29. sep 2017 Presseklip

Sønderjyder vil have bedre muligheder for at udnytte spildvarme

LÆS I DAG: Sønderjyder vil have bedre muligheder for at udnytte spildvarme. Bedre udnyttelse af strøm kan blive en lokal gevinst. Eniig må beholde sit navn. Flere vil gerne have fjernvarme fra Lemvig. Holeby Fjernvarme vil have ekstra halmkedel. Affaldsplan afventer forhandlinger i EU.

Flensborg Avis:
Sønderjyder vil bedre muligheder for at udnytte spildvarme
Udviklingsråd Sønderjylland er på vej til Christiansborg med et budskab: Elafgiften skal ændres, så det er nemmere at udnytte spildvarmen fra de kommende datacentre, bl.a. Apples kommende udenfor Aabenraa.

- Der er både et stort miljømæssigt og erhvervsmæssigt potentiale i at udnytte industriel spildvarme i fjernvarmenettet. Både den megen spildvarme fra de kommende datacentre, men også overskudsvarme fra kølehuse og produktion, siger formand for Udviklingsråd Sønderjylland, Leif Friis Jørgensen til Flensborg Avis.

Formanden påpeger, at det ikke er teknologien, der er barrieren for udnyttelse af overskudsvarmen, menat det alene er lovgivningen.

Hvis overskudsvarmen fra datacentrene og industrien skal udnyttes til fjernvarme, skal temperaturen øges fra 35-40 grader til cirka 60-70 grader med en varmepumpe.

Det vil både være en gevinst for miljøet og udnyttelsen af energi, og samtidig vil det give de sønderjyske virksomheder indenfor greentech nye muligheder.

Derfor bakker Udviklingsråd Sønderjylland nu op om brancheorganisationen Dansk Fjernvarmes forslag om en sænkning af elafgiften på lige præcis kollektive varmepumper.

Udviklingsrådet mødes med de syd- og sønderjyske politikere 2. oktober.

_____

Børsen:
Lilleholt afviser byrdestop overfor monopoler
Regeringens såkaldte byrdestop for erhvervslivet gælder ikke for monopolselskaber i forsyningssektoren. Det slår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt fast i Børsen efter avisen torsdag fortalte om skuffelse hos DONG Energy over, at det vil koste op mod 100 millioner kroner at indfri de nye regler om datarapportering.

- Fjernvarmesektoren er en monopolsektor, hvor forbrugerne ofte er tvunget til at aftage fjernvarmen uanset prisen, hvilket betyder, at fjernvarmevirksomhederne ikke oplever samme effektiviseringspres som andre virksomheder, oplyser ministeren i en mail til Børsen.

Han slår derefter fast, at monopolsektorer derfor er undtaget fra regeringens byrdemålsætning.

 
_____

Lolland-Falsters Folketidende:
Bedre udnyttelse af strøm kan blive en lokal gevinst
Lolland producerer næsten otte gange mere elektricitet fra vind og sol, end der bruges i kommunen, men overskudsstrømmen kunne lagres og udnyttes bedre.

Den problematik holdt organisationerne REn Energi Lolland og Gate 21 energikonference om på Lolland. De 12 oplægsholdere gav mange bud på, hvordan grøn el kan opbevares, indtil der er brug for den, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

- Vi arbejder på at kunne gemme energien i store bokse, hvor stenbelægning vil absorbere energien til senere brug. De bliver på størrelse med et IKEA-varehus, og den form for energilagring er en meget billigere løsning end batterier, fortalte udviklingschef Ole Alm fra Seas-nve, der er ved at udvikle sådant et lager ved Sorø.

Han mener, det vil være oplagt med energilagre på Lolland, hvor de kan placeres ved siden af et kraftvarmeværk som for eksempel i Sakskøbing.

Stenlagrene kan absorbere energi fra vindmøller og omdanne den til el og fjernvarme. Ifølge Ole Alm kan ti store stenlagre absorbere hele Danmarks energiproduktion over to dage.

_____

TV2/Fyn:
Eniig må beholde sit navn
Der vil også fremover være et energiselskab, der hedder Eniig. Det står fast efter, at Vestre Landsret har afsagt kendelse i en navnestrid mellem Ewii og Eniig. Ifølge kendelsen har Eniig fortsat ret til at hedde Eniig og bruge webdomænet Eniig.dk og koncernens logo.

Sagen var anlagt af Ewii, der mener, at Eniig krænker deres navn, og kendelsen falder ikke i god jord hos konstitueret administrerende direktør for Ewii Koncernen, Jens Christian Sørensen:

- Vi har gentagne gange registreret, at kunder har forvekslet de to selskabers navn og logo, at pressen og offentligheden har taget fejl, samt at kendskabsgraden til vores navn er blevet udfordret, siger han i pressemeddelelsen og tilføjer, at selskabet nu vil arbejde hårdere på at fortælle markedet om forskellene på de to selskaber, siger Jens Christian Sørensen til TV2/Fyn.

_____

Folkebladet Lemvig:
Flere vil gerne have fjernvarme fra Lemvig
På et møde i Ramme-Hallen kunne formanden for Lemvig Kommunes teknik- og miljøudvalg, Jørgen Nørby (V), fortælle, at der har været forespørgsler fra flere byer om at få fjernvarme fra Lemvig. Det gælder både Bøvling, Bækmarksbro og Fabjerg.

Lemvig Kommune arbejder med en ny varmeplan og skaber i den forbindelse et overblik over, hvordan landsbyerne holder varmen.

- Nu skal vi dog først have dette projekt op at stå med Ramme og Lomborg. Derefter kommer turen nok til Fabjerg, og så må vi se, om vi også kan få varmen frem til sydområdet, sagde Jørgen Nørby ved mødet.

Hermed henviser udvalgsformanden til de aktuelle drøftelser, der går på om varmeselskaberne i Ramme og Lemvig kan fusioneres. Forudsætningen for en fusion er, at varmeprisen hverken må stige for varmeforbrugerne i Lemvig eller i Ramme og aktuelt regnes der på, hvordan en fusion kan skrues sammen, og hvad det vil koste forbrugerne i Ramme at blive tilsluttet varmeværket i Lemvig. De nøjagtige tal bliver fremlagt i november og vil derfor være klar, når Ramme Varmeværk skal holde generalforsamling. Hvis man her siger ja til en fusion, kan anlægsarbejdet komme til at gå stærkt.

Men senere kan fjernvarmen fra Lemvig altså potentielt nå endnu længere ud. Lemvig Fjernvarmes formand, Niels Stidsen, bekræfter at have fremvist værket for repræsentanterne i de nævnte områder, men understreger at der ikke aftalt noget endnu.

_____

Lolland-Falsters Folketidende:
Holeby Fjernvarme vil have ekstra halmkedel
Holeby Fjernvarmes nuværende 6,3 MW-kedel forventes at kunne holde adskillige år endnu, men varmeselskabet arbejder med planer om at tilføje en ny, mindre kedel til det samlede setup.

Når den står klar, vil den kunne erstatte den oliekedel, som i dag står for varmeproduktionen, når halmkedelsen skal vedligeholdes.

_____

Altinget:
Affaldsplan afventer forhandlinger i EU
Miljøstyrelsen advarer om, at en kommende ny national affaldsplan kan blive udskudt. Det skyldes, at forhandlingerne i EU om cirkulær økonomi trækker ud, fremgår det af en artikel på Altinget, der fortæller, at den nye nationale affaldsplan efter planen skal træde i kraft i 2019.

Konkret er det angiveligt uenigheder om seks affaldsdirektiver, der trækker EU-forhandlingerne i langdrag, lyder forklaringen ifølge Miljøstyrelsen, der oplyser, at man tidligere havde en forventning, at EU ville nå frem til en aftale i slutningen af 2017, men at det formentlig først bliver i begyndelsen af 2018.

- Det er vigtigt, at den nationale affaldsplan følger de rammer og målsætninger, der sættes i affaldsdirektiverne. Da de seks affaldsdirektiver fortsat er under forhandling i Bruxelles, må man overveje, om det er muligt og hensigtsmæssigt at udskyde ikrafttrædelsen af den kommende nationale affaldsplan, forklarer kontorchef i Miljøstyrelsen, Nis Christiansen, overfor Altinget.

Den nuværende nationale affaldsplan – der har titlen ”Danmark uden affald” – udløber ved udgangen af 2018, så derfor er der et vist pres på for at den nye nationale affaldsplan vedtaget, så den kan tage over fra årsskiftet 2018 / 2019.

Forventningen til den kommende nationale affaldsplan – der skal løbe fra 2019 til 2024 – bliver formentlig langt mere cirkulær end tidligere set.

- Det ser ud til, at den kommende plan ikke kun handler om, hvordan vi håndterer affald, men også hvordan vi forebygger det, fortæller Annette Braunstein, der er souschef i Dakofa. 

Nyheder

29. sep 2017

Sønderjyder vil have bedre muligheder for at udnytte spildvarme

LÆS I DAG: Sønderjyder vil have bedre muligheder for at udnytte spildvarme. Bedre udnyttelse af strøm kan blive en lokal gevinst. Eniig må beholde sit navn. Flere vil gerne have fjernvarme fra Lemvig. Holeby Fjernvarme vil have ekstra halmkedel. Affaldsplan afventer forhandlinger i EU.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

Flere presseklip

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev