11. sep 2017 Presseklip

Viborg håber på overskudsvarme fra Apple

LÆS I DAG: Viborg håber på overskudsvarme fra Apple. Aarhus opgiver forrentning på 76 millioner kroner. Hofor: Fjernkøling er godt – men ikke alle steder. Ringe fremtidssikrer med nyt biomasseanlæg. Dansk design på stor kinesisk fjernvarmeløsning.

Børsen:
Viborg håber på overskudsvarme fra Apple
Skatterådets afgørelse om at fritage Facebook for afgift ved at levere overskudsvarme til Fjernvarme Fyn, får håbet til at stige hos Viborg Fjernvarme. Viborg bliver hjemsted for en anden teknologigigant, Apple, der også producerer en masse overskudsvarme fra deres datacenter, og den håber man nu på at få del i hos Viborg Fjernvarme.

- Hvis Facebook bliver frataget for overskudsvarmeafgift, så er det da vores klare overbevisning, at Apple også vil blive det. De to bør være fuldstændigt sammenlignelige," siger adm. direktør i Viborg Fjernvarme, Morten Abildgaard, til Børsen.

 Og det ser ud til, at der er flere typer af virksomheder – altså ud over de nævnte datacentre – der også kan have interesse i at lade deres overskudsvarme kommer lokale fjernvarmeselskaber til gode – og dermed også de fjernvarmekunder.

Ifølge Børsen har den danske Aarhus-virksomhed Globalconnect således tilbudt deres overskudsvarme til Lystrup Fjernvarme. Her – fortæller Børsen – er der fortsat usikkerhed om, hvorvidt afgørelsen med Facebook i Odense også vil gælde for andre typer af virksomheder.

_____

Finans: 
Aarhus opgiver forrentning på 76 millioner kroner
Det kommunale selskab AffaldVarme Aarhus er det seneste forsyningsselskab, der har trukket sin ansøgning om forrentning af indskudskapital tilbage, så de omkring 300.000 varmeforbrugere i Aarhus slipper for et samlet smæk i omegnen af 76 millioner kroner.

- Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at de aarhusianske varmekunder tilsammen skal betale mange millioner kroner over deres varmeregning, fordi vi som kommune kan udnytte reglerne ved at trække forrentningen af nogle ældgamle investeringer ud af AffaldVarme, siger Kristian Würtz, rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune, til Finans.

Af de oprindelige ansøgere er der 44 selskaber tilbage, mens 15 har trukket deres ansøgninger tilbage.

_____

Energy Supply:
Hofor: Fjernkøling er godt – men ikke alle steder
En ny rapport fra Rambøll konkluderer, at der er et stort potentiale for fjernkøling både i Danmark og i udlandet, men hvis der for alvor skal komme gang i eksporten, er det en forudsætning, at der er et solidt hjemmemarked.

Hofor Fjernkøling har succes med fjernkøling i København og her tager fjernkølingschef Henrik Lorentsen Bøgeskov godt i mod Rambølls rapport. Han mener, det er godt med fokus på fjernkøling, men advarer mod, at fjernkøling udbygges alene for at skabe et godt hjemmemarked og afsæt for eksporten.

- Man skal passe på, at volumen ikke bliver en succes i sig selv. Det altafgørende i forbindelse med udrulningen af fjernkøling er kundens behov. Hvis behovet for fjernkøling ikke er der, så skal man vente til det opstår, siger Henrik Lorentsen Bøgeskov til Energy Supply og påpeger, at behovet for fjernkøling i Danmark ligger hos meget få store kunder centreret omkring nogle geografiske områder med industri og erhverv.

Henrik Lorentsen Bøgeskov understreger overfor Energy Supply, at det er altafgørende for eksporten, at vi kan tjene penge på fjernkøling. For hvis der ikke kan tjenes penge, er der ingen investorer, og så vil ingen købe de danske løsninger.

_____

Fyens Stiftstidende:
Ringe fremtidssikrer med nyt biomasseanlæg
I Ringe kan 489 husstande ser frem til at bliver koblet på fjernvarmenettet, hvis alle udstykkede grunde i et nyt område sælges.  Ringe Fjernvarmeselskab vil derfor investere i et nyt biomasseanlæg til 21 millioner for at være klar til opgaven. Direktør Karsten Godiksen har således sendt et udvidelsesprojekt til godkendelse hos politikerne: 

- Forsyningsområderne er allerede lagt ud til kollektiv varmeforsyning i lokalplanerne, og hvis de kommer til, har vi ikke kapacitet til at dække alle på en kold vinterdag. Så det er for at være lidt forudseende, siger han til Fyns Stiftstidende. 

Ringe Fjernvarmeselskab a.m.b.a. har i dag 2500 forbrugere, og den nuværende kapacitet er ved at være opbrugt.  I Teknik og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har man sagt god for projektet, der nu skal til endelig godkendelse i kommunalbestyrelsen. 
_____

Globalnyt.dk:
Dansk design på stor kinesisk fjernvarmeløsning
Det kæmpestore kinesiske energiselskab Huaneng Power International har valgt danske COWI til at designe en fjernvarme-akkumulatortank på et sine kulfyrede kraftværker. Projektet er en udløber af en dansk-kinesisk samarbejdsaftale og bliver et vigtigt skridt på vejen til renere energiproduktion i Kina.

Kina har brug for øget fleksibilitet på sine kraftværker for bedre at kunne udnytte energien fra eksempelvis sol og vind. En central metode til at opnå en forbedret fleksibilitet er at integrere fjernvarmeteknologi på de eksisterende kulkraftværker i Kina. Den manglende fleksibilitet på de eksisterende kraftværksanlæg betyder nemlig, at kinesiske vindanlæg i dag bliver stoppet, mens kulanlæg kører videre på fuld kraft i situationer med megen vind.

Det er usædvanligt, at et europæisk selskab får en aftale direkte med en kinesisk kunde. Ifølge det danske rådgivningsfirma skyldes det i høj grad den danske regerings og Energistyrelsens indsats for at understøtte eksportmulighederne.

 

Nyheder

19. sep 2017 Presseklip

Fjernvarmen samles til temadag om regulering og effektivisering

I et tæt pakket auditorium var fjernvarmeselskaber fra hele landet samlet for at dele viden med hinanden om fremtidens regulering og effektivisering.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Tidslinje: Liberalisering af elsektoren

I 1977 kom el-forsyningsloven, der legaliserede hvile i sig selv-princippet. Siden da er der sket flere lovændringer på området, der er blevet mere og mere liberaliseret. Vi bringer her en tidslinje over udviklingen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. sep 2017 Energi på toppen

Dansk Erhverv: Selskaberne skal effektivt levere kerneydelsen

Dansk Erhverv har ikke en foretrukken ejerform i forsyningssektoren. Men organisationen ønsker en regulering af sektoren, der sikrer stabile leverancer til konkurrencedygtige priser.

13. sep 2017

Thomas Danielsen: "Der findes ikke en one-size-fits-all"

Man kan ikke trække samme regulering ned over alle dele af forsyningssektoren, mener Venstres energiordfører Thomas Danielsen, der gerne vil sætte forbrugeren i centrum i en fremtidig regulering.

11. sep 2017

Nu åbnes puljen for ansøgning om varmepumper

Fjernvarmeselskaber, der modtager grundbeløb, kan fra i dag af søge om tilskud til investeringer i store eldrevne varmepumper. Glædelig nyhed siger Dansk Fjernvarme.

06. sep 2017

Dansk Fjernvarme har længe påpeget problemer med energispareordning

Dansk Fjernvarme er ikke overraskede over Rigsrevisionens kritik af energispareordningen. Brancheorganisationen har selv flere gange kritiseret ordningen.

05. sep 2017 Pressemeddelelse

Gennembrud for genbrugsvarme i Odense

Datacentre skal ikke betale afgift af overskudsvarme, de giver gratis væk. Afgørelse i Skatteankenævnet kan give overskudsvarme fra datacentre et gennembrud, mener Dansk Fjernvarme.

20. sep 2017 Navnenyt

12 fra Weiss til Industrivarme

Industrivarme har ansat 12 Weiss-ansatte, der skal arbejde med biomasseanlæg. 

18. sep 2017 Navnenyt

Ny konsulent i måleudstyr

Thomas Gisselmann Egekvist er ny hos Tech Instrumentering.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. sep 2017 Presseklip

Hobro begynder forfra med fjernvarme

LÆS I DAG Frisk start for Hobros fjernvarme. Højslev - Nr. Søby Fjernvarmeværk vil også udnytte overskudsvarme. Energiselskaber har udnyttet manglende tilsyn med Energispareordningen. Byggeri i gang i Egedal.  

12. sep 2017 Presseklip

Politikerne var advaret om energispareordningen

LÆS I DAG: Politikerne var advaret om energispareordningen. Overskudsvarme skal lune Grindsteds forbrugere. Kopenhagen Fur sender genbrugsvarme ud til 1000 parcelhuse. Hvidovre deler erfaringer med andre EU-lande. Lars Barfoed ny formand for Energinet.dk.

08. sep 2017 Presseklip

Statsrevisorer vil undersøge elselskaber

LÆS I DAG: Statsrevisorer vil undersøge elselskaber efter kritik af energispareordning. Minister revser fjernvarmeselskaber om forrentning. Danmark skal øge fjernkøling. Facebook-sag giver ikke generelt ja til overskudsvarme. Vi bruger lige så meget energi som for 25 år siden. Og meget mere.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

11. sep 2017 Navnenyt

Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk

Tidligere justitