27. mar 2018 Presseklip

Minister vil opgive tilslutningspligten

LÆS I DAG Lilleholt vil droppe tilslutnings- og forblivelsespligten. Grøn Energi: Sænk elvarmeafgiften permanent. DI: Overskudsvarme kan sænke CO2-udledning 600.000 ton årligt. 1000 tilsluttede i Jelling, gasdreven varmepumpe i Klokkerholm og garanti for ny tank i Assens.

Ingeniøren:
Regeringen vil droppe tilslutnings- og forblivelsespligt
Varmekunderne skal selv kunne vælge, hvordan de vil opvarme deres bolig. Derfor mener regeringen forud for en ny energiaftale frem mod 2030, at både tilslutnings- og forblivelsespligt for fjernvarme skal afskaffes.

Meldingen fremgår af to svar fra energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til energiudvalget. Her er han blevet bedt om at forholde sig til en henvendelse fra de Kommunaltekniske Chefer (KTC), der advarer om, at det vil vanskeliggøre den strategiske energiplanlægning, som sikrer grøn omstilling. De foreslår derfor, at tilslutnings- og forblivelsespligten ikke afskaffes.

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, mener, at beslutningen ser ud til allerede at være taget og appellerer derfor til en klog afvikling af tilslutningspligten med tid og finansieringmuligheder for fjernvarmeværkerne til at omstille sig:

- At droppe den kommunale energiplanlægning, som regeringen nu lægger op til, er et opgør med den energipolitik, vi har ført de seneste 30-40 år, Vi har endnu til gode at se eksempler på, at markedet kan drive og sikre en billig og effektiv grøn omstilling, siger han til Ingeniøren.

_____

Energy Supply:
Grøn Energi: Sænk elvarmeafgiften permanent
Regeringen har fra 1. maj sænket elvarmeafgiften, men ordningen er kun midlertidig. I 2021 stiger afgiften således igen. I tænketanken Grøn Energi har man lavet en analyse, der viser effekten af at nedsætte elvarmeafgiften for et typisk kraftvarmeværk, når der investeres i en eldrevet varmepumpe.

- Den midlertidige afgiftslempelse er ikke nok, hvis man ønsker at udbrede kollektive varmepumper i fjernvarmen, hvis kraftvarmeværkerne har fliskedler som alternativ. Hvis målet er, at fjernvarmeselskaberne med eldrevne varmepumper skal tage næste skridt i den grønne omstilling, bør den midlertidige reduktion gøres permanent, så konkurrenceforholdet i forhold til den samlede investering er i varmepumpernes favør, siger teknisk konsulent i fjernvarmens tænketank Grøn Energi, Alexander Boye Petersen, til Energy Supply.

Analysen viser desuden, at det ikke er nødvendigt med yderligere reduktion i den samlede sats for elvarmeafgiften end de allerede aftalte reduktioner, der er givet politisk håndslag på.

_____

Nordjyske Stiftstidende:
DI: Udnyttelse af overskudsvarme vil spare 600.000 ton CO2 om året
Den tabte overskudsvarme fra danske virksomheder koster energi svarende til 128.000 parcelhuses fjernvarme med en værdi på 1,6 milliarder kroner - og belaster klimaet med 600.000 ton CO2 årligt, skriver Nordjyske Stiftstidende med DI som kilde.

Det skal der sættes en stopper for i den kommende energiaftale, mener Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Den spildte energi kunne med et velfungerende afgiftssystem sænke Danmarks CO2-udledning med næsten 20 procent i den del, der ligger uden for EU's kvotesystem: Biler, boliger og Landbrug. Det vil hjælpe Danmark godt på vej til at opfylde de EU-mål, vi har påtaget os, understreger Troels Ranis.

- Det bliver billigere for forbrugerne, godt for virksomhederne og løser Danmarks klimaforpligtelser. Set med vores øjne er det en vindersag i alle henseender - og en krumtap i løsningen for at blive endnu mere energieffektive, siger Troels Ranis.

_____


Vejle Amts Folkeblad:
Fortsat forventning om flere forbrugere
Jelling Varmeværk markerede i går den milepæl, at værket har tilsluttet husstand nummer 1000. Værket forventer flere tilslutninger fra en ny udstykning og Jelling Boligselskabs byggeri af 24 boliger i byen. 

- Som fjernvarmemand kan jeg konstatere, at i værkets næsten 60 år lange historie har ingen i Jelling haft svært ved at få varmt vand. Vi er glade for, at Vejle Kommune er med til at fremme brugen af fjernvarme, siger formanden for Jelling Varmeværk, Frans Andersen, til Vejle Amts Folkeblad.

_____


Østvendsyssel Avis:
Gasdreven varmepumpe til Klokkerholm
Når grundbeløbet forsvinder, må fjernvarmeværkerne gå andre veje. Derfor er en gasdreven varmepumpe på vej til værket i Klokkerholm i Nordjylland.

Formanden for Hjallerup Fjernvarme, som Klokkerholm hører under, Kaj Tranholm Olesen, fortæller, at pumpen vil reducere varmetabet i ledningsnettet til Klokkerholm, da temperaturen fra solvarme- og biomasseanlægget sænkes til 35 grader, så værket samtidig kan benytte solvarmeanlægget mere. Han anslår besparelsen til 1,3 mio. kr. årligt.

Den ene af de to gaskedler på værket i Klokkerholm forsvinder. Samtidig kobles en nox-brænder på den tilbageværende kedel.

- Vi kan fremtidssikre varmen til forbrugerne i forsyningsområdet, som vi i øvrigt har udvidet. I uge 12 kommer den nye varmepumpe fra Indien, siger Kaj Tranholm Olesen til Østvendsyssel Avis.

______


Nordjyske Stiftstidende:
Assens Fjernvarmeværk får garanti til ny tank
Byrådet i Mariagerfjord har godkendt, at Assens Fjernvarmeværk får kommunegaranti for et lån på 3,8 mio. kr., kriver Nordjyske Stiftstidende.

Lånet skal finansiere en ny akkumuleringstank, som forventes at skabe en mere stabil drift. Værket er indforstået med at betale en garantiprovision, som det første år giver Mariagerfjord Kommune en indtægt på 28.000 kr.

 

Nyheder

19. apr 2018

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

18. apr 2018 Energi på toppen

Se billederne: Et stærkt hjemmemarked er afgørende for den danske eksport

Et ambitiøst energiforlig med gode og stabile rammebetingelser for at sikre udviklingen af et stærkt hjemmemarked. Det var det primære ønske fra forsyningsbranchen, der var samlet til Energi på Toppen.

18. apr 2018

Borgmestre til regeringen: Indstil detailstyringen af vores selskaber

I et fælles brev til energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, opfordrer borgmestrene fra landets fem største kommuner, regeringen til at rulle deres planer om regulering og detailstyring af varmesektoren tilbage. Dansk Fjernvarme er helt enig med borgmestrene.

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

22. mar 2018

Brian Mikkelsen: Attraktive rammevilkår skal sætte turbo på fjernvarmeeksport

Energi- og fjernvarmesektoren er med til at holde hånden under en stærk industri, og det skal vi værne om og udvikle – det var budskaberne fra erhvervsminister Brian Mikkelsen på Energipolitisk Konference.

22. mar 2018

Danfoss: Vi skal op på en anden klinge

Verden er ved at få øjnene op for fjernvarme, mener Danfoss. Derfor ønsker koncernen, at den næste energiaftale bliver et bredt langtrækkende forlig, så den positive udvikling kan fortsætte.

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. apr 2018 Presseklip

Ny direktør vil gøre Energinet mere udadvendt

LÆS I DAG: Ny direktør vil gøre Energinet mere udadvendt. Fjernvarmen yder et solidt bidrag til VE-målsætning. Fjernvarme i smart cities styres med radioteknologi og ikke wifi. Politikere afviser ny høring om tilslutningspligt.

11. apr 2018 Presseklip

Der er mange ønsker til energiaftalen

LÆS I DAG: Der er mange ønsker til energiaftalen. Biomasse skiller debattører. Beslutning om Viking Link er udsat. Ringkøbing vil bruge mere vindmøllestrøm. Energikonference i Esbjerg med fokus på grøn omstilling. Fjernvarme på vej til Klitmøller.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fabrik udnytter overskudsvarme og mindsker støjen

LÆS I DAG: Fabrik udnytter overskudsvarme og mindsker støjen. Minister: Der er fokus på forskning. Hollandsk firma vil bore efter geotermi på Lolland-Falster.  Ministeren vil have mere grøn strøm. Assens Fjernvarmeværk har fået kommunegaranti. Droner over Dronninglund.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.

11. apr 2018 Navnenyt

Jens Dall Bentzen fylder 50

Civilingeniør og adm. direktør Jens Dall Bentzen fylder 50 år på onsdag den 18. april. 

09. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Dansk Fjernvarme

Kristoffer Conrad Hedeman er ny studentermedhjælper i Faglig Afdeling og Energibesparelser.