11. apr 2018 Presseklip

Der er mange ønsker til energiaftalen

LÆS I DAG: Der er mange ønsker til energiaftalen. Biomasse skiller debattører. Beslutning om Viking Link er udsat. Ringkøbing vil bruge mere vindmøllestrøm. Energikonference i Esbjerg med fokus på grøn omstilling. Fjernvarme på vej til Klitmøller.

EnergiWatch:
Der er mange ønsker til energiaftalen
Startskuddet lyder formentlig ganske snart til forhandlingerne om en ny energiaftale, og flere og flere af interessenterne melder sig nu på banen med deres ønsker til, hvad politikerne skal blive enige om. EnergiWatch har lavet en opsamling på de mange ønsker.

Dansk Fjernvarme kom på banen allerede i begyndelsen af året, hvor foreningen leverede 13 konkrete anbefalinger, som blev overrakt direkte til den ansvarlige minister; Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Dengang sagde direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen:

- Når man kigger rundt i det energipolitiske landskab, er det meget tydeligt, at der er en række aktører, myndigheder og lignende, der har mange spændende tanker om, hvad fjernvarmeselskaberne kan og skal levere. Nu leverer fjernvarmesektoren selv sit bud på, hvad der skal til, hvis vi fortsat skal levere billigere og grøn fjernvarme altid.

Dansk Fjernvarme peger i sine anbefalinger blandt andet på, at fjernvarmeselskaberne skal have større friheder end i dag, og overskudsvarmen skal udnyttes. Det sidstnævnte går igen hos blandt andre DI, hvor branchedirektør Troels Ranis, nævner behovet for ændringer af bl.a. afgiftssystemet.

- Vi har diskuteret det i årevis, men der er ikke handlet på det. Potentialet er der stadig, siger Troels Ranis ifølge EnergiWatch.

Også industrigiganterne i Danmark har givet udtryk for deres holdning – og de peger på, at det ikke nytter alene at se på den grønne omstilling. Der skal være et bredere fokus mener blandt andre Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool.

- I Danmark har vi en styrkeposition inden for energieffektivitet i dag, som vi også er kendt for ude i verden. Den styrkeposition må vi ikke fire på, har Kim Fausing, der er topchef i Danfoss, tidligere sagt til Finans.

_____

Altinget:
Biomasse skiller debattører
De danske energiproducenter håndterer blandt andet omstillingen fra fossile brændstoffer med biomasse. Og det skiller vandene mellem en række debattører, hvor kritikerne peger på, at biomassen ikke er så CO2-neutral, som støtterne af biomasse siger, den er.

Det har vist tydeligt i en debatrække, som Altinget har haft på deres hjemmeside. Generelt er energibranchen positive og fremhæver ikke mindst, at omstillingen væk fra kul som fyringsbrændsel hverken kan eller skal ske uden om den bæredygtige biomasse.

Det går fx igen hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, der klart giver udtryk for, at biomasse er såvel fleksibelt som bæredygtigt, og man derfor må forvente, at den også kommer til at spille en vigtig rolle fremadrettet.

Fra Dansk Fjernvarme peger teknisk konsulent Kate Wieck-Hansen på, at fjernvarmeselskaberne har lavet investeringer i biomasse, og at man derfor ikke uden videre kan skifte spor – blandt andet fordi alternativet ikke er tilstede.

- Man kan ikke erstatte de mere end 100 anlæg, der i dag er på biomasse, med varmepumper, da det kræver vand af en vis temperatur, der kan tilføres i løbet af kort tid, har hun skrevet i et tidligere debatindlæg.

Politisk er der dog kritiske røster, der varsler, at netop biomasse kan blive et hedt emne i de forestående forhandlinger. Energiordfører for Socialdemokraterne, Jens Joel, mener, at overgangen fra kul til biomasse er betinget af afgiftssammensætningen, og at man derfor skal bruge ændringer af afgifter til at ændre på lysten til at investere i biomasse - og fremme varmepumper i stedet.

_____

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Ringkøbing vil bruge mere vindmøllestrøm
Ringkøbing Fjernvarmeværk vil gerne bruge meget mere af den vindmøllestrøm, der på de kanter produceres i store mængder. Derfor benyttede den afgående formand Per Grosbøl generalforsamlingen til at komme med en opfordring til politikerne om at bane vejen for at bruge langt mere vindmøllestrøm til at opvarme fjernvarmevand. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Per Grosbøl gav i sin beretning udtryk for, at fjernvarmen er underkastet alt for mange bindinger, der bremser den grønne omstilling. Herunder kraftvarmebindingen, der fortsat eksisterer, selv om der bliver mindre og mindre efterspørgsel efter den el, kraftvarmeværkerne producerer.

- Det samme gør sig gældende i forhold til, at vi blandt andet i Ringkøbing og Kloster fortsat er tvunget til at skulle fyre med naturgas. For 30 år siden gav det mening, at nordsøgassen skulle bruges på varmeværkerne. Det gør det ikke i dag, hvor klimaet efterhånden reagerer på vores fortsatte brug af fossile brændstoffer, sagde Per Grosbøl ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

_____

JydskeVestkysten:
Energikonference i Esbjerg med fokus på grøn omstilling
Grøn omstilling og energieksport står på menuen, når Den er arrangeret af Dansk Fjernvarme, Aalborg Universitet og Maskinmestrenes Forening mandag den 23. april holder energikonference på Aalborg Universitet i Esbjerg.

Programmet indeholder også en politisk debat med folketingsmedlemmer. Konferencen forventes at have mellem 130 og 150 deltagere.

- Vi befinder os midt i en grøn omstillingsproces. Det er de politiske partier stort set enige om; der er bare ikke enighed om tempoet. Som hightech-universitet vil vi gerne stimulere små og mellemstore virksomheder ud på de store markeder og hjælpe dem med at skabe netværk. Det er NU, der skal handles - ikke om fem år, siger Jens Bo Holm-Nielsen, lektor og sektionsleder på Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet i Esbjerg, til JydskeVestkysten.

_____

Nordjyske Stiftstidende / Thisted Dagblad:
Fjernvarme på vej til Klitmøller
Fjernvarmen er på vej fra Thisted til Klitmøller og i den forbindelse må Thisted Kommune om nødvendigt i en periode ekspropriere jord langs linjeføringen. Eksproprieringen skal gælde i et kortere tidsrum, mens fjernvarmeledningen lægges i jorden. 

- Både samfundsøkonomisk og af hensyn til forbrugerne i Klitmøller er fjernvarme en fornuftig ting. Og ved at forsyne Klitmøller med fjernvarme fra Thisted sikrer vi, at det bliver til en fornuftig pris, siger Esben Oddershede (V), formand for udvalget for klima, miljø og teknik. 

_____

Energy Supply:
Beslutning om Viking Link er udsat
Energinet og National Grid har udsat den endelige investeringsbeslutning for Viking Link, oplyser Energy Supply.

Baggrunden for udsættelsen skyldes, at der er uklarhed omkring de britiske plantilladelser, der er grundlaget for, at de tekniske anlæg kan etableres på land og til søs. Alle danske tilladelser er ellers på plads.

Forsinkelsen påvirker hele projektet, så idriftsættelsen af Viking Link, der var planlagt til udgangen af 2022, også bliver udskudt.

Nyheder

19. apr 2018

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

18. apr 2018 Energi på toppen

Se billederne: Et stærkt hjemmemarked er afgørende for den danske eksport

Et ambitiøst energiforlig med gode og stabile rammebetingelser for at sikre udviklingen af et stærkt hjemmemarked. Det var det primære ønske fra forsyningsbranchen, der var samlet til Energi på Toppen.

18. apr 2018

Borgmestre til regeringen: Indstil detailstyringen af vores selskaber

I et fælles brev til energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, opfordrer borgmestrene fra landets fem største kommuner, regeringen til at rulle deres planer om regulering og detailstyring af varmesektoren tilbage. Dansk Fjernvarme er helt enig med borgmestrene.

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

22. mar 2018

Brian Mikkelsen: Attraktive rammevilkår skal sætte turbo på fjernvarmeeksport

Energi- og fjernvarmesektoren er med til at holde hånden under en stærk industri, og det skal vi værne om og udvikle – det var budskaberne fra erhvervsminister Brian Mikkelsen på Energipolitisk Konference.

22. mar 2018

Danfoss: Vi skal op på en anden klinge

Verden er ved at få øjnene op for fjernvarme, mener Danfoss. Derfor ønsker koncernen, at den næste energiaftale bliver et bredt langtrækkende forlig, så den positive udvikling kan fortsætte.

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. apr 2018 Presseklip

Ny direktør vil gøre Energinet mere udadvendt

LÆS I DAG: Ny direktør vil gøre Energinet mere udadvendt. Fjernvarmen yder et solidt bidrag til VE-målsætning. Fjernvarme i smart cities styres med radioteknologi og ikke wifi. Politikere afviser ny høring om tilslutningspligt.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fabrik udnytter overskudsvarme og mindsker støjen

LÆS I DAG: Fabrik udnytter overskudsvarme og mindsker støjen. Minister: Der er fokus på forskning. Hollandsk firma vil bore efter geotermi på Lolland-Falster.  Ministeren vil have mere grøn strøm. Assens Fjernvarmeværk har fået kommunegaranti. Droner over Dronninglund.

09. apr 2018 Presseklip

Regeringsudspil har fokus på lavere afgifter

LÆS I DAG: Regeringsudspil har fokus på lavere afgifter. Rentesmæk på 800 mio. kr. til fjernvarmekunder. Aalborg venter spændt på energiudspil. Engelsk affald skal brændes i Aalborg. Positiv udvikling hos Give Fjernvarme. Nye vedtægter fejret med kringle.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.

11. apr 2018 Navnenyt

Jens Dall Bentzen fylder 50

Civilingeniør og adm. direktør Jens Dall Bentzen fylder 50 år på onsdag den 18. april. 

09. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Dansk Fjernvarme

Kristoffer Conrad Hedeman er ny studentermedhjælper i Faglig Afdeling og Energibesparelser.