02. jan 2018 Presseklip

Fjernvarmeselskaber frygter tiden efter grundbeløbet

LÆS I DAG: Fjernvarmeselskaber frygter tiden efter grundbeløbet. Lunt 2017 giver lavere varmeregning. 11 værker skal have varmepumper. Brændeovne bør forbydes helt. Fjernvarmepriserne svinger med flere tusinde kroner. Juletræer kan opvarme 2.300 huse i et år. Og meget meget mere.

Jyllands-Posten:
Fjernvarmeselskaber frygter tiden efter grundbeløbet
Fjernvarmekunderne på Mors kan se frem til en markant stigning på deres fjernvarmeregning, når det såkaldte grundbeløb bortfalder om et år. Selskaberne kræver derfor sammen Dansk Fjernvarme politisk handling for at undgå et økonomisk morads fra 2019 og frem.

Formanden for Sdr. Herreds Kraftvarmeværker på Mors, Poul Kristensen, er meget direkte i sit krav til politikerne om, at de skal finde en løsning, der redder ikke blot de 600 varmekunder på Mors, men de omkring 140.000 husstande, der forventes at blive ramt negativt, når grundbeløbet bortfalder.

- Vi har ikke siddet på vores hænder, selv om jeg godt ved, at det er, hvad nogle politikere tror. Men elpriserne er simpelthen drattet ned. Derfor undgår vi ikke prisstigninger, uanset hvordan vi vender og drejer tingene, hvis ikke politikerne træder til med en løsning, siger Poul Kristensen til Jyllands-Posten.

Han nævner, at man på Mors netop har taget hele den grønne pallette i brug for at imødekomme de politiske krav og ønsker om, at fjernvarmeværkerne medvirker aktivt til den grønne omstilling. Og derfor har han og de øvrige værker svært ved at se, hvorfor man nu skal straffes.

Den samme holdning har Dansk Fjernvarme. I Jyllands-Posten forklarer direktør Kim Mortensen, at grundbeløbet ikke er et tilskud, men kompensation for at have stået til rådighed, når vindmøllerne stod stille. Derfor er politikerne nødt til at komme fjernvarmeværkerne i møde, når grundbeløbet bortfalder.

- Vores forslag er, at man indfører frit brændselsvalg og ophæver kraftvarmebindingen. Dermed er værkerne ikke tvunget til at fyre med dyr naturgas, ligesom de ikke er nødsaget til at have en produktion, der tager afsæt i, at man kan producere strøm, siger Kim Mortensen til Jyllands-Posten. 

_____

Politiken:
Brændeovne bør forbydes helt
En ny rapport fra Københavns Universitet understreger, at man især i de større danske byer har forhøjet risiko for luftvejsrelaterede sygdomme. Det skyldes en kombination af de mange biler og de mange brændeovne, der udleder masser af sundhedsskadelige partikler, skriver Politiken.

I alt bliver det vurderet, at den store udledning af sundhedsskadelige partikler er skyld i 2.140 årlige dødsfald. Det får en række organisationer til bl.a. at kræve et forbud mod de mange brændeovne – i København anslås det, at der er 16.000 brændeovne, der blot dækker 0,5 procent af byens energibehov, men står for en væsentlig del af partikeludledningen.

- Hvis man fjernede eller erstattede dem med fjernvarme, ville man reducere partikeludledningen med 30 procent. Det er lige så meget, som hvis du forbød al vejtrafik hele året rundt, siger Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

Rådet foreslår derfor et ”betingelsesløst forbud eller afgifter på brændeovnenes forurening”, lyder det i Politiken. Det går videre end det forslag, som overborgmester Frank Jensen fremsatte i efteråret, hvor han talte for at tilbyde brændeovnsejere 5000 kroner for at smide deres ovn på lossepladsen.

Politiken har søgt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at høre, om de vil sætte hårdere ind mod brændeovne. Ministeriet oplyser dog, at man endnu ikke har set rapporten fra Københavns Universitet.

_____

KamikPosten.gl:
Lunt 2017 giver lavere varmeregning
Selvom sommeren var kold, var 2017 samlet set mildere end gennemsnittet, viser Dansk Fjernvarmes opgørelse af graddage.  Det luner hos fjernvarmekunderne, der sparer penge på varmeregningen, skriver den grønlandske netavis KamikPosten.gl.

Teknisk konsulent i Dansk Fjernvarme Rasmus Bundegaard Eriksen oplyser, at en gennemsnitsfamilie i et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh sparer knap 1000 kroner på fjernvarmeregningen i 2017.

Særligt årets første fire måneder var lunere end normalt, og det betyder, at varmeværkerne har sparet brændsler – især de dyreste brændsler, fordi det ikke har været nødvendigt at tænde for spids- og reservelastkedlerne.

– Sparede penge til brændsler er sparede penge for kunderne, da fjernvarmeselskaberne lever efter nonprofit-regler. Så når fjernvarmeselskaberne bruger færre penge på at lave fjernvarme, end de havde regnet med, så kommer det direkte fjernvarmeforbrugerne til gavn, siger Rasmus Bundegaard Eriksen ifølge KamikPosten.gl.

_____

Fritidsmarkedet: 
Juletræerne kan opvarme 2.300 huse i et år
De nu udtjente danske juletræer kan 2.300 standardhuse i et år som fjernvarme, skriver Fritidsmarkedet på baggrund af beregninger fra Dansk Fjernvarme.

Et gennemsnitligt juletræ på 160 cm og en vægt på 6,5 kg indeholder omkring 100 MJ energi. Ifølge Landbrug & Fødevarer står der juletræer i 1,5 millioner danske hjem. Hvis de alle blev brugt som træflis i fjernvarmen, ville de give hele 41.665 MWh varme.

- Vores juletræer indeholder en hel del energi. Især når man lægger dem sammen. Så hvis de alle røg til forbrænding i det lokale fjernvarmeselskab, ville de tilsammen kunne opvarme en mindre provinsby, siger Dansk Fjernvarmes tekniske konsulent Kate Wieck-Hansen til Fritidsmarkedet.

Et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter har et varmeforbrug på 18,1 MWh om året, selv om juletræerne primært er nåle og tynde grene.

_____

Energiwatch:
11 værker skal have varmepumper
De er penge på vej til decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker, der producerer fjernvarme. En pulje skal sikre store, eldrevne varmepumper, sådan at værkerne kan sænke varmeregningen med ca. 3.000 kr. årligt pr. husstand. Samtidig gør lettelsen af elvarmeafgiften i erhvervspakken fra november det mere attraktivt at omstille.

- Fra regeringens side vil vi gerne sikre forbrugerne både grøn energi og rimelige varmepriser. For de værker, der bliver hårdt ramt af grundbeløbets bortfald, giver vi nu hjælp til, at værkerne kan omstille til elvarmepumper. Sammen med en lavere elvarmeafgift får de nu mulighed for at omlægge produktionen til en mere fremtidssikker løsning for både den grønne omstilling, forbrugerne og værkerne selv, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse ifølge EnergiWatch.

13 værker søgt om støtte til eldrevne varmepumper i 2017, og de 11 har fået et ja.

_____

Avisen.dk:
Fjernvarmepriserne svinger med flere tusinde kroner
Selvom fjernvarme er det samme i Skagen som på Bornholm varierer landets priser på fjernvarme op mod 20.000 kroner om året. Det viser Energitilsynets fjernvarmestatistik for 2017.

Energitilsynet konkluderer i statistikken, at der er flere faktorer, der spiller ind på priserne:

- En lille forsyning er generelt dyrere, fordi den ikke har særlig mange kunder at fordele udgifterne ud på. Det er også i gennemsnit dyrere at blive forsynet med fjernvarme langt ude på landet end i store og mellemstore byer, siger Martin Windelin, kontorchef i Center for Varme ved Energitilsynet, til Ritzau ifølge Avisen.dk.

_____

JydskeVestkysten: 
Augustenborg overvejer at indgå i fusion
Augustenborg Fjernvarme overvejer at lade sig medfusionere, hvis Gråsten og Sønderborg får grønt lys til deres fusion.

- Det er suverænt vore 1300 forbrugeres afgørelse, om vi skal være med eller ej. Vi står over for økonomiske udfordringer som følge af bortfaldet af det statslige grundbeløb, og vores energiforsyning påkalder sig også nye afgørelser, som vi bliver nødt til at træffe, siger formand for Augustenborg Fjernvarme, Mogens Elmvang, til JydskeVestkysten.

Gråsten Andelsboligforening sagde kort før jul nej til fusionen af frygt for at miste indflydelse. Gråsten Fjernvarme ønskede dengang ikke en afgørelse, da andelsboligforeningen ville stemme imod.

Graasten og Sønderborg Fjernvarme vil stadig meget gerne fusionere og indkalder derfor til borgerinformationsmøde i januar, så forbrugerne kan tage stilling.

_____

JydskeVestkysten:
Store udsving i varmepriser fra Nordals til Gråsten
Varmen koster næsten dobbelt så meget på Nordals som i Sønderborg, og varmeprisen er under pres alle steder, skriver JydskeVestkysten.

En forbruger i Nordborg betaler i gennemsnit 21.797 kroner i varme for et standardhus, mens prisen i Sønderborg er 11.178 kroner og i Gråsten 11.466 kroner.

Varmen på Nordals er baseret på naturgas, men Nordals Fjernvarme vil bygge et halmfyret anlæg til 400 mio. kroner for billigere varme til forbrugerne.

Bortfaldet af grundbeløbet og effektiviseringskravene på 2,3 mia. kr. indtil 2025 tvinger varmeselskaberne til effektiviserings- og ressourcebesparelser. 

- Bortfald af grundbeløbet koster os fire mio. kroner i 2018 og 600.000 kr. i 2019. Det svarer til 3.000-4.000 kroner per forbruger. Vi skal selvfølgelig finde ud af, hvad vi så gør, siger formand for Augustenborg Fjernvarme, Mogens Elmvang, til JydskeVestkysten.

_____

Horsens Folkeblad:
Stigende pris i Brædstrup er stadig blandt landets laveste
Efter fald i priserne gennem flere år bliver Brædstrups fjernvarme dyrere fra 2018, men varmen er stadig blandt landets billigste, skriver Horsens Folkeblad.

De højere gaspriser og det bortfaldende grundbeløb er skyld i, at de 1.450 fjernvarmekunder i Brædstrup fra og med i går betaler mere for deres fjernvarme. Varmeregningen for et standardhus stiger 556 kroner til 7819 kroner om året.

- Den stigning svarer til cirka 1,50 kroner om dagen, så det er heldigvis en beskeden stigning. Vi vil derfor stadig ligge mellem landets billigste kraftvarmeværker. Vi har været nødt til at hæve prisen, fordi gasprisen er steget, og så får vi ikke så meget i grundbeløb fra staten som tidligere. Det bliver mere og mere udfaset, fordi det stopper helt med udgangen af 2018, siger formand Jørgen Korshøj til Horsens Folkeblad.

_____

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Varmepumpe skal afhjælpe prisstigning i Tim
Tim Varmeværk er et af de 11 varmeværker, der nu kan få en varmepumpe med tilskud fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.  Tilskuddet er på en million, og investeringen skal hindre en prisstigning, når det såkaldte grundbeløb bortfalder. Og selvom varmepumpen ikke kan afbøde prisstigningen fuldstændigt, kan den dog afhjælpe:

- Gør vi ikke noget, vil varmeprisen formentlig stige med 3000-4000 kroner pr. husstand i 2019, siger Birger Graversen. 

Det er ved udgangen af 2018, at grundløbet falder væk og skaber prisstigninger for de varmeværker, som også producerer el.

Nyheder

16. jan 2018

Video: Energiaftale skal indeholde løsning på grundbeløb

Minister lover fjernvarmebrugere en løsning på bortfaldet af grundbeløbet, når en ny energiaftale skal forhandles på plads – Dansk Fjernvarme efterlyser frigørelse af brændselsbinding som en del af løsningen. Se ministerens tale ved Dansk Fjernvarmes nytårsreception under artiklen.

16. jan 2018

Billedserie: 13 bidrag, champagne og nytårsstafet

Der var stuvende fuldt, da Dansk Fjernvarme for første gang afholdt nytårsstafet i sine lokaler i København. Ministeren fik samtidig overrakt og kvitterede for foreningens 13 bidrag til en ny sammenhængende energipolitik. Se billederne ved at bruge de grønne pile i billedfeltet.

16. jan 2018

13 bidrag til en sammenhængende energipolitik

Dansk Fjernvarme har overrakt 13 bidrag til en sammenhængende energipolitik til regeringen og Folketingets partier. Bidragene er ment som inspiration til en ny energiaftale. Se alle 13 bidrag her.

16. jan 2018

Fjernvarmens 13 bidrag sætter ny retning for energisektoren

Der skal skrues op for samarbejdet mellem el og varmesektoren, overskudsvarmen skal udnyttes og fjernvarmeselskaberne skal have mere frihed til selv at træffe kloge valg. Det er blandt de 13 bidrag til en ny energipolitik, som Dansk Fjernvarme netop har overrakt regeringen.

11. jan 2018

Forsyning Helsingør har sænket varmeprisen

I 2018 er det billigere at varme boligen op med fjernvarme i Helsingør. Forsyningen har sænket prisen med knap 600 kroner.

09. jan 2018

Jens Joel: Vi har ansvar for at sikre rammevilkår

Socialdemokraternes energiordfører mener, rækkefølgen er vigtig, når man diskuterer løsninger for at undgå prisstigninger efter grundbeløbets bortfald.

09. jan 2018

Varmepumpen kan ikke hjælpe med det hele

Karup Varmeværk er blandt de 11 fjernvarmeselskaber, der har fået tilskud til en stor eldrevet varmepumpe. Selskabet har også fusioneret med naboværket. Men både varmepumpe og fusion vil ikke hindre prisstigning i tusindkroners-klassen.

09. jan 2018

Kære politikere, I må løsne tøjlerne

Folketinget må træde i karakter og løsne grebet om fjernvarmeselskaberne, så ikke forbrugerne rammes af unødvendigt høje prisstigninger på varme, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

25. dec 2017

Prisstigninger i vente for varmekunder

Når rådhusklokkerne ringer for sidste gang nytårsaften næste år kan en række fjernvarmekunder vente store prisstigninger på grund udløbet af et kompensationstilskud. Dansk Fjernvarme kalder på handling.

21. dec 2017

Lovforslag om regnskabsføring og dataindberetning vedtaget

Onsdag den 20. december fik Energitilsynet formelt ansvaret for at sikre standardisering af regnskabsføring og dataindberetning for fjernvarmeselskaber, da Folketinget stemte for lovforslaget.

21. dec 2017

Energistyrelsen og Grøn Energi klar med drejebog om store varmepumper

Energistyrelsen og Grøn Energi har opdateret drejebogen og det tilhørende inspirationskatalog om store varmepumpeprojekter. 

17. jan 2018 Navnenyt

Ny mand til energibesparelser

Emil Bøilerehauge er ansat i Dansk Fjernvarmes energispareteam til indberetning af energibesparelser.

16. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energi har civilingeniør i praktik

Christian Sjøstrann Jørgensen er i virksomhedspraktik indtil medio marts.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

10. jan 2018 Presseklip

Russisk gas til danske kunder

LÆS I DAG: Russisk gas til danske kunder. Modstandere af fjernvarme er en yderfløj. Fjernvarmen bliver dyrere i Brædstrup. Biomasseanlæg leverer allerede nu varme. Droner i luften i Fredericia. To skoler måtte undvære varmen.

09. jan 2018 Presseklip

Større byer bliver også ramt af prisstigninger på fjernvarmen

LÆS I DAG: Større byer bliver også ramt af prisstigninger på fjernvarmen. Dronninglund Sygehus skal have fjernvarme. Negative elpriser kostede vindmølleejere 8 millioner juleaften.

08. jan 2018 Presseklip

Minister vil se på at give friere tøjler til mindre kraftvarmeværker

LÆS I DAG: TV-indslag: Minister vil se på at give friere tøjler til mindre kraftvarmeværker. Baltic Pipe projekt i offentlig høring. TVIS bejler til Ejby og Gelsted. Droner søger efter brud i Nykøbing Falster. Horsens-borger kritiserer flis i brev til Lilleholt.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. jan 2018 Navnenyt

Ny chef på Randers Kraftvarmeværk

Jens Ole Hougaard er ny chef for Randers Kraftvarmeværk per 1. januar. 

12. jan 2018 Navnenyt

Mindeord over Kaj Hansen

Administrerende direktør for Energi Ikast, Jørgen Mosegaard, skriver mindeord om tidligere direktør Kaj Hansen.  

08. jan 2018 Navnenyt

Erfaren kursuskoordinator til Dansk Fjernvarme

Tina Weber Peters er ny kursuskoordinator hos Dansk Fjernvarme. 

13. dec 2017 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Michael Fibiger er ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarmes Politisk Økonomisk sekretariat fra årsskiftet.

12. dec 2017 Navnenyt

Ny direktør for Biogasbranchen

Frank Rosager er fra den 1. januar ny direktør for foreningen Biogasbranchen.

11. dec 2017 Navnenyt

Ny afdelingsleder for GIS og data i Verdo

Anders Duerlund kommer til Verdo efter 10 år hos Nyfors iog tidligere COWI.