08. jun 2018 Presseklip

Varmeværkerne satser på solvarme

LÆS I DAG: Varmeværkerne satser på solvarme. 28 solvarmeanlæg i Nordjylland – og 3 på vej. Kraftvarmeværker har succes med salg af kapacitet. Fjernvarmeværk vil udvide.

TV2:
Varmeværkerne satser på solvarme
Sol giver varme hos en lang række af landets mindre varmeværker, hvor solen både er en gevinst for miljøet, men også for pengepungen. Det fortæller TV 2.

Et eksempel finder man i Aabybro i Nordjylland, hvor det lokale fjernvarmeselskab lige nu bygger et nyt stort solvarmeanlæg. Anlægget bliver på i alt 26.000 kvadratmeter, og kommer til at stå for en fjerdedel af al fjernvarmen.

Ifølge organisationen Dansk Fjernvarme er det langt fra kun i Aabybro, at de har set fidusen i solvarme.

- Lige nu er der et kæmpe boom rundt omkring i landet. Der bliver bygget rigtig mange solvarmeanlæg for at kunne levere miljøvenlig fjernvarme, fortæller Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

107 lokale varmeværker over hele landet har de senere år installeret solvarmeanlæg. I år og næste år er der planer om 26 mere. I alt vil det forøge leverancen fra solenergi med cirka 20 procent.

Inden for den næste håndfuld år forudser Dansk Fjernvarme, at solvarme dækker 10 procent af det danske fjernvarmeforbrug.

*****

Tv2Nord:
28 solvarmeanlæg i Nordjylland – og 3 på vej
Der er gang i solvarmen hos de nordjyske fjernvarmeværker, hvor et stigende antal nordjyske fjernvarmeanlæg installerer solfangere for at supplere deres varmeproduktion med solenergi. 

Hos Aabybro Fjernvarmeværk bygger man således et solvarmeanlæg på i alt 26.000 kvadratmeter, og solen ventes at bidrage med en fjerdedel af al fjernvarmen. 

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi har ventet på det i flere år, og så tog vi i år endelig en beslutning om at gå i gang med projektet, siger Jan Præstegaard, der er bestyrelsesmedlem hos Aabybro Fjernvarmeværk til Tv2Nord.  

Motiverne til at installere solfangere er både billigere varme, men også den grønne omstilling spiller en rolle. Flere og flere af de nordjyske fjernvarmeanlæg har derfor fået øjnene op for solfangernes potentiale, og der er bygget 28 af slagsen i løbet af de seneste år, mens 3 er på vej.

*****

Energy Supply:
Kraftvarmeværker har succes med salg af kapacitet
Det gik godt, da Dansk Kraftvarme Kapacitet forleden afsluttede sit andet udbud. Salget nåede op på 526 MW, som blev solgt for både hele år og for enkelte kvartaler. Til sammenligning blev der ved selskabets første udbud i november 2017 solgt beskedne 46,3 MW, skriver Energy Supply.

- Resultatet af vores seneste udbud viser, at der fortsat er brug for kraftvarmeværkerne og deres hurtige og fleksible produktion. Udbuddet viser også, at der er behov for en ny betalingsmekanisme, som den vi nu tilbyder, hvis kraftvarmeværkerne skal sikres en fornuftig økonomi i at tilbyde ydelser til elmarkedet, siger Kim Behnke, der er vicedirektør i Dansk Fjernvarme til Energy Supply.

Elhandlerne køber kapaciteten for at kunne sælge elkunderne garanti for at elprisen ikke kommer over 40 øre/kWh i elmarkedet. Til gengæld betaler elhandlerne en rådighedsbetaling, som kraftvarmeværkerne modtager for at være klar i spotmarkedet for el.

Dansk Kraftvarme Kapacitet a.m.b.a. ejes af Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske Kraftvarmeværker sammen med 87 kraftvarmeværker fra fjernvarmesektoren, industri og gartnerier. 

*****

Sæby Avis:
Fjernvarmeværk vil udvide
Sæby Varmeværk vil skifte væk fra deres nuværende brændsel – naturgas – og over til en mere grøn og et mere miljøvenligt brændsel til deres varmeproduktion. Nu har værket fået udarbejdet en strategi, der viser, at en udvidelse med solvarme vil være det økonomisk set mest fordelagtige – og samtidig altså også langt mere miljørigtigt sammenholdt med den nuværende naturgas.

Konkret bliver der i strategien lagt op til en udvidelse af solvarmeanlægget med 30.000 m², der er beregnet til at erstatte en produktion på 14.800 MWh, svarende til 19 % af den årlige varmeproduktion. Den samlede dækning med forventes dermed at blive ca. 25 % - det skriver Sæby Avis.

Der er nu indgået aftale med rådgiver, og detailprojektering- og udbudsarbejde er nu næste punkter.

Sæby Varmeværk forventer at påbegynde etablering af anlægget omkring nytår, og anlægget forventes i drift senest ved udgangen af juni 2019.

Nyheder

22. jun 2018 PULS

PULS2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. jun 2018 Presseklip

Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok

LÆS I DAG: Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok. Fjernvarmeselskab skyld i sprængte rør. Idéoplæg: Flis til Helsingør skal transporteres med tog. Energinet tvivler fortsat. Danfoss åbner supermarked, tankstation og fjernvarmeværk.

14. jun 2018 Presseklip

Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb

LÆS I DAG: Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb. Kæmperegning venter fjernvarmebrugere i Aalborg. Energi fra oven i Karup seneste måned. Eniig Varme søger kandidater til bestyrelsen.

13. jun 2018 Presseklip

Fjernvarmen i København er blevet grønnere

LÆS I DAG: Fjernvarmen i København er blevet grønnere. Helsingør kan forsynes med flis via tog. Hele Jelling får varme fra solen. Sæby udvider med mere solvarme. Dansk Fjernvarme flytter sammen med gode partnere. Højspændingsledning skal ned i jorden.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.