22. maj 2018 Presseklip

Energiudspil giver muligheder for overskudsvarme

LÆS I DAG: Energiudspil giver muligheder for overskudsvarme. HOFOR lukker dampen ud. Løgumkloster fejrer 60-års jubilæum Solen varmer Silkeborg. Fra flis til sol i Fuglebjerg. Andelshavere sparede penge hos Eniig. Dankalk omdanner overskudsvarme til fjernvarme

Aktuel Elektronik:
Energiudspil giver muligheder for overskudsvarme
Datacentrene ser positivt på det udspil til energiforhandlinger, som regeringen offentliggjorde for nogle uger siden. Det gælder naturligvis ikke mindst udspillets elementer om en bedre udnyttelse af den overskudsvarme, som især datacentrene forventer at kunne levere til fjernvarmenettet.

Ifølge fagbladet Aktuel Elektronik mener datacentrene, at de på den ene side kan lægge en solid bund i forbruget af grøn el, mens de samtidig kan levere masser af overskudsvarme til fjernvarmebrugere.

- Vi noterer os med glæde, at der også lægges op til et opgør med de mange bureaukratiske regler på området, så den sunde fornuft kan slå igennem med bedre udnyttelse af overskudsvarmen. På alle områder bidrager datacenterindustrien gerne med konstruktive input, som vi tidligere har gjort inden for overskudsvarme, siger direktør Henrik Hansen fra brancheforeningen Datacenter Industrien. 

For tiden arbejdes der på datacentre fra Apple ved Viborg og Aabenraa samt fra Facebook ved Odense. Derudover har Google bekræftet købet af to store byggegrunde ved Fredericia og Aabenraa. 

_____

Ingeniøren:
HOFOR lukker dampen ud
Der er nu ikke længere damp i fjernvarmerørene i Nørrebro, Østerbro, Nordvest, Bispebjerg og Emdrup. HOFOR har skiftet dampen ud med vand – og det har været en lang proces, da der først skulle lægges nye rør og åbnes for fjernvarme på vand, før man kunne lukke for dampen.

- I det store område, vi nu har lukket, ligger blandt andet både Panum Instituttet, Rigshospitalet og Bispebjerg hospital. De kan jo ikke risikere pludseligt at stå uden varme eller varmt vand, og har fx også brugt dampen til at vaske alt sengetøj og kitler. Derfor er det ikke bare sådan lige at lukke for dampen«, siger René Bo Thiemke fra Hofor, der er projektleder for dampkonverteringen af Københavns fjernvarmenet.

Hos Ingeniøren kan du se en video af dampen, der lukkes ud.

_____

JydskeVestkysten:
Løgumkloster fejrer 60-års jubilæum
Løgumkloster Fjernvarme fejrer i dag sin 60-års fødselsdag med en reception på centralen på Søndermarksvej. Den 22. maj 1958 var der rejsegilde på det daværende anlæg i Garvergade, der anvendte fyringsolie og i første omgang forsynede 125 forbrugere med fjernvarme, skriver Jydske Vestkysten.

Den 22. maj 2018 har Løgumkloster Fjernvarme 1.553 forbrugere, og i dag produceres varmen på varmepumper, træpiller, naturgas og det 15.000 kvadratmeter store solfangeranlæg.

Midt i rækken af solfangere er der et stort hul på 2,5 hektar, som formand Thorkild Pedersen gerne ville fylde ud med endnu en række solfangere. Men arealet drives som landbrugsjord og formanden har forgæves forsøgt at få kommunen til at ekspropriere arealet.

- Hvis vi kunne få den række solfangere med 2,5 hektar, ville vi spare penge, fordi vi ikke ville have brug for at bruge den dyre naturgas. Politikerne har sovet i timen, men jeg vil ikke spilde krudt på det mere, men jeg fatter ikke, at en fritidslandmand kan få lov til at spænde ben for det, siger Thorkild Pedersen til Jydske Vestkysten.

_____

Midtjyllands Avis:
Solen varmer Silkeborg
På grund af det gode sommerlige vejr har Silkeborg Forsyning siden 5. maj udelukkende produceret fjernvarme til sine forbrugere på sit solfangeranlæg, skriver Midtjyllands Avis.

Silkeborg Forsyning har derfor i den periode været grønt omstillet, da naturgas ikke har været benyttet til at producere fjernvarme i Silkeborg.

Forsyningen har også taget sine to nye akkumuleringstanke i brug for at lagre det varme vand fra solfangeranlægget, inden det sendes ud til fjernvarmekunderne. Hver tank rummer 16.000 kubikmeter og supplerer to andre, så Silkeborg Forsyning nu har fire tanke til varmt vand. 

- Afhængigt af årstiden kan vi lagre varmt vand, så der er til cirka tre til fem døgns forbrug, fortæller fjernvarmechef ved Silkeborg Forsyning, Jens Østergaard Jensen, der åbner for en eventuelt femte akkumuleringstank på sigt.

_____

Sjællandske:
Fra flis til sol i Fuglebjerg

Fuglebjerg Fjernvarme har de seneste 14 dage slukket for flisvarmen, så de 1.092 fjernvarmekunder nu får deres varme vand fra solfangere, skriver Sjællandske Medier.

Ved solvarmeanlægget gemmer en akkumuleringstank 3,6 mio. liter vand, så Fuglebjerg Fjernvarme kan gemme solvarmen til dage, hvor solen ikke giver varme.

Fuglebjergs solvarmeanlæg har 840 solfangere med et areal på i alt 10.000 kvadratmeter, der nu skal udvides med yderligere 84 solfangere, som vil give kunderne billigere varme. Sidste år satte Fuglebjerg Fjernvarme prisen 20 kroner ned per megawatt og forventer også at sætte prisen ned næste år.

_____

Randers Amtsavis:
Andelshavere sparede penge hos Eniig
2017 blev det første år med et fuldt regnskabsår for Eniig, og det satte samtidig et definitivt punktum for fusionen af de tidligere energiselskaber, EnergiMidt og Himmerlands Elforsyning. Og hvis man bedømmer fusionen på regnskabet, så er det en vellykket fusion.

Omsætningen nåede 3,7 milliarder kroner i 2017, fremgår det af Randers Amtsavis, og et resultat efter skat på 177 millioner kroner. Samtidig blev 2017 brugt på optimering af forretningsprocesser og den daglige drift, hvilket har været til fordel for kundernes pengepung.

- Vi har via tarifnedsættelser været i stand til at reducere vores andelshaveres samlede elregning med hvad, der svarer til 135 millioner kroner om året, fortæller Martin Romvig, administrerende direktør i Eniig, til Randers Amtsavis.

Han betegner – måske ikke overraskende – regnskabet for 2017 som ”meget tilfredsstillende”.

_____

CSR.dk:
Dankalk omdanner overskudsvarme til fjernvarme
Tidligere blev den varme og fugtige luft fra kalkbruddet i Aggersund blot ledt ud til gråspurvene. I dag genvindes den hos Løgstør Fjernvarmeværk.

- Vi havde længe overvejet, hvordan vi kunne udnytte den spildvarme, som kalkværket bare smed væk. Den svarer trods alt til varmeforbruget i cirka 700 parcelhuse, siger Houni Mikkelsen, fabrikschef i Dankalk K/S.

Anlægget er sat i drift ultimo september sidste år og lever op til forventningerne.

- Vi forventer, at vi får glæde af den her løsning de næste mange år. Det er jo ikke bare en økonomisk gevinst. Løsningen gavner også miljøet, da den samlet reducerer CO2-udslip markant, siger Houni Mikkelsen.

 

 

Nyheder

22. jun 2018 PULS

PULS2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. jun 2018 Presseklip

Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok

LÆS I DAG: Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok. Fjernvarmeselskab skyld i sprængte rør. Idéoplæg: Flis til Helsingør skal transporteres med tog. Energinet tvivler fortsat. Danfoss åbner supermarked, tankstation og fjernvarmeværk.

14. jun 2018 Presseklip

Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb

LÆS I DAG: Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb. Kæmperegning venter fjernvarmebrugere i Aalborg. Energi fra oven i Karup seneste måned. Eniig Varme søger kandidater til bestyrelsen.

13. jun 2018 Presseklip

Fjernvarmen i København er blevet grønnere

LÆS I DAG: Fjernvarmen i København er blevet grønnere. Helsingør kan forsynes med flis via tog. Hele Jelling får varme fra solen. Sæby udvider med mere solvarme. Dansk Fjernvarme flytter sammen med gode partnere. Højspændingsledning skal ned i jorden.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.