05. jan 2018 Presseklip

El-kapaciteten for store datacentre er ved at være brugt

LÆS I DAG: El-kapaciteten for store datacentre er ved at være brugt. Radikale ønsker affaldsfrit Danmark i 2050. Der er overkapacitet af affaldsforbrænding. Varmeprisen stiger i Jelling. Navneskifte på vej i Næstved.

Information:
El-kapaciteten for store datacentre er ved at være brugt
Elnettet på Fyn, Sjælland og i Østjylland har ikke kapacitet til flere nye, store datacentre. Kun i Vestjylland er der plads til flere storskalacentre, vurderer Energinet, skriver Information.

Enten skal Apples og Facebooks annoncerede datacentre bygges i Vestjylland, eller elnettet skal udbygges i de andre regioner.

- Hvis vi skal kunne opretholde en stabil elforsyning uden forstærkninger eller detaljerede begrænsninger i elnettet, så er vi ved at være isoleret til det vestdanske transmissionssystem, siger Jesper Storebjerg, projektleder i Energinet, til Information.

I Vestjylland produceres så megen vindmølle-el, at der kan bygges et par datacentre mere. Centrene har dog så forskellige størrelser, at hvis nye datacentre bruger mindre strøm end de planlagte storskala datacentre, eller de nye bygges med nødstrømsanlæg, har elnettet stadig plads til mindre datacentre.

_____

Altinget:
Radikale ønsker affaldsfrit Danmark i 2050
I et nyt udspil fra Radikale foreslår partiet, at Danmark skal være fri for affald i 2050. Alle ressourcer skal til den tid kunne genbruges i det uendelige. Det fremgår af planen “Et Danmark uden affald”, som er på 10 punkter, der beskriver, hvordan målet opnås. Blandt andet vil Radikale forbyde affaldsforbrænding. Det skal kun være tilladt i udviklingslande, mener miljøordfører Ida Auken, der har været hovedskribent på planen.

Hos Dansk Affaldsforening oplyser direktør Jacob H. Simonsen, at målet om et affaldsfrit samfund flugter med foreningens mål.

- Men når det er sagt, ved vi godt, at vejen dertil er lang og stenet og brolagt med masser af udfordringer. Det kræver, at vi omgiver os med produkter, som kan desintegreres og ikke udgør et miljøproblem, når vi er færdige med at bruge dem, siger han til Altinget.

Og netop det rummer konkrete tekniske udfordringer, når fx papir ikke kan genanvendes mere. Hvor skal vi så gøre af restprodukterne? spørger direktøren retorisk og mener samtidig, at Radikales ønske om at udfase landets forbrændingsanlæg er forhastet.

_____

Energistyrelsen:
Der er overkapacitet af affaldsforbrænding
Energistyrelsen har netop offentliggjort en analyse, der peger på, at der i hvert fald frem til 2025 vil være en overkapacitet i affaldsforbrændingen i Danmark som helhed. Analysen viser, at der dog fra 2025 og frem vil være mulighed for, at kapaciteten vil ændre sig, så den bliver for lille i forhold til behovet.

Overkapaciteten gælder for Danmark som helhed, men der er dog forskelle. Kapacitetsudviklingen er også del ud på de frem Regioner, og den viser, at der allerede nu er underkapacitet i Region Midtjylland. Det fremgår en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Der er dog tegn på, at behovet for afbrænding af affald falder i de kommende år. Dels har EU vedtaget nye mål for genanvendelse af affald, der skal nedsætte behovet for forbrænding; dels er der i EU-landene et skifte i retning af både mere genanvendelse og større afbrænding af eget affald.

Det sidstnævnte kan påvirke situationen i Danmark, hvor man på grund af overkapacitet indenfor affaldsforbrænding igennem flere år har importeret stigende mængder affald fra andre lande. I 2015 importerede Danmark således 350.000 tons affald til forbrænding. 

_____

Vejle Amts Folkeblad:
Varmeprisen stiger i Jelling
Når Jelling Varmeværk om et år mister sin kompensation for at stå til rådighed for elmarkedet, stiger varmeprisen. Varmeværket regner med at miste 8 millioner kroner årligt fra januar 2019, og det resulterer typisk i en prisstigning på 1.500-2.000 kroner om året for de 999 fjernvarmekunder. Det skriver Vejle Amts Folkeblad.

Bestyrelsesformand Frans Andersen forklarer, at det kunne være gået værre i Jelling, hvis ikke man havde forberedt sig. Blandt andet ved at etablere et solfangeranlæg og før det et flisfyr. Og formanden gør opmærksom på, at selv om prisen stiger om et år, kommer den ikke op på samme niveau som i 2013-14.

Tvis har udsendt en pressemeddelelse om, at varmekunderne helt kan undgå prisstigningen, hvis de får varme fra Tvis. Og den mulighed er med i bestyrelsens overvejelser.

- Tvis er en mulighed. Bestyrelsen gør ikke noget, der får varmeprisen i Jelling til at stige. Hvis prisen kan falde ved et samarbejde med Tvis, så ser vi på det. På nogle måder er det nemmest at få det varme vand ind ad døren fra Tvis, men det kræver jo også en investering, der skal være rentabel, siger Frans Andersen til Vejle Amts Folkeblad.

_____

Sjællandske:
Navneskifte på vej i Næstved
Næstved Varmeværk planlægger at skifte navn til Næstved Fjernvarme. Navneskiftet begrundes med, at selskabet stort set ikke længere selv producerer sin varme. Ikke mindst AffaldPlus er storleverandør af affaldsvarme. 

- Vi producerer cirka to procent af energien, mens 98 procent købes af ekstern leverandør. Derfor er det mere dækkende at skifte navn til Næstved Fjernvarme, siger selskabets formand Lindy Nymark Christensen til Sjællandske. 

Navneskiftet skal godkendes af andelshaverne på en ekstraordinær generalforsamling, der holdes den 17. januar. På samme møde skal andelshaverne tage stilling til, om de ønsker at ændre regnskabsåret, så det følger kalenderåret.

Nyheder

16. jan 2018

Video: Energiaftale skal indeholde løsning på grundbeløb

Minister lover fjernvarmebrugere en løsning på bortfaldet af grundbeløbet, når en ny energiaftale skal forhandles på plads – Dansk Fjernvarme efterlyser frigørelse af brændselsbinding som en del af løsningen. Se ministerens tale ved Dansk Fjernvarmes nytårsreception under artiklen.

16. jan 2018

Billedserie: 13 bidrag, champagne og nytårsstafet

Der var stuvende fuldt, da Dansk Fjernvarme for første gang afholdt nytårsstafet i sine lokaler i København. Ministeren fik samtidig overrakt og kvitterede for foreningens 13 bidrag til en ny sammenhængende energipolitik. Se billederne ved at bruge de grønne pile i billedfeltet.

16. jan 2018

13 bidrag til en sammenhængende energipolitik

Dansk Fjernvarme har overrakt 13 bidrag til en sammenhængende energipolitik til regeringen og Folketingets partier. Bidragene er ment som inspiration til en ny energiaftale. Se alle 13 bidrag her.

16. jan 2018

Fjernvarmens 13 bidrag sætter ny retning for energisektoren

Der skal skrues op for samarbejdet mellem el og varmesektoren, overskudsvarmen skal udnyttes og fjernvarmeselskaberne skal have mere frihed til selv at træffe kloge valg. Det er blandt de 13 bidrag til en ny energipolitik, som Dansk Fjernvarme netop har overrakt regeringen.

11. jan 2018

Forsyning Helsingør har sænket varmeprisen

I 2018 er det billigere at varme boligen op med fjernvarme i Helsingør. Forsyningen har sænket prisen med knap 600 kroner.

09. jan 2018

Jens Joel: Vi har ansvar for at sikre rammevilkår

Socialdemokraternes energiordfører mener, rækkefølgen er vigtig, når man diskuterer løsninger for at undgå prisstigninger efter grundbeløbets bortfald.

09. jan 2018

Varmepumpen kan ikke hjælpe med det hele

Karup Varmeværk er blandt de 11 fjernvarmeselskaber, der har fået tilskud til en stor eldrevet varmepumpe. Selskabet har også fusioneret med naboværket. Men både varmepumpe og fusion vil ikke hindre prisstigning i tusindkroners-klassen.

09. jan 2018

Kære politikere, I må løsne tøjlerne

Folketinget må træde i karakter og løsne grebet om fjernvarmeselskaberne, så ikke forbrugerne rammes af unødvendigt høje prisstigninger på varme, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

25. dec 2017

Prisstigninger i vente for varmekunder

Når rådhusklokkerne ringer for sidste gang nytårsaften næste år kan en række fjernvarmekunder vente store prisstigninger på grund udløbet af et kompensationstilskud. Dansk Fjernvarme kalder på handling.

21. dec 2017

Lovforslag om regnskabsføring og dataindberetning vedtaget

Onsdag den 20. december fik Energitilsynet formelt ansvaret for at sikre standardisering af regnskabsføring og dataindberetning for fjernvarmeselskaber, da Folketinget stemte for lovforslaget.

21. dec 2017

Energistyrelsen og Grøn Energi klar med drejebog om store varmepumper

Energistyrelsen og Grøn Energi har opdateret drejebogen og det tilhørende inspirationskatalog om store varmepumpeprojekter. 

17. jan 2018 Navnenyt

Ny mand til energibesparelser

Emil Bøilerehauge er ansat i Dansk Fjernvarmes energispareteam til indberetning af energibesparelser.

16. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energi har civilingeniør i praktik

Christian Sjøstrann Jørgensen er i virksomhedspraktik indtil medio marts.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

10. jan 2018 Presseklip

Russisk gas til danske kunder

LÆS I DAG: Russisk gas til danske kunder. Modstandere af fjernvarme er en yderfløj. Fjernvarmen bliver dyrere i Brædstrup. Biomasseanlæg leverer allerede nu varme. Droner i luften i Fredericia. To skoler måtte undvære varmen.

09. jan 2018 Presseklip

Større byer bliver også ramt af prisstigninger på fjernvarmen

LÆS I DAG: Større byer bliver også ramt af prisstigninger på fjernvarmen. Dronninglund Sygehus skal have fjernvarme. Negative elpriser kostede vindmølleejere 8 millioner juleaften.

08. jan 2018 Presseklip

Minister vil se på at give friere tøjler til mindre kraftvarmeværker

LÆS I DAG: TV-indslag: Minister vil se på at give friere tøjler til mindre kraftvarmeværker. Baltic Pipe projekt i offentlig høring. TVIS bejler til Ejby og Gelsted. Droner søger efter brud i Nykøbing Falster. Horsens-borger kritiserer flis i brev til Lilleholt.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. jan 2018 Navnenyt

Ny chef på Randers Kraftvarmeværk

Jens Ole Hougaard er ny chef for Randers Kraftvarmeværk per 1. januar. 

12. jan 2018 Navnenyt

Mindeord over Kaj Hansen

Administrerende direktør for Energi Ikast, Jørgen Mosegaard, skriver mindeord om tidligere direktør Kaj Hansen.  

08. jan 2018 Navnenyt

Erfaren kursuskoordinator til Dansk Fjernvarme

Tina Weber Peters er ny kursuskoordinator hos Dansk Fjernvarme. 

13. dec 2017 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Michael Fibiger er ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarmes Politisk Økonomisk sekretariat fra årsskiftet.

12. dec 2017 Navnenyt

Ny direktør for Biogasbranchen

Frank Rosager er fra den 1. januar ny direktør for foreningen Biogasbranchen.

11. dec 2017 Navnenyt

Ny afdelingsleder for GIS og data i Verdo

Anders Duerlund kommer til Verdo efter 10 år hos Nyfors iog tidligere COWI.