke bruger genbrugsstationerne, skal betale et affaldsgebyr. Samtidig har Dansk Byggeri påvist, at der er store kommunale forskelle på, hvad gebyret koster – fra 80 kroner i Stevns Kommune til mere end 1.000 kroner i Albertslund Kommune.

Rasmus Jarlov (K) har dog ikke kommenteret på sagen.  

*****

Aars Avis:
Halmmangel er ikke så slem

Der er meget, der tyder på, at halmmanglen langt bliver så slem, som det så ud til under den knastørre sommer. I hvert fald ikke i Nordjylland, hvor tal fra den overståede høst tyder på, at der bliver mangel, men at det ikke bliver en katastrofal mangel. Det skriver Aars Avis.

Normalt snitter landmændene store dele af deres halm og pløjer det ned, så det fungerer som gødning på markerne. Det har landmændene undladt at gøre i år, og derfor ser det nu ud til, at de fleste landmænd har halm nok til dyrene – og at der også vil være tilstrækkeligt med halm til fjernvarmeværkerne.

- Det ene år er det godt for dem, og det andet år er det godt for os, og det tredje år er det godt for begge parter. Så det er sådan en aftale, der bare kører, siger driftsleder Jens Larsen fra Hørby Fjernvarmeværk til TV2 Nord.

Han tilføjer, at fjernvarmeværket ikke har betalt mere for deres halm, end de plejer at gøre.

*****

På fredag er der rejsegilde på det nye energianlæg hos Kjellerup Fjernvarme. Det drejer sig bl.a. om et flisværk, der sammen med det øvrige anlæg blev bestilt i februar. Hen over foråret og sommeren er det hele blevet dokumenteret og produceret. I videoen nedenfor kan du følge ankomst og indsætning af af de store hovedkomponenter, såsom kedelstativ, ristepart, ESP røggasfilter, strålingspart, konvektionspart og dome.

Nyheder

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

24. sep 2018

A.P. Møller Holding: Samspil med fjernvarmen er vigtig for geotermiens succes

Den store udbredelse af fjernvarme i Danmark er grundlaget for en geotermisk succes, mener Samir Abboud, der er direktør i A. P. Møller Holdings nye geotermiafdeling.

19. sep 2018

Aalborg vil gerne satse på geotermi

Aalborg Forsyning skal omstille Nordjyllandsværket fra kul. Her ønsker man, at geotermi kan blive en del af løsningen.

19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

17. sep 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Værsgo, hr. minister, her er vores anbefalinger

På vegne af en samlet energibranche kunne fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, overrække 6 helt konkrete anbefalinger, der vil sikre udbredelse af varmepumper, til ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt. Se overrækkelsen i videoen herunder og hent anbefalingerne under Download.

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

07. sep 2018 Energiaftale

Det ligner et massivt biomasse-selvmål

Den nye energiaftale kan tvinge energisektoren til en massiv udbygning med biomasse trods ønsket om det modsatte. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har regnet på aftalen.

06. sep 2018 Energiaftale

Alternativet: Vi skal have et miks af teknologier

Energiordfører Christian Poll fra erkender, at det kan være svært at omstille fra kul uden at komme forbi biomasse. Han mener også, det er naturligt at udfase kraftvarmekravet til de centrale værker.

04. sep 2018 Landsmøde

LM2018: Hotelbooking-systemet åbner igen onsdag kl. 13

Tirsdag formiddag åbnede tilmelding til Dansk Fjernvarmes Landsmøde 2018. Efter en time gik hotelbooking-systemet ned på grund af en fejl i systemet. Vi åbner igen onsdag den 5. september kl. 13. Du kan fortsat tilmelde dig landsmødet. 

28. aug 2018

Fjernkøling modstod den hede sommer

I anledning af den rekordvarme sommer har Dansk Fjernvarme taget temperaturen på fjernkølingen hos de tre medlemmer, der allerede nu udbyder det.

28. aug 2018

Hollændere besøgte solvarme i regnvejr i Brædstrup

Det var let dårlig timing, da den hollandske vandmyndighed tog på inspirationstur til Danmark for at se på den særlige kombination af solvarme og lagring i undergrunden. De ramte en af de vådeste dage i sommeren 2018.

25. sep 2018 Navnenyt

To nye ansat i DME

Ny i ejerkredsen og ny juniorpartner hos DME.

24. sep 2018 Navnenyt

Vicedirektør fratræder i CTR

Vicedirektør i CTR I/S, Jan Elleriis, fratræder efter sin stilling for at blive særlig rådgiver samme sted.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

18. sep 2018 Presseklip

Strid om udbud på millionprojekter

LÆS I DAG: 2.200 husstande i Køge varmes op med overskudsvarme. Aabybro Fjernvarme har fået flere forbrugere. Hammel har øget varmesalget med 10 procent. Der er styr på energiforbruget i Danmark.Verdens energiforbrug topper i 2035. Olieforbruget stiger og stiger.

17. sep 2018 Presseklip

Nyt kraftvarmeværk indviet i Sindal

LÆS I DAG: Nyt kraftvarmeværk indviet i Sindal. Taskforce skal sikre udnyttelse af overskudsvarme. Solen har leveret sommerens varme i Snedsted. Horsens kan fortsætte udrulning af fjernvarme. 138 tog på rundtur i Næstved.

14. sep 2018 Presseklip

Fynsværket skal skifte fra kul senest i 2025

LÆS I DAG: Kvotepris bliver ikke ændret. Regeringen vil hjælpe forbrugerejede vandværker. Havvindmøller bliver mødt af protester. EU yder for lidt beskyttelse mod luftforurening. Forurening fra brændeovne betyder kun lidt for mange danskere.    

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

14. sep 2018 Navnenyt

DFH's bestyrelse lægger planer for fremtiden

DFH's bestyrelse har lagt strategi for selskabets fremtid efter energispareordningens ophør efter 2020.

04. sep 2018 Navnenyt

Ny chefkonsulent i NIRAS

Janus H. Christiansen skal som ny chefkonsulent i NIRAS blandt andet arbejde med fjernvarme.

03. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Dansk Affaldsforening

Charlotte Fischer skifter fra Concito til Dansk Affaldsforening. 

31. aug 2018 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Peter Skovsgaard er fra den 1. september ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme.

30. aug 2018 Navnenyt

Isoplus sætter generationsskifte i gang

Bo Olsen er ny viceadministrerende direktør for isoplus Fjernvarmeteknik og skal på sigt overtage efter Verner Rosendal.

29. aug 2018 Navnenyt

Ny uddannelseskonsulent i Dansk Fjernvarme

Ane Puggaard Elbro Jørgensen er ny uddannelseskonsulent i Dansk Fjernvarme.