06. okt 2017 Presseklip

Løftet pegefinger i forhold til klimafidus

LÆS I DAG: Løftet pegefinger i forhold til klimafidus. SE: Nordjyder kan måske slippe billigere. Droner leder efter læk under Amager. DTU-forsker skaber bioenergi fra affald. Vi er blevet bedre til at spare på energien.

EnergiWatch:
Løftet pegefinger i forhold til klimafidus
På grund af det høje danske BNP, skal Danmark reducere CO2 med 39 procent i forhold til udledningen i 2005. Men på grund af forskellige finter kan Danmark nærmest undlade at gøre noget:

- Det reelle reduktionskrav ligger ret tæt på, hvad man regner med kommer af sig selv uden nye politiktiltag, da der kan forventes en fortsat energieffektivisering inden for f.eks. boligopvarmning, siger formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen til EnergiWatch.

Peter Birch Sørensen advarer regeringen mod at udnytte finterne. Sigter man efter kun at opfylde minimumskravet i 2030, vil hastigheden i reduktionerne skulle mangedobles i de efterfølgende to årtier. Det betyder, at tempoet skal mere end ottedobles, hvis Danmark skal skære med 95 procent.

_____

Jyllands-Posten:
SE: Nordjyder kan måske slippe billigere
Niels Duedahl – administrerende direktør for SE – er ikke øverst i popularitetsmålingerne i Nordjylland. Men måske er han nu på vej til at lidt længere op ad listerne, efter at han nu har åbnet op for, at de nordjyske fjernvarmekunder måske kan slippe lidt billigere end oprindeligt udmeldt.

Kritikken fra nordjyderne er kommet, efter at SE i 2016 overtog elselskabet Nyfors og deres nordjyske kunder. I forbindelse med overtagelse meldte SE ud, at der skulle installeres fjernaflæste elmålere – og at udgiften skulle blandt samtlige kunder.

Det betyder, at specielt en række store kunder reelt kommer til at betale for udrulningen, selv om de allerede har fjernaflæste målere – og det har været meget kritiske over. Og kritikken er nu blevet så højlydt, at SE forsøger at komme kunderne i møde – det skriver Jyllands-Posten.

- Fusionen er gennemført med de plusser og minusser, der er. Vi har en opgave med at udmønte opgaven, og vi er kommet op med den her model, som selvfølgelig er 100 pct. lovlig. Så er det selvfølgelig klart, at vi lytter til vores ejere og er i dialog med dem om at finde en mere lempelig model, siger administrerende direktør Niels Duedahl.

Han erkender at have forståelse for frustrationerne blandt kunderne, og han peger selv på, at SE ikke har været skarpe nok i deres kommunikation.

_____

Energy Supply:
Droner leder efter læk under Amager
HOFOR er begyndt at overvåge de 3.000 kilometer fjernvarmerør under København med droner. Nu er turen kommet til Amager, skriver Energy Supply.

Dronerne, der er udstyret med et varmesøgende kamera, har taget omkring 200.000 termiske billeder på Amager. Billederne kan stykkes sammen til et kort, der viser, hvor temperaturerne i undergrunden er så høje, at der er risiko for læk i fjernvarmerørene.

- Dronerne har lokaliseret flere steder. De er opdelt i kategorier a, b og c i forhold til, hvor stor sandsynlighed der er for, at de er utætheder i rørene. Vi begynder selvfølgelig at kigge nærmere på dem, der er markeret med kategorien a. I de områder på Amager, hvor vi har fløjet, drejer det sig om cirka 20 steder. Hvis vi tager kategori b med, så er det cirka 100 steder, vi skal kigge på, siger sektionsleder i HOFOR Bo Jensen Møller til Energy Supply.

Droneflyvningen betyder, at man har mulighed for at lokalisere lækager, man ellers ikke ville have fundet. Blandt andet i de rør, der løber i folks haver, hvor det er næsten umuligt at måle med håndholdte varmefølsomme kameraer.

_____

Energy Supply:
DTU-forsker skaber bioenergi fra affald
Professor Irini Angelidaki er årets modtager af Grundfos-prisen for sin forskning i at benytte mikroorganismer til energi og andre produkter, skriver Energy Supply

Hun får prisen for udvikle teknologier på mikroorganismer, som gør affald og husdyrgødning til energi og andre nyttige produkter. Hun har udviklet en teknologi til at injicere brint i biogasreaktorer, fange CO2 og omdanne den til metan, så biogasprocessen kan lagre vedvarende energi. Processen er patenteret og på vej til at blive udnyttet industrielt. Et andet patent er at benytte industrispildevand med CO2 fra biogas til at producere kemikaliet ravsyre og metan. Omdannelsen sker ved hjælp af energi fra det organiske materiale i spildevand. 

Teknologierne baner vej for en bioøkonomi, hvor biomasse erstatter fossile brændsler og bidrager til et klimavenligt samfund.

- Prisen gør det muligt for mig at gå mere i dybden og forske i mere langsigtede teknologier. Andre forskningsbevillinger er typisk bundet af faste rammer og stramme tidsplaner, men gode forskningsgennembrud kræver tid og nogle gange spontanitet. Nu har jeg den frihed, at jeg kan tillade mig at tage den nødvendige tid til at tænke og skabe noget nyt i mit arbejde med at bidrage til en mere bæredygtig verden, hvor vi udnytter naturens egne processer i en teknologisk sammenhæng, siger Irini Angelidaki.

_____

Ingeniøren:
Vi er blevet bedre til at spare på energien
Siden 2011 er vi globalt set blevet bedre til at udnytte energien. Ifølge en ny statusrapport fra det Internationale Energiagentur ville vi have brugt 12 procent mere energi i 2016, hvis ikke det havde været for en række politiske indgreb, skriver Ingeniøren.

Det betyder både, at den almindelige forbruger har sparet en hel del penge, og at CO2-udslippet er blevet reduceret betragteligt.

- Energibesparelser er den mest betydningsfulde enkeltfaktor, når det handler om at reducere CO2-udledningen, og konkret svarer et års besparelser globalt set til energiforbruget i hele EU. Så der er ikke tale om pebernødder, sagde lederen af energieffektivitetskontoret i IEA, Brian Motherway, ved præsentationen af rapporten tirsdag.

Selvom det er godt nyt, så er der stadig meget, der kan gøres. For eksempel nævner rapporten, at kun få regeringer i 2016 tog initiativ til at stramme kravene

Nyheder

09. okt 2017 Presseklip

Mette Frederiksen inspicerede solvarme og bioanlæg

Energieffektive boliger og fjernvarme går fint hånd i hånd. Det kunne formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen se ved selvsyn, da hun fredag besøgte Egedal Fjernvarme.

06. okt 2017

Energipolitisk åbningsdebat: Nu skal vi have udnyttet overskudsvarmen

Elafgiften til varme skal reduceres. Det var der bred politisk enighed om på den Energipolitiske Åbningsdebat på Christiansborg.

05. okt 2017

Udfordringen med grundbeløbet skal løses

Stigende elpriser skulle gøre det ud for grundbeløbets bortfald. Sådan gik det ikke. Og nu har 200.000 fjernvarmekunder udsigt til markant højere varmepriser, hvis ikke der findes en løsning.

05. okt 2017

Fjernvarmekunder på Mors rammes hårdt af grundbeløbets bortfald

På den sydvestlige del af Mors vil grundbeløbets bortfald ramme tungt med prisstigninger på omkring 8.000 kroner om året for en almindelig husstand.

05. okt 2017

Rådgivning skal hjælpe hårdt ramte selskaber

Regeringen har oprettet en rådgivningsordning for at hjælpe de selskaber, der rammes hårdest, når grundbeløbet ophører. Målsætningen er at hjælpe 50-100 selskaber.

02. okt 2017

Nyt selskab for handel med kraftvarmekapacitet

Der har i dag været afholdt stiftende generalforsamling i Dansk Kraftvarme Kapacitet, der således nu officielt er etableret.

26. sep 2017

Indvielse: Grindsted viser overskudsvarme-vejen

Et flisfyret anlæg på fødevarefabrikken DuPont i Grindsted sender kullene på porten og overskudsvarmen ned i fjernvarmerørene. Et skoleeksempel på effektiv energiproduktion, mener Dansk Fjernvarme.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. okt 2017 Navnenyt

Direktør for ny Verdo-division

Henrik Bøgh Nielsen direktør for ny division i Verdo Energy

 

13. okt 2017 Navnenyt

Formandsjubilæum i Hovedgård

Kaj Jessen hyldet for 25 år som formand, selv om han har været formand i 34 år. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. okt 2017 Presseklip

Fjernvarmepriser falder for tredje år i træk

LÆS I DAG: Fjernvarmepriser falder for tredje år i træk. Københavnerne skal af med brændeovnene. Verdo samler kræfterne. Uggelhuse-Langkastrup tættere på lukning. EU skal fordele klimaregningen.

12. okt 2017 Presseklip

Mere rabat på fjernvarme igen i år

LÆS I DAG: Mere rabat på fjernvarme igen i år. Sorø vil sælge lokalt fjernvarmeværk. Nørre Alslevs fjernvarmenet er up-to-date. Nyt håb om fjernvarme til Nordals. Statsrevisorerne lukker sag om DONG. Goldman Sachs vil sælge resten af DONG-aktierne.

11. okt 2017 Presseklip

Fire scenarier for fremtidens energisektor

LÆS I DAG om FRIs fire scenarier for fremtidens forsyningssektor. Store forskelle på varmepriser, ny opgørelse af gaspriser og beslutning om Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. okt 2017 Navnenyt

Jubilæum og pension i Taars

Reception markerer Birger Jensens pensionering og jubilæum efter 40 år på Taars Varmeværk. 

11. okt 2017 Navnenyt

25 år i bestyrelsen i Vejle

Henning Lindved Jensen har i november været medlem af Vejle Fjernvarmes bestyrelse i 25 år.

   

10. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i International Afdeling

24-årige Emil Holm Ravn skal assistere i International Afdeling i Dansk Fjernvarme. 

06. okt 2017 Navnenyt

Færdigt gasmotorhold fra Fredericia

Hold af kursister har bestået ”Gasmotorteknik og vedligeholdelse af gasmotoranlæg” på Fredericia Maskinmesterskole. 

05. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Faglig Afdeling

23-årige Henrik Hegelund Bjørnsbo er den nye studentermedhjælper i Dansk Fjernvarme. 

04. okt 2017 Navnenyt

Ny distriktschef i isoplus

Trond Pedersen er ansat som distriktschef hos isoplus Fjernvarmeteknik med ansvar for Nordsjælland.