12. jun 2018 Presseklip

Energiaftale hænger i tynd tråd

LÆS I DAG: Energiaftale hænger i tynd trådRegeringen vil øge afgift på overskudsvarme. S vil skræddersy løsning til industrivirksomheder. Solen har varmet Hadsund i over 4 uger. Dronninglund gemmer solen. Gartnerier frygter for grundbeløbets ophør. Tønders nye energicentral åbner lørdag. 

DR Nyheder:
Energiaftale hænger i tynd tråd
Frustrationerne er til at mærke i regeringen, fordi energiforhandlingerne nu tilsyneladende ikke bare trækker ud, men tilmed ser ud til at hænge i en ganske tynd tråd. Sådan lyder en analyse, som DR Nyheder har lavet af de forhandlinger, der ikke viser tegn på fremskridt.

Ifølge analysen er det – i hvert fald i regeringens optik – ganske åbenlyst, at de to store partier i Folketinget; Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti; bevidst forsøger at sabotere regeringens intentioner om en aftale. Og regeringen arbejder intenst på at få den fortælling ud og ophøjet til sandhed.

Analysen peger således på, at det i givet fald ikke vil være første gang, at S og DF går sammen – eller rotter sig sammen – mod regeringen. Og derfor hersker der en meget kaotisk stemning på Christiansborg lige nu.

”Alt i alt tegner der sig altså et billede af totalt kaos omkring energiforliget her to uger før sommerferien normalt får alt til at gå i stå. Energiaftalen skulle være på plads før ferien – blandt andet af branchehensyn. Der er færre og færre, der tror på, det er realistisk, ” skriver DR Nyheder i analysen, der også stiller spørgsmålstegn ved, om en aftale så kan komme på plads på den anden side af sommerferien, fordi valget til den tid vil være for tæt på.

_____

Børsen:
Regeringen vil øge afgift på overskudsvarme
Tre notater viser angiveligt, at regeringen har planer om at øge afgiften på overskudsvarme for en række større leverandører af overskudsvarme til fjernvarmesystemerne. Ifølge Børsen – som har fået fingre i notaterne – vil det særligt ramme to store virksomheder: Aalborg Portland og Shell Raffinaderiet i Fredericia.

Børsen skriver på baggrund af de tre notater, at regeringen lægger op til at fjerne afgiftsfritagelsen for overskudsvarme i 2028, og at man samtidig vil indføre et loft over den forrentning, som virksomheden kan hente fra anlægget af et nyt anlæg til at håndtere overskudsvarmen.

Såvel Shell som Aalborg Portland reagerer stærkt på notaterne, fremgår det af Børsen.

- Det her gør, at vi ikke kan investere de yderligere 80 millioner kroner i et nyt overskudsvarmeanlæg, selv om det vil give os mulighed for at øge mængden af overskudsvarme med cirka 43 procent, siger managing director hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Det fremgår af Børsen, at de to industrivirksomheder tilsammen leverer overskudsvarme til omkring 46.000 husstande i dag. Det bliver anslået, at de med nye investeringer ville kunne øge det med 20.000 husstande.

_____

Børsen:
S vil skræddersy løsning til industrivirksomheder
Det vækker opsigt hos energiordfører hos Socialdemokratiet, Jens Joel, når såvel Shell Raffinaderierne i Fredericia og Aalborg Portland er stærkt kritiske over, at regeringen angiveligt vil øge afgifterne på overskudsvarme for industrivirksomheder som dem.

Jens Joel erkender, at man ikke kan lave et afgiftssystem, der kan rumme alle typer af virksomheder, men han taler for, at man i stedet kommer netop de to virksomheder i møde.

- Hvis regeringens afgiftsforslag står i vejen, så vil min opfordring være, at man supplerer med en skræddersyet løsning, der sikrer energieffektiviseringer til gengæld for, at de kan afsætte deres overskudsvarme, siger Jens Joel ifølge Børsen.

Han understreger, at regeringen endnu ikke har lagt noget på bordet, der tyder på, at en særordning for de tunge industrivirksomheder vil blive dyrere, og at det må veje tungt at få udnyttet overskudsvarmen set i et miljømæssigt perspektiv.

_____

Fjordavisen:
Solen har varmet Hadsund i over 4 uger
Hadsund Fjernvarme har de seneste 4,5 uger kunnet spare på flisen. For varmeproduktionen på deres solvarmeanlæg, der blev taget i brug i 2016, har været rigelig.

- Vi glæder os i disse uger over den investering vi foretog for et par år tilbage med at etablere et solvarmeanlæg til vores varmeproduktion, fortæller direktør ved Hadsund Fjernvarme Bo Holt Andreassen til Fjordavisen og henviser til, at flisanlægget har været slukket i de 4,5 uger.

I alt producerede solvarmeanlægget 2069 MWh ud af de 2699 MWh, der blev produceret i alt i maj måned. Det svarer til 77 procent af den samlede produktion i maj måned. Sidste år i maj var tallet 48 procent.

