14. maj 2018 Presseklip

Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper

LÆS I DAG: Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper. Energikoncerner er udtaget til stikprøvekontrol. Nye tal viser større forurening fra brændeovne. Strid om varmepris kan koste forbrugerne dyrt. Grønt lys for grønt brændsel i Skive. Fjernvarme på vej til flere nye byer. Sunds sænker igen prisen på fjernvarme. Stadig flere spørgsmål end svar efter geotermisagen i Viborg.

Ingeniøren:
Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper
Hvis regeringens forslag om at sænke elvarmeafgiften til omkring 15 øre pr kWh i 2021 vil de store eldrevne varmepumper få et skub ind i fjernvarmen.

I 2030 vil en femtedel af fjernvarmen blive produceret med de store varmepumper, viser beregninger fra fjernvarmens tænketank Grøn Energi.

Ifølge Grøn Energis analysechef Jesper Koch vil en så lav elvarmeafgift gøre varmepumperne til fjernvarmeselskabernes førstevalg, uden dog at betyde et endegyldigt farvel til biomasse.

»Varmepumperne vil typisk blive installeret som grundlast og stå for 60-70 pct. af varmebehovet, mens supplerende kapacitet højst sandsynligt bliver biomasse,« forklarer han til Ingeniøren.

_____

Jyllands-Posten:
Energikoncerner er udtaget til stikprøvekontrol 
Energitilsynet har netop meddelt, at i alt 12 regionale energikoncerner bliver udtaget til en stikprøvekontrol i forlængelse af den kritik, der har været fremsat omkring energispareordningen og energikoncerners mulige misbrug af ordningen. Det fortæller Jyllands-Posten.

Der er mistanke om, at regionale energiselskaber har brugt energispareordningen til at sende penge rundt internt i deres koncerner. Det mødte kritik fra politisk side og er nu endt ud i en stikprøvekontrol af 12 selskaber.

- Det er komplicerede sager, som skal ses i sammenhæng, men vi arbejder efter at være færdige med undersøgelsen inden udgangen af 2018, lyder udmeldingen fra Christian Parbøl, kontorchef i Energitilsynet, til Jyllands-Posten.

Mistanken går på, at de energiselskaberne vælger koncernforbundne kommercielle selskaber til at løse opgaver – herunder opgaver under energispareordningen. Her er det muligt for selskaberne at skrue priserne op og ned – alt efter hvad der er til fordel for hovedkoncernen.

Ifølge Jyllands-Posten har samtlige 12 selskaber - der er trukket ud til stikprøvekontrol – hilst den forestående kontrol velkommen.

_____

Ingeniøren:
Nye tal viser større forurening fra brændeovne
I Region Hovedstaden udledes hovedparten af de lokalt skabte sundhedsskadelige partikler fra brændeovne i villaer, lejligheder og kolonihaver. Det viser en ny rapport som Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet med COWI har gennemført for Region Hovedstaden.

»De vigtigste lokale kilder i Region Hovedstaden til helbredsrelaterede eksterne omkostninger i Region Hovedstaden er brændeovne, som i 2025 står for omkring 65 pct. af de eksterne omkostninger efterfulgt af vejtrafik med 15 pct.,« står der i rapporten ifølge Ingeniøren.

Medforfatter på rapporten Steen Solvang Jensen, ph.d., civilingeniør og seniorforsker fra Nationalt Center for Miljø og Energi, oplyser, at forureningen i hovedstaden også kan ramme rundt om i resten af Danmark.

- Emissionerne fra Region Hovedstaden føres med vinden og bidrager samlet set til dette høje niveau af regional forurening. Alle EU-lande bidrager til det, og alle EU-lande er påvirket af effekten, konstaterer Steen Solvang Jensen overfor Ingeniøren.

En tidligere rapport fra 2015 fastslog ellers, at brændeovne stod for langt mindre luftforurening, og at synderen derfor var trafikken. Denne rapport har dog nye reviderede metoder, som fastslår forskernes konklusion fra de seneste ti år: Brændeovne er en væsentlig kilde til luftforurening.

_____

EnergiWatch:
Strid om varmepris kan koste forbrugerne dyrt
Trefor Varme og Energnist er blevet uenige om afregningspriserne. Og det kan ende med ekstraregninger til Trefor Varmes kunder på næsten 22 millioner kroner.

Striden bunder i omstillingen af Skærbækværket fra naturgas til biomasse. For det påvirkede Trefors referencepris i forhold til det såkaldte substitutionsprincip i fjernvarmeloven, oplyser EnergiWatch.

- Vores referencepris ændrer sig, idet man går fra en gasafregning til en biomasseafregning på Skærbækværket. Derfor er der nogle ting, der skal afklares i forhold til varmeforsyningsloven og den aftale, vi har med Energnist, siger direktør i Trefor Varme, Charles Nielsen.

Administrerende direktør Poul Kristensen fra Energnist fortæller, at uenigheden mere specifikt går på, hvilke typer omkostninger, der skal medtages, når Energnists varmepris skal beregnes over for referenceprisen.

_____

Skive Folkeblad: 
Grønt lys for grønt brændsel i Skive
Energiklagenævnet har afvist HMN GasNets indsigelse mod en ny, biomassefyret kedelcentral Skive, som derfor nu kan opføres, skriver Skive Folkeblad.

Dermed kan Skive Fjernvarme udvide sit forsyningsområde i Skives nordlige og vestlige del.

- Afgørelsen betyder, at vi nu omsider kan gå i gang med at udbyde etableringen af den nye biomassefyrede kedelcentral og herefter tilbyde billig og CO2-neutral fjernvarme til yderligere godt 1.600 ejendomme, der hidtil fortrinsvis er blevet opvarmet med naturgas eller olie, siger Skive Fjernvarmes formand, Jesper Dybdahl.

Skive Fjernvarme understreger, at ingen i det nye forsyningsområde tvinges til fjernvarme, men påpeger, at der skal være 50 procents tilmelding i et område, hvis det skal være økonomisk attraktivt for at gå ind i et område.

Skive Fjernvarme forventer at tilbyde fjernvarme i de nye områder, når det nye værk er etableret ved udgangen af næste år. Anlægget skal primært fyre med dansk bæredygtigt træflis.

_____

Midtjyllands Avis:
Fjernvarme på vej til flere nye byer
I Silkeborg har klima- og miljøudvalget netop godkendt et projektforslag, der omfatter 1230 ejendomme, hvor hovedparten i dag opvarmes med naturgas. Planen er, at de skal ændres til fjernvarmeområder. Det samme er sket i Lysbro og Funder, hvor der blev tilslutningspligt til fjernvarmen.

Imidlertid er en forudsætning for projektet, at det samfundsøkonomisk er en bedre forretning at skifte fra naturgas til fjernvarme. Og her er Silkeborg Varme og HMN Gasnet er uenige. Silkeborg Kommune har dog allerede bedt det rådgivende firma, PlanEnergi, om at regne tallene igennem, og her er resultatet, at projektet har en positiv samfundsøkonomi på 38,7 millioner kr.

_____

Alt om Herning:
Sunds sænker igen prisen på fjernvarme
Forsyningsselskabet Sunds Vand- og Varmeværk skruer nu prisen ned med 1.800 kroner om året for en gennemsnitsfamilie.

Det oplyste formand Stig Østergaard ved selskabets generalforsamling, skriver Alt om Herning.

De godt 1.600 fjernvarmekunder i Sunds får varme fra Ørsted-værket ved Herning. Det skal bygges om for 180 millioner kroner, hvilket Sunds skal betale omkring 10 millioner af.

- Den slags penge har vi ikke i kassen, så for første gang må vi optage lån til investeringer, fortalte Stig Østergaard og forklarede, at varmeprisen alligevel kan sættes ned, fordi forbrugerne i Sunds i løbet af året har betalt mere for varmen, end den har kostet.

_____

Viborg Stifts Folkeblad:
Stadig flere spørgsmål end svar efter geotermisagen i Viborg
Seks år efter geotermisagen i Viborg er der stadig store uafklarede spørgsmål. Derfor forsøger Viborg Stifts Folkeblad at give et overblik over problemstillingerne.

De lokale politikere ønsker, at forbrugerne skal have den afgørende indflydelse i en ny organisering med kommunale Viborg Kraftvarme som producent og private Viborg Fjernvarme som distributør. Men de to parter har en uafklaret voldgiftssag, der står i vejen for et tættere samarbejde. Viborg Fjernvarme vil nemlig ikke betale den del af geotermiregningen, som eventuelt ikke må lægges på forbrugernes varmepris. Energi Viborg Kraftvarme mener derimod, at der er en aftale om, at Viborg Fjernvarme skal holde Energi Viborg Kraftvarme økonomisk skadesløs, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Forbrugerne er tæt på at have betalt regningen på 165 millioner kroner for geotermiskandalen. Men Energitilsynet skal tage stilling til, om forbrugerne reelt har betalt for meget. Og hvis det viser sig, at det beløb, som forbrugerne ikke skal betale, overstiger Viborg Fjernvarmes egenkapital på 25 millioner kroner, kan det ende med, at selskabet går konkurs.

Nyheder

22. jun 2018 PULS

PULS2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. jun 2018 Presseklip

Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok

LÆS I DAG: Regeringen får kritik for ikke at gøre EU-aftale grøn nok. Fjernvarmeselskab skyld i sprængte rør. Idéoplæg: Flis til Helsingør skal transporteres med tog. Energinet tvivler fortsat. Danfoss åbner supermarked, tankstation og fjernvarmeværk.

14. jun 2018 Presseklip

Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb

LÆS I DAG: Laveste varmepris giver 2,1 millioner kroner mere til boligkøb. Kæmperegning venter fjernvarmebrugere i Aalborg. Energi fra oven i Karup seneste måned. Eniig Varme søger kandidater til bestyrelsen.

13. jun 2018 Presseklip

Fjernvarmen i København er blevet grønnere

LÆS I DAG: Fjernvarmen i København er blevet grønnere. Helsingør kan forsynes med flis via tog. Hele Jelling får varme fra solen. Sæby udvider med mere solvarme. Dansk Fjernvarme flytter sammen med gode partnere. Højspændingsledning skal ned i jorden.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.