01. dec 2017 Presseklip

Samuelsen kan bremse russisk gasledning

LÆS I DAG Udenrigsminsteren kan sige nej til russisk gasledning. Odsherred Forsyning overtager to kraftvarmeværker i Nordsjælland fra SEAS-NVE. Siemens Gamesa prøver energilagring i store sten. Midtlangeland ser på prisen for biogasvarme. 

Altinget:
Udenrigsministeren kan sige nej til russisk gasledning
Et enigt folketing har vedtaget, at de udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser skal inddrages, før der gives tilladelse til olie- og gasledninger i dansk søterritorium, skriver Altinget.

Det betyder, at udenrigsminister Anders Samuelsen kan afvise det russiske selskab Nord Stream 2's aktuelle planer om at føre en gasledning gennem dansk farvand tæt ved Bornholms kyst. Hvis Nord Stream lægger ledningen mere end 22 kilometer væk fra Bornholms kyst, er det dog ikke længere op til Danmark at give tilladelse. 

Det russiske selskab mener, at der er tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, fordi ansøgningen blev sendt under andre forudsætninger. Men det afviser Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen: 

- Tilladelsen til Nord Stream 2 er jo ikke givet, så jeg synes ikke, det er med tilbagevirkende kraft. Jeg kunne forstå, der ville være tale om tilbagevirkende kraft, hvis de havde fået tilladelsen eller havde bygget gasrørledningen. Men her er der jo intet, som minder om det," siger Michael Aastrup Jensen til Altinget

Den nye lovændring træder i kraft 1. januar. 

_____


NordVestNyt:
Lokalt forsyningsselskab overtager to kraftvarmeværker
Det nordsjællandske forsyningsselskab Odsherred Forsyning A/S overtager kraftvarmeværkerne i Vig og Højby fra SEAS-NVE. Det betyder, at i alt 900 forbrugere fra den 1. januar 2018 får nye ejere, skriver Nordvestnyt i Holbæk.

Formålet er, at Odsherred Forsyning forventer at kunne sænke priserne for forbrugerne. Det er ifølge NordVestNyt allerede sket efter overtagelse af kraftvarmeværket i Grevinge, hvor varmeprisen er faldet knap 30 øre til 0,68 kr. pr. kWh.

- Det giver god mening, at ejerskabet af de to varmeværker ligger hos den lokale forsyning, som jo i forvejen ejer Grevinge-Herrestrup Varmeværk. Der er helt klart synergigevinster at hente, og det giver mulighed for at se på varmeforsyningen i Odsherred i et mere samlet perspektiv, siger Vagn Ytte Larsen, der formand for bestyrelsen i Odsherred Forsyning.

Det kommunalejede selskab ser også overtagelse af de to kraftvarmeværker som en investering i fremtiden. Ikke mindst fordi der er planer om at opfører et biogasanlæg i Vig, som kan blive en fordel for de øvrige kraftvarmeværker under Odsherred Forsyning.

_____

Fyns Amtsavis:
Prisen er afgørende for fjernvarmeværk
Midtlangeland Fjernvarme har endnu ikke besluttet sig endeligt for at aftage varme fra et muligt kommende biogasanlæg. Det afhænger nemlig ene og alene af den pris, biogasanlægget kan levere varmen til, skriver Fyns Amtsavis.

Midtlangeland Fjernvarme har sat biogasanlægget stolen for døren og forlangt, at prisen skal svare den pris, fjernvarmeselskabet selv vil kunne producere varmen til – eller lavere. Ellers har værket ingen interesse i at aftage varmen fra biogasanlægget.

- Vi ved ikke, om folkene bag biogasanlægget overhovedet kan producere til den pris, altså omkring 175 kroner pr. megawatt. I det første udspil lå prisen højere, omkring 220 kroner pr. megawatt, måske mere. Derfor afventer vi bare, hvad der sker, siger Torben Tørnqvist, formand for Midtlangeland Fjernvarme, til Fyns Amtsavis.

Fjernvarmeværket har i øvrigt i mellem tiden besluttet sig for selv at opføre et halmfyret værk. Det gamle værk er nedslidt, og da man fortsat er usikker på biogasanlægget, turde værket ikke udskyde beslutningen om et halmfyret værk.

_____


Energiwatch:
Kan 1.000 ton sten og en dampturbine lagre energi? 
Siemens Gamesa begynder snart at installere den første fuldskalaversion af sit Future Energy System (FES) projekt, hvor sten via en dampturbine skal fungere som energilagring, i Hamborg.

Projektet benytter omkring 1.000 ton sten i en isoleret cementcontainer, der skal levere 30 MWh strøm ved temperaturer på 600 grader celsius, skriver Energiwatch.

Projektet er støttet af det tyske energiministerium, som samarbejder med forsyningsselskabet Hamburg Energie.

_____


JydskeVestkysten:
Grønt vand i hanerne
Mandag den 11. december vil Din Forsyning endnu en gang tilsætte grønt farvestof til fjernvarmevandet i Esbjerg, Nordby og Varde.

Farvestoffet skal afsløre utætheder i kundernes varmeinstallationer.

- Forårets grønt vand-tiltag afslørede flere hundrede utætte installationer og vi har fået reduceret spædevandstabet cirka 25 procent i forhold til før tilsætningen. Som sidegevinst har farvestoffet samtidig øget fjernvarmevand-renheden i ledningsnettet, hvilket påvirker nettes levetid positivt, forklarer Claus A. Nielsen, teknisk chef hos Din Forsyning, til JydskeVestkysten.

På baggrund af de gode erfaringer vil Din Forsyning fremover tilføre farvestof til fjernvarmeledningsnettet to gange årligt.

_____


Randers Amtsavis:
Åbenhed om vederlag
Flere af de store energiselskaber har hidtil ikke ønsket at oplyse, hvordan bestyrelsesvederlag og direktørlønninger er fordelt på direktion, formænd og bestyrelser.

Men det mener Dansk Energi, at forbrugerne har krav på at videi. Ønsket om denne form for gennemsigtighed er derfor en af de 15 anbefalinger til god selskabsledelse, organisationen netop har barslet med.  

Ewii A/S har allerede valgt at være åbne om vederlag og diæter. Det sker efter en sag, hvor både direktør Knud Steen Larsen og formand Steen Dahlstrøm har haft særdeles store bonusser. Samme åbenhed afviser man imidlertid i SE Energi, der ikke ønsker at oplyse, hvordan vederlagene fordeler sig. 

_____


Pressemeddelelse:
Biogasanlæg i Avedøre åbner om en uge
HMN Naturgas og BIOFOS indvier deres fælles biogaspark på Renseanlæg Avedøre på fredag den 8. december klokken 11.00 til 13.00.

Klokken 11.15 drejer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ventilen til anlægget.

Den nye biogaspark forbinder renseanlæggets biogasproduktion med naturgasnettet, så biogassen fra forbrugernes spildevand ender som CO2-neutral bygas hos forbrugerne.

Desuden indeholder anlægget demonstrationsprojektet BIOCAT, der konverterer overskydende vindmøllestrøm til ekstra naturgas i forsyningsnettet.

 

Nyheder

18. jan 2018

Dansk Fjernvarme er bekymret over udflytning

Energitilsynet er med i regeringens udflytningsplaner, og det bliver mødt med bekymring hos Dansk Fjernvarme, der appellerer til, at der skal være stramt fokus på at sikre fagligheden hos Energitilsynet

16. jan 2018

Video: Energiaftale skal indeholde løsning på grundbeløb

Minister lover fjernvarmebrugere en løsning på bortfaldet af grundbeløbet, når en ny energiaftale skal forhandles på plads – Dansk Fjernvarme efterlyser frigørelse af brændselsbinding som en del af løsningen. Se ministerens tale ved Dansk Fjernvarmes nytårsreception under artiklen.

16. jan 2018

Billedserie: 13 bidrag, champagne og nytårsstafet

Der var stuvende fuldt, da Dansk Fjernvarme for første gang afholdt nytårsstafet i sine lokaler i København. Ministeren fik samtidig overrakt og kvitterede for foreningens 13 bidrag til en ny sammenhængende energipolitik. Se billederne ved at bruge de grønne pile i billedfeltet.

16. jan 2018

Fjernvarmens 13 bidrag sætter ny retning for energisektoren

Der skal skrues op for samarbejdet mellem el og varmesektoren, overskudsvarmen skal udnyttes og fjernvarmeselskaberne skal have mere frihed til selv at træffe kloge valg. Det er blandt de 13 bidrag til en ny energipolitik, som Dansk Fjernvarme netop har overrakt regeringen.

16. jan 2018

13 bidrag til en sammenhængende energipolitik

Dansk Fjernvarme har overrakt 13 bidrag til en sammenhængende energipolitik til regeringen og Folketingets partier. Bidragene er ment som inspiration til en ny energiaftale. Se alle 13 bidrag her.

11. jan 2018

Forsyning Helsingør har sænket varmeprisen

I 2018 er det billigere at varme boligen op med fjernvarme i Helsingør. Forsyningen har sænket prisen med knap 600 kroner.

09. jan 2018

Jens Joel: Vi har ansvar for at sikre rammevilkår

Socialdemokraternes energiordfører mener, rækkefølgen er vigtig, når man diskuterer løsninger for at undgå prisstigninger efter grundbeløbets bortfald.

09. jan 2018

Kære politikere, I må løsne tøjlerne

Folketinget må træde i karakter og løsne grebet om fjernvarmeselskaberne, så ikke forbrugerne rammes af unødvendigt høje prisstigninger på varme, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

09. jan 2018

Fjernvarmen har rustet sig mod prisstigninger

Størstedelen af Dansk Fjernvarmes medlemmer, der berøres af grundbeløbets bortfald, har forberedt sig. Men mange forudser alligevel store prisstigninger for fjernvarmekunderne.

25. dec 2017

Prisstigninger i vente for varmekunder

Når rådhusklokkerne ringer for sidste gang nytårsaften næste år kan en række fjernvarmekunder vente store prisstigninger på grund udløbet af et kompensationstilskud. Dansk Fjernvarme kalder på handling.

21. dec 2017

Lovforslag om regnskabsføring og dataindberetning vedtaget

Onsdag den 20. december fik Energitilsynet formelt ansvaret for at sikre standardisering af regnskabsføring og dataindberetning for fjernvarmeselskaber, da Folketinget stemte for lovforslaget.

19. jan 2018 Navnenyt

Mindeord over Kim Selch

Bestyrelse og personale i Billund Varmeværk skriver mindeord over værkets direktør Kim Selch: 

18. jan 2018 Navnenyt

Mindeord over Mogens Samer

Direktør Henrik Birch, SK Forsyning A/S, og tidligere bestyrelsesformand og borgmester i Korsør, Flemming Erichsen, skriver mindeord om Mogens Samer: 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. jan 2018 Presseklip

Dansk Fjernvarme presser på for frit brændselsvalg

LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme presser på for frit brændselsvalg. Minister bliver træt af ”procentdiskussion”. Vind og sol står dækker halvdelen af elproduktionen. 4.000 kr. ekstra i varme i Egtved. Lun vinter sparer varme.

11. jan 2018 Presseklip

Socialdemokratiet vil øge de grønne ambitioner

LÆS I DAG: Socialdemokratiet vil øge de grønne ambitioner. Gas står til comeback i EU. Kolding Kommune utilfreds med dansk-polsk gasrørledning. Hadsten vil bygge stort solvarmeanlæg. Næstved fotograferer ledningsnettet. Nye fliskedler til Grenaa.

10. jan 2018 Presseklip

Russisk gas til danske kunder

LÆS I DAG: Russisk gas til danske kunder. Modstandere af fjernvarme er en yderfløj. Fjernvarmen bliver dyrere i Brædstrup. Biomasseanlæg leverer allerede nu varme. Droner i luften i Fredericia. To skoler måtte undvære varmen.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

17. jan 2018 Navnenyt

Ny mand til energibesparelser

Emil Bøilerehauge er ansat i Dansk Fjernvarmes energispareteam til indberetning af energibesparelser.

16. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energi har civilingeniør i praktik

Christian Sjøstrann Jørgensen er i virksomhedspraktik indtil medio marts.

16. jan 2018 Navnenyt

Ny chef på Randers Kraftvarmeværk

Jens Ole Hougaard er ny chef for Randers Kraftvarmeværk per 1. januar. 

12. jan 2018 Navnenyt

Mindeord over Kaj Hansen

Administrerende direktør for Energi Ikast, Jørgen Mosegaard, skriver mindeord om tidligere direktør Kaj Hansen.  

08. jan 2018 Navnenyt

Erfaren kursuskoordinator til Dansk Fjernvarme

Tina Weber Peters er ny kursuskoordinator hos Dansk Fjernvarme. 

13. dec 2017 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Michael Fibiger er ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarmes Politisk Økonomisk sekretariat fra årsskiftet.