_____

Østvendsyssel Avis:
Dronninglund gemmer solen
Den solrige maj har givet masser solvarme i Dronninglund Fjernvarme. Det betyder, at det store damvarmelager allerede nu er fyldt 71 procent af, hvad det kan rumme, og hvis vejret fortsætter, skal man i gang med at køle ned.

- Det er en virkelig god ting, at vi får udnyttet anlægget fuldt ud, og det er på længere sigt noget særdeles positivt, som er med til at stabilisere fjernvarmens - i forvejen - gode økonomi, siger Johan Frey, driftsleder ved Dronninglund Fjernvarme.

Der er kun fem steder i Danmark, hvor man har et damvarmeanlæg, hvor man kan gemme overskudsvarmen fra energiproduktionen.

_____

Fyens Stiftstidende:
Gartnerier frygter for grundbeløbets ophør
Grundbeløbets bortfald rammer også gartnerier med egne kraftvarmeværker, skriver Fyens Stiftstidende.

Gartnerierne har typisk en gasmotor, der driver en generator, som producerer strøm og varme. Når grundbeløbet forsvinder, stiger gartneriernes energiudgifter, som går videre til forbrugerne, der køber frugt og grønt.

- Når grundbeløbet forsvinder, vil gartnerierne opleve en stigning i deres samlede energiomkostning. En stigning, der har store konsekvenser for prisen på deres produkter, siger Torben Lippert, der er sekretariatschef i Dansk Gartneri.

Han anslår, at 50 i alt danske industrielle kraftvarmeværk vil miste grundbeløbet.

_____

JydskeVestkysten:
Tønders nye energicentral har åbent hus lørdag
På lørdag holder Tønder Fjernvarmeselskab åbent hus på sin nye energicentral, der er etableret i samarbejde med Hydro Extrusion Denmark og Dansk Fjernvarmes Projektselskab, DFP, skriver JydskeVestkysten.

Anlægget er et varmepumpeanlæg på gas, som også kan drives med el, hvis afgifterne bliver favorable. Varmekilden er primært udeluft og nedkølet proceskølevand til naboen Hydro Extrusion, så forbrugerne får varme, Hydro får køling og klimaet 4.000 ton CO2 mindre.

Anlægget forventes at producere 36 GWh om året.

 

Nyheder

30. jun 2018 Energiaftale

Goldschmidt: Tag hensyn til eksisterende investeringer

Alle partier i Folketinget har indgået en ny energiaftale. Formanden for Bornholms Energi & Forsyning og Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt ønsker, at man ikke opgiver samfundsøkonomien, når aftalen skal udmøntes.

30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

29. jun 2018 Energiaftale

Assens: 2021 er for sent for gode initiativer i aftalen

Assens Fjernvarme bifalder blandt andet den sænkede elvarmeafgift og afskaffelsen af energispareordningen i energiaftalen.

29. jun 2018 Energiaftale

Haderslev: Ophævelse af pligterne vil bremse investeringer

Haderslev Fjernvarme tøver med at udvide sit forsyningsområde, fordi tilslutnings- og forblivelsespligterne formentlig bliver ophævet med energiaftalen.

28. jun 2018

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

22. jun 2018 PULS

PULS 2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS 2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.    

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

22. jun 2018 Presseklip

Solvarme og økonomi siver ud af damlagre

LÆS I DAG: Solvarme og økonomi siver ud af damlagre. Lilleholt styrker dialog om højspændingsledninger. Losseplads lægger jord til kraftvarmeværk. Biogas kan sænke varmeregningen. Svensk eltarif er steget med 65 procent.

21. jun 2018 Presseklip

Energiaftale: Finansieringen er en stor knast

LÆS I DAG: Energiaftale: Finansieringen er en stor knast. EU enige om nye mål for energibesparelser. AP Møller vil prøvebore efter geotermi i Aalborg. Beboerforening opgiver lokal fjernvarme. Fjernvarmen på Bornholm blev dyrere end forventet. Energistyrelsen har fået ny direktør. DI starter branchefællesskab for vand.

20. jun 2018 Presseklip

A.P. Møller satser på geotermi

LÆS I DAG: A.P. Møller vil satse på geotermi. Minister: Energiudspil skal ikke stå alene. Fjernvarmepris kan stige med 7000 kroner. Fuglebjerg udvider solvarmeanlægget. Fjernvarme skal måske opvarme friluftsbad. Leca erstatter kul med biomasse til fjernvarme. Hvalpsund har 25 års jubilæum. Ny rekord i solvarme i Farsø.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

28. jun 2018 Navnenyt

Jacob Hartvig Simonsen ny direktør for ARC

Dansk Affaldsforenings direktør bliver ny direktør for Amager Ressourcecenter. 

26. jun 2018 Navnenyt

Ny projektchef for energianlæg

Morten Holmsberg er ny projektchef for energianlæg hos Logimatic

25. jun 2018 Navnenyt

Kursuskoordinator fylder rundt

Kursuskoordinator i Dansk Fjernvarme, Tina Weber Peters, fylder 40 den 4. juli.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse.