26. feb 2018 Presseklip

Minister kan ikke blande sig i drift af kommunale selskaber

LÆS I DAG: Minister kan ikke blande sig i drift af kommunale selskaber. Geotermi er fremtiden. Ekstra ovn udløste brandalarm i Randers. Kraftvarmeværk er stoppet. Planer om biogas til fjernvarme i Horslunde. EU-ministre diskuterer bæredygtige investeringer. Engelske energipriser får loft. 

TV 2 Nyhederne: 
Minister kan ikke blande sig i drift af kommunale selskaber
Selv om en række kommunalt ejede forsyningsselskaber tilsyneladende har brugt mange penge på bl.a. rejser, så kan den ansvarlige minister for forsyningsområdet, Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, ikke gribe ind.

- Jeg kan jo ikke blande mig i driften af de enkelte selskaber. Men der har de et helt klart ansvar for, at selskaberne bliver drevet så effektivt som muligt og på en måde, så de kan se deres forbrugere i øjnene, lyder det fra Lars Chr. Lilleholt.

Han mener, at han allerede er i en god dialog med forsyningsvirksomhederne, og han vil derfor ikke umiddelbart gribe til fx et eftersyn af branchen eller arbejde for strammere regler på området, siger han til TV 2 Nyhederne.

Sagen er opstået, fordi Politiken har fået indsigt rejseudgifterne for 45 kommunalt ejede forsyningsselskaber. Ifølge avisen har flere indenfor de seneste fem år ladet ansatte tage på dyre rejser og bo dyrt på hoteller.

_____

OrganicToday:
Geotermi er fremtiden
Lars Gullev fra Hovedstadens Geotermiske Samarbejde spår, at vi om 30 år får dækket mindst en tredjedel af vores varmebehov ved hjælp af varmt vand fra undergrunden - geotermi.

I Thisted har man brugt geotermi til fjernvarme i årtier, og på Amager tog man to boringer i drift i drift i 2005, men ellers er potentialet ikke udnyttet i Danmark. Det hænger sammen med, at der skal bores et par kilometer ned til det varme vand i undergrunden og at boringer er dyre, samtidig med at det kan ende med, at en boring ikke giver resultat som ved Viborg.

Ifølge direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, bør de lave temperaturer i det vand, man kan pumpe op i Danmark, kombineres med varmepumper, så vandet bliver tilstrækkeligt varmt til fjernvarme. Han gør opmærksom på, at man i Paris nu får halvdelen af varmen fra geotermi og efterlyser en støttepulje til sagen, så man kan komme i gang, skriver Organic Today.

Både i Polen og Tyrkiet udbygger man geotermien i disse år.

_____

Randers Amtsavis:
Ekstra ovn udløste brandalarm i Randers
Da Verdo fredag aften startede en ekstra ovn op på kraftvarmeværket på Randers Havn gav det ekstra meget damp. Det fik en borger til at ringe 112 i forvisning om, at der var opstået brand, skriver Randers Amtsavis.

- Når de starter en ekstra ovn op, kommer der meget røg og damp i begyndelsen. Især når det er helt vindstille, så blæser det jo ikke sådan lige væk. Og det så ud som om røgen kom fra en bygning og ikke fra selve skorstenen, og så kom en borger altså til at ringe 112. Så vi kørte derned, fik en kop kaffe og ønskede Verdos folk en god vagt, før vi kørte hjem igen, sagde beredskabsinspektør Niels Henrik Nielsen, Beredskab og Sikkerhed Randers til avisen.

_____

Fyns Amts Avis:
Kraftvarmeværk er stoppet
Midtlangeland Fjernvarme stoppede i fredags med at producere af el på sit halmfyrede kraftvarmeværk i Rudkøbing, skriver Fyns Amts Avis.

Den gamle kedel fjernes, og ind kommer en ny, der kun skal producere varme til de 2.705 tilsluttede forbrugere på Midtlangeland.

- Selv om en del af varmekapaciteten bliver taget fra, kan forbrugerne regne med varmt vand. Det gamle anlæg kan sagtens følge med. Det er en lidt vemodig dag. Men også en dag, som jeg ved, at medarbejderne har set frem til. Det har været en sej kamp at få det gamle værk til at køre; med lange arbejdsdage og søvnløse nætter, siger formand Torben Tørnqvist til avisen.

