11. okt 2017 Presseklip

Fire scenarier for fremtidens energisektor

LÆS I DAG om FRIs fire scenarier for fremtidens forsyningssektor. Store forskelle på varmepriser, ny opgørelse af gaspriser og beslutning om Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk.

Altinget:
Ingeniører fremlægger vision om fremtidens forsyningssektor
Den danske forsyningssektor omsætter årligt for omkring 92 milliarder kroner og tegner sig for ikke mindre end 14 procent af landets eksport.

Derfor er det vigtigt, at der bliver tænkt over, hvordan forsyningen tager sig ud i fremtiden, mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).

Det er baggrunden for, at FRI i dag onsdag den 11. oktober fremlægger sine bud på en vision for den fremtidige forsyningssektor. Det fortæller Altinget.dk, der viderebringer budskabet fra FRI om vigtigheden af en national strategi for området.

Konkret mangler FRI en vision fra den nuværende regering og advarer direkte mod den retning, som regeringen har for nuværende, hvor sektoren udsættes for de frie markeder. Den stramme regulering af monopolet på forsyning skal ikke opgives for hurtigt.

- Det risikerer at gå ud over den grønne omstilling og at give store tab på grund af forspildte investeringer. Ambitionen med vores arbejde er at sikre en retning og at kende konsekvenserne af vores valg, siger Henrik Garver, der er administrerende direktør i FRI.

Konkret beskriver FRI i sit bud på en fremtid fire forskellige scenarier – en statslig multiforsyning, regulerede forsyninger, markedsdrevne multiforsyninger og specialiserede markedsdrevne forsyninger – som skal være på plads fra 2035.

Ifølge Henrik Garver peger FRI ikke på et bestemt scenario, som det bedste eller mest anbefalelsesværdige. I stedet mener FRI, at fremtiden skal byde på en kombination af de fire scenarier.

_____


BT:
Store prisforskelle på varme
Varme er en stor post i boligbudgettet, og forskellen på at opvarme to identiske parcelhuse med fjernvarme kan være stor til hverdag, og når huset skal sælges, skriver BT.

Et standardhus i Hvidsten mellem Randers og Hobro koster 4.622 kroner i varme om året, mens et hus i Nimtofte mellem Randers og Grenå koster 24.662 kroner. Den gennemsnitlige pris er 12.761 kroner for et standardhus på 130 kvadratmeter, fremgår af Energistyrelsens seneste prisstatistik.

- Som boligkøber skal man være meget opmærksom på den løbende udgift til opvarmning af boligen, og man kan godt være lidt bekymret for, at boligkøberne glemmer den post, når de kigger på bolig. Det er en stor post i budgettet, og det kan have stor betydning for, hvor meget man kan få lov at låne. Med de lave renter, vi har i øjeblikket, kan man altså låne rigtig mange penge ekstra, hvis varmeudgiften er lav, siger boligøkonom i Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Sparer man 20.000 kroner om året på varmeregningen, kan man låne 468.000 kroner ekstra at købe bolig for, viser Nordeas beregninger.

Nimtofte og Omegns Fjernvarmeforsyning med 404 fjernvarmekunder betaler af på et kun ti år gammelt værk og har desuden fået markant højere faste udgifter, fordi salget af grunde ved Lübker Golf Resort er gået i stå, og der mangler tilslutninger derfra.

Gassum Hvidsten fyrer med halm i stedet for naturgas og får desuden betaling for at stille to naturgasfyrede generatorer til rådighed for Neas/elnettet.

______


Energiwatch:
Gaspriser opgøres anderledes
En undersøgelse af gaspriserne for husholdninger og erhverv medfører, at Energistyrelsen ændrer opgørelsesmetode.

Den manøvre skal give et mere retvisende billede af, hvad danskerne betaler for gas. Den hidtidige metode har baseret sig på spotpriserne, mens den nye baserer sig på indberetninger af de faktiske gaspriser, slutbrugerne har betalt. 

Opgørelsesmetoden er brugt ved den seneste prisindberetning til Eurostat for første halvår 2017 og lever bedre op det deres indberetningskrav, oplyser Energistyrelsen til Energiwatch.

_____

Randers Amtsavis:
Uggelhuse-Langkastrup nærmer sig afklaring
Efter en lang proces skal hvert byrådsmedlem nu vælge, om de vil godkende og dermed give grønt lys til at starte processen med at lukke Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk ved Randers.

Et mindretal blandt forbrugerne håber på, at politikerne siger nej, mens det store flertal håber på et ja til at lukke.

Og forvaltningen anbefaler hverken det ene eller det andet – der er argumenter for både et ja og et nej.

Om politikerne ender med at sige ja eller nej til at sætte lukningsprocessen, som den er forslået af værkets bestyrelse, i gang, får vi første fingerpeg om, når miljø- og teknikudvalget tager stilling til spørgsmålet ved sit møde onsdag eftermiddag den 11. oktober.

Nyheder

09. okt 2017 Presseklip

Mette Frederiksen inspicerede solvarme og bioanlæg

Energieffektive boliger og fjernvarme går fint hånd i hånd. Det kunne formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen se ved selvsyn, da hun fredag besøgte Egedal Fjernvarme.

06. okt 2017

Energipolitisk åbningsdebat: Nu skal vi have udnyttet overskudsvarmen

Elafgiften til varme skal reduceres. Det var der bred politisk enighed om på den Energipolitiske Åbningsdebat på Christiansborg.

05. okt 2017

Udfordringen med grundbeløbet skal løses

Stigende elpriser skulle gøre det ud for grundbeløbets bortfald. Sådan gik det ikke. Og nu har 200.000 fjernvarmekunder udsigt til markant højere varmepriser, hvis ikke der findes en løsning.

05. okt 2017

Fjernvarmekunder på Mors rammes hårdt af grundbeløbets bortfald

På den sydvestlige del af Mors vil grundbeløbets bortfald ramme tungt med prisstigninger på omkring 8.000 kroner om året for en almindelig husstand.

05. okt 2017

Rådgivning skal hjælpe hårdt ramte selskaber

Regeringen har oprettet en rådgivningsordning for at hjælpe de selskaber, der rammes hårdest, når grundbeløbet ophører. Målsætningen er at hjælpe 50-100 selskaber.

02. okt 2017

Nyt selskab for handel med kraftvarmekapacitet

Der har i dag været afholdt stiftende generalforsamling i Dansk Kraftvarme Kapacitet, der således nu officielt er etableret.

26. sep 2017

Indvielse: Grindsted viser overskudsvarme-vejen

Et flisfyret anlæg på fødevarefabrikken DuPont i Grindsted sender kullene på porten og overskudsvarmen ned i fjernvarmerørene. Et skoleeksempel på effektiv energiproduktion, mener Dansk Fjernvarme.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. okt 2017 Navnenyt

Direktør for ny Verdo-division

Henrik Bøgh Nielsen direktør for ny division i Verdo Energy

 

13. okt 2017 Navnenyt

Formandsjubilæum i Hovedgård

Kaj Jessen hyldet for 25 år som formand, selv om han har været formand i 34 år. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. okt 2017 Presseklip

Fjernvarmepriser falder for tredje år i træk

LÆS I DAG: Fjernvarmepriser falder for tredje år i træk. Københavnerne skal af med brændeovnene. Verdo samler kræfterne. Uggelhuse-Langkastrup tættere på lukning. EU skal fordele klimaregningen.

12. okt 2017 Presseklip

Mere rabat på fjernvarme igen i år

LÆS I DAG: Mere rabat på fjernvarme igen i år. Sorø vil sælge lokalt fjernvarmeværk. Nørre Alslevs fjernvarmenet er up-to-date. Nyt håb om fjernvarme til Nordals. Statsrevisorerne lukker sag om DONG. Goldman Sachs vil sælge resten af DONG-aktierne.

10. okt 2017 Presseklip

Fjernkøling kan blive nyt eksporteventyr

LÆS I DAG: Fjernkøling kan blive nyt eksporteventyr. Borgmesterkandidat ønsker Energistyrelsen til Lolland. Fuglebjerg sænker varmeprisen. Varmere geotermi end forventet i Broager. Mølholm Varmeværk har vokseværk. Varmepriserne falder stadig i Horsens.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. okt 2017 Navnenyt

Jubilæum og pension i Taars

Reception markerer Birger Jensens pensionering og jubilæum efter 40 år på Taars Varmeværk. 

11. okt 2017 Navnenyt

25 år i bestyrelsen i Vejle

Henning Lindved Jensen har i november været medlem af Vejle Fjernvarmes bestyrelse i 25 år.

   

10. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i International Afdeling

24-årige Emil Holm Ravn skal assistere i International Afdeling i Dansk Fjernvarme. 

06. okt 2017 Navnenyt

Færdigt gasmotorhold fra Fredericia

Hold af kursister har bestået ”Gasmotorteknik og vedligeholdelse af gasmotoranlæg” på Fredericia Maskinmesterskole. 

05. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Faglig Afdeling

23-årige Henrik Hegelund Bjørnsbo er den nye studentermedhjælper i Dansk Fjernvarme. 

04. okt 2017 Navnenyt

Ny distriktschef i isoplus

Trond Pedersen er ansat som distriktschef hos isoplus Fjernvarmeteknik med ansvar for Nordsjælland.