18. maj 2018 Presseklip

Energiudspil overser solen

LÆS I DAG: Energiudspil overser solen. Det mest grønne energiudspil nogensinde? Sønderborg Forsyning klar til omfattende fjernvarmeprojekt. Slut med damp udenfor søerne. Gram holder informationsmøde om prisstigninger

Energy Supply:
Energiudspil overser solen
Regeringens udspil til en ny energiaftale bliver modtaget med en vis skuffelse i solindustrien. Her har man haft den opfattelse, at det alene er vindenergien fra havet, der har haft politisk fokus. Og desværre er der ikke ændret så meget på det i det nye udspil, som politikerne bruger som udgangspunkt for de igangsatte forhandlinger.

Karsten Hillmann – direktør for SolarPolaris – mener, at regeringens udspil tydeligt bærer præg af en satsning på havvind frem for fx solenergi. Han kalder det en skævvridning, der bygger på de politiske satsninger fra de foregående år.

- Ministeren har tidligere sagt, at det er regeringens mål, at støttesystemerne for VE skal harmoniseres. Der ønskes en højere grad af teknologineutralitet og mere skal overlades til markedet og mindre til håndholdt styring af udviklingen fra Christiansborg. Men udspillet viser noget helt andet – nemlig at man med hård hånd styrer i retning af mere vind, siger Karsten Hillmann til Energy Supply.

Samtidig mener han, at den type solenergi, der er med udspillet: Nemlig de store solcelleparker. Og det bekymrer ham.

- Mindre decentrale løsninger, hvor energi produceres og anvendes lokalt er helt overset i udspillet. Og det mener vi er et stort problem, lyder det fra Karsten Hillmann.

_____

DR:
Det mest grønne energiudspil nogensinde? 
Energi- og forsyningseksperter kan ikke genkende billedet af regeringens energiudspil som det mest grønne nogensinde, skriver DR, efter Detektor har fået eksperter til at sammenligne VLAK-regeringens energiudspil med SRSF-regeringens fra 2011.

VLAK-regeringens energiudspil øger andelen af vedvarende energi i Danmark 0,8 procent årligt, mens SRSF-regeringens energiudspil lagde op til 1,8 procent.

Denne regerings energiudspil inkluderer ikke initiativer til bygninger og transport og har heller ikke en beregning af udspillets CO2-effekt.

____

EnergiWatch:
Lilleholt fedtspiller med mål for VE
Selv om Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt i dag fredag får sit forhandlingsmandat til genforhandling af EU’s mål for VE på plads i Europaudvalget, så bliver det ikke med støtte fra alle partier. Der er nemlig kritik af ministeren fra bl.a. Socialdemokratiet.

Ifølge EnergiWatch bliver ministeren beskyldt for at ”fedtspille” med de danske krav til målsætningerne i EU. I december nåede EU-medlemslandene frem til et mål om, at 27 procent af energiforsyningen skal komme fra vedvarende energi i 2030.

Nu er der villighed i EU til at genforhandle målet, men regeringen vil ifølge Socialdemokraternes opfattelse ikke gå tilstrækkeligt langt i forhold til at ændre målsætningerne. Fx vil regeringen betinge sig dansk tilslutning ”såfremt der sikres en rimelig fordeling af målet og bred opbakning hertil i Rådet”.

- For mig at se fokuserer regeringen mere på at holde sine egne ambitioner nede end at få EU´s ambitioner i den rigtige retning, og det er dybt kritisabelt, siger energiordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, der mener, at Danmark bør gå forrest i kampen for mere vedvarende energi.

- Jeg synes nærmere, vi er blevet en fedtspiller, der sidder ovre i hjørnet og har travlt med ikke at få lektier for, fordi det er vigtigt, at vi ikke skal hæve vores egne ambitioner. Det hold, Danmark er på i Bruxelles for tiden, er absolut ikke det mest ambitiøse, siger Jens Joel.

_____

Energy Supply:
Sønderborg Forsyning klar til omfattende fjernvarmeprojekt
Sønderborg Forsyning vil i de kommende år etablere en ny fjernvarmeløsning på Nordals. De fleste borgere på Nordals får i dag varme i form af naturgas, men i Sønderborg Kommunes varmeplan er Nordborg, Havnbjerg, Svenstrup, Guderup og Egen udlagt til fjernvarme.

- Det hele bunder i, at Sønderborg Kommune skal være CO2-neutral i 2029. Det ligger i varmeplanen, og så skal vi have erstattet de dyre naturgasforsyninger på Nordals, siger Jens Nansen Paulsen, projektleder hos Sønderborg Forsyning til Energy Supply.

Første etape strækker sig nordpå til Nordborg og Havnbjerg, hvor en del allerede har fjernvarme. Her skal etableres en halmkedel på 10 MW. Senere følges op med en 6 MW-kedel til den del af projektet, der går sydpå til Svenstrup, Guderup og Egen. I alt skal der komme 4.500 nye forbrugere på fjernvarmen.

Projektet blev godkendt for snart to år siden af Sønderborgs byråd, men processen har været forsinket af klager fra bl.a. DGD. 

Sønderborg Forsyning investerer godt 350 millioner kroner i projektet og forventer, at den første fjernvarme fra etape 1 når frem til forbrugerne i fyringssæsonen 2019/2020.

_____

Energy Supply:
Slut med damp udenfor søerne
København er i gang med at skifte dampen i fjernvarmenettet ud med varmt vand, og torsdag slukkede Hofor så for dampen uden for søerne i bydele som Østerbro og Emdrup. Manden, der slukkede, var Børge Nielsen, driftsmedarbejder i Hofor, og som har arbejdet med fjernvarmesystemet i næsten 45 år.

Hofor vil have færdiggjort konverteringen i 2021, og med gårsdagens lukning er under fire procent af nettet baseret på damp.

- Arbejdet med at skifte de mange kilometer fjernvarmerør under byen er en teknisk krævende operation. Vi kan jo ikke bare lukke for dampen i et større område, før vi har lagt nye rør med vandbaseret fjernvarme og sikret, at folk stadig kan tage varme bade og have varme i stuerne, fortæller projektleder for dampkonverteringen af Københavns fjernvarmenet, René Bo Thiemke til Energy Supply.

Hofor har skiftet så mange rør og varmecentraler i København, så det svarer til at lægge et helt nyt fjernvarmenet i en by på størrelse med Aalborg.  

_____

JydskeVestkysten:
Gram holder informationsmøde om prisstigninger
Manglende solskin og et isolationsproblem i damvarmelageret har fået varmeprisen i Gram til at stige, og flere kunder står med ubesvarede spørgsmål til prisstigningerne. Derfor holder Gram Fjernvarme nu et informationsmøde i Gram Fritidscenter, skriver JydskeVestkysten.

- Vi har fået nogle henvendelser med spørgsmål på både mail og telefon, og der er jo ingen grund til kun at svare ti, hvis hundrede sidder med det samme spørgsmål, siger Johannes Schmidt, der er bestyrelsesformand i Gram Fjernvarme til avisen.

Nyheder

22. jun 2018 PULS

PULS2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. jun 2018 Presseklip

Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok

LÆS I DAG: Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok. Fjernvarmeselskab skyld i sprængte rør. Idéoplæg: Flis til Helsingør skal transporteres med tog. Energinet tvivler fortsat. Danfoss åbner supermarked, tankstation og fjernvarmeværk.

14. jun 2018 Presseklip

Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb

LÆS I DAG: Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb. Kæmperegning venter fjernvarmebrugere i Aalborg. Energi fra oven i Karup seneste måned. Eniig Varme søger kandidater til bestyrelsen.

13. jun 2018 Presseklip

Fjernvarmen i København er blevet grønnere

LÆS I DAG: Fjernvarmen i København er blevet grønnere. Helsingør kan forsynes med flis via tog. Hele Jelling får varme fra solen. Sæby udvider med mere solvarme. Dansk Fjernvarme flytter sammen med gode partnere. Højspændingsledning skal ned i jorden.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.