26. sep 2017 Presseklip

DuPonts nye grønne varme letter samfundet for 64.000 årlige ton CO2

LÆS I DAG: DuPonts nye grønne varme letter samfundet for 64.000 årlige ton CO2. Prisen falder i Vejle – og stiger i Nørre Snede. Klager over planer om damlager i Dronninglund. Danmark kan score kassen på franske investeringer. Muligt at sænke global temperaturstigning.

JydskeVestkysten: 
DuPonts nye grønne varme letter samfundet for 64.000 årlige ton CO2
Den lave varmepris holdes i ro, 64.000 ton CO2 mindre udledes om året, og overskudsvarmen gør gavn som fjernvarme.

Det nye flisværk på fødevarevirksomheden DuPont i Grindsted forener grøn omstilling med brug af overskudsvarme i fjernvarmen. Anlægget erstatter kul med flis fra lokale skove, og den overskydende varme kommer i Grindsted El- og Varmeværks fjernvarmenet. Varmen dækker halvdelen af varmeværkets behov for fjernvarme, så varmeværket også skruer ned for naturgassen. 

Grindsted El- og Varmeværk (GEV) og DuPont har tidligere arbejdet sammen om at udnytte varmen, men blev bremset af afgifter. Varmen fra DuPont er ikke afgiftsbelagt, da den stammer fra afgiftsfri biomasse, og der ikke behøves en varmepumpe.

- Fabriksprocesserne på DuPont kræver en høj temperatur, og det er unikt for Dupont. Det betyder, at vi ikke skal bruge varmepumper fra Dupont til at få varmt nok vand til varmeværket, forklarer direktør for GEV, Rene Heiselberg Gier, i JydskeVestkysten.

_____

Vejle Amts Folkeblad/Horsens Folkeblad:
Prisen falder i Vejle – og stiger i Nørre Snede
Kunderne hos Vejle Fjernvarme har for ganske kort tid siden fået besked om, at prisen falder – og nu skal de til det igen – at betale mindre for fjernvarmen. Den 1. oktober falder prisen fra 350 kroner pr. kilowatttime til 305 kroner uden moms.

Den snarlige prisnedsættelse skyldes, at TVIS – Trekantområdets Transmissionsselskab – har vundet en tvist over SKAT og har fået penge retur. Nogle af pengene fra SKAT kommer nu fjernvarmebrugerne i Vejle til gode, skriver Vejle Amts Folkeblad.

- Normalt regulerer vi kun én gang om året, men det her er en ekstraordinær situation, så vi sænkerne priserne yderligere nu, siger direktør i Vejle Fjernvarme, Jesper Wolsgård.

Mens prisen falder for forbrugerne hos Vejle Fjernvarme, så kan kunderne hos Nørre Snede Varmeværk se frem til prisstigninger. Det skyldes, at kraftvarmeværket – som mange andre kraftvarmeværker – kan se frem til at miste det såkaldte grundbeløb.

Ifølge Horsens Folkeblad vil det betyde, at kunderne fra 2019 kan se frem til at skulle betale omkring 4.000 kroner mere om året for fjernvarmen.

- Det er ærgerligt, at fjernvarmen bliver dyrere, men vi kan ikke gøre noget, lyder kommentaren fra formanden for Nr. Snede Varmeværk, Frank Sørensen. 

_____

Østvendsyssel Avis:
Klager over planer om damlager i Dronninglund
Dronninglund Fjernvarme holder i denne uge generalforsamling. På mødet vil der være en protest mod planerne om etablering af et damlager i forbindelse med solvarmeanlægget.

Det er Østvendsyssels Råvandsforsyning, der ejes af Dronninglund og Asaa Vandværker og forsyner 3.800 forbrugere, der anmoder om, at projektet stoppes.

- Vi sikrer disse forbrugere rent drikkevand uden nogen form for pesticidrester, nitrat eller anden form for forurening. Det skal vi også sikre i fremtiden, da rent vand er en livsforudsætning for mennesker og dyr. Det er derfor med stor bekymring, vi har erfaret, at Dronninglund Fjernvarme har søgt om oppumpning af 1.600.000 kubikmeter rent grundvand i en periode på 5-6 måneder. Til sammenligning kan jeg fortælle, at vi til vore mange brugere oppumper 600.000 kubikmeter på 12 måneder. Den store grundvandsmængde, der oppumpes over en kort periode, vil give en øget tilstrømning af vand fra et meget stort område, hvor man ikke har kendskab til vandets kvalitet. Det vil efter vores mening få katastrofale følger med stor grundvandssænkning i hele indvindingsområdet til følge, siger Ole Th. Christensen, der er bestyrelsesmedlem i forsyningsselskabet til Østvendsyssel Avis.

Dronninglund Fjernvarme forstår ikke kritikken. Og formand Carsten Møller Nielsen oplyser, at man har brugt 2,5 millioner kroner på at sikre undersøgelser af projektets påvirkning af miljø og vandressourcer. Resultaterne heraf viser, at der er god samfundsøkonomi, selskabsøkonomi og brugerøkonomi i at realisere projektet. Derudover reduceres også selskabets CO2-udledning.

_____

EnergiWatch:
Danmark kan score kassen på franske investeringer
Frankrigs regering vil over de næste fire år investere knap 150 milliarder i energi og klima på fire områder.

Det største område handler om energieffektivisering af bygninger. Det kom frem i går, da investeringsplanerne blev præsenteret af den franske statsminister Edouard Philippe.

- Frankrig har mere end to millioner udsatte husholdninger, der befinder sig i en uholdbar situation på grund af faldefærdige bebyggelser, der skyldes dårlig isolering af deres huse. Den store investeringsplan vil finansiere renoveringen af mere end en million utætte beboelser i den private sektor, sagde Edouard Phillipe ved fremlæggelsen ifølge EnergiWatch.

Udmeldingen vækker glæde hos de danske virksomheder, der har energieffektiviseringer som spidskompetence - som Velux, Rockwool og Danfoss.

_____

Ingeniøren:
Muligt at sænke global temperaturstigning
Stanford-professor Mark Z. Jacobson har netop udgivet et studie, som viser, at en hurtig omstilling af 139 lande fra fossile brændsler til sol, vind og vandkraft både er teknisk mulig og giver en økonomisk fordel.

Planen er blevet til med flere danske bidrag -  både Aalborg Universitet har bidraget, ligesom Institut for Forretningsudvikling og Teknologi i Aarhus, der har regnet på vindkraften i de forskellige lande.

- Der er stadig mange ude i verden, der betragter sol og vind som noget pjat, der kan få lov at forsyne et land med et par procent af strømmen, og Mark er helt klart oppe imod nogle store spillere, som ikke er interesseret i den her viden, siger professor Brian Vad Mathiesen til Ingeniøren.

Studiet viser, at en total elektrificering af alle sektorer og en udbygning med kendt teknologi som solceller, vindkraft og vandkraft – og mindre mængder af andre vedvarende energikilder – dels vil give en meget lav elpris, dels gøre det muligt at reducere den globale temperaturstigning med 1,5 grader i 2050. En ekstra bonus er derudover færre dødsfald på grund af mindre forurening.

 

Nyheder

26. sep 2017

DuPonts nye grønne varme letter samfundet for 64.000 årlige ton CO2

LÆS I DAG: DuPonts nye grønne varme letter samfundet for 64.000 årlige ton CO2. Prisen falder i Vejle – og stiger i Nørre Snede. Klager over planer om damlager i Dronninglund. Danmark kan score kassen på franske investeringer. Muligt at sænke global temperaturstigning.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

Flere presseklip

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev