08. jun 2018 Presseklip

Varmeværkerne satser på solvarme

LÆS I DAG: Varmeværkerne satser på solvarme. 28 solvarmeanlæg i Nordjylland – og 3 på vej. Kraftvarmeværker har succes med salg af kapacitet. Fjernvarmeværk vil udvide.

TV2:
Varmeværkerne satser på solvarme
Sol giver varme hos en lang række af landets mindre varmeværker, hvor solen både er en gevinst for miljøet, men også for pengepungen. Det fortæller TV 2.

Et eksempel finder man i Aabybro i Nordjylland, hvor det lokale fjernvarmeselskab lige nu bygger et nyt stort solvarmeanlæg. Anlægget bliver på i alt 26.000 kvadratmeter, og kommer til at stå for en fjerdedel af al fjernvarmen.

Ifølge organisationen Dansk Fjernvarme er det langt fra kun i Aabybro, at de har set fidusen i solvarme.

- Lige nu er der et kæmpe boom rundt omkring i landet. Der bliver bygget rigtig mange solvarmeanlæg for at kunne levere miljøvenlig fjernvarme, fortæller Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

107 lokale varmeværker over hele landet har de senere år installeret solvarmeanlæg. I år og næste år er der planer om 26 mere. I alt vil det forøge leverancen fra solenergi med cirka 20 procent.

Inden for den næste håndfuld år forudser Dansk Fjernvarme, at solvarme dækker 10 procent af det danske fjernvarmeforbrug.

*****

Tv2Nord:
28 solvarmeanlæg i Nordjylland – og 3 på vej
Der er gang i solvarmen hos de nordjyske fjernvarmeværker, hvor et stigende antal nordjyske fjernvarmeanlæg installerer solfangere for at supplere deres varmeproduktion med solenergi. 

Hos Aabybro Fjernvarmeværk bygger man således et solvarmeanlæg på i alt 26.000 kvadratmeter, og solen ventes at bidrage med en fjerdedel af al fjernvarmen. 

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi har ventet på det i flere år, og så tog vi i år endelig en beslutning om at gå i gang med projektet, siger Jan Præstegaard, der er bestyrelsesmedlem hos Aabybro Fjernvarmeværk til Tv2Nord.  

Motiverne til at installere solfangere er både billigere varme, men også den grønne omstilling spiller en rolle. Flere og flere af de nordjyske fjernvarmeanlæg har derfor fået øjnene op for solfangernes potentiale, og der er bygget 28 af slagsen i løbet af de seneste år, mens 3 er på vej.

*****

Energy Supply:
Kraftvarmeværker har succes med salg af kapacitet
Det gik godt, da Dansk Kraftvarme Kapacitet forleden afsluttede sit andet udbud. Salget nåede op på 526 MW, som blev solgt for både hele år og for enkelte kvartaler. Til sammenligning blev der ved selskabets første udbud i november 2017 solgt beskedne 46,3 MW, skriver Energy Supply.

- Resultatet af vores seneste udbud viser, at der fortsat er brug for kraftvarmeværkerne og deres hurtige og fleksible produktion. Udbuddet viser også, at der er behov for en ny betalingsmekanisme, som den vi nu tilbyder, hvis kraftvarmeværkerne skal sikres en fornuftig økonomi i at tilbyde ydelser til elmarkedet, siger Kim Behnke, der er vicedirektør i Dansk Fjernvarme til Energy Supply.

Elhandlerne køber kapaciteten for at kunne sælge elkunderne garanti for at elprisen ikke kommer over 40 øre/kWh i elmarkedet. Til gengæld betaler elhandlerne en rådighedsbetaling, som kraftvarmeværkerne modtager for at være klar i spotmarkedet for el.

Dansk Kraftvarme Kapacitet a.m.b.a. ejes af Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske Kraftvarmeværker sammen med 87 kraftvarmeværker fra fjernvarmesektoren, industri og gartnerier. 

