28. jun 2018 Presseklip

Energiaftale rykker - måske - nærmere

LÆS I DAG: Energiaftale rykker – måske – nærmere. Aalborg ønsker dispensation for kraftvarmekrav. Lokal modstand udskyder masteprojekt i Sydjylland. Fjernvarmeværk i Vester Skerninge godkendt. 25 energiprojekter modtager 191 millioner i EUDP-støtte.

Altinget:
Energiaftale rykker – måske – nærmere
Både tirsdag og onsdag i denne uge har der været forhandlinger om en ny energiaftale, og intensiveringen i forhandlingerne får flere til at tro på, at der nu er håb om, at en energiaftale kan falde på plads inden sommerferien.

Ifølge Altinget skyldes optimismen blandt andet, at regeringen ser ud til at gå med på, at der skal bygges flere havvindmølleparker, end de selv lagde op til i deres udspil. Nu er antallet angiveligt øget til tre, og det får både Dansk Folkeparti og Radikale – med hver deres begrundelse – til at være positive.

Det gælder også for Socialdemokratiet, hvor energiordfører Jens Joel overfor Altinget udtrykker, at ”det går den rigtige vej” med forhandlingerne. Han understreger dog, at det fortsat er et fokuspunkt for S, at der bliver ændret på finansieringsgrundlaget for aftalen.

- Vi skal have vekslet nogle af de store skattelettelser, som regeringen lagde op til, til reelle grønne ambitioner. Det er stadig det, vi kæmper for, lyder det fra Joel.

Ifølge et tweet fra finansminister Kristian Jensen fortsætter forhandlingerne om en ny energiaftale torsdag med alle partier undtaget Enhedslisten og Alternativet.

_____

Energy Supply:
Aalborg ønsker dispensation for kraftvarmekrav
Aalborg Energikoncern vil erstatte sit kraftvarmeværk på 500 MW ud med blandt en 100-200 MW el-varmepumpe, men er forhindret af kraftvarmebindingen, skriver Energy Supply.

Fordi kraftvarmeværket skal erstattes med noget med samme kraftkapacitet, skal Aalborg Energikoncern omstille til et kraftvarmeværk på biomasse eller gas.

- Hvis det hele det flasker sig, og elvarmeafgiften reduceres til det niveau eller lavere, som der er foreslået i diverse udspil, så tror jeg, vi kan tilbyde en grøn vedvarende teknologi, som kan levere nogle fjernvarmepriser, som vore kunder kan leve med i Aalborg. Det er i hvert fald målet: Varmeprisen i Aalborg skal ikke stige, siger vicedirektør i Aalborg Energikoncern, Jesper Høstgaard-Jensen.

_____

Ingeniøren:
Lokal modstand udskyder masteprojekt i Sydjylland
Der er lokal modstand mod 500 nye elmaster og to 170 kilometer lange 400 kV højspændings-forbindelser i Vest- og Sydjylland, og det betyder, at det nye Viking Link kabelprojekt mellem Danmark og England først kan sættes i drift et år senere end planlagt, nemlig i 4. kvartal 2023.

Det fremgår af et svar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Folketingets energiudvalg.

»Regeringen og jeg har som opfølgning på den lokale modstand overfor etablering af to nye højspændingsledninger i Syd- og Vestjylland igangsat et arbejde med at finde måder at gennemføre projektet på, som er så skånsomme som muligt overfor natur og berørte borgere. Dette arbejde forventes at forskyde tidsplanen for Viking Link samt de to højspændingsledninger,« hedder det i ministerens svar ifølge Ingeniøren.

Baggrunden for modstanden er, at en politisk aftalt kabelhandlingsplan fra 2009 fastlagde, at alle fremtidige højspændingskabler skulle lægges i jorden, og at også eksisterende højspændingsledninger visse steder skulle pilles ned og erstattes af kabler. Det blev dog droppet i 2016 i forbindelse med en politisk aftale.

_____

Fyens Stiftstidende:
Fjernvarmeværk i Vester Skerninge godkendt 
Et biomassefyret fjernvarmeværk i Vester Skerninge er et vigtigt skridt tættere på at blive realiseret, efter byrådet i Svendborg tirsdag godkendte lokalplanen, skriver Fyens Stiftstidende.

Byrådet sagde også ja til at sælge et stykke jord i Vester Skerninge til Fjernvarme A.M.B.A, der består af lokale borgere. De vil etablere og drive fjernvarmedistributionsnet og -produktionsanlæg i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle som et CO2-neutralt alternativ til de nuværende individuelle anlæg på olie og gas.

Minimum 610 husstande skal sige ja til fjernvarmen. Indtil videre har 460 husstande og storforbrugere sagt ja. Med de store regnet med er gruppen op på, hvad der svarer til 730 husstande.

- Vi håber at kunne levere det første varme i fyringssæsonen 2019/2020, siger formand Erik Stoumann.

_____

EnergiWatch:
25 energiprojekter modtager 191 millioner i EUDP-støtte
Første EUDP-ansøgningsrunde i år har givet støtte på i alt 191 mio. kr. til 25 projekter i udvikling og demonstration af energiteknologi, skriver EnergiWatch.

I alt havde 82 projekter søgt om støtte for 671 mio. kr.

Tilskuddene gives især til projekter med vindkraft, solenergi og energieffektivitet. Projektejerne bidrager selv med 321 mio. kr. til projekterne.

- For hver støttekrone til de gode energiteknologiske ideer, vi har her i Danmark, får vi i gennemsnit en øget eksport på to kroner. Det siger noget om, at et program som EUDP også har en central rolle for dansk eksport af fremtidens energiløsninger. Derfor arbejder regeringen også for, at EUDP-midlerne forhøjes i de kommende år, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Der er fortsat ca. 196 mio. kr. i årets EUDP-pulje med næste ansøgningsfrist 7. september.

Nyheder

21. aug 2018

Varmeforsyninger er på vej mod sammenlægning

Gråsten Fjernvarme og Sønderborg Fjernvarme afventer ekstraordinære generalforsamlinger i begyndelsen af september for at kunne blive lagt sammen.

16. aug 2018

Muligt at få en moderne varmeforsyning i de store byer

Vi har alle tiders mulighed for en moderne varmeforsyning i de store byer. Sådan lyder det fra Kim Mortensen i dette interview med Jyske Bank TV fra Energiens Folkemøde.

15. aug 2018

Fremtidens opvarmning er grøn

Det første Energiens Folkemøde afholdes netop nu i Esbjerg. Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen taler i dag om fremtidens opvarmning i de store byer.

06. aug 2018

De kommende måneder er afgørende for elpriser

Kraftvarmeværker kan drage fordel af de stigende elpriser, fordi det kan kompensere for bortfaldet af grundbeløbet - men det afhænger af, hvor lang tid tørken fortsætter.

30. jun 2018 Energiaftale

Goldschmidt: Tag hensyn til eksisterende investeringer

Alle partier i Folketinget har indgået en ny energiaftale. Formanden for Bornholms Energi & Forsyning og Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt ønsker, at man ikke opgiver samfundsøkonomien, når aftalen skal udmøntes.

30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

29. jun 2018 Energiaftale

Assens: 2021 er for sent for gode initiativer i aftalen

Assens Fjernvarme bifalder blandt andet den sænkede elvarmeafgift og afskaffelsen af energispareordningen i energiaftalen.

28. jun 2018

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

Aalborg: Dispensation er minimum

I Aalborg skal de udfase deres kraftvarmeværk på 500 MW. Derfor Aalborg Energikoncern kig på en stor eldrevet varmepumpe, men det kræver et opgør med kraftvarmekravet.

15. aug 2018 Navnenyt

Praktikant til Kurser & Events i Dansk Fjernvarme

Stine Olesen er i praktik hos Dansk Fjernvarme indtil 1. december.

14. aug 2018 Presseklip

Hvert andet forsyningsselskab vil investere i varmepumper

LÆS I DAG: Hvert andet forsyningsselskab vil investere i varmepumper. Danmarks CO2-udslip skal sænkes, mener LA. Solvarme hitter hos fjernvarmeselskaber. 12 uger på solvarme i Hadsund. SF kræver klimalov af S.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. aug 2018 Presseklip

Overskudsvarme fra Apple har lange udsigter

LÆS I DAG: Overskudsvarme fra Apple har lange udsigter. Potentiale i geotermi, men ingen økonomi. Seas-NVE: Ørsted-køb vil flytte magt fra Sjælland til København. Fjernvarme Fyn: Der er halm nok.

10. aug 2018 Presseklip

Vi har ikke råd til at gå på kompromis med forsyningssikkerheden

LÆS I DAG: Vi har ikke råd til at gå på kompromis med forsyningssikkerheden. Dansk selskab bør overtage elkunder.

09. aug 2018 Presseklip

Opposition vil have grønt superministerium

LÆS I DAG: Opposition vil have grønt superministerium. Havvindmøller ved Bornholm er opgivet. Vindmøller nødvendige for at gøre Bornholm CO2-neutral. Usikkerhed om overskudsvarme hos Apple. Lunken opbakning til dyrere flyrejser.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. aug 2018 Navnenyt

Ny adm. direktør for Reci

Henrik Bøje Jacobsen afløser Erik Krøyer som administrerende direktør for Reci.

10. aug 2018 Navnenyt

Driftsleder med jubilæum i Nibe

Flemming Nielsens jubilæum var allerede sidste år og fejres med åbent hus den 6. september. 

07. aug 2018 Navnenyt

Farvel til Per Laugesen

DFF-tekniker Per Laugesen går på pension. 

06. aug 2018 Navnenyt

Ny rådgiver hos NIRAS

Anders Lahn Baatrup er ny rådgiver hos NIRAS i Aarhus. 

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.