26. jan 2018 Presseklip

Energiprofessor: Målret sænkning af elvarmeafgift til kollektiv varme

LÆS I DAG: Energiaftalen udfordret af datacentre og billig el. Brændeovne er et etisk problem. Nordtysk strøm giver nordjysk varme. Verdo lukker ned for Grenaa Kraftvarmeværk. Kamp mod Skat på Bornholm.

Ingeniøren:
Energiaftalen udfordret af datacentre og billig el
Siden år 2000 ser Danmark mod 2030 frem til en periode, hvor energiforbruget vil stige i stedet for at falde. Det skyldes ikke mindst et stigende elforbrug pga. store elforbrugende datacentre. Samtidig med at politikerne vil sænke afgiften på el til varme. Men en sådan generel sænkning på afgiften advarer energiprofessor ved Aalborg Universitet Henrik Lund mod.

- Mine beregningerne viser, at det vil være urimeligt dyrt for samfundet at vælge elvarme-vejen, så jeg vil gerne advare politikerne mod blot at lempe elvarmeafgiften uden at målrette den mod især store varmepumper, siger professor Henrik Lund til Ingeniøren.

Professorens beregninger viser, at elforbruget til ren elvarme vil kræve etablering af yderligere 12.5000 MW vindkraft, mens behovet for udbygning falder t il blot 1.200 MW med store eldrevne varmepumper i fjernvarmen.

_____

Kristeligt Dagblad:
Brændeovne er et etisk problem
Danskerne elsker brændeovne, men de forurener. Forskere påpeger, at det ikke kun er et helbredsmæssigt og økonomisk problem, men også at det er etisk problem, når man udleder sundhedsskadelige partikler gennem egen nydelse.

- Det er jo kun mig, der får fornøjelsen af at hygge mig foran ilden, og det er etisk problematisk at påføre andre mennesker en så stor ulempe gennem egen nydelse. Partikler fra brændeovne er et stort sundhedsproblem, som burde løses på samfundsmæssigt plan, siger Kirsten Halsnæs, professor i klima og økonomi på Danmarks Tekniske Universitet og medlem af Det Etiske Råd til Kristeligt Dagblad.

Hun mener, det er "absurd", at der ikke er afgifter på brænde, men det er Venstre ikke meget for.  Her synes man ikke, vi skal blande os i hvordan de enkelte hjem varmer op.

Ifølge beregninger fra institut for miljøvidenskab ved Aarhus Universitet dør omkring 550 danskere hvert år for tidligt på grund af forurening fra brændeovne.  
_____

Nordjyske Stiftstidende:
Nordtysk strøm giver nordjysk varme
Når nordjyske fjernvarmeforbrugere varmer sig, kommer en del af varmen fra strøm produceret i Nordtyskland.

Forklaringen hænger sammen med den elkedel, Aalborg Energikoncern før jul installerede på Nordjyllandsværket og siden har kørt i perioder med god økonomi i den manøvre. Indtil mandag var det i cirka 100 timer.

Med kedlen kan energikoncernen bedre agere på elmarkedet ved lave elpriser og konvertere elektricitet til elværket til varme.

Når der i perioder med megen vind fremstilles mere el på vindmøller i Nordtyskland, end regionens elforbrugere kan aftage, kan blandt andre Aalborg Energikoncern drager nytte af den el til varme.

-Det tyske elnet har nogle flaskehalse, som til tider gør, at stor elproduktion i det nordlige Tyskland ikke kan sendes til den sydlige del af landet. Den strøm vil tyskerne gerne af med, og vi har så mulighed for mod betaling at aftage det til brug i elkedlen, forklarer Jesper Høstgaard-Jensen, direktør i Aalborg Varme A/S, til Nordjyske Stiftstidende.

______

Århus Stiftstidende:
Verdo lukker ned for Grenaa Kraftvarmeværk
Med et ældre anlæg på vej på pension og et nyt anlæg på vej i drift står Grenaa ved en skillevej i byens fjernvarme. For efter godt 25 år bliver varme- og elproduktionen på Grenaa Kraftvarmeværk lukket, skriver Århus Stiftstidende.

Verdo har drevet kraftvarmeværket og leveret grøn fjernvarme til forbrugerne siden 2012.

- Vi ønsker Grenaa tillykke med det nye varmeværk, som jeg er sikker på, de bliver glade for i byen. Vi har været glade for samarbejdet med Grenaa Varmeværk, de lokale erhvervsdrivende og ikke mindst med de lokale landmænd, som har leveret halm som brændsel til den grønne fjernvarme, vi har produceret på værket. Vi havde gerne set, at værket var blevet drevet videre, siger Henrik Bøgh Nielsen, divisionsdirektør for Verdo Energy.

_____

Bornholms Tidende:
Kamp mod Skat på Bornholm
Rønne Vand og Varme kæmper for at få 14 millioner kroner tilbage fra Skat til sine fjernvarmekunderne i Rønne. Her har man nemlig anket en dom, hvor byretten har afgjort, at Skat ikke skal betale gamle afgifter tilbage.  

Afgifterne blev indkrævet, efter Skat i 2010 vurderede, at Bornholms Energi og Forsyning ikke havde betalt de rigtige afgifter i perioden fra 2007 til 2009. De penge blev tilvejebragt gennem højere priser for fjernvarmekunderne – og betalt for en sikkerheds skyld, selvom man ikke mente, det var retmæssigtt:

– Vi indbetalte pengene, og efterfølgende ville vi så gøre alt, hvad vi kunne, for at få pengene igen. Og det er så sidste skud i bøssen, vi bruger her, og hvis det kan lade sig gøre, så har vi gjort, hvad vi kunne, for at få varmekundernes penge tilbage igen, siger Erik Steen Andersen, direktør for Rønne Vand og Varme til Bornholms Tidende.

Rønne Vand og Varme har fundet nye dokumenter i dagen, og dem mener Erik Steen Andersen, kan rykke den.

 

Nyheder

21. feb 2018

Regeringen: Kraftvarmekrav skal væk

I et svar til Dansk Fjernvarme, skriver regeringen, at det er på tide at tage et opgør med kraftvarmekravet. I første omgang for de ikke-kvoteomfattede sektorer, men måske også inden for kvotesektoren. Det vækker begejstring hos Dansk Fjernvarme.

13. feb 2018

Bilka og Aalborg Varme indgår aftale om overskudsvarme

Aalborg Varme indgår aftale med Bilka i Aalborg om at udnytte varehusets overskudsvarme som fjernvarme. Dansk Supermarked Group forærer varmen væk på grund af komplicerede regler og indberetningskrav ved salg af overskudsvarme. 

12. feb 2018

Konkurrenceanalyse: Svensk varme-sammenligning holder ikke

Det svenske fjernvarmemarked, som er liberaliseret og undtaget regulering, bliver i den nyligt offentliggjorte konkurrenceanalyse fremhævet som et forbillede. Men det giver ingen mening at sammenligne to så forskellige markeder, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

08. feb 2018 Energi på toppen

Den største gevinst kommer fra fjernvarmen

Professor fra Aalborg Universitet ser ingen grund til at nedsætte elafgiften for de individuelle forbrugere.

08. feb 2018 Energi på toppen

Fri konkurrence kan føre til lukninger af værker

Hvis fjernvarmemarkedet bliver udsat for konkurrence, så vil det kunne føre til lukninger – det er en del af prisen for netop at få den fri konkurrence, lyder det fra hovedforfatter til konkurrenceanalyse.

07. feb 2018 Energi på toppen

Søren Egge: "Analysen starter et forkert sted"

Forud for Energi på Toppen har vi talt med Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører i Enhedslisten. Han mener, at der burde være lavet en anden analyse end konkurrenceanalysen.

07. feb 2018 Energi på toppen

Forbrugerrådet Tænk: Miljøomkostninger bør med i prisen

Det er positivt, hvis miljøomkostninger kan kommer med i overvejelserne, når forbrugerne skal vælge opvarmning. Det mener Forbrugerrådet Tænk på baggrund af den konkurrenceanalyse, regeringen har offentliggjort

05. feb 2018

Varmens Dag fejret med åbent hus landet over

Tusindvis af nysgerrige fjernvarmeforbrugere blev søndag klogere på, hvor deres fjernvarme kommer fra, da Varmens Dag blev fejret med åbent hus på værker landet over.

02. feb 2018

Bendt Bendtsen: Nyt bygningsdirektiv nok min vigtigste sag i parlamentet

Med overvældende opbakning blev EUs ministerråd torsdag enige om et nyt bygningsdirektiv. En af hovedarkitekterne bag direktivet er danske Bendt Bendtsen, som Dansk Fjernvarme har talt med. 

02. feb 2018

Flot EU-aftale om energieffektivisering

Bygninger udgør i alt cirka 40 procent af det europæiske energiforbrug. EUs Ministerråd er netop blevet enige om at energieffektivisere både nyt og ældre byggeri.

24. jan 2018

Bæredygtig biomasse central for grøn omstilling i byerne

Den bæredygtige biomasse spiller fortsat en stor rolle i særligt de store byer for den grønne omstilling. Det er budskabet i et indlæg i Altinget i dag. HOFOR og Dansk Fjernvarme fortæller mere.

14. feb 2018 Presseklip

Overskudsvarme fra Bilka bliver fjernvarme

LÆS I DAG: Overskudsvarme fra Bilka bliver fjernvarme. Ny oprydder i Ewii: Pengene skal arbejde for Trekantområdet. Isoplus opgør skaderne af hacking. Nyt solvarmeanlæg foran tidsplanen. Er Nord Stream 2 på vej rundt om Danmark?

13. feb 2018 Presseklip

Samarbejde undersøges på Skive-kanten

LÆS I DAG Tre fjernvarmeselskaber ved Skive ønsker fælles varmeproduktion. Dansk Gas Distribution vil trække Vordingborg i Energiklagenævnet. Hellere varmepumper end elvarme. Nærvarme i stedet for brændeovne på Christiania. Kalundborg Forsyning skifter gamle ledninger ud. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. feb 2018 Presseklip

Billig overskudsvarme på vej i Viborg

LÆS I DAG Varme fra Føtex og hospital bliver til fjernvarme i Viborg - varmepumpe er ønsket. Fjernvarme er på vej til Ørslev. Bedre varmemålere i Hovedgård. 

09. feb 2018 Presseklip

Mange værker bliver presset på økonomien

LÆS I DAG: Mange værker bliver presset på økonomien. Gelsted Fjernvarme står til at miste 4000 kr. pr. kunde. Solen skal opvarme Sønderholm. Verdo åbner afdeling i Polen. Jerslev udvider solvarmeanlæg. For få ønsker fjernvarme i Hastrup.

08. feb 2018 Presseklip

Energiaftalen i 2012 blev et smukt barn

LÆS I DAG: Energiaftalen i 2012 blev et smukt barn. Debat-serie sætter fokus på fremtidens fjernvarme. Ombygning bliver langt billigere end forventet. Brand i Rødbyhavn.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. feb 2018 Navnenyt

Kommunikationsmedarbejdere i Dansk Fjernvarme fylder rundt

Simone Mørup Kristiansen fylder 30 år den 18. februar og Mikkel Lysgaard 40 år den 21. februar. 

08. feb 2018 Navnenyt

Ny kaptajn for Caverions projekter

1. februar blev Søren K. Overgaard ny projektdirektør for Caverions teknikentrepriser.

29. jan 2018 Navnenyt

Margit Ørsted takker af

Margit Ørsted stopper efter 24 år i Frederiksbergs kommunalbestyrelse samt perioder som formand for Frederiksberg Fjernvarme og næstformand i CTR.

25. jan 2018 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Verdo

Bo Johansen er ny salgsdirektør for Verdo Energy Systems.

24. jan 2018 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Mogens H. Nielsen er ansat som ny direktør i DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

23. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energis chefanalytiker fylder 50

Nina Kildegaard Detlefsen fylder 50 år på tirsdag den 30. januar.