08. jun 2018 Presseklip

Varmeværkerne satser på solvarme

LÆS I DAG: Varmeværkerne satser på solvarme. 28 solvarmeanlæg i Nordjylland – og 3 på vej. Kraftvarmeværker har succes med salg af kapacitet. Fjernvarmeværk vil udvide.

TV2:
Varmeværkerne satser på solvarme
Sol giver varme hos en lang række af landets mindre varmeværker, hvor solen både er en gevinst for miljøet, men også for pengepungen. Det fortæller TV 2.

Et eksempel finder man i Aabybro i Nordjylland, hvor det lokale fjernvarmeselskab lige nu bygger et nyt stort solvarmeanlæg. Anlægget bliver på i alt 26.000 kvadratmeter, og kommer til at stå for en fjerdedel af al fjernvarmen.

Ifølge organisationen Dansk Fjernvarme er det langt fra kun i Aabybro, at de har set fidusen i solvarme.

- Lige nu er der et kæmpe boom rundt omkring i landet. Der bliver bygget rigtig mange solvarmeanlæg for at kunne levere miljøvenlig fjernvarme, fortæller Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

107 lokale varmeværker over hele landet har de senere år installeret solvarmeanlæg. I år og næste år er der planer om 26 mere. I alt vil det forøge leverancen fra solenergi med cirka 20 procent.

Inden for den næste håndfuld år forudser Dansk Fjernvarme, at solvarme dækker 10 procent af det danske fjernvarmeforbrug.

*****

Tv2Nord:
28 solvarmeanlæg i Nordjylland – og 3 på vej
Der er gang i solvarmen hos de nordjyske fjernvarmeværker, hvor et stigende antal nordjyske fjernvarmeanlæg installerer solfangere for at supplere deres varmeproduktion med solenergi. 

Hos Aabybro Fjernvarmeværk bygger man således et solvarmeanlæg på i alt 26.000 kvadratmeter, og solen ventes at bidrage med en fjerdedel af al fjernvarmen. 

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi har ventet på det i flere år, og så tog vi i år endelig en beslutning om at gå i gang med projektet, siger Jan Præstegaard, der er bestyrelsesmedlem hos Aabybro Fjernvarmeværk til Tv2Nord.  

Motiverne til at installere solfangere er både billigere varme, men også den grønne omstilling spiller en rolle. Flere og flere af de nordjyske fjernvarmeanlæg har derfor fået øjnene op for solfangernes potentiale, og der er bygget 28 af slagsen i løbet af de seneste år, mens 3 er på vej.

*****

Energy Supply:
Kraftvarmeværker har succes med salg af kapacitet
Det gik godt, da Dansk Kraftvarme Kapacitet forleden afsluttede sit andet udbud. Salget nåede op på 526 MW, som blev solgt for både hele år og for enkelte kvartaler. Til sammenligning blev der ved selskabets første udbud i november 2017 solgt beskedne 46,3 MW, skriver Energy Supply.

- Resultatet af vores seneste udbud viser, at der fortsat er brug for kraftvarmeværkerne og deres hurtige og fleksible produktion. Udbuddet viser også, at der er behov for en ny betalingsmekanisme, som den vi nu tilbyder, hvis kraftvarmeværkerne skal sikres en fornuftig økonomi i at tilbyde ydelser til elmarkedet, siger Kim Behnke, der er vicedirektør i Dansk Fjernvarme til Energy Supply.

Elhandlerne køber kapaciteten for at kunne sælge elkunderne garanti for at elprisen ikke kommer over 40 øre/kWh i elmarkedet. Til gengæld betaler elhandlerne en rådighedsbetaling, som kraftvarmeværkerne modtager for at være klar i spotmarkedet for el.

Dansk Kraftvarme Kapacitet a.m.b.a. ejes af Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske Kraftvarmeværker sammen med 87 kraftvarmeværker fra fjernvarmesektoren, industri og gartnerier. 

*****

Sæby Avis:
Fjernvarmeværk vil udvide
Sæby Varmeværk vil skifte væk fra deres nuværende brændsel – naturgas – og over til en mere grøn og et mere miljøvenligt brændsel til deres varmeproduktion. Nu har værket fået udarbejdet en strategi, der viser, at en udvidelse med solvarme vil være det økonomisk set mest fordelagtige – og samtidig altså også langt mere miljørigtigt sammenholdt med den nuværende naturgas.

Konkret bliver der i strategien lagt op til en udvidelse af solvarmeanlægget med 30.000 m², der er beregnet til at erstatte en produktion på 14.800 MWh, svarende til 19 % af den årlige varmeproduktion. Den samlede dækning med forventes dermed at blive ca. 25 % - det skriver Sæby Avis.

Der er nu indgået aftale med rådgiver, og detailprojektering- og udbudsarbejde er nu næste punkter.

Sæby Varmeværk forventer at påbegynde etablering af anlægget omkring nytår, og anlægget forventes i drift senest ved udgangen af juni 2019.

Nyheder

21. aug 2018

Varmeforsyninger er på vej mod sammenlægning

Gråsten Fjernvarme og Sønderborg Fjernvarme afventer ekstraordinære generalforsamlinger i begyndelsen af september for at kunne blive lagt sammen.

16. aug 2018

Muligt at få en moderne varmeforsyning i de store byer

Vi har alle tiders mulighed for en moderne varmeforsyning i de store byer. Sådan lyder det fra Kim Mortensen i dette interview med Jyske Bank TV fra Energiens Folkemøde.

15. aug 2018

Fremtidens opvarmning er grøn

Det første Energiens Folkemøde afholdes netop nu i Esbjerg. Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen taler i dag om fremtidens opvarmning i de store byer.

06. aug 2018

De kommende måneder er afgørende for elpriser

Kraftvarmeværker kan drage fordel af de stigende elpriser, fordi det kan kompensere for bortfaldet af grundbeløbet - men det afhænger af, hvor lang tid tørken fortsætter.

30. jun 2018 Energiaftale

Goldschmidt: Tag hensyn til eksisterende investeringer

Alle partier i Folketinget har indgået en ny energiaftale. Formanden for Bornholms Energi & Forsyning og Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt ønsker, at man ikke opgiver samfundsøkonomien, når aftalen skal udmøntes.

30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

29. jun 2018 Energiaftale

Assens: 2021 er for sent for gode initiativer i aftalen

Assens Fjernvarme bifalder blandt andet den sænkede elvarmeafgift og afskaffelsen af energispareordningen i energiaftalen.

28. jun 2018

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

Aalborg: Dispensation er minimum

I Aalborg skal de udfase deres kraftvarmeværk på 500 MW. Derfor Aalborg Energikoncern kig på en stor eldrevet varmepumpe, men det kræver et opgør med kraftvarmekravet.

15. aug 2018 Navnenyt

Praktikant til Kurser & Events i Dansk Fjernvarme

Stine Olesen er i praktik hos Dansk Fjernvarme indtil 1. december.

14. aug 2018 Presseklip

Hvert andet forsyningsselskab vil investere i varmepumper

LÆS I DAG: Hvert andet forsyningsselskab vil investere i varmepumper. Danmarks CO2-udslip skal sænkes, mener LA. Solvarme hitter hos fjernvarmeselskaber. 12 uger på solvarme i Hadsund. SF kræver klimalov af S.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. aug 2018 Presseklip

Overskudsvarme fra Apple har lange udsigter

LÆS I DAG: Overskudsvarme fra Apple har lange udsigter. Potentiale i geotermi, men ingen økonomi. Seas-NVE: Ørsted-køb vil flytte magt fra Sjælland til København. Fjernvarme Fyn: Der er halm nok.

10. aug 2018 Presseklip

Vi har ikke råd til at gå på kompromis med forsyningssikkerheden

LÆS I DAG: Vi har ikke råd til at gå på kompromis med forsyningssikkerheden. Dansk selskab bør overtage elkunder.

09. aug 2018 Presseklip

Opposition vil have grønt superministerium

LÆS I DAG: Opposition vil have grønt superministerium. Havvindmøller ved Bornholm er opgivet. Vindmøller nødvendige for at gøre Bornholm CO2-neutral. Usikkerhed om overskudsvarme hos Apple. Lunken opbakning til dyrere flyrejser.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. aug 2018 Navnenyt

Ny adm. direktør for Reci

Henrik Bøje Jacobsen afløser Erik Krøyer som administrerende direktør for Reci.

10. aug 2018 Navnenyt

Driftsleder med jubilæum i Nibe

Flemming Nielsens jubilæum var allerede sidste år og fejres med åbent hus den 6. september. 

07. aug 2018 Navnenyt

Farvel til Per Laugesen

DFF-tekniker Per Laugesen går på pension. 

06. aug 2018 Navnenyt

Ny rådgiver hos NIRAS

Anders Lahn Baatrup er ny rådgiver hos NIRAS i Aarhus. 

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.