01. dec 2017 Presseklip

Samuelsen kan bremse russisk gasledning

LÆS I DAG Udenrigsminsteren kan sige nej til russisk gasledning. Odsherred Forsyning overtager to kraftvarmeværker i Nordsjælland fra SEAS-NVE. Siemens Gamesa prøver energilagring i store sten. Midtlangeland ser på prisen for biogasvarme. 

Altinget:
Udenrigsministeren kan sige nej til russisk gasledning
Et enigt folketing har vedtaget, at de udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser skal inddrages, før der gives tilladelse til olie- og gasledninger i dansk søterritorium, skriver Altinget.

Det betyder, at udenrigsminister Anders Samuelsen kan afvise det russiske selskab Nord Stream 2's aktuelle planer om at føre en gasledning gennem dansk farvand tæt ved Bornholms kyst. Hvis Nord Stream lægger ledningen mere end 22 kilometer væk fra Bornholms kyst, er det dog ikke længere op til Danmark at give tilladelse. 

Det russiske selskab mener, at der er tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, fordi ansøgningen blev sendt under andre forudsætninger. Men det afviser Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen: 

- Tilladelsen til Nord Stream 2 er jo ikke givet, så jeg synes ikke, det er med tilbagevirkende kraft. Jeg kunne forstå, der ville være tale om tilbagevirkende kraft, hvis de havde fået tilladelsen eller havde bygget gasrørledningen. Men her er der jo intet, som minder om det," siger Michael Aastrup Jensen til Altinget

Den nye lovændring træder i kraft 1. januar. 

_____


NordVestNyt:
Lokalt forsyningsselskab overtager to kraftvarmeværker
Det nordsjællandske forsyningsselskab Odsherred Forsyning A/S overtager kraftvarmeværkerne i Vig og Højby fra SEAS-NVE. Det betyder, at i alt 900 forbrugere fra den 1. januar 2018 får nye ejere, skriver Nordvestnyt i Holbæk.

Formålet er, at Odsherred Forsyning forventer at kunne sænke priserne for forbrugerne. Det er ifølge NordVestNyt allerede sket efter overtagelse af kraftvarmeværket i Grevinge, hvor varmeprisen er faldet knap 30 øre til 0,68 kr. pr. kWh.

- Det giver god mening, at ejerskabet af de to varmeværker ligger hos den lokale forsyning, som jo i forvejen ejer Grevinge-Herrestrup Varmeværk. Der er helt klart synergigevinster at hente, og det giver mulighed for at se på varmeforsyningen i Odsherred i et mere samlet perspektiv, siger Vagn Ytte Larsen, der formand for bestyrelsen i Odsherred Forsyning.

Det kommunalejede selskab ser også overtagelse af de to kraftvarmeværker som en investering i fremtiden. Ikke mindst fordi der er planer om at opfører et biogasanlæg i Vig, som kan blive en fordel for de øvrige kraftvarmeværker under Odsherred Forsyning.

_____

Fyns Amtsavis:
Prisen er afgørende for fjernvarmeværk
Midtlangeland Fjernvarme har endnu ikke besluttet sig endeligt for at aftage varme fra et muligt kommende biogasanlæg. Det afhænger nemlig ene og alene af den pris, biogasanlægget kan levere varmen til, skriver Fyns Amtsavis.

Midtlangeland Fjernvarme har sat biogasanlægget stolen for døren og forlangt, at prisen skal svare den pris, fjernvarmeselskabet selv vil kunne producere varmen til – eller lavere. Ellers har værket ingen interesse i at aftage varmen fra biogasanlægget.

- Vi ved ikke, om folkene bag biogasanlægget overhovedet kan producere til den pris, altså omkring 175 kroner pr. megawatt. I det første udspil lå prisen højere, omkring 220 kroner pr. megawatt, måske mere. Derfor afventer vi bare, hvad der sker, siger Torben Tørnqvist, formand for Midtlangeland Fjernvarme, til Fyns Amtsavis.

Fjernvarmeværket har i øvrigt i mellem tiden besluttet sig for selv at opføre et halmfyret værk. Det gamle værk er nedslidt, og da man fortsat er usikker på biogasanlægget, turde værket ikke udskyde beslutningen om et halmfyret værk.

_____


Energiwatch:
Kan 1.000 ton sten og en dampturbine lagre energi? 
Siemens Gamesa begynder snart at installere den første fuldskalaversion af sit Future Energy System (FES) projekt, hvor sten via en dampturbine skal fungere som energilagring, i Hamborg.

Projektet benytter omkring 1.000 ton sten i en isoleret cementcontainer, der skal levere 30 MWh strøm ved temperaturer på 600 grader celsius, skriver Energiwatch.

Projektet er støttet af det tyske energiministerium, som samarbejder med forsyningsselskabet Hamburg Energie.

_____


JydskeVestkysten:
Grønt vand i hanerne
Mandag den 11. december vil Din Forsyning endnu en gang tilsætte grønt farvestof til fjernvarmevandet i Esbjerg, Nordby og Varde.

Farvestoffet skal afsløre utætheder i kundernes varmeinstallationer.

- Forårets grønt vand-tiltag afslørede flere hundrede utætte installationer og vi har fået reduceret spædevandstabet cirka 25 procent i forhold til før tilsætningen. Som sidegevinst har farvestoffet samtidig øget fjernvarmevand-renheden i ledningsnettet, hvilket påvirker nettes levetid positivt, forklarer Claus A. Nielsen, teknisk chef hos Din Forsyning, til JydskeVestkysten.

På baggrund af de gode erfaringer vil Din Forsyning fremover tilføre farvestof til fjernvarmeledningsnettet to gange årligt.

_____


Randers Amtsavis:
Åbenhed om vederlag
Flere af de store energiselskaber har hidtil ikke ønsket at oplyse, hvordan bestyrelsesvederlag og direktørlønninger er fordelt på direktion, formænd og bestyrelser.

Men det mener Dansk Energi, at forbrugerne har krav på at videi. Ønsket om denne form for gennemsigtighed er derfor en af de 15 anbefalinger til god selskabsledelse, organisationen netop har barslet med.  

Ewii A/S har allerede valgt at være åbne om vederlag og diæter. Det sker efter en sag, hvor både direktør Knud Steen Larsen og formand Steen Dahlstrøm har haft særdeles store bonusser. Samme åbenhed afviser man imidlertid i SE Energi, der ikke ønsker at oplyse, hvordan vederlagene fordeler sig. 

_____


Pressemeddelelse:
Biogasanlæg i Avedøre åbner om en uge
HMN Naturgas og BIOFOS indvier deres fælles biogaspark på Renseanlæg Avedøre på fredag den 8. december klokken 11.00 til 13.00.

Klokken 11.15 drejer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ventilen til anlægget.

Den nye biogaspark forbinder renseanlæggets biogasproduktion med naturgasnettet, så biogassen fra forbrugernes spildevand ender som CO2-neutral bygas hos forbrugerne.

Desuden indeholder anlægget demonstrationsprojektet BIOCAT, der konverterer overskydende vindmøllestrøm til ekstra naturgas i forsyningsnettet.

 

Nyheder

08. dec 2017

Egedal: Det virker som om gas har vetoret

I Egedal Fjernvarme bremses konverteringer fra oliefyr og naturgas til fjernvarme af de samfundsøkonomiske beregninger. Direktøren giver dog ikke op. Der må kæmpes videre.

08. dec 2017

Debat: En uendelig procesbehandling

Der er noget helt galt med vejledningerne for beregning af samfundsøkonomien, når der skal søges om godkendelse af et nyt fjernvarmeprojekt.

08. dec 2017

Energistyrelsen: Teknologikataloget skal ikke bruges til fjernvarme

Energistyrelsen oplyser, at teknologikataloget ikke skal bruges til konkrete projekter. Styrelsen erkender også, at der er problemer med praksis for projektbekendtgørelsen.

07. dec 2017

Odsherred håber på synergier med nye værker

Lavere varmepriser er i fokus for Odsherred Forsyning, der fra nytår overtager to lokale kraftvarmeværker fra SEAS-NVE.

07. dec 2017 Energibesparelser

Dansk Fjernvarme er enig i ministers undsigelse af energispareordning

Tiden er løbet fra den nuværende energispareordning, mener minister – Dansk Fjernvarme bakker op og ser frem til genforhandling af ordningen.

04. dec 2017

Lokale forskelle i priserne

Prisen på fjernvarme spænder vidt rundt om i Danmark. De store forskelle, der kan variere fra by til by, skyldes ofte lokale forhold, der kan have bund i alt fra politiske beslutninger til befolkningstæthed.

28. nov 2017

Radikale: Danmark skal fastholde højt grønt tempo

Europa-Parlamentets industriudvalg har netop stemt for et løft i udbygningen med vedvarende energi til 35 procent. Det Radikale Venstre vil fastholde tempoet i den grønne omstilling i Danmark.

24. nov 2017

Vordingborg Forsyning: Nuværende model er fuldstændig tåbelig

Direktøren i Vordingborg Forsyning mener, at det mere er Finansministeriet end den grønne omstilling, der tages hensyn til i de samfundsøkonomiske beregninger.

24. nov 2017

Samfundsøkonomiske beregninger bremser grøn omstilling

Hvis ikke forudsætningerne i de samfundsøkonomiske beregninger moderniseres, risikerer kravet at blive en hæmsko for den grønne omstilling, mener Dansk Fjernvarme.

23. nov 2017

Det første udbud af kapacitet er gennemført

Hele 87 kraftvarmeværker har med 92 fuldmagter og tegning af andelsbevis givet robust opbakning til det nye selskab Dansk Kraftvarme Kapacitet.

15. nov 2017

Kinesisk topchef: Vi vil lære af dansk fjernvarmesucces

Danmark har skabt bemærkelsesværdige resultater via grønne energiløsninger med fjernvarme i fokus. Det skal Kina lære af, mener Li Dawei – direktør for verdens største fjernvarmeselskab.

13. dec 2017 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Michael Fibiger er ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarmes Politisk Økonomisk sekretariat fra årsskiftet.

12. dec 2017 Navnenyt

Ny direktør for Biogasbranchen

Frank Rosager er fra den 1. januar ny direktør for foreningen Biogasbranchen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

08. dec 2017 Presseklip

Klimakritik får opbakning fra S

LÆS I DAG: Klimakritik får opbakning fra S. Fremtiden står på gas. Fokus på pensionskassers energividen. Solvarme på vej til Korsør.

07. dec 2017 Presseklip

Tiden er løbet fra energispareordningen

LÆS I DAG: Tiden er løbet fra energispareordningen. Elafgiften indgår i oplæg til skattereform. Der er stort energisparepotentiale ved renovering. Elafgiften indgår i oplæg til skattereform. Danmark har verdens bedste energisystem. Ewii rydder op. DI satte overskudsvarme til debat. Durup Fjernvarme har høvlet to mio. af gælden. Kulturcenter skifter til fjernvarme.

06. dec 2017 Presseklip

Danmark pryder sig med lånte miljøfjer

LÆS I DAG: Danmark pryder sig med lånte miljøfjer. Danfoss ønsker større ambitioner på energiområdet. Energinet skal have ny direktør. Ewiis bestyrelse nedstemt om formandsvalg. Tricktyv påstår at komme fra fjernvarmeværket. Dansk produktivitet i top.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

11. dec 2017 Navnenyt

Ny afdelingsleder for GIS og data i Verdo

Anders Duerlund kommer til Verdo efter 10 år hos Nyfors iog tidligere COWI.

08. dec 2017 Navnenyt

Bestyrelsen er på plads i Tørring

Mads Damgaard er ny næstformand for Tørring Kraftvarmeværk.

08. dec 2017 Navnenyt

Jette styrker GIS-kompetencerne i DFP

Jette Bruhn begynder i DFP 1. januar. 

06. dec 2017 Navnenyt

EWII udpeger ny direktør

Lars Bonderup Bjørn bliver ny CEO i multiforsyningselskabet EWII fra 1. januar.

04. dec 2017 Navnenyt

CTR's direktør fylder 50

Den 30. december fylder administrerende direktør i CTR, Kamma Eilschou Holm, 50 år.

01. dec 2017 Navnenyt

Faglig chef fylder 40

Dansk Fjernvarmes faglige chef Louise Overvad Jensen fylder 40 år den 14. december.