*****

Sæby Avis:
Fjernvarmeværk vil udvide
Sæby Varmeværk vil skifte væk fra deres nuværende brændsel – naturgas – og over til en mere grøn og et mere miljøvenligt brændsel til deres varmeproduktion. Nu har værket fået udarbejdet en strategi, der viser, at en udvidelse med solvarme vil være det økonomisk set mest fordelagtige – og samtidig altså også langt mere miljørigtigt sammenholdt med den nuværende naturgas.

Konkret bliver der i strategien lagt op til en udvidelse af solvarmeanlægget med 30.000 m², der er beregnet til at erstatte en produktion på 14.800 MWh, svarende til 19 % af den årlige varmeproduktion. Den samlede dækning med forventes dermed at blive ca. 25 % - det skriver Sæby Avis.

Der er nu indgået aftale med rådgiver, og detailprojektering- og udbudsarbejde er nu næste punkter.

Sæby Varmeværk forventer at påbegynde etablering af anlægget omkring nytår, og anlægget forventes i drift senest ved udgangen af juni 2019.

Nyheder

30. jun 2018 Energiaftale

Goldschmidt: Tag hensyn til eksisterende investeringer

Alle partier i Folketinget har indgået en ny energiaftale. Formanden for Bornholms Energi & Forsyning og Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt ønsker, at man ikke opgiver samfundsøkonomien, når aftalen skal udmøntes.

30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

29. jun 2018 Energiaftale

Assens: 2021 er for sent for gode initiativer i aftalen

Assens Fjernvarme bifalder blandt andet den sænkede elvarmeafgift og afskaffelsen af energispareordningen i energiaftalen.

29. jun 2018 Energiaftale

Haderslev: Ophævelse af pligterne vil bremse investeringer

Haderslev Fjernvarme tøver med at udvide sit forsyningsområde, fordi tilslutnings- og forblivelsespligterne formentlig bliver ophævet med energiaftalen.

28. jun 2018

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

22. jun 2018 PULS

PULS 2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS 2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.    

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

22. jun 2018 Presseklip

Solvarme og økonomi siver ud af damlagre

LÆS I DAG: Solvarme og økonomi siver ud af damlagre. Lilleholt styrker dialog om højspændingsledninger. Losseplads lægger jord til kraftvarmeværk. Biogas kan sænke varmeregningen. Svensk eltarif er steget med 65 procent.

21. jun 2018 Presseklip

Energiaftale: Finansieringen er en stor knast

LÆS I DAG: Energiaftale: Finansieringen er en stor knast. EU enige om nye mål for energibesparelser. AP Møller vil prøvebore efter geotermi i Aalborg. Beboerforening opgiver lokal fjernvarme. Fjernvarmen på Bornholm blev dyrere end forventet. Energistyrelsen har fået ny direktør. DI starter branchefællesskab for vand.

20. jun 2018 Presseklip

A.P. Møller satser på geotermi

LÆS I DAG: A.P. Møller vil satse på geotermi. Minister: Energiudspil skal ikke stå alene. Fjernvarmepris kan stige med 7000 kroner. Fuglebjerg udvider solvarmeanlægget. Fjernvarme skal måske opvarme friluftsbad. Leca erstatter kul med biomasse til fjernvarme. Hvalpsund har 25 års jubilæum. Ny rekord i solvarme i Farsø.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

28. jun 2018 Navnenyt

Jacob Hartvig Simonsen ny direktør for ARC

Dansk Affaldsforenings direktør bliver ny direktør for Amager Ressourcecenter. 

26. jun 2018 Navnenyt

Ny projektchef for energianlæg

Morten Holmsberg er ny projektchef for energianlæg hos Logimatic

25. jun 2018 Navnenyt

Kursuskoordinator fylder rundt

Kursuskoordinator i Dansk Fjernvarme, Tina Weber Peters, fylder 40 den 4. juli.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse.