12. apr 2018 Presseklip

Ny direktør vil gøre Energinet mere udadvendt

LÆS I DAG: Ny direktør vil gøre Energinet mere udadvendt. Fjernvarmen yder et solidt bidrag til VE-målsætning. Fjernvarme i smart cities styres med radioteknologi og ikke wifi. Politikere afviser ny høring om tilslutningspligt.

Altinget:
Ny direktør vil gøre Energinet mere udadvendt
Energinets nye direktør Thomas Egebo har siden 2005 været departementschef for Energiministeriet. Så han har et godt kendskab til den virksomhed, som han snart skal stå i spidsen for.

I et interview med Altinget om sin nye rolle roser han Energinet og fremhæver, at virksomheden har en stor del af æren for, at det danske energisystem er blandt verdens bedste. Thomas Egebo mener, der sker nogle markante forandringer omkring Energinet:

- Det giver en ny dagsorden, som kalder på mere samarbejde – ikke mindst internationalt med henblik på at påvirke ens egne vilkår. Men også samarbejde med sektoren og med nye aktører, siger han til Altinget.

Han afviser, at Energinet er en politisk aktør, men mener samtidig, at man godt kan deltage i debatten:

- Man har nok nogle synspunkter i forhold til udfordringer og muligheder inden for de problemstillinger, man er sat i verden for at varetage, siger han og fortsætter:

- Qua de nævnte forandringer ser vi nok også frem imod et mere udadvendt Energinet. En del af min vision er at være med til at understøtte et fortsat godt samarbejde med ministeriet, men også ud mod sektoren og de nye aktører, som man måske skal i dialog med.

_____

Ringkøbing-Skjern Kommune:
Fjernvarmen yder et solidt bidrag til VE-målsætning
Fjernvarmen bidrager massivt til Ringkøbing-Skjern Kommunes ambitiøse målsætning om, at kommunen skal være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi allerede i 2020 – og ikke i 2050 som resten af Danmark. Det skriver Ringkøbing-Skjern Kommune.

- 10 af fjernvarmeværkerne i kommunen kørte oprindeligt primært på naturgas, som trods det måske lidt misvisende navn, ikke er en vedvarende energikilde. Fjernvarmeværkerne har nu omlagt, så tæt på 60 procent af deres varmeproduktion kommer fra vedvarende energikilder, forklarer Henning Donslund, der er sekretariatsleder for vedvarende energi i Ringkøbing-Skjern Kommune og koordinator for Energirådet.

To år tidligere var det 40 procent af varmeproduktionen, der kom fra vedvarende energikilder, så fjernvarmeværkerne har foretaget en meget stor omstilling på kort tid. Energirådets nye formand Jakob Agerbo roser da også fjernvarmeværkerne for at levere grønnere fjernvarme til samme pris eller endda billigere.

Når det ikke er alle fjernvarmeværker, der omlægger til 100 procent vedvarende energi, skyldes det, at nogle værker er tvunget til at bruge dyr afgiftsbelagt naturgas.  

_____

Horsens Folkeblad:
Politikere afviser ny høring om tilslutningspligt
Byrådet i Horsens skal den 23. april tage stilling til, om 4.700 ejendomme i Horsens og Egebjerg skal pålægges at få fjernvarme installeret på matriklen. Det står klart efter tirsdagens møde i plan- og miljøudvalget, hvor emnet var på dagsordenen på baggrund af en sag, hvor kommunen har vejledt en borger efter regler, der ikke er tidssvarende.

Først rådede kommunen borgeren til at investere i en varmepumpe med en effekt på 10 kw for at få fritagelse fra fjernvarme, som han ønsker. Senere anerkendte kommunen imidlertid, at beregningen var foretaget efter regler, der ikke længere er tidssvarende, og at borgeren formentlig kunne nøjes med en meget billigere løsning på 2,5 kw.

Ifølge kommunen er årsagen til miseren, at den har rådgivet efter en vejledning fra 1983 og ikke rigtigt kan gøre andet.

Sagen fik et medlem af plan- og miljøudvalget til at opfordre til, at tilslutningspligten sendes i en ny høring. Det ønskede flertallet i udvalget imidlertid ikke og dermed kan byrådet nu tage endeligt stilling til brugen af tilslutningspligt.

Kommunen understreger, at der bliver lavet en individuel vurdering, når ønskerne om fritagelse skal behandles og at der under visse betingelser stadig er mulighed for fritagelse fra tilslutningspligt.

_____

IDA Universe:
Fjernvarme i smart cities styres med radioteknologi og ikke wifi
Når træerne i Aarhus skal vandes, eller fjernvarmeledninger rammes af brud, går beskederne ikke via en wifi-forbindelse, men at ”smalt internet” kaldet LoRaWAN (Long Range Wide Area Network), beretter IDAs teknologipodcast Techtopia.

Det vil være meget uhensigtsmæssigt, hvis de enheder var afhængige af strøm og dyrt wifi, forklarer Søren Manicus fra rådgivningsfirmaet Indesmatech. LoRaWAN-netværket er baseret på radioteknologien LoRa opfundet af selskab Semtech og har meget lavt energiforbrug.

- Skal du have en lille enhed, der sidder hjemme på dit køleskab eller din væg og måler temperatur eller noget andet, og det data skal kunne sendes op i skyen, nytter det ikke noget, at det skal kobles op på det lokale wifi eller kobles til strøm derhjemme. Du skal bare sætte et batteri i, og så fungerer det i de næste mange år, forklarer Søren Manicus til Techtopia.

Aarhus er første danske kommune, der dækker samtlige kvadratmeter med LoRaWAN-netværket. Ballerup, Frederiksberg og Horsens er siden fulgt efter og er også snart helt dækket.

Nyheder

19. apr 2018

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

18. apr 2018 Energi på toppen

Se billederne: Et stærkt hjemmemarked er afgørende for den danske eksport

Et ambitiøst energiforlig med gode og stabile rammebetingelser for at sikre udviklingen af et stærkt hjemmemarked. Det var det primære ønske fra forsyningsbranchen, der var samlet til Energi på Toppen.

18. apr 2018

Borgmestre til regeringen: Indstil detailstyringen af vores selskaber

I et fælles brev til energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, opfordrer borgmestrene fra landets fem største kommuner, regeringen til at rulle deres planer om regulering og detailstyring af varmesektoren tilbage. Dansk Fjernvarme er helt enig med borgmestrene.

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

22. mar 2018

Brian Mikkelsen: Attraktive rammevilkår skal sætte turbo på fjernvarmeeksport

Energi- og fjernvarmesektoren er med til at holde hånden under en stærk industri, og det skal vi værne om og udvikle – det var budskaberne fra erhvervsminister Brian Mikkelsen på Energipolitisk Konference.

22. mar 2018

Danfoss: Vi skal op på en anden klinge

Verden er ved at få øjnene op for fjernvarme, mener Danfoss. Derfor ønsker koncernen, at den næste energiaftale bliver et bredt langtrækkende forlig, så den positive udvikling kan fortsætte.

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

11. apr 2018 Presseklip

Der er mange ønsker til energiaftalen

LÆS I DAG: Der er mange ønsker til energiaftalen. Biomasse skiller debattører. Beslutning om Viking Link er udsat. Ringkøbing vil bruge mere vindmøllestrøm. Energikonference i Esbjerg med fokus på grøn omstilling. Fjernvarme på vej til Klitmøller.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fabrik udnytter overskudsvarme og mindsker støjen

LÆS I DAG: Fabrik udnytter overskudsvarme og mindsker støjen. Minister: Der er fokus på forskning. Hollandsk firma vil bore efter geotermi på Lolland-Falster.  Ministeren vil have mere grøn strøm. Assens Fjernvarmeværk har fået kommunegaranti. Droner over Dronninglund.

09. apr 2018 Presseklip

Regeringsudspil har fokus på lavere afgifter

LÆS I DAG: Regeringsudspil har fokus på lavere afgifter. Rentesmæk på 800 mio. kr. til fjernvarmekunder. Aalborg venter spændt på energiudspil. Engelsk affald skal brændes i Aalborg. Positiv udvikling hos Give Fjernvarme. Nye vedtægter fejret med kringle.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.

11. apr 2018 Navnenyt

Jens Dall Bentzen fylder 50

Civilingeniør og adm. direktør Jens Dall Bentzen fylder 50 år på onsdag den 18. april. 

09. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Dansk Fjernvarme

Kristoffer Conrad Hedeman er ny studentermedhjælper i Faglig Afdeling og Energibesparelser.