11. apr 2018 Presseklip

Der er mange ønsker til energiaftalen

LÆS I DAG: Der er mange ønsker til energiaftalen. Biomasse skiller debattører. Beslutning om Viking Link er udsat. Ringkøbing vil bruge mere vindmøllestrøm. Energikonference i Esbjerg med fokus på grøn omstilling. Fjernvarme på vej til Klitmøller.

EnergiWatch:
Der er mange ønsker til energiaftalen
Startskuddet lyder formentlig ganske snart til forhandlingerne om en ny energiaftale, og flere og flere af interessenterne melder sig nu på banen med deres ønsker til, hvad politikerne skal blive enige om. EnergiWatch har lavet en opsamling på de mange ønsker.

Dansk Fjernvarme kom på banen allerede i begyndelsen af året, hvor foreningen leverede 13 konkrete anbefalinger, som blev overrakt direkte til den ansvarlige minister; Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Dengang sagde direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen:

- Når man kigger rundt i det energipolitiske landskab, er det meget tydeligt, at der er en række aktører, myndigheder og lignende, der har mange spændende tanker om, hvad fjernvarmeselskaberne kan og skal levere. Nu leverer fjernvarmesektoren selv sit bud på, hvad der skal til, hvis vi fortsat skal levere billigere og grøn fjernvarme altid.

Dansk Fjernvarme peger i sine anbefalinger blandt andet på, at fjernvarmeselskaberne skal have større friheder end i dag, og overskudsvarmen skal udnyttes. Det sidstnævnte går igen hos blandt andre DI, hvor branchedirektør Troels Ranis, nævner behovet for ændringer af bl.a. afgiftssystemet.

- Vi har diskuteret det i årevis, men der er ikke handlet på det. Potentialet er der stadig, siger Troels Ranis ifølge EnergiWatch.

Også industrigiganterne i Danmark har givet udtryk for deres holdning – og de peger på, at det ikke nytter alene at se på den grønne omstilling. Der skal være et bredere fokus mener blandt andre Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool.

- I Danmark har vi en styrkeposition inden for energieffektivitet i dag, som vi også er kendt for ude i verden. Den styrkeposition må vi ikke fire på, har Kim Fausing, der er topchef i Danfoss, tidligere sagt til Finans.

_____

Altinget:
Biomasse skiller debattører
De danske energiproducenter håndterer blandt andet omstillingen fra fossile brændstoffer med biomasse. Og det skiller vandene mellem en række debattører, hvor kritikerne peger på, at biomassen ikke er så CO2-neutral, som støtterne af biomasse siger, den er.

Det har vist tydeligt i en debatrække, som Altinget har haft på deres hjemmeside. Generelt er energibranchen positive og fremhæver ikke mindst, at omstillingen væk fra kul som fyringsbrændsel hverken kan eller skal ske uden om den bæredygtige biomasse.

Det går fx igen hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, der klart giver udtryk for, at biomasse er såvel fleksibelt som bæredygtigt, og man derfor må forvente, at den også kommer til at spille en vigtig rolle fremadrettet.

Fra Dansk Fjernvarme peger teknisk konsulent Kate Wieck-Hansen på, at fjernvarmeselskaberne har lavet investeringer i biomasse, og at man derfor ikke uden videre kan skifte spor – blandt andet fordi alternativet ikke er tilstede.

- Man kan ikke erstatte de mere end 100 anlæg, der i dag er på biomasse, med varmepumper, da det kræver vand af en vis temperatur, der kan tilføres i løbet af kort tid, har hun skrevet i et tidligere debatindlæg.

Politisk er der dog kritiske røster, der varsler, at netop biomasse kan blive et hedt emne i de forestående forhandlinger. Energiordfører for Socialdemokraterne, Jens Joel, mener, at overgangen fra kul til biomasse er betinget af afgiftssammensætningen, og at man derfor skal bruge ændringer af afgifter til at ændre på lysten til at investere i biomasse - og fremme varmepumper i stedet.

_____

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Ringkøbing vil bruge mere vindmøllestrøm
Ringkøbing Fjernvarmeværk vil gerne bruge meget mere af den vindmøllestrøm, der på de kanter produceres i store mængder. Derfor benyttede den afgående formand Per Grosbøl generalforsamlingen til at komme med en opfordring til politikerne om at bane vejen for at bruge langt mere vindmøllestrøm til at opvarme fjernvarmevand. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Per Grosbøl gav i sin beretning udtryk for, at fjernvarmen er underkastet alt for mange bindinger, der bremser den grønne omstilling. Herunder kraftvarmebindingen, der fortsat eksisterer, selv om der bliver mindre og mindre efterspørgsel efter den el, kraftvarmeværkerne producerer.

- Det samme gør sig gældende i forhold til, at vi blandt andet i Ringkøbing og Kloster fortsat er tvunget til at skulle fyre med naturgas. For 30 år siden gav det mening, at nordsøgassen skulle bruges på varmeværkerne. Det gør det ikke i dag, hvor klimaet efterhånden reagerer på vores fortsatte brug af fossile brændstoffer, sagde Per Grosbøl ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

_____

JydskeVestkysten:
Energikonference i Esbjerg med fokus på grøn omstilling
Grøn omstilling og energieksport står på menuen, når Den er arrangeret af Dansk Fjernvarme, Aalborg Universitet og Maskinmestrenes Forening mandag den 23. april holder energikonference på Aalborg Universitet i Esbjerg.

Programmet indeholder også en politisk debat med folketingsmedlemmer. Konferencen forventes at have mellem 130 og 150 deltagere.

- Vi befinder os midt i en grøn omstillingsproces. Det er de politiske partier stort set enige om; der er bare ikke enighed om tempoet. Som hightech-universitet vil vi gerne stimulere små og mellemstore virksomheder ud på de store markeder og hjælpe dem med at skabe netværk. Det er NU, der skal handles - ikke om fem år, siger Jens Bo Holm-Nielsen, lektor og sektionsleder på Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet i Esbjerg, til JydskeVestkysten.

_____

Nordjyske Stiftstidende / Thisted Dagblad:
Fjernvarme på vej til Klitmøller
Fjernvarmen er på vej fra Thisted til Klitmøller og i den forbindelse må Thisted Kommune om nødvendigt i en periode ekspropriere jord langs linjeføringen. Eksproprieringen skal gælde i et kortere tidsrum, mens fjernvarmeledningen lægges i jorden. 

- Både samfundsøkonomisk og af hensyn til forbrugerne i Klitmøller er fjernvarme en fornuftig ting. Og ved at forsyne Klitmøller med fjernvarme fra Thisted sikrer vi, at det bliver til en fornuftig pris, siger Esben Oddershede (V), formand for udvalget for klima, miljø og teknik. 

_____

Energy Supply:
Beslutning om Viking Link er udsat
Energinet og National Grid har udsat den endelige investeringsbeslutning for Viking Link, oplyser Energy Supply.

Baggrunden for udsættelsen skyldes, at der er uklarhed omkring de britiske plantilladelser, der er grundlaget for, at de tekniske anlæg kan etableres på land og til søs. Alle danske tilladelser er ellers på plads.

Forsinkelsen påvirker hele projektet, så idriftsættelsen af Viking Link, der var planlagt til udgangen af 2022, også bliver udskudt.

Nyheder

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

07. maj 2018

Web-TV: Fjernvarmen spiller central rolle, mener Jens Joel

Socialdemokratiet præsenterede torsdag deres partiets klima- og miljøpolitik. Det var også et udspil til en ny energiaftale. Det punkt spurgte Dansk Fjernvarme efterfølgende ind til ved energiordfører Jens Joel. Se interviewet herunder.

26. apr 2018

Aalborg: "Udspillet fremmer vores grønne omstilling"

I Aalborg er energiudspillet godt nyt for kollektive varmepumper og andre grønne planer.

26. apr 2018

Haderup: "Udspillet har gode incitamenter for en varmepumpe hos os"

Regeringens skitserede ophævning af kraftvarmekravet og brændselsbindingen samt den sænkede elafgift leder Haderup Kraftvarmeværk i retning af en luft til luft-varmepumpe.

26. apr 2018

HOFOR: "Gode initiativer i energiudspil"

Regeringen præsenterede torsdag formiddag deres udspil til en ny energiaftale. Flere af forslagene får roser med på vejen fra hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR.

24. apr 2018

Ny stor havmøllepark bør ligge ved Horns Rev

En kommende havmøllepark bør placeres hvor den producerer mest og hvor efterspørgslen efter strøm er størst, lyder det fra borgmesteren i Esbjerg. Dansk Fjernvarme efterlyser plan for, hvad vi skal bruge den grønne strøm til.

20. apr 2018

Informationsmøde om kommende kraftvarmeudbud

Nyt udbud af el-kapacitet fra kraftvarmeværkerne i Dansk Kraftvarme Kapacitet til elhandlerne er på trapperne.

19. apr 2018 Generalforsamling

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.

16. maj 2018 Presseklip

Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme

LÆS I DAG: Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme. Grøn omstilling og vækst passer sammen, mener klimaminister. Alle har fjernvarme i Hurup. Omsider fjernvarme i rørene til Hillested. Haster med at ombygge værker. Stadig mulighed for blokade ved Amagerværket.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. maj 2018 Presseklip

Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed

LÆS I DAG:  Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed. Departementschef vil have energiforhandlinger sikkert i mål. Kemiker skal se på sammenhængene energisystem. Skotter skal have dansk fjernvarme. Regioner går med i ny energisamarbejde. SK Forsynings nye skorsten og kedel hejses på plads. Bramming Fjernvarme leder fortsat efter læk. 100 til åbent hus hos Veddum-Skelund-Visborg.

14. maj 2018 Presseklip

Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper

LÆS I DAG: Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper. Energikoncerner er udtaget til stikprøvekontrol. Nye tal viser større forurening fra brændeovne. Strid om varmepris kan koste forbrugerne dyrt. Grønt lys for grønt brændsel i Skive. Fjernvarme på vej til flere nye byer. Sunds sænker igen prisen på fjernvarme. Stadig flere spørgsmål end svar efter geotermisagen i Viborg.

09. maj 2018 Presseklip

Partierne kappes om at være grønnest

LÆS I DAG: Partierne kappes om at være grønnest. Regeringen har nedsat grønt vækstteam. Fjernvarme Fyn investerer 400 millioner. Formand vil ikke love stort prisfald. Verdo sænker prisen. Blokade af kraftvarmeværk i København.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

03. maj 2018 Navnenyt

Mindeord over Henning Elmstrøm

Næstformand for Nørre Alslev Fjernvarmeværk, Gert Clausen, skriver mindeord over formand Henning Elmstrøm.  

03. maj 2018 Navnenyt

Henrik Andersen fylder rundt

Projektchef i DFP, Henrik Andersen, fylder 60 år den 22. maj.

02. maj 2018 Navnenyt

Ny direktør i DIN Forsyning

Christian Udby Olesen begynder som adm. direktør for DIN Forsyning 1. august. 


 

30. apr 2018 Navnenyt

Løgumkloster Fjernvarme fylder 60

Jubilæet fejres den 22. maj.