26. jun 2018 Presseklip

Bortfald af grundbeløb sætter forbrugerne i prisklemme

LÆS I DAG: Bortfald af grundbeløb sætter forbrugerne i prisklemme. S vil fastholde energiafgift. Havvindmøller skal drive fjernvarmen. Nordjyske fjernvarmeprojekter får EU-støtte. Energicentral i Bjerringbro på Realdanias Klima100-liste. Center for energilagring på vej i Skive.

Ingeniøren:
Bortfald af grundbeløb sætter forbrugerne i prisklemme
Gram Fjernvarme investerede 108 mio. kroner i et damvarmelager og solfangere i 2015. Dengang var forventningen, at investeringerne skulle dække 60 procent af varmebehovet for selskabets 1.200 kunder. Rambøll havde rådgivet om, at der var 54 mio. kroner at spare i lagerets 20-årige levetid. Det har vist sig ikke at holde stik – i stedet har det resulteret i ekstraudgifter til gas og el på 3 mio. kroner det sidste år.

Bestyrelsesformanden mener, selskabet gjorde ret i investeringen:

- Jamen, jeg kan jo vende det om og spørge, hvad er alternativet? Vi må ikke bruge flis, da vi er et kraftvarmeværk, og med udsigten til stigende gaspriser og faldende elpriser, så er vi låst. Vi bliver også ramt rigtig hårdt af, at vi mister grundbeløbet i 2019. Som bestyrelse, har vi ikke kunnet lave et alternativt træk, siger Johannes Schmidt, der er bestyrelsesformand i Gram Fjernvarme til Ingeniøren.

I dag er der 172 fjernvarmeselskaber, der er decentrale, naturgasfyrede kraftvarmeværker ligesom Gram Fjernvarme. De er bundet af at producere både el og varme, men det er ikke længere en rentabel løsning. Fra 1. januar mister fjernvarmeselskaberne tilmed det såkaldte grundbeløb, som er en kompensation for at producere el.

Hos Dansk Fjernvarme påpeger Kim Behnke, at det vil give stigende varmepriser. Han mener, at selvom energiforliget vil ophæve nogle af bindingerne på brændselsvalg og kraftvarme, vil der være steder, hvor varmepriserne alligevel vil stige.

_____

Finans.dk:
S vil fastholde energiafgift
Socialdemokratiet melder nu ud, hvordan de forestiller sig finansieringen af en energiaftale. Ifølge Finans.dk peger partiet på, at man vil forlænge levetiden af den energiafgift, der i dag finansierer energispareordningen.

I dag er det samlede provenu fra afgiften på omkring 1,5 milliarder kroner, og selv om Socialdemokratiet vil afvikle energispareordningen, så vil de fastholde i hvert fald noget af afgiften for at fremadrettet at betale for nye grønne initiativer.

- Hvis man indfaser den her skattelettelse langsommere end regeringen har lagt op til, kan vi hæve de grønne ambitioner uden at skulle sende regningen videre til kommuner, hospitaler og de ældre via råderummet, siger energiordfører Jens Joel ifølge Finans.dk.

Martin Lidegaard – energiordfører for De Radikale – er ikke afvisende overfor forslaget fra Socialdemokratiet, skriver Finans.dk. Fra Dansk Folkeparti lyder det, at man er parat til diskutere forslaget, når partierne er indkaldt til møder tirsdag og onsdag.

_____

DR P4 Midt & Vest:
Havvindmøller skal drive fjernvarmen
Ifølge en ny rapport skal strømmen fra havvindmøller drive store varmepumper på de danske fjernvarmeværker. Investeringen vil være betalt tilbage på kun seks år, skriver DR P4 Midt & Vest.

Konklusionen fremgår af en rapport fra Branchefællesskab Intelligent Energi, Siemens Danmark og tænketanken Grøn Energi.

Forudsætningen for den korte tilbage betalingstid er, at elvarmeafgiften sænkes permanent, og det forventer Venstres ordfører Thomas Danielsen kommer til at ske.

- Det er min forventning, at vi kan imødekomme både Dansk Energi, Grøn Energi og Siemens i deres ønske. Det er min forventning at vi får et bredt flertal, siger Thomas Danielsen, der også er formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg, til DR P4 Midt & Vest.

_____

EnergiWatch: 
Nordjyske fjernvarmeprojekter får EU-støtte
Den Europæiske Investeringsbank (EIB) har begavet en række nordjyske fjernvarmeprojekter med samlet 518 millioner kroner. Der er tale om i alt 10 projekter, oplyser House of Energy, der er en energiklynge med base i Nordjylland.

Ifølge EnergiWatch fordeler støttekronerne sig på meget forskellige projekter, hvor det største fjernvarmeprojekt vil modtage otte mio. kroner, men flere af de øvrige projekter får støtte på omkring to mio. kroner.

Støtten består alene af midler til teknisk rådgivning, mens fx anlæg skal finansieres af de enkelte projekter. Projekterne dækker over alt fra udvidelse af ledningsnet, varmepumper og solvarme, skriver EnergiWatch. Hos Skagen Fjernvarmeværk drejer det sig om etablering af et biomasseanlæg.

- Det giver os en bredere skare af muligheder og måske bud på nye løsninger. Med de her midler har vi mulighed for, at få flere bud på, hvordan vi kan optimere vores projekt og få grønnere og billigere varme, fortæller direktør Jan Diget.

_____

Bjerringbro Avis:
Energicentral i Bjerringbro på Realdanias Klima100-liste
Realdania hædrer energicentralen på Gudenådalens Energiselskabs i Bjerringbro med at være optaget på Klima100-listen over perspektivrige klimainitiativer i danske kommuner, skriver Bjerringbro Avis.

Energicentralen er et samarbejde mellem Grundfos og Gudenådalens Energiselskab, der siden 2013 har forsynet Bjerringbro-egnen med grøn fjernvarme baseret på varmepumper, overskudsvarme og fjernkøling.

- Det er et projekt, både vi og Grundfos kan være stolte af. Det er et skoleeksempel på, hvordan industrien og varmesektoren kan arbejde sammen og finde en robust og bæredygtig platform, og sammen udnytte de ressourcer, der er tilgængelige på bedste vis, siger Preben Sørensen, formand for Gudenådalens Energiselskab.

_____

Pressemeddelelse:
Center for energilagring på vej i Skive
Region Midtjylland støtter GreenLab Skive med 3 mio. kr. til udvikling af et center for energiintegration og -lagring, som skal tiltrække virksomheder og skabe nye innovationssamarbejder, skriver GreenLab Skive.

- Med denne bevilling tager vi endnu et skridt i retningen mod vores vision om et center for energiintegration og -lagring som en del af erhvervsparken og et vigtigt redskab på vejen mod grøn omstilling af vores energisystem. Samarbejdet med Region Midtjylland og vores eksisterende samarbejder med DTU og Aalborg Universitet gør, at vi kan komme med nogle af svarerne på fremtidens udfordringer inden for energiintegration og -lagring, siger administrerende direktør for Energifonden Skive, Steen Harding Hintze.

Nyheder

30. jun 2018 Energiaftale

Goldschmidt: Tag hensyn til eksisterende investeringer

Alle partier i Folketinget har indgået en ny energiaftale. Formanden for Bornholms Energi & Forsyning og Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt ønsker, at man ikke opgiver samfundsøkonomien, når aftalen skal udmøntes.

30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

29. jun 2018 Energiaftale

Assens: 2021 er for sent for gode initiativer i aftalen

Assens Fjernvarme bifalder blandt andet den sænkede elvarmeafgift og afskaffelsen af energispareordningen i energiaftalen.

29. jun 2018 Energiaftale

Haderslev: Ophævelse af pligterne vil bremse investeringer

Haderslev Fjernvarme tøver med at udvide sit forsyningsområde, fordi tilslutnings- og forblivelsespligterne formentlig bliver ophævet med energiaftalen.

28. jun 2018

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

22. jun 2018 PULS

PULS 2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS 2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.    

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

21. jun 2018 Presseklip

Energiaftale: Finansieringen er en stor knast

LÆS I DAG: Energiaftale: Finansieringen er en stor knast. EU enige om nye mål for energibesparelser. AP Møller vil prøvebore efter geotermi i Aalborg. Beboerforening opgiver lokal fjernvarme. Fjernvarmen på Bornholm blev dyrere end forventet. Energistyrelsen har fået ny direktør. DI starter branchefællesskab for vand.

20. jun 2018 Presseklip

A.P. Møller satser på geotermi

LÆS I DAG: A.P. Møller vil satse på geotermi. Minister: Energiudspil skal ikke stå alene. Fjernvarmepris kan stige med 7000 kroner. Fuglebjerg udvider solvarmeanlægget. Fjernvarme skal måske opvarme friluftsbad. Leca erstatter kul med biomasse til fjernvarme. Hvalpsund har 25 års jubilæum. Ny rekord i solvarme i Farsø.

19. jun 2018 Presseklip

Energiudspil øger CO2-udledning

LÆS I DAG: Energiudspil øger CO2-udledning. Statstilskud til biogas falder. Ølgod Tekniske Værker får HTH som ny kunde. Varmeværk med udsigt på vej i Næstved. TVIS får ny direktør.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

28. jun 2018 Navnenyt

Jacob Hartvig Simonsen ny direktør for ARC

Dansk Affaldsforenings direktør bliver ny direktør for Amager Ressourcecenter. 

26. jun 2018 Navnenyt

Ny projektchef for energianlæg

Morten Holmsberg er ny projektchef for energianlæg hos Logimatic

25. jun 2018 Navnenyt

Kursuskoordinator fylder rundt

Kursuskoordinator i Dansk Fjernvarme, Tina Weber Peters, fylder 40 den 4. juli.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse.