15. maj 2018 Presseklip

Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed

LÆS I DAG:  Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed. Departementschef vil have energiforhandlinger sikkert i mål. Kemiker skal se på sammenhængene energisystem. Skotter skal have dansk fjernvarme. Regioner går med i ny energisamarbejde. SK Forsynings nye skorsten og kedel hejses på plads. Bramming Fjernvarme leder fortsat efter læk. 100 til åbent hus hos Veddum-Skelund-Visborg.

Politiken:
Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed
Energieksperten Henrik Lund fra Aalborg Universitet mener, at forbrugerne bare vil bruge løs af strøm, hvis elafgiften generelt sættes ned. Og det er afgørende for den grønne omstilling, at forbrugerne vælger energirigtige løsninger, siger han:

- Forbrugerne mister motivationen til at vælge det energirigtige køleskab i klasse A, hvis det bliver billigere at bruge el, og hvorfor skifte de gamle elpaneler i sommerhuset ud med en moderne energibesparende varmepumpe, hvis det bliver billigere at holde de gamle paneler kørende. I stedet for en generel sænkning af elafgiften, så vil det være smartere med en målrettet sænkning af afgifterne til dem, som vælger de energirigtige løsninger. Hvis det altså er en grøn omstilling af samfundet, der er målet, lyder det fra Henrik Lund til Politiken.

Det argument anerkender energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, men han mener samtidig, at de høje elafgifter spænder ben for, at flere vælger grønnere løsninger som varmepumper.

_____

Pressemeddelelse:
Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Morten Bæk er ny departementschef for Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Han har været en del af ministeriet siden 2007, bl.a. som kontorchef og afdelingschef i departementet og siden 2014 som direktør for Energistyrelsen.

- Morten har et indgående kendskab til ministeriet, og jeg er sikker på, at han vil kunne træde ind i rollen som departementschef fra første dag. Det er vigtigt, for vi står over for nogle store og spændende opgaver – ikke mindst forhandlingen af en ny energiaftale, siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt.

Morten Bæk tiltræder som departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i dag, den 15. maj.
- Jeg glæder mig til at være med til at sætte retningen for et ministerium, som arbejder med så store og gennemgribende samfundsdagsordener. Og så glæder jeg mig til at sætte mig i stolen som øverste chef for de mange kompetente medarbejdere i ministeriets departement og styrelser, siger Morten Bæk.

_____

Altinget:
Departementschef vil have energiforhandlinger sikkert i mål
Onsdag har Morten Bæk første arbejdsdag som departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, og overfor Altinget lægger han vægt på, at han i første omgang skal forsøge at bidrage med at få forhandlingerne om en ny energiaftale sikkert i hus.

Han anser forhandlingerne – der blev skudt i gang med Regeringens udspil til en ny aftale – for at være ”meget afgørende”, og han betegner selv Regeringens udspil som ”solidt”.

- Jeg håber, jeg kan hjælpe ministeren og regeringen med at lande forhandlingerne på en fornuftig måde. Det er vel det præg, jeg kan sætte på det, siger Morten Bæk til Altinget om hans rolle i forhandlingerne.

Han peger selv på, at han anser digitaliseringsprocessen som værende helt central for den kommende energiaftale, og at det i højere grad end tidligere på energiområdet handler om at anvende energien på den klogeste måde.

- Det er jo bredere end bare det grønne; det handler også om at få hele systemet til at spille og udnytte energien mest effektivt, konkluderer han i Altinget.

_____

EnergiWatch:
Kemiker skal se på sammenhængene energisystem
Jørgen Nielsen er egentlig uddannet kemiker med økonomi som sidefag. Men han har næsten arbejdet med energi i hele sin karriere. Først hos Elsam og siden i Vattenfall, hvor han endte med at være adm. direktør.

Han er for nylig blevet ansat som udviklingsdirektør hos Dansk Fjernvarme, hvor han skal finde nye løsninger til flere områder. Og så tror han, at fremtiden bliver præget af den grønne omstilling – ikke mindst omkring el.

"Hvis vi får gjort vores varmetransmissionssystemer sammenhængende, så kraftvarmeværkerne kan spille ind i et større system, vil vi få flere optimeringsmuligheder. Varmeproduktionen skal bindes sammen, vi skal have noget sæsonlagring, og så kan vi agere agilt i elmarkedet. Men det er nogle store investeringer, så rammerne og markedet skal på plads," siger Jørgen Nielsen, udviklingsdirektør hos Dansk Fjernvarme til EnergiWatch.

_____

Energy Supply:
Skotter skal have dansk fjernvarme
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt og hans skotske kollega Paul Wheelhouse har indgået en samarbejdsaftale om fjernvarme og energieffektivitet i bygninger i Skotland, skriver Energy Supply.

Skotland vil reducere CO2-udledningerne 80 procent inden 2050. I 2032 skal energiforbruget i bygninger være sænket 15 procent og udledningerne heraf 23 procent.

- Skotland er frontløber på energi- og klimaområdet. Jeg er meget glad for at indgå en samarbejdsaftale, som jeg håber både kan understøtte Skotlands grønne omstilling og samtidig åbne op for danske energiløsninger. Skotland satser stort på både fjernvarme og energieffektivitet i bygninger, og her kan Danmark byde ind med viden og erfaring baseret på 40 års ambitiøs omstilling, siger Lars Chr. Lilleholt.

Danske myndigheder skal dele erfaringer om energipolitik, støtteordninger og ejerskabstyper i fjernvarmesektoren m.m.

Den skotske regering forventer i 2020 at bruge 5,4 PJ fjernvarme i 40.000 huse. Heat Network Partnership har vurderet, at 200-440 mio. pund vil blive investeret for at nå målet i 2020.

_____

JyskeVestkysten:
Regioner går med i ny energisamarbejde
En række store energikoncerner går sammen med landets regioner i en ny såkaldt klyngeorganisation, der skal ”skabe nye løsninger og hjælpe med at opnår uafhængighed af fossile brændstoffer”. Det fortæller JyskeVestkysten.

Den nye organisation ser først dagens lys den 1. januar 2019, men allerede melder medlemmerne ud om dannelsen, der skal fremme innovation indenfor energiområdet. Udover regionerne tæller medlemmerne Siemens Gamesa, Vestas, MHI Vestas, Ørsted, Vattenfall, Bladt Industries og Semco Maritime.

- Arbejdet er drevet af virksomhedernes behov, og vi har haft et godt og konstruktivt samarbejde med industrien. Med én stærk landsdækkende organisering får industrien nu et bedre og mere specialiseret tilbud, siger formanden for Region Syddanmark og Danske Regioner, Stephanie Lose, i en pressemeddelelse.

Klyngeorganisationen skal bl.a. arbejde med energilagring samt såvel land- som havbaseret vindmølleindustri.

_____

Pressemeddelelse:
SK Forsynings nye skorsten og kedel hejses på plads
I går blev den 44 meter lange skorsten hejst på plads ved byggeriet af SK Forsynings nye varmeværk i Korsør, og i dag følger halmkedlen efter.

Den 11,5 MW store halmkedel leveres i to store stykker, som løftes på plads af en stor kran. Konvektionsdelen vejer 38 ton og selve kedlen 42 ton.

Med skorsten og kedel på plads kan byggeriet af varmeværket komme videre, så det bliver klart til at forsyne korsoranerne med grøn varme til fyringssæsonen.

_____

Ugeavisen for Bramming og Omegn:
Bramming Fjernvarme leder fortsat efter læk
Det gav ikke det ønskede resultat, da en drone i vinter svævede over Bramming for at måle varmetab på Bramming Fjernvarmes ledningsnet, skriver Ugeavisen for Bramming og Omegn.

- Vi har ikke fundet ud af, hvor "det store tab" er. Vi fandt et sted, som er lavet, siger driftschef Steen Thøgersen til avisen.

Han forklarer, at varmeværket fandt et sted på ledningsnettet, hvor der var hul på den isolerende ydre del af fjernvarmerøret, men ikke på selve røret. Der var derfor kun tale om energitab og ikke et direkte tab af varmt vand. 
Steen Thøgersen er opsat på at finde årsagen til tabet, så nu tager Bramming Fjernvarme en anden og mere traditionel metode i brug. Der lukkes simpelt hen for varmen til en gade ad gangen i time, og mens der er lukket, følges udviklingen i temperaturerne nøje.

_____

Hadsund Folkeblad:
100 til åbent hus hos Veddum-Skelund-Visborg
Da Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk holdt åbent hus for både kommende og nuværende forbrugere, var der stor interesse. 100 interesserede var forbi for at bese værket og høre om de nye energimålere. Målerne gør det nemmere for forbrugeren at følge sit forbrug, der bliver fjernaflæst. 

- Der var flere, der viste stor interesse for at blive koblet på fjernvarmen og det er næsten helt sikkert, at der er mindst et par nye forbrugere på vej til den billige fjernvarme vi har i Veddum, Skelund, Visborg kraftvarmeværk, bemærker Danny Juul Jensen. 
Gæsterne kunne også høre om værkets solvarmeanlæg. Og der var også interesse for en ny fjernvarmeunit, der giver besparelser til både kunde og varmeværk.

Nyheder

22. jun 2018 PULS

PULS2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. jun 2018 Presseklip

Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok

LÆS I DAG: Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok. Fjernvarmeselskab skyld i sprængte rør. Idéoplæg: Flis til Helsingør skal transporteres med tog. Energinet tvivler fortsat. Danfoss åbner supermarked, tankstation og fjernvarmeværk.

14. jun 2018 Presseklip

Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb

LÆS I DAG: Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb. Kæmperegning venter fjernvarmebrugere i Aalborg. Energi fra oven i Karup seneste måned. Eniig Varme søger kandidater til bestyrelsen.

13. jun 2018 Presseklip

Fjernvarmen i København er blevet grønnere

LÆS I DAG: Fjernvarmen i København er blevet grønnere. Helsingør kan forsynes med flis via tog. Hele Jelling får varme fra solen. Sæby udvider med mere solvarme. Dansk Fjernvarme flytter sammen med gode partnere. Højspændingsledning skal ned i jorden.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.