01. maj 2018 Presseklip

Altinget: Borgmester frygter for fjernelse af forblivelsespligt

LÆS I DAG: Borgmester frygter for fjernelse af forblivelsespligt. Her står partierne i energiforhandlingerne. Oppositionen kritiserer energiudspil.

Altinget:
Borgmester frygter for fjernelse af forblivelsespligt
Regeringen lægger i sit nylige energiudspil op til, at fjernvarmeselskaber rundt om i Danmark skal vinke farvel til to meget grundlæggende ”pligter” – nemlig forbrugernes pligt til at tilslutte sig fjernvarmenettet og den medfølgende pligt til at forblive tilsluttede.

Det møder kritik fra borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen, der frygter for, at ikke mindst et bortfald af forblivelsespligten kan ende med at blive en ond spiral for fjernvarmeværkerne. Når forbrugerne forlader fjernvarmenettet, vil regningen vokse for de tilbageblivende – og det vil kunne sætte en ustoppelig lavine i gang.

Det har man forsøgt at modvirke lokale i hans kommune, fortæller han, og derfor vil han skille debatten om de to principper ad og alene fokusere på, at brugerne skal forblive tilsluttet, når de er kommet på nettet – for fællesskabets skyld.

- Jeg taler for en pragmatisk tilgang. I Føns har vi noget, som er skabt fra bunden af. Det er baseret på frivillighed og lokalt engagement, og det giver rigtig god mening at sige, at det samlet set har større effekt, end hvis vi havde gjort det kommunalt. Men når vi taler om at afskaffe forblivelsespligten, handler det om, at nogen vil melde sig ud af fællesskabet. Man skal adskille de to diskussioner, har han tidligere sagt til Altinget.

Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, argumenterer i stedet for, at det vil afgørende at bibeholde både pligten til at forblive på fjernvarmenettet og pligten til at tilslutte sig. Han mener, at det vil en dødelig dosis, hvis regeringen samtidig får held til at sænke elafgiften, som vil producere to markante problemer.

- Det ene er, at elforbruget vil stige langt ud over, hvad der er hensigtsmæssigt. Det betyder, at vi i vores iver efter at bruge grøn strøm ender med at forbruge fossile energikilder som kul og biomasse, fordi den grønne omstilling til vedvarende energi simpelthen ikke kan nå at følge med, siger Brian Vad Mathiesen til Altinget.

Det andet problem vil i hans optik være, at mange vil vælge at gå ud af den kollektive varmeforsyning – som fjernvarmen er – og det vil udhule det system, der har gjort fjernvarmen særdeles omkostningseffektiv.

- Vi bør gå den anden vej. Nemlig sørge for, at vi får konverteret de op mod 400.000 husstande på naturgas over på fjernvarme. Særligt nu hvor vi har investeret i biomassekraftvarme og får datacentre til Danmark, pointerer han overfor Altinget.

_____

Altinget:
Her står partierne i energiforhandlingerne
Hvem vil have hvad med i energiforliget?

Altinget giver nogle af svarene med en status på partiernes ønsker og krav til energiforhandlingerne efter sættemødet i går.

- Vi vil gerne investere i sol, havvind og landvind. Vi vil bare gerne have, at det sker i et hurtigere tempo, end regeringen lægger op til, siger Pia Olsen Dyhr, SF's formand og energiordfører.

_____

EnergiWatch:
Oppositionen kritiserer energiudspil
I regeringens udspil til energiaftale er der for i alt 15 milliarder kroner initiativer og skattelettelser, og pengene kommer bl.a. fra det økonomiske råderum.

- Det her udspil bliver finansieret med en række besparelser internt i systemet, men primært ved, at vi tager af det økonomiske råderum, der blandt andet er blevet til igennem PSO-aftalen fra 2016, siger finansminister Kristian Jensen (V) efter et sættemøde med andre partier mandag formiddag til EnergiWatch.

DF gav inden forhandlingerne udtryk for usikkerhed i forhold til regeringens udspil til finansieringen, men erklærer nu, at de har fået klarhed over, hvor pengene kommer fra. Mere skeptiske er Socialdemokratiet, som hellere vil bruge penge på velfærd, og hos de Radikale er man bekymret over for lavt et ambitionsniveau.

Regeringen satser på en bred aftale, men ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil han ikke stille oppositionen noget i udsigt, fordi han mener, at aftalen er meget ambitiøs i forvejen.

 

 

Nyheder

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

07. maj 2018

Web-TV: Fjernvarmen spiller central rolle, mener Jens Joel

Socialdemokratiet præsenterede torsdag deres partiets klima- og miljøpolitik. Det var også et udspil til en ny energiaftale. Det punkt spurgte Dansk Fjernvarme efterfølgende ind til ved energiordfører Jens Joel. Se interviewet herunder.

26. apr 2018

Aalborg: "Udspillet fremmer vores grønne omstilling"

I Aalborg er energiudspillet godt nyt for kollektive varmepumper og andre grønne planer.

26. apr 2018

Haderup: "Udspillet har gode incitamenter for en varmepumpe hos os"

Regeringens skitserede ophævning af kraftvarmekravet og brændselsbindingen samt den sænkede elafgift leder Haderup Kraftvarmeværk i retning af en luft til luft-varmepumpe.

26. apr 2018

Sønderborg: "Et godt skridt i den rigtige retning"

Regeringens udspil til en ny energiaftale modtages positivt af Sønderborg Fjernvarme, der dog gerne ser en ens behandling af alle værker omkring ophævelse af bindinger.

24. apr 2018

Ny stor havmøllepark bør ligge ved Horns Rev

En kommende havmøllepark bør placeres hvor den producerer mest og hvor efterspørgslen efter strøm er størst, lyder det fra borgmesteren i Esbjerg. Dansk Fjernvarme efterlyser plan for, hvad vi skal bruge den grønne strøm til.

20. apr 2018

Informationsmøde om kommende kraftvarmeudbud

Nyt udbud af el-kapacitet fra kraftvarmeværkerne i Dansk Kraftvarme Kapacitet til elhandlerne er på trapperne.

19. apr 2018 Generalforsamling

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

09. maj 2018 Presseklip

Partierne kappes om at være grønnest

LÆS I DAG: Partierne kappes om at være grønnest. Regeringen har nedsat grønt vækstteam. Fjernvarme Fyn investerer 400 millioner. Formand vil ikke love stort prisfald. Verdo sænker prisen. Blokade af kraftvarmeværk i København.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

08. maj 2018 Presseklip

Klimarådet vil have skærpede kriterier på biomasse

LÆS I DAG: Klimarådet vil have skærpede kriterier på biomasse. Politikere afviser afgifter på biomasse. Forsyning Helsingør: Flis er en vigtig trædesten. Afgift på biomasse kan bringe kul tilbage. Energitilsynets skæbne er beseglet. Privateje dyrere end forbrugereje. Stor interesse for fjernvarme i Paris. 2017 blev et godt år for Fjernvarme Fyn.

07. maj 2018 Presseklip

Cepos: Regeringsudspil vil give job til 400 personer

LÆS I DAG: Cepos: Regeringsudspil vil give job til 400 personer. Synergi hilser S-udspil velkommen. Ros til målrettet reduktion af elvarmeafgiften.1.500 kroner tilbage i varme. Leca-værk bliver grønnere. Rom-beboere er utilfreds med varmeværk.

04. maj 2018 Presseklip

Bolden er givet op til nyt energiforlig

LÆS I DAG: Bolden er givet op til nyt energiforlig. Grøn Fond er central i S-udspil til energiforhandlinger. Flere efterlyser fokus på energispareordning. Fremsynet S-forslag om kollektiv opvarmning. Gråvejr giver højere priser hos Gram Fjernvarme.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

03. maj 2018 Navnenyt

Mindeord over Henning Elmstrøm

Næstformand for Nørre Alslev Fjernvarmeværk, Gert Clausen, skriver mindeord over formand Henning Elmstrøm.  

03. maj 2018 Navnenyt

Henrik Andersen fylder rundt

Projektchef i DFP, Henrik Andersen, fylder 60 år den 22. maj.

02. maj 2018 Navnenyt

Ny direktør i DIN Forsyning

Christian Udby Olesen begynder som adm. direktør for DIN Forsyning 1. august. 


 

30. apr 2018 Navnenyt

Løgumkloster Fjernvarme fylder 60

Jubilæet fejres den 22. maj. 

26. apr 2018 Navnenyt

Knud Erik Madsen fylder 60

Afdelingsdirektør i Østergaard Enterprise, Knud Erik Madsen, fejrer 60 års fødselsdag fredag den 18. maj.