12. jun 2018 Presseklip

Energiaftale hænger i tynd tråd

LÆS I DAG: Energiaftale hænger i tynd trådRegeringen vil øge afgift på overskudsvarme. S vil skræddersy løsning til industrivirksomheder. Solen har varmet Hadsund i over 4 uger. Dronninglund gemmer solen. Gartnerier frygter for grundbeløbets ophør. Tønders nye energicentral åbner lørdag. 

DR Nyheder:
Energiaftale hænger i tynd tråd
Frustrationerne er til at mærke i regeringen, fordi energiforhandlingerne nu tilsyneladende ikke bare trækker ud, men tilmed ser ud til at hænge i en ganske tynd tråd. Sådan lyder en analyse, som DR Nyheder har lavet af de forhandlinger, der ikke viser tegn på fremskridt.

Ifølge analysen er det – i hvert fald i regeringens optik – ganske åbenlyst, at de to store partier i Folketinget; Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti; bevidst forsøger at sabotere regeringens intentioner om en aftale. Og regeringen arbejder intenst på at få den fortælling ud og ophøjet til sandhed.

Analysen peger således på, at det i givet fald ikke vil være første gang, at S og DF går sammen – eller rotter sig sammen – mod regeringen. Og derfor hersker der en meget kaotisk stemning på Christiansborg lige nu.

”Alt i alt tegner der sig altså et billede af totalt kaos omkring energiforliget her to uger før sommerferien normalt får alt til at gå i stå. Energiaftalen skulle være på plads før ferien – blandt andet af branchehensyn. Der er færre og færre, der tror på, det er realistisk, ” skriver DR Nyheder i analysen, der også stiller spørgsmålstegn ved, om en aftale så kan komme på plads på den anden side af sommerferien, fordi valget til den tid vil være for tæt på.

_____

Børsen:
Regeringen vil øge afgift på overskudsvarme
Tre notater viser angiveligt, at regeringen har planer om at øge afgiften på overskudsvarme for en række større leverandører af overskudsvarme til fjernvarmesystemerne. Ifølge Børsen – som har fået fingre i notaterne – vil det særligt ramme to store virksomheder: Aalborg Portland og Shell Raffinaderiet i Fredericia.

Børsen skriver på baggrund af de tre notater, at regeringen lægger op til at fjerne afgiftsfritagelsen for overskudsvarme i 2028, og at man samtidig vil indføre et loft over den forrentning, som virksomheden kan hente fra anlægget af et nyt anlæg til at håndtere overskudsvarmen.

Såvel Shell som Aalborg Portland reagerer stærkt på notaterne, fremgår det af Børsen.

- Det her gør, at vi ikke kan investere de yderligere 80 millioner kroner i et nyt overskudsvarmeanlæg, selv om det vil give os mulighed for at øge mængden af overskudsvarme med cirka 43 procent, siger managing director hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Det fremgår af Børsen, at de to industrivirksomheder tilsammen leverer overskudsvarme til omkring 46.000 husstande i dag. Det bliver anslået, at de med nye investeringer ville kunne øge det med 20.000 husstande.

_____

Børsen:
S vil skræddersy løsning til industrivirksomheder
Det vækker opsigt hos energiordfører hos Socialdemokratiet, Jens Joel, når såvel Shell Raffinaderierne i Fredericia og Aalborg Portland er stærkt kritiske over, at regeringen angiveligt vil øge afgifterne på overskudsvarme for industrivirksomheder som dem.

Jens Joel erkender, at man ikke kan lave et afgiftssystem, der kan rumme alle typer af virksomheder, men han taler for, at man i stedet kommer netop de to virksomheder i møde.

- Hvis regeringens afgiftsforslag står i vejen, så vil min opfordring være, at man supplerer med en skræddersyet løsning, der sikrer energieffektiviseringer til gengæld for, at de kan afsætte deres overskudsvarme, siger Jens Joel ifølge Børsen.

Han understreger, at regeringen endnu ikke har lagt noget på bordet, der tyder på, at en særordning for de tunge industrivirksomheder vil blive dyrere, og at det må veje tungt at få udnyttet overskudsvarmen set i et miljømæssigt perspektiv.

_____

Fjordavisen:
Solen har varmet Hadsund i over 4 uger
Hadsund Fjernvarme har de seneste 4,5 uger kunnet spare på flisen. For varmeproduktionen på deres solvarmeanlæg, der blev taget i brug i 2016, har været rigelig.

- Vi glæder os i disse uger over den investering vi foretog for et par år tilbage med at etablere et solvarmeanlæg til vores varmeproduktion, fortæller direktør ved Hadsund Fjernvarme Bo Holt Andreassen til Fjordavisen og henviser til, at flisanlægget har været slukket i de 4,5 uger.

I alt producerede solvarmeanlægget 2069 MWh ud af de 2699 MWh, der blev produceret i alt i maj måned. Det svarer til 77 procent af den samlede produktion i maj måned. Sidste år i maj var tallet 48 procent.

_____

Østvendsyssel Avis:
Dronninglund gemmer solen
Den solrige maj har givet masser solvarme i Dronninglund Fjernvarme. Det betyder, at det store damvarmelager allerede nu er fyldt 71 procent af, hvad det kan rumme, og hvis vejret fortsætter, skal man i gang med at køle ned.

- Det er en virkelig god ting, at vi får udnyttet anlægget fuldt ud, og det er på længere sigt noget særdeles positivt, som er med til at stabilisere fjernvarmens - i forvejen - gode økonomi, siger Johan Frey, driftsleder ved Dronninglund Fjernvarme.

Der er kun fem steder i Danmark, hvor man har et damvarmeanlæg, hvor man kan gemme overskudsvarmen fra energiproduktionen.

_____

Fyens Stiftstidende:
Gartnerier frygter for grundbeløbets ophør
Grundbeløbets bortfald rammer også gartnerier med egne kraftvarmeværker, skriver Fyens Stiftstidende.

Gartnerierne har typisk en gasmotor, der driver en generator, som producerer strøm og varme. Når grundbeløbet forsvinder, stiger gartneriernes energiudgifter, som går videre til forbrugerne, der køber frugt og grønt.

- Når grundbeløbet forsvinder, vil gartnerierne opleve en stigning i deres samlede energiomkostning. En stigning, der har store konsekvenser for prisen på deres produkter, siger Torben Lippert, der er sekretariatschef i Dansk Gartneri.

Han anslår, at 50 i alt danske industrielle kraftvarmeværk vil miste grundbeløbet.

_____

JydskeVestkysten:
Tønders nye energicentral har åbent hus lørdag
På lørdag holder Tønder Fjernvarmeselskab åbent hus på sin nye energicentral, der er etableret i samarbejde med Hydro Extrusion Denmark og Dansk Fjernvarmes Projektselskab, DFP, skriver JydskeVestkysten.

Anlægget er et varmepumpeanlæg på gas, som også kan drives med el, hvis afgifterne bliver favorable. Varmekilden er primært udeluft og nedkølet proceskølevand til naboen Hydro Extrusion, så forbrugerne får varme, Hydro får køling og klimaet 4.000 ton CO2 mindre.

Anlægget forventes at producere 36 GWh om året.

 

Nyheder

22. jun 2018 PULS

PULS2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. jun 2018 Presseklip

Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok

LÆS I DAG: Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok. Fjernvarmeselskab skyld i sprængte rør. Idéoplæg: Flis til Helsingør skal transporteres med tog. Energinet tvivler fortsat. Danfoss åbner supermarked, tankstation og fjernvarmeværk.

14. jun 2018 Presseklip

Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb

LÆS I DAG: Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb. Kæmperegning venter fjernvarmebrugere i Aalborg. Energi fra oven i Karup seneste måned. Eniig Varme søger kandidater til bestyrelsen.

13. jun 2018 Presseklip

Fjernvarmen i København er blevet grønnere

LÆS I DAG: Fjernvarmen i København er blevet grønnere. Helsingør kan forsynes med flis via tog. Hele Jelling får varme fra solen. Sæby udvider med mere solvarme. Dansk Fjernvarme flytter sammen med gode partnere. Højspændingsledning skal ned i jorden.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.