09. aug 2018 Presseklip

Opposition vil have grønt superministerium

LÆS I DAG: Opposition vil have grønt superministerium. Havvindmøller ved Bornholm er opgivet. Vindmøller nødvendige for at gøre Bornholm CO2-neutral. Usikkerhed om overskudsvarme hos Apple. Lunken opbakning til dyrere flyrejser.

Altinget:
Opposition vil have grønt superministerium

Der er pres på Socialdemokratiet fra den øvrige opposition for at få oprettet et ”superministerium”, der skal have grøn omstilling og klima som den centrale ressortområde og som samtidig skal være sikret plads i de mest magtfulde regeringsudvalg. Det skriver Altinget.dk.

Det er den enslydende melding fra SF, Alternativt og Enhedslisten, der retter udmeldingen mod Socialdemokratiet. De tre partier mener, at der er brug for at give grøn omstilling og klima en langt mere central placering i regeringsapparatet og tilføre området flere muskler.

Her og nu vælger S at træde vande i forhold til kravet fra de partier, der formentlig vil skulle danne en form for parlamentarisk sikkerhed for en ny S-regering på den anden side af valg til Folketinget. I første omgang lyder melding fra S, at partierne er for tidligt ude af startblokkene.

- Nu må vi først se, hvem der efter et valg vil kunne danne en regering, og hvordan sådan en regering skal organiseres. Det må man tage til den tid, lyder det fra politisk ordfører for Socialdemokratiet, Nicolai Wammen, der dog understreger, at S vil ”skrue bissen på” i forhold til grøn omstilling og klima.

Næste folketingsvalg skal senest afholdes 17. juni 2019.

*****

Bornholms Tidende:
Havvindmøller ved Bornholm er opgivet

Bornholm får med sikkerhed ikke en park med kystnære vindmøller ved Arnager på øens sydkyst, skriver Bornholms Tidende.

Håbet er slukket, fordi European Energy igen har sagt nej til at opføre vindmøllerne, selv om selskabet i foråret åbnede for muligheden efter henvendelse fra Bornholms Regionskommune.

Kommunen håber derfor, at Energinet kan hjælpe med infrastruktur til at transportere el til og fra Bornholm. Enten ved at udvide søkablet til Sverige eller lægge et nyt kabel.

- Hvis Energinet vil det eller bare muligvis vil det, vil det gøre det lettere at finde investorer til søvindmøller. For så vil vi kunne få bragt overskudsstrømmen fra dem væk fra Bornholm. En anden mulighed, som nogle har nævnt, er at Energinet ville anlægge et søkabel fra Bornholm til Kriegers Flak, så strømmen kan blive transporteret væk på den måde. Jeg har bare svært ved at se, hvorfor Energinet skulle være interesseret i det, siger Anne Thomas, formand for kommunens udvalg for klima og bæredygtighed, om investeringen i milliardklassen

Vindmøller skal i så fald bygges på land på Bornholm.

*****

Energy Supply:
Vindmøller nødvendige for at gøre Bornholm CO2-neutral

Bornholms vindmøller må bygges på land, hvis øen skal være CO2-neutral i 2025, konkluderer Bornholms Energi og Forsyning, skriver Bornholms Tidende og Energy Supply.

I en ny rapport beskrives forskellige scenarier med solpaneler og vindmøller. Scenariet kun med solpaneler dumpes, da løsningen ikke er økonomisk rentabel, og fordi de mange paneler vil fylde 400 hektar.

Den kystnære havmøllepark med fire-fem vindmøller er opgivet, fordi den ikke er rentabel. Derfor konkluderes i rapporten, at vindmøller på land er den eneste mulige løsning på Bornholm, hvor de nuværende vindmøller er pensionsmodne.

- Hvis et fald i produktionen af el fra vindmøllerne på Bornholm skal forhindres, skal der inden for de kommende år tages beslutning om en yderligere udbygning med vind, idet projekter for vindmøller typisk tager cirka fem til syv år fra start, til møllerne er opstillet og producerer el til nettet, citerer Energy Supply fra rapporten.
*****

Ingeniøren:
Usikkerhed om overskudsvarme hos Apple        

Ifølge Ingeniøren er det usikkert, om overskudsvarmen fra Apples nye datacenter ved Viborg vil blive udnyttet. Apple forventer ellers at færdiggøre byggeriet i 2018 - og tage centret i brug om 6-8 måneder. Ingeniøren har besøgt byggeriet, som ikke viser tegn på, at der skal udnyttes overskudsvarme.

Apple er dog i tæt dialog med Energi Viborg. Her siger administrerende direktør for Christian Hagelskjær, at Apple først skal opføre et testanlæg for at bekræfte, at den fornødne varme kan indsamles:

- Det, vi har aftalt, er, at vi i fællesskab skal afsøge mulighederne for at udnytte overskudsvarmen. Men vi har ikke forpligtiget os til nogen store investeringer. Det gælder for begge parter, siger han til Ingeniøren.

Apple vil heller ikke ud med, hvor meget overskudsvarme, de forventer at udlede, eller hvordan de vil genanvende den, men henviser til konkrete planer og forhandlinger, uden at kunne gå nærmere ind i detaljerne. Her siger man, at beslutningen i sidste ende ligger ved Energi Viborg og Viborg Fjernvarme.

*****

Altinget:
Lunken opbakning til dyrere flyrejser

Eksperterne anbefaler politikerne at gøre det dyrere at flyve, fordi flytrafikken stiger voldsomt, og den er meget klimabelastende. Samtidig er der ingen afgift på brændstoffet.

Det mener hver tredje dansker ifølge en ny meningsmåling, er en god idé at lægge afgifter på flyrejser for at begrænse CO2-udledningen. 53 procent af de adspurgte siger dog, at det er en dårlig idé, men 16 procent siger ”ved ikke.”

Rent politisk er der opbakning blandt SF’s og Enhedslistens vælgere, mens Radikales og Alternativets vælgere er delt i to lige store grupper. Hos regeringspartierne går højst hver femte ind for afgifter for klimaets skyld.

I Sverige har man indført en national afgift på fly, der letter fra Sverige. Her er der tre takster, afhængig af om man skal flyve indenrigs, udenlands på op til 6.000 kilometer eller udenlands mere end 6.000 kilometer. Men den model tror de danske eksperter ikke på.

- Så flytter trafikken bare til nabolandene,” siger medlem af Klimarådet Niels Buus Kristensen til Altinget.

 

 

 

Nyheder

21. aug 2018

Varmeforsyninger er på vej mod sammenlægning

Gråsten Fjernvarme og Sønderborg Fjernvarme afventer ekstraordinære generalforsamlinger i begyndelsen af september for at kunne blive lagt sammen.

16. aug 2018

Muligt at få en moderne varmeforsyning i de store byer

Vi har alle tiders mulighed for en moderne varmeforsyning i de store byer. Sådan lyder det fra Kim Mortensen i dette interview med Jyske Bank TV fra Energiens Folkemøde.

15. aug 2018

Fremtidens opvarmning er grøn

Det første Energiens Folkemøde afholdes netop nu i Esbjerg. Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen taler i dag om fremtidens opvarmning i de store byer.

06. aug 2018

De kommende måneder er afgørende for elpriser

Kraftvarmeværker kan drage fordel af de stigende elpriser, fordi det kan kompensere for bortfaldet af grundbeløbet - men det afhænger af, hvor lang tid tørken fortsætter.

30. jun 2018 Energiaftale

Goldschmidt: Tag hensyn til eksisterende investeringer

Alle partier i Folketinget har indgået en ny energiaftale. Formanden for Bornholms Energi & Forsyning og Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt ønsker, at man ikke opgiver samfundsøkonomien, når aftalen skal udmøntes.

30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

29. jun 2018 Energiaftale

Assens: 2021 er for sent for gode initiativer i aftalen

Assens Fjernvarme bifalder blandt andet den sænkede elvarmeafgift og afskaffelsen af energispareordningen i energiaftalen.

28. jun 2018

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

Aalborg: Dispensation er minimum

I Aalborg skal de udfase deres kraftvarmeværk på 500 MW. Derfor Aalborg Energikoncern kig på en stor eldrevet varmepumpe, men det kræver et opgør med kraftvarmekravet.

15. aug 2018 Navnenyt

Praktikant til Kurser & Events i Dansk Fjernvarme

Stine Olesen er i praktik hos Dansk Fjernvarme indtil 1. december.

14. aug 2018 Presseklip

Hvert andet forsyningsselskab vil investere i varmepumper

LÆS I DAG: Hvert andet forsyningsselskab vil investere i varmepumper. Danmarks CO2-udslip skal sænkes, mener LA. Solvarme hitter hos fjernvarmeselskaber. 12 uger på solvarme i Hadsund. SF kræver klimalov af S.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. aug 2018 Presseklip

Overskudsvarme fra Apple har lange udsigter

LÆS I DAG: Overskudsvarme fra Apple har lange udsigter. Potentiale i geotermi, men ingen økonomi. Seas-NVE: Ørsted-køb vil flytte magt fra Sjælland til København. Fjernvarme Fyn: Der er halm nok.

10. aug 2018 Presseklip

Vi har ikke råd til at gå på kompromis med forsyningssikkerheden

LÆS I DAG: Vi har ikke råd til at gå på kompromis med forsyningssikkerheden. Dansk selskab bør overtage elkunder.

08. aug 2018 Presseklip

Stor forskel på varmeprisen på Bornholm

LÆS I DAG: Stor forskel på varmeprisen på Bornholm. Energiorganisationer efterlyser handlekraft fra politikere. Biogasstøtte skal skabe tryghed for investorer. Østdanske forsyningsselskaber samarbejder om vækst og arbejdspladser. 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. aug 2018 Navnenyt

Ny adm. direktør for Reci

Henrik Bøje Jacobsen afløser Erik Krøyer som administrerende direktør for Reci.

10. aug 2018 Navnenyt

Driftsleder med jubilæum i Nibe

Flemming Nielsens jubilæum var allerede sidste år og fejres med åbent hus den 6. september. 

07. aug 2018 Navnenyt

Farvel til Per Laugesen

DFF-tekniker Per Laugesen går på pension. 

06. aug 2018 Navnenyt

Ny rådgiver hos NIRAS

Anders Lahn Baatrup er ny rådgiver hos NIRAS i Aarhus. 

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.