10. okt 2017 Presseklip

Fjernkøling kan blive nyt eksporteventyr

LÆS I DAG: Fjernkøling kan blive nyt eksporteventyr. Borgmesterkandidat ønsker Energistyrelsen til Lolland. Fuglebjerg sænker varmeprisen. Varmere geotermi end forventet i Broager. Mølholm Varmeværk har vokseværk. Varmepriserne falder stadig i Horsens.

Erhverv Fyn:
Fjernkøling kan blive nyt eksporteventyr
En ny rapport fra Rambøll viser, at verdens kølebehov stiger kraftigt, og betyder danske muligheder for at eksportere fjernkøling.

Men endnu er der kun få, større bygninger som har fjernkøling i Danmark, selvom moderne byggestil med store glasfacader har et stigende behov for køling.

Fjernkøling sender koldt vand ud i boligerne. Og teknikken ligner bag ligner den måde, vi laver fjernvarme på. Derfor burde Danmark have store muligheder på området, men det kræver, at politiske løsninger, hvis vi skal udnytte det i eksportøjemed: 

- Hvis fjernkøling for alvor skal have sit store gennembrud, så kræver det, at såvel bygningsejere som kommuner anerkender kølebehovet og gør det til en central del af sin planlægning. Sådan kan fjernvarmeselskaberne bidrage til at skabe endnu bedre komfort ude i stuerne og på kontorerne og samtidig sikre et stærkt dansk hjemmemarked, der kan understøtte industriens store eksportpotentiale", siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme til Erhverv Fyn.

Det sted i verden, hvor fjernkøling vækster hurtigst er i Mellemøsten. Dubai, Qatar og Saudi Arabien er allerede i dag aftagere af dansk fjernkøling, men behovet kommer til at eksplodere, lyder forudsigelsen fra Lars Hummelmose.
_____

Politiken:
Borgmesterkandidat presser på for at flytte Energistyrelsen til Lolland
Regeringspartiet Venstre har sat gang i en større udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen – nu bliver der lagt ekstra pres på Regeringen for at få endnu en statslig institution flyttet fra København. Det handler om Energistyrelsen, skriver Politiken.

Det er borgmesterkandidaten på Lolland; tidligere minister for Venstre, Henrik Høgh, der kommer med den klare opfordring til regeringen og dermed sine partifæller på Christiansborg. Han begrunder blandt andet sin anbefaling med, at man på Lolland er storproducent af grøn energi.

Henrik Høgh fremsatte ønsket på det netop overståede landsmøde i Venstre, hvor han også argumenterede for, at Lolland blev forbigået ved den første runde af udflytninger, og at Regeringen derfor skal have et bedre øje til den sydlige kommune.

- Vi fik 30-40 arbejdspladser sidst, og der var ingen problemer med at finde medarbejderne. Vi er ikke længere væk, end at halvdelen flytter med. Vi føler helt klart, at det er vores tur nu, siger Henrik Høegh ifølge Politiken.

Politiken har talt med den ansvarlige minister for området – Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt – der erklærer sig enig i behovet for udflytning af flere statslige institutioner. Uden at han dog vil forholde sig konkret til en udflytning af Energistyrelsen.

- Det er en proces, som er i gang. Alle ministerier melder ind, og der kommer udflytninger på vores område. Det kan jeg godt bekræfte, men hvor mange og hvad, det vil jeg ikke sige noget om, siger han til Politiken.

_____

Sjællandske Medier:
Fuglebjerg sænker varmeprisen
De 1197 fjernvarmekunder i Fuglebjerg kan lune sig lidt ekstra i den kolde tid, da fjernvarmeselskabet sænker prisen. Helt konkret bliver det omkring 500 kroner billigere om året at opvarme et standardhus.

Solvarmeanlægget har ellers produceret 19 procent mindre varme end forventet.

- Det skyldes udelukkende manglende soltimer. Året har været det dårligste år i 17 år vedrørende soltimer. Det har været gældende i hele landet, og flere andre solanlæg ligger over 20 procent i manglende produktion, fortæller formand Gunner Hansen til Sjællandske.

Inden for det kommende år tilsluttes yderligere 20 boligforeningshuse. Og bestyrelsen undersøger i øvrigt, om det kan betale sig at udvide solvarmeanlægget med 10 procent.

_____

JydskeVestkysten:
Varmere geotermi end forventet i Broager
Det geotermiske grundvand, Broager Fjernvarme nu pumper op 250 meter nede, er varmere end forventet.

- Der er vand nok, det har en god kvalitet, og det er varmere end forventet, ligesom vi ingen problemer har med at pumpe det her til, siger bestyrelsesformand Peer Monger til JydskeVestkysten.

400 kubikmeter vand løber igennem rørene i timen. Vandet er 12 grader varmt, som er tre grader mere end forventet, og det betyder Broager Fjernvarme får mere ud af vandet. Det pumpes tilbage tre grader varmt, når det blevet til fjernvarme.

Grundvandsvarmepumpen på 4 MW er den første af sin slags i Danmark. Det nye anlæg reducerer forbruget af gas, så geotermien kan dække 74 procent af varmebehovet suppleret med 17 procent solvarme og resten gas.

Det 50 millioner kroner dyre varmepumpeanlæg kører dog ikke om natten, fordi det støjer mere end tilladt.

Om dagen og aftenen må anlægget støje henholdsvis 45 og 40 dB, mens det fra klokken 22 til syv morgen er 35 dB. Sidstnævnte kan det ikke leve op til, selvom det lå i opgavebeskrivelsen til totalentreprenøren.

Broager Fjernvarme arbejder på at lydisolere bygningen og støjdæmpe maskinerne, men må indtil da benytte solvarme og mere gas end ønsket, mens efteråret øger varmebehovet.

_____

Fredericia Dagblad:
Mølholm Varmeværk har vokseværk
Hele 36 virksomheder i Vinding er kommet med på fjernvarmenettet hos Mølholm Fjernvarme lige syd for Vejle. De mange virksomheders varmeforbrug svarer til, at 900 nye parcelhuse er kommet til.

Ud over industrien har 300 boligejere i det nye varmeområde besluttet sig for at koble husholdningen på fjernvarmen siden Mølholm Fjernvarme for fem år siden gik under motorvejen for at levere varme til Vinding.

Mølholm Varmeværk går fortsat efter at få endnu flere virksomheder og et kommende boligområde med 50 parcelhusgrunde ombord på fjernvarme.

Samlet set betyder udviklingen, at varmeværkets kundegrundlag er vokset fra cirka 2.000 andelshavere i 2011 til knap 2.400 i dag. Flere er på vej og med store erhvervskunder oveni, har ekspansionen også en positiv effekt på økonomien.

Varmeprisen er de sidste par år faldet med 144 kroner per megawatt-time, svarende til en årlig besparelse på 2.650 kroner for et standardhus.

_____

Pressemeddelelse:
Varmepriserne falder stadig i Horsens
Fjernvarmeprisen i Horsens faldt igen henholdsvis 1,5 og 6 procent per 1. juli i år. Siden 2014 er prisen i byens to tidligere forsyningsområder faldet henholdsvis 14 og 41 procent, men de på landsplan er faldet 11 procent i den periode.

Æren for de faldende priser tilfalder det samlede årsregnskab for Fjernvarme Horsens-koncernen - moderselskabet Fjernvarme Horsens A.m.b.a. samt datterselskabet Fjernvarme Horsens A/S.

- Af en samlet koncernomsætning på cirka 243 millioner kroner har vi haft en positiv afvigelse på kun 700.000 kroner i forhold til budgettet. Det er særdeles godt ramt og et resultat af flere ting: Driften har været sikker og stabil, og budgetteringen har været særdeles præcis. Vi må jo ikke generere store overskud, da selskaberne skal hvile i sig selv, siger formand for Fjernvarme Horsens, Lars Goldschmidt.

Nyheder

09. okt 2017 Presseklip

Mette Frederiksen inspicerede solvarme og bioanlæg

Energieffektive boliger og fjernvarme går fint hånd i hånd. Det kunne formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen se ved selvsyn, da hun fredag besøgte Egedal Fjernvarme.

06. okt 2017

Energipolitisk åbningsdebat: Nu skal vi have udnyttet overskudsvarmen

Elafgiften til varme skal reduceres. Det var der bred politisk enighed om på den Energipolitiske Åbningsdebat på Christiansborg.

05. okt 2017

Udfordringen med grundbeløbet skal løses

Stigende elpriser skulle gøre det ud for grundbeløbets bortfald. Sådan gik det ikke. Og nu har 200.000 fjernvarmekunder udsigt til markant højere varmepriser, hvis ikke der findes en løsning.

05. okt 2017

Fjernvarmekunder på Mors rammes hårdt af grundbeløbets bortfald

På den sydvestlige del af Mors vil grundbeløbets bortfald ramme tungt med prisstigninger på omkring 8.000 kroner om året for en almindelig husstand.

05. okt 2017

Rådgivning skal hjælpe hårdt ramte selskaber

Regeringen har oprettet en rådgivningsordning for at hjælpe de selskaber, der rammes hårdest, når grundbeløbet ophører. Målsætningen er at hjælpe 50-100 selskaber.

02. okt 2017

Nyt selskab for handel med kraftvarmekapacitet

Der har i dag været afholdt stiftende generalforsamling i Dansk Kraftvarme Kapacitet, der således nu officielt er etableret.

26. sep 2017

Indvielse: Grindsted viser overskudsvarme-vejen

Et flisfyret anlæg på fødevarefabrikken DuPont i Grindsted sender kullene på porten og overskudsvarmen ned i fjernvarmerørene. Et skoleeksempel på effektiv energiproduktion, mener Dansk Fjernvarme.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. okt 2017 Navnenyt

Direktør for ny Verdo-division

Henrik Bøgh Nielsen direktør for ny division i Verdo Energy

 

13. okt 2017 Navnenyt

Formandsjubilæum i Hovedgård

Kaj Jessen hyldet for 25 år som formand, selv om han har været formand i 34 år. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. okt 2017 Presseklip

Fjernvarmepriser falder for tredje år i træk

LÆS I DAG: Fjernvarmepriser falder for tredje år i træk. Københavnerne skal af med brændeovnene. Verdo samler kræfterne. Uggelhuse-Langkastrup tættere på lukning. EU skal fordele klimaregningen.

12. okt 2017 Presseklip

Mere rabat på fjernvarme igen i år

LÆS I DAG: Mere rabat på fjernvarme igen i år. Sorø vil sælge lokalt fjernvarmeværk. Nørre Alslevs fjernvarmenet er up-to-date. Nyt håb om fjernvarme til Nordals. Statsrevisorerne lukker sag om DONG. Goldman Sachs vil sælge resten af DONG-aktierne.

11. okt 2017 Presseklip

Fire scenarier for fremtidens energisektor

LÆS I DAG om FRIs fire scenarier for fremtidens forsyningssektor. Store forskelle på varmepriser, ny opgørelse af gaspriser og beslutning om Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. okt 2017 Navnenyt

Jubilæum og pension i Taars

Reception markerer Birger Jensens pensionering og jubilæum efter 40 år på Taars Varmeværk. 

11. okt 2017 Navnenyt

25 år i bestyrelsen i Vejle

Henning Lindved Jensen har i november været medlem af Vejle Fjernvarmes bestyrelse i 25 år.

   

10. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i International Afdeling

24-årige Emil Holm Ravn skal assistere i International Afdeling i Dansk Fjernvarme. 

06. okt 2017 Navnenyt

Færdigt gasmotorhold fra Fredericia

Hold af kursister har bestået ”Gasmotorteknik og vedligeholdelse af gasmotoranlæg” på Fredericia Maskinmesterskole. 

05. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Faglig Afdeling

23-årige Henrik Hegelund Bjørnsbo er den nye studentermedhjælper i Dansk Fjernvarme. 

04. okt 2017 Navnenyt

Ny distriktschef i isoplus

Trond Pedersen er ansat som distriktschef hos isoplus Fjernvarmeteknik med ansvar for Nordsjælland.