22. sep 2017 Presseklip

Shell er også ramt af afgift på overskudsvarme

LÆS I DAG: Shell er også ramt af afgift på overskudsvarme. Energi Viborg taber geotermi-retssag. Prisfald i Vejle. Vandet fosser ud i Tommerup. Jordvarme til nybyggere i Vester Nebel.

Jyllands-Posten:
Shell er også ramt af afgift på overskudsvarme
Koret af store virksomheder i Danmark, der klager over den høje afgift på overskudsvarme bare vokser og vokser. Den seneste i koret er Shell, der kunne overføre overskudsvarme fra sit olieraffinaderi i Fredericia til det lokale fjernvarmenet, men bliver ramt af de høje afgifter.

Ifølge Jyllands-Posten leverer raffinaderiet på havnen i Fredericia i dag omkring 25 procent af varmen til Trekantsområdets Varmetransmission Selskab (TVIS). Det svarer til, at raffinaderiet i dag sikre varmen hos omkring 21.000 kunder hos TVIS.

Men kunne være langt flere, der kan holde varmen med hjælp fra Shell, hvis afgiften var lavere eller helt bliver fjernet, mener man hos DI.

- Det er tosset. Man bruger penge på at producere alternativ varme i stedet for bare at samle dette op, lyder det således fra branchedirektør hos DI, Troels Ranis til Jyllands-Posten.

DI vurderer, at der på den baggrund bliver sendt overskudsvarme ud til gråspurvene til en værdi på 2,5 milliarder kroner hvert år. Det tab af varme påvirker miljøet negativt, fordi varmen i dag skal produceres på andre måder – fx med kulkraftfyrede værker.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt understreger overfor Jyllands-Posten, at regeringen har fokus på at fremme udnyttelsen af overskudsvarme, og at det vil indgå i et kommende energiudspil. Det udspil forventes at komme i løbet af foråret 2018.

_____

Pressemeddelelse:
Energi Viborg taber geotermi-retssag 
Efter års tovtrækkeri om erstatningsansvar i geotermisagen er der faldet dom i voldgiftsretten til fordel for Ross Engineering.

-Vi er overraskede over resultatet, siger formand for Energi Viborg, Niels Dueholm.

Energi Viborgs overraskelse over sagens udfald skyldes, at en uvildig rapport klart viste, at Ross havde fejlvurderet opgaven.

Det er Viborg Fjernvarme, der i begyndelsen var projektleder på Kvols-boringerne. Energi Viborg sad med i styregruppen sammen med syv andre selskaber. Den 28. marts 2012 overtog Energi Viborg projektet på det tidspunkt, hvor det løb ind i den ene tekniske udfordring efter den anden. Energi Viborg har så efterfølgende anlagt en voldgiftssag mod boreselskabet Ross Engineering, der altså nu er tabt.

- I og med, at vi ikke får erstatningen på 10 millioner kroner fra Ross, så vil vi ved årets udgang mangle at opkræve 13 millioner kroner for at gælden i projektet er betalt tilbage. Hertil skal desværre lægges de omkostninger vi er blevet pålagt at betale i forbindelse med sagen, herunder 1,5 millioner kroner til dækning af Ross Engineerings omkostninger samt Ross’ andel af voldgiftsinstituttets honorar beløbende til ca. 420.000 kroner. Vi forventer dog stadig at sænke fjernvarmeprisen i 2018, siger Niels Dueholm.

_____

Vejle Amts Folkeblad:
Prisfald i Vejle
For nogle måneder siden fik 3.100 varmekunder en prisnedsættelse, og nu kommer der endnu en. Det skyldes, at Vejle Fjernvarme har fået 5,2 millioner kroner tilbage som en følge af, at varmeleverandøren TVIS har vundet en sag om afgifter over Skat.

- Normalt regulerer vi kun én gang om året, men det her er en ekstraordinær situation, så vi sænker priserne yderligere nu, fortæller Jesper Wolsgård, direktør i Vejle Fjernvarme til Vejle Amts Folkeblad.

De seneste fire år er priserne faldet markant i Vejle. For et standardhus, som er beskrevet som et hus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 mwh. om året, er prisen faldet fra 14.000 kroner i 2014/15 til 9800 kroner i 2017/18.

_____

Fyens Stiftstidende:
Vandet fosser ud i Tommerup
Tommerup Bys Fjernvarmeforsyning har siden i søndags pumpet over 30.000 ekstra liter vand ud i deres fjernvarmerør i døgnet, men ingen ved, hvor det bliver af, skriver Fyens Stiftstidende.

Siden weekenden har fjernvarmeforsyningen ledt efter et læk i rørsystemet. Umiddelbart er der ikke nogen, der har fået kælderen oversvømmet eller ekstra meget vand andre steder, så det er lidt af et mysterium.

- Der er et hul i rørene et eller andet sted, men om det er i et hus eller under vejen, ved jeg ikke. Men det er et sted, hvor vandet kan løbe væk eksempelvis ned i en kloak eller noget lignende, ellers ville jorden være blød og våd et sted, Per Krogkær, der er driftsleder på Tommerup Bys Fjernvarmeforsyning.

Det er nu lykkes at spore et større udslip til Appevej i Tommerup, og derfor har fjernvarmeforsyningen tilkaldt en specialist med et termokamera, der forhåbentlig kan se, hvor det varme vand bliver af. Umiddelbart er det nemlig ikke til at se.

_____

Energy Supply:
Jordvarme til nybyggere i Vester Nebel
Trefor Varme og Kolding Kommune vil etablere en decentral varmeforsyning baseret på jordvarme i en ny grundudstykning i Vester Nebel ved Kolding.

- Kolding Kommune havde et ønske om kollektiv varmeforsyning til den nye udstykning, men da det ikke umiddelbart var muligt at få traditionel fjernvarme til området, kiggede vi på andre bæredygtige løsninger. Og valget faldt altså på dette anlæg, der gør det muligt indirekte at bruge både sol- og vindenergi i den kollektive varmeforsyning. Det er spot on i forhold til den udvikling i retning af øget elektrificering, der ønskes, siger Jan Christensen, ingeniør ved Trefor Varme, til Energy Supply.

Løsningen er at lægge 11-12 kilometer jordvarmeledning i det 1.200 kvadratmeter store område. Desuden etableres en varmepumpe på 240 kW og et varmepumpehus.

 

Nyheder

09. okt 2017 Presseklip

Mette Frederiksen inspicerede solvarme og bioanlæg

Energieffektive boliger og fjernvarme går fint hånd i hånd. Det kunne formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen se ved selvsyn, da hun fredag besøgte Egedal Fjernvarme.

06. okt 2017

Energipolitisk åbningsdebat: Nu skal vi have udnyttet overskudsvarmen

Elafgiften til varme skal reduceres. Det var der bred politisk enighed om på den Energipolitiske Åbningsdebat på Christiansborg.

05. okt 2017

Udfordringen med grundbeløbet skal løses

Stigende elpriser skulle gøre det ud for grundbeløbets bortfald. Sådan gik det ikke. Og nu har 200.000 fjernvarmekunder udsigt til markant højere varmepriser, hvis ikke der findes en løsning.

05. okt 2017

Rådgivning skal hjælpe hårdt ramte selskaber

Regeringen har oprettet en rådgivningsordning for at hjælpe de selskaber, der rammes hårdest, når grundbeløbet ophører. Målsætningen er at hjælpe 50-100 selskaber.

05. okt 2017

Fjernvarmekunder på Mors rammes hårdt af grundbeløbets bortfald

På den sydvestlige del af Mors vil grundbeløbets bortfald ramme tungt med prisstigninger på omkring 8.000 kroner om året for en almindelig husstand.

02. okt 2017

Nyt selskab for handel med kraftvarmekapacitet

Der har i dag været afholdt stiftende generalforsamling i Dansk Kraftvarme Kapacitet, der således nu officielt er etableret.

26. sep 2017

Indvielse: Grindsted viser overskudsvarme-vejen

Et flisfyret anlæg på fødevarefabrikken DuPont i Grindsted sender kullene på porten og overskudsvarmen ned i fjernvarmerørene. Et skoleeksempel på effektiv energiproduktion, mener Dansk Fjernvarme.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Tidslinje: Liberalisering af elsektoren

I 1977 kom el-forsyningsloven, der legaliserede hvile i sig selv-princippet. Siden da er der sket flere lovændringer på området, der er blevet mere og mere liberaliseret. Vi bringer her en tidslinje over udviklingen.

13. okt 2017 Navnenyt

Direktør for ny Verdo-division

Henrik Bøgh Nielsen direktør for ny division i Verdo Energy

 

13. okt 2017 Navnenyt

Formandsjubilæum i Hovedgård

Kaj Jessen hyldet for 25 år som formand, selv om han har været formand i 34 år. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

11. okt 2017 Presseklip

Fire scenarier for fremtidens energisektor

LÆS I DAG om FRIs fire scenarier for fremtidens forsyningssektor. Store forskelle på varmepriser, ny opgørelse af gaspriser og beslutning om Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk.

10. okt 2017 Presseklip

Fjernkøling kan blive nyt eksporteventyr

LÆS I DAG: Fjernkøling kan blive nyt eksporteventyr. Borgmesterkandidat ønsker Energistyrelsen til Lolland. Fuglebjerg sænker varmeprisen. Varmere geotermi end forventet i Broager. Mølholm Varmeværk har vokseværk. Varmepriserne falder stadig i Horsens.

09. okt 2017 Presseklip

Bortfald af grundbeløb skaber usikkerhed hos kraftvarmeværker

LÆS I DAG: Bortfald af grundbeløb skaber usikkerhed hos fjernvarmeværker. Video: Mette Frederiksen så på fjernvarme. Fredericia Fjernvarme savner penge fra Skat. 8.140 kvadratmeter solfangere til Lem. Varmeværk renoveret for millioner. Den grønne dagsorden rykker frem ved Kommunalvalget

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. okt 2017 Navnenyt

Jubilæum og pension i Taars

Reception markerer Birger Jensens pensionering og jubilæum efter 40 år på Taars Varmeværk. 

11. okt 2017 Navnenyt

25 år i bestyrelsen i Vejle

Henning Lindved Jensen har i november været medlem af Vejle Fjernvarmes bestyrelse i 25 år.

   

10. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i International Afdeling

24-årige Emil Holm Ravn skal assistere i International Afdeling i Dansk Fjernvarme. 

06. okt 2017 Navnenyt

Færdigt gasmotorhold fra Fredericia

Hold af kursister har bestået ”Gasmotorteknik og vedligeholdelse af gasmotoranlæg” på Fredericia Maskinmesterskole. 

05. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Faglig Afdeling

23-årige Henrik Hegelund Bjørnsbo er den nye studentermedhjælper i Dansk Fjernvarme. 

04. okt 2017 Navnenyt

Ny distriktschef i isoplus

Trond Pedersen er ansat som distriktschef hos isoplus Fjernvarmeteknik med ansvar for Nordsjælland.