19. mar 2018 Presseklip

Industrimastodonter vil have fokus på energibesparelser

LÆS I DAG: Industrimastodonter vil have fokus på energibesparelser. Nyt værk som værn mod grundbeløbet indvies. Skru langsomt ned for varmen. Dom i geotermi-sag den 19. april. Varme fodboldbaner koster kassen. Russiske hackere fik adgang til kraftværker.

EnergiWatch:
Industrimastodonter vil have fokus på energibesparelser
Fire af de store kæmper på det energimæssige område – Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool – er gået sammen og har dannet deres egen interesseorganisation, Synergi. Og nu spiller de ud med en klar opfordring til politikerne om at have mere øje for en reel reduktion i energiforbruget.

Dermed spiller virksomhederne sig ind i forhandlingerne om en ny energiaftale, som de fire industrivirksomheder har fået en overvægt. Det skriver EnergiWatch.

Vi er bange for, at man stirrer sig blind på grøn energi. Man har et ekstremt og forblændet fokus på vedvarende energi, og derfor er vi blevet nødsaget til at lave denne her organisation, siger Kim Nøhr Skibsted, kommunikationsdirektør i Grundfos.

Konkret har virksomhederne valgt at forlade DI og gå solo, og det sker altså, fordi der er en frygt for, at energieffektiviteten bliver ofret – blandt andet til fordel for grøn energi. Det vil undergrave en styrkeposition på netop det energieffektiviserende område, som Danmark har i dag, lyder det fra virksomhederne.

Helt konkret foreslår Synergi, at det kommende energiforlig skal have et mål om en reduktion på 30 procent i det samlede energiforbrug i 2030. Dermed vil Danmark lægge sig over de krav, som EU arbejder med i øjeblikket.

_____

Building Supply:
Nyt værk som værn mod grundbeløbet indvies 
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og skatteminister Karsten Lauritzen indvier i dag Brønderslev Forsynings nye klimavenlige fjernvarme- og elværk.

Forsyningen kunne have forsat med at producere på sin 20 MW- elkedel og de syv naturgasmotorer, men grundbeløbets bortfald har sat en stopper for den mulighed.

- Vi har vidst længe, at grundbeløbet ville bortfalde, og så kan man gøre to ting. Forvente at nogen kommer og løser det for en, eller man kan gøre noget selv, siger Poul Vestergaard, varmechef hos Brønderslev Forsyning, til Building Supply.

Forsyningen har investeret 330 millioner kroner mod de 20-25 millioner kroner, der ville mangle årligt efter grundbeløbet.

Anlægget kombinerer koncentreret solvarme (CSP) og fliskedler via et Organic Ranking Cycle-anlæg (ORC) og omsætter energien til fjernvarme og el.

_____

Pressemeddelelse:
Skru langsomt ned for varmen
Selv om kulden endnu ikke helt har sluppet sit hårde tag, så skulle foråret være på vej. Det betyder, at de danske husstande med fjernvarme så småt skal til at indstille temperaturen indenfor på, at det bliver varmere udenfor.

Har man et fjernvarmeanlæg, man selv styrer, som husejere typisk gør, kan man efterhånden skrue den ned til tre, siger Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik og energi ved Boligejernes Videncenter, Bolius.

- Hvis den overordnede termostat på fjernvarmeanlægget bliver indstillet rigtigt, burde en middelvarme på radiatoren være tilstrækkeligt. Tommelfingerreglen er, at den burde stå på tre, siger Tue Patursson.

Ifølge en pressemeddelelse fra Ritzau vil der selvfølgelig være individuelle hensyn, som man skal tage højde for. Det drejer sig om boligens størrelse, isolering samt vind og vejr – fx det faktum at det ganske vist er forår ifølge kalenderen, men ikke i virkeligheden.

Og om ikke andet, så kan man jo vælge at følge den kampagne, som bl.a. HOFOR står bag. Den 15. maj er således udråbt til national sommerlukdag. Foruden at skrue helt ned for radiatoren bør man også lukke for anlæggets sommerventil og slukke for cirkulationspumpen, der får radiatorvandet til at løbe rundt.

_____

Sjællandske Medier:
Varme fodboldbaner koster kassen
På Odense Stadion koster det 7.000 kroner om dagen at holde varme i banen, men på Næstved Stadion har man endnu ikke haft tændt for fjernvarmen, og derfor har man ikke overblik over, hvad det vil koste.

I maj 2017 vedtog byrådet med et snævert flertal at installere et varmeanlæg til tre millioner kroner, og borgmester Carsten Rasmussen har meddelt, at der ikke bliver tændt, før klubben rykker op i 1. division, hvor der modsat 2. division er et krav om varme i banen. 

Næstved Varmeværk skal stå for leverancen af fjernvarme til anlægget, og heller ikke her har man en præcis vurdering af prisen for at opvarme banen. 

- Du må spørge nogen, der har erfaring med det, siger direktør Jens Andersen til Sjællandske Medier.

I Odense bruger de ca. 630.000 kroner årligt på varmen.   

_____

Viborg Stifts Folkeblad
Dom i geotermi-sag den 19. april
Skal varmeværkerne i Løgstrup, Stoholm og Skals tilsammen betale 10,3 millioner kroner af regningen for det mislykkede geotermiprojekt i Kvols? Eller faldt den oprindelige aftale om, at de tre værker skulle bidrage, bort, da Energi Viborg overtog projektet - uden at de tre indgik i overdragelsesaftalen? 

Det spørgsmål skal tre landsdommere tage stilling til i løbet af den kommende måned. Dommen afsiges nemlig om præcis en måned, nemlig torsdag den 19. april. 

Ankesagen er rejst af de tre varmeværker i oplandet, efter at byretten i september 2016 dømte dem til at betale de 10,3 millioner kroner.

_____

EnergiWatch:
Russiske hackere fik adgang til kraftværker
Det viser sig nu, at russerne har stået bag en række cyberangreb på forsyningsvirksomheder i USA og Europa. Det skriver New York Times, oplyser EnergiWatch, på baggrund af oplysninger fra amerikanske myndigheder og private sikkerhedsfirmaer.

I 2015 fik russiske hackere adgang til vitale kontrolsystemer hos kraftværker i USA og Europa. Selvom de kunne lukke ned for værkerne, udnyttede de dog ikke muligheden.

- Vi har nu beviser på, at de (russerne,red.) sidder på udstyr, der er forbundet med kontrolsystemer på industriudstyr, der i praksis giver dem mulighed for at lukke for strømmen eller udøve sabotage. Ud fra hvad vi kan se, så var de der. De har evnerne til at lukke ned for strømmen. Alt hvad de mangler er en politisk motivation for at gøre det, siger Eric Chien, sikkerhedschef hos Symantec, et sikkerhedsfirma med speciale i digital sikkerhed, til New York Times.

 

Nyheder

24. apr 2018

Ny stor havmøllepark bør ligge ved Horns Rev

En kommende havmøllepark bør placeres hvor den producerer mest og hvor efterspørgslen efter strøm er størst, lyder det fra borgmesteren i Esbjerg. Dansk Fjernvarme efterlyser plan for, hvad vi skal bruge den grønne strøm til.

20. apr 2018

Informationsmøde om kommende kraftvarmeudbud

Nyt udbud af el-kapacitet fra kraftvarmeværkerne i Dansk Kraftvarme Kapacitet til elhandlerne er på trapperne.

19. apr 2018 Generalforsamling

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

18. apr 2018 Energi på toppen

Se billederne: Et stærkt hjemmemarked er afgørende for den danske eksport

Et ambitiøst energiforlig med gode og stabile rammebetingelser for at sikre udviklingen af et stærkt hjemmemarked. Det var det primære ønske fra forsyningsbranchen, der var samlet til Energi på Toppen.

18. apr 2018

Borgmestre til regeringen: Indstil detailstyringen af vores selskaber

I et fælles brev til energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, opfordrer borgmestrene fra landets fem største kommuner, regeringen til at rulle deres planer om regulering og detailstyring af varmesektoren tilbage. Dansk Fjernvarme er helt enig med borgmestrene.

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fokus på overskudsvarme i nyt energiudspil

Afgifterne skal reduceres, så overskudsvarmen kan udnyttes. Sådan lyder det fra minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt ved indvielsen af ny varmepumpe i Køge. Se indslag fra indvielsen under artiklen.

22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

23. apr 2018 Navnenyt

25 år med samme formand i Vinderup

Peter Møllnitz har været formand for Vinderup Varmeværk i 25 år.  

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

18. apr 2018

Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter

LÆS I DAG: Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter. Energieffektivisering er centralt for ny energiaftale. Borgmester forsvarer fælleseje i forsyningen. Fjernvarmen på vej til Vindinge

17. apr 2018 Presseklip

Regeringen klar med "markant sænkelse" af elafgiften

LÆS I DAG: Regeringen klar med »markant sænkelse« af elafgiften. S vil målrette afgiftslettelser. Overskudsvarme kompenserer for grundbeløbet i Grindsted. Minister kritiseres for utydelig grøn udmelding

16. apr 2018 Presseklip

Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget

LÆS I DAG: Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget. Forsyningsselskaber lægger lønninger frem. Nordiske lande bør samarbejde om grøn omstilling. Bananer fra skibssammenstød bliver til varme

 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.

11. apr 2018 Navnenyt

Jens Dall Bentzen fylder 50

Civilingeniør og adm. direktør Jens Dall Bentzen fylder 50 år på onsdag den 18. april.