Det gamle anlæg med kedelbygning, halmlager, halmkran og systemet til fodring af kedlen med halm kan genanvendes.

Den nye kedel bliver på 8,5 MW, og prisen på det nye anlæg er 25 millioner kroner. 
_____

Lolland-Falsters Folketidende:
Planer om biogas til fjernvarme i Horslunde
12 landmænd har været samlet i Horslunde på nordvestlolland for at tale om mulighederne for at etablere et biogasanlæg i området. 

Alle 12 ytrede interesse for at gå ind i projektet som leverandører af gylle til et sådant anlæg. Visionen er at lave biogasanlægget tæt på Horslunde, således at man kan udnytte restprodukter af gylle til at levere fjernvarme til Horslunde og Lille Utterslev samt muligvis også Utterslev med det resultat, at varmeudgiften for borgerne kan sættes ned. Der er allerede planlagt et borgermøde i samarbejde med Horslunde og omegns Borgerforening til april. 

Der bliver nu nedsat et udvalg bestående af seks af landmænd samt repræsentanter fra RUC og Ren Energi Lolland, der er samarbejdspartnere.  RUC har udarbejdet en rapport om bæredygtigheden af et sådant biogasanlæg. 

_____

EnergiWatch: 
EU-ministre diskuterer bæredygtige investeringer
Finansministrene i EU har fokus på, at medlemslandene skal bidrage til at opnå bæredygtighedsmålene inden 2030. Og som den danske finansminister, Kristian Jensen, efterfølgende konstaterer i , så er der både mange gode planer og tanker om det, men desværre for lidt finansiering til at realisere målene.

Og det med finansieringen er i det hele taget svær for EU at løfte. Kristian Jensen og de øvrige finansministre i medlemslandene har derfor fokus på, at den private sektor skal bidrage med investeringer for at komme i hus med målene.

- Vi har mange planer og mange idéer, men alt for lidt finansiering til at få de mange idéer til at blive til virkelighed. Derfor skal vi finde en måde at sikre, at man i den finansielle sektor, har fokus på bæredygtighed, lyder det fra Kristian Jensen.

Konkret arbejder man på ministerniveau og i EU med at finde en måde, så man kan belønne projekter, der understøtter bæredygtighed. Konkret er vurderingen, at der vil være brug for 180 mio. Euro om året, hvis EU skal nå målene for 2030.

Anbefalingen går bl.a. på, at der i EU udarbejdes et klassifikationssystem, der kan udpege de investeringer, der bidrager mest til for eksempel at understøtte den nødvendige klimaindsats. Tanken er, at det skal danne basis for egentlige standarder for bæredygtige finansielle produkter

_____

Fyens Stiftstidende:
Engelske energipriser får loft
Den britiske regering vil indføre maksimumspriser på strøm og gas, så de engelske forbrugere ikke bliver plukkede af energiselskaberne.

- Det er ofte ældre mennesker eller dem med lave indkomster, som hænger på ublu priser. Derfor introducerer vi i dag lovgivning, som tvinger energiselskaber til at ændre praksis, siger Theresa May ifølge Fyens Stiftstidende.

Ofgem, der svarer til Energitilsynet, skal frem til 2020 indføre maksimumspriser på elektricitet og gas. Derefter skal politikerne tage stilling til en forlængelse til 2023. Ordningen rammer regninger til 11 millioner husstande.

De seneste ti år er prisen på gas og strøm fordoblet i Storbritannien.

 

Nyheder

26. feb 2018

Minister kan ikke blande sig i drift af kommunale selskaber

LÆS I DAG: Minister kan ikke blande sig i drift af kommunale selskaber. Geotermi er fremtiden. Ekstra ovn udløste brandalarm i Randers. Kraftvarmeværk er stoppet. Planer om biogas til fjernvarme i Horslunde. EU-ministre diskuterer bæredygtige investeringer. Engelske energipriser får loft. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

Flere presseklip

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev