22. jun 2018 Presseklip

Solvarme og økonomi siver ud af damlagre

LÆS I DAG: Solvarme og økonomi siver ud af damlagre. Lilleholt styrker dialog om højspændingsledninger. Losseplads lægger jord til kraftvarmeværk. Biogas kan sænke varmeregningen. Svensk eltarif er steget med 65 procent.

Ingeniøren:
Solvarme og økonomi siver ud af damlagre
Fire af de fem damlagre i Danmark slås med utætheder og våd isolering, så varmen og økonomien siver ud af dem, skriver Ingeniøren.

540 mio. kr. har fjernvarmeselskaberne investeret i at lagre solvarme, men flere steder er der gået hul i lagrenes isolerende låg, som koster et årligt varmetab på 35-45 procent. Til gengæld har selskaberne købt varme ved kolleger for at holde kunderne varme. Derfor er varmeprisen ved eksempelvis Gram Fjernvarme steget 70 procent fra 2017 til i år.

Et af de fem damvarmelagre lever op til løfterne om et billigt varmelager. På tre anlæg suger lågene vand, men ingen ved, hvor hullerne er. Derfor har fjernvarmeselskaberne i Gram og Vojens voldgiftssager mod leverandør og rådgiver.

- Hvis ikke der kommer nye løsninger på bordet, så kan vi ikke anbefale vores medlemmer at skrive under på nye kontrakter. Så enkelt er det. Det er mange millioner, og det er forbrugernes penge, der bliver investeret, siger Dansk Fjernvarmes vicedirektør Kim Behnke.

_____

Pressemeddelelse: 
Lilleholt styrker dialog om højspændingsledninger
Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt har styrket sit fokus på sagen om den sydvestjyske højspændingsforbindelse fra Holstebro til den dansk-tyske grænse. Torsdag holdt han møde med en række borgmestre, og det blev bl.a. aftalt, at der skal arrangeres to borgermøder på den anden side af sommerferien.

Ifølge en pressemeddelelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet diskuterede ministeren på mødet ”den forståelige skepsis, som den nye højspændingsledning i Syd- og Vestjylland møder lokalt”. Mødet mundede ud i enighed om, at man har en fælles opgave i at finde fælles løsninger.

- Jeg vil i den kommende tid have en tæt dialog med borgmestrene i de berørte kommuner i Syd- og Vestjylland. Vi har aftalt, at vi i august arrangerer to borgermøder i Vestjylland – et for den nordlige og et for den sydlige del af el-forbindelsen. Jeg vil selv deltage i borgermøderne og lytte til de synspunkter, som de berørte borgere har, udtaler Lars Chr. Lilleholt i pressemeddelelsen.

- Jeg håber også møderne vil give vigtige input til den redegørelse, jeg har bedt Energinet om at udarbejde, så vi er sikre på, at vi får vendt hver en sten i denne sag, lyder det videre fra ministeren.

Det er Energinets vurdering, at det kun i begrænset omfang er muligt at drive et 400 kV net med fuld nedgravning. Ministeren har bedt Energinet om at undersøge alternative muligheder, herunder i hvilket omfang der er mulighed for yderligere kabellægning af de nye 400 kV højspændingsledninger. Desuden har han bedt om en uvildig undersøgelse af den rapport, som Energinet er ved at udarbejde.

_____

Energy Supply:
Losseplads lægger jord til kraftvarmeværk
Den danske virksomhed Arcon-Sunmark har udviklet og opført et kraftvarmeanlæg en nedlagt losseplads i udkanten af den østrigske by Graz. Anlægget kombinerer solvarme og naturgas fra lossepladsen, fremgår det af Energy Supply.

Varmen kommer rent faktisk fra i alt tre energikilder. Udover sol og naturgas omfatter anlægget også en elkedel, der kan udnytte el fra kraftvarmemotoren i produktionen af varme. 

- Varmeanlægget er effektivt med lave driftsomkostninger, da det lukrerer på, at der er flere energikilder. At vi kan bygge sådan et anlæg oven på en gammel losseplads er en rigtig god løsning for lokalsamfundet, og det hjælper samtidig med at nedbringe CO2-udledningen, siger Ole Dalby, adm. direktør i ArconSunmark.

Ud over solvarmeanlægget, en kraftvarmemotor på 120 kW og elkedlen består anlægget af en akkumuleringstank på 2.500 kubikmeter, der opsamler energien fra det 2.000 kvadratmeter store solfangerfelt.

_____

News Øresund:
Svensk eltarif er steget med 65 procent
Årsagen til at svenskerne betaler mere for deres el er el-tarifferne, som er en afgift, der pålægges distribution og transmission af elektricitet gennem elnettet. Således har de svenske elselskaber hævet afgiften med op til 65 procent over de seneste fem år, hvilket har affødt kritik fra forbrugerne. I Danmark er elregningen imidlertid langt højere, viser tal fra Dansk Energi, og det skyldes elafgifterne og PSO-afgiften.

– Den rekordhøje danske elafgift giver ingen mening, når vi samtidig har investeret milliarder i, at vores strøm nu er 70 procent grøn. Afgiften hæmmer desuden vækst og gavner ikke ligheden i samfundet. Derfor foreslår en lang række økonomiske eksperter som for eksempel de økonomiske vismænd at sænke elafgiften med 70 procent, siger Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi til News Øresund.

Prisen på strøm udgør ifølge Dansk Energi 16 procent af regningen, mens den udgør 29 procent i Sydsverige.

_____

Lolland Falster Folketidende:
Biogas kan sænke varmeregningen 
Borgerne i Horslunde kan se frem til billigere varme, hvis de tilslutter sig fjernvarme fra et kommende biogasanlæg. Det forudsætter dog, at tilstrækkeligt med borgere i Horslunde vælger at tilslutte sig fjernvarmenettet.

Det fremgår af en rapport, som forskere fra Roskilde Universitet har lavet om projektet. Ifølge rapporten skal der bygges et ledningsnet i tre faser, hvor man starter i det indre Horslunde og tilslutter 139 huse. De næste faser skal tilslutte 198 huse.

Lolland Falster Folketidende fortæller, at varmeprisen vil kunne halveres for huse, der har et gammelt oliefyr, men besparelsen vil være noget mindre med nyere oliefyr. Den anslåede pris med fjernvarme fra et biogasanlæg bliver sat til 80 øre pr. kWh.

Der er angiveligt stor interesse for projektet blandt svine- og kvægavlere på Vestlolland, fordi de kan levere gylle til biogasanlægget, og der skulle være tilstrækkeligt med gylle til at forsyne Horslunde via biogasanlægget.

_____

Pressemeddelelse:
Jubilæum og nyt solvarmeanlæg i Smørum
Smørum Kraftvarme fejrer i år 50 års jubilæum og åbner sit 11.312 m2 store solvarmeanlæg lørdag den 30. juni.

Solvarmeanlægget indvies af Egedals borgmester Karsten Søndergaard og Smørum Kraftvarmes formand, Morten Staal Jessen.

Smørum Kraftvarme og producenten Aalborg CSP inviterer interesserede til at deltage i indvielsen og få en rundvisning i det nye anlæg fra klokken 11.00 den 30. juni på Råbrovej 56 i Smørum.

Nyheder

30. jun 2018 Energiaftale

Goldschmidt: Tag hensyn til eksisterende investeringer

Alle partier i Folketinget har indgået en ny energiaftale. Formanden for Bornholms Energi & Forsyning og Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt ønsker, at man ikke opgiver samfundsøkonomien, når aftalen skal udmøntes.

30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

29. jun 2018 Energiaftale

Assens: 2021 er for sent for gode initiativer i aftalen

Assens Fjernvarme bifalder blandt andet den sænkede elvarmeafgift og afskaffelsen af energispareordningen i energiaftalen.

29. jun 2018 Energiaftale

Haderslev: Ophævelse af pligterne vil bremse investeringer

Haderslev Fjernvarme tøver med at udvide sit forsyningsområde, fordi tilslutnings- og forblivelsespligterne formentlig bliver ophævet med energiaftalen.

28. jun 2018

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

22. jun 2018 PULS

PULS 2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS 2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.    

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

21. jun 2018 Presseklip

Energiaftale: Finansieringen er en stor knast

LÆS I DAG: Energiaftale: Finansieringen er en stor knast. EU enige om nye mål for energibesparelser. AP Møller vil prøvebore efter geotermi i Aalborg. Beboerforening opgiver lokal fjernvarme. Fjernvarmen på Bornholm blev dyrere end forventet. Energistyrelsen har fået ny direktør. DI starter branchefællesskab for vand.

20. jun 2018 Presseklip

A.P. Møller satser på geotermi

LÆS I DAG: A.P. Møller vil satse på geotermi. Minister: Energiudspil skal ikke stå alene. Fjernvarmepris kan stige med 7000 kroner. Fuglebjerg udvider solvarmeanlægget. Fjernvarme skal måske opvarme friluftsbad. Leca erstatter kul med biomasse til fjernvarme. Hvalpsund har 25 års jubilæum. Ny rekord i solvarme i Farsø.

19. jun 2018 Presseklip

Energiudspil øger CO2-udledning

LÆS I DAG: Energiudspil øger CO2-udledning. Statstilskud til biogas falder. Ølgod Tekniske Værker får HTH som ny kunde. Varmeværk med udsigt på vej i Næstved. TVIS får ny direktør.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

28. jun 2018 Navnenyt

Jacob Hartvig Simonsen ny direktør for ARC

Dansk Affaldsforenings direktør bliver ny direktør for Amager Ressourcecenter. 

26. jun 2018 Navnenyt

Ny projektchef for energianlæg

Morten Holmsberg er ny projektchef for energianlæg hos Logimatic

25. jun 2018 Navnenyt

Kursuskoordinator fylder rundt

Kursuskoordinator i Dansk Fjernvarme, Tina Weber Peters, fylder 40 den 4. juli.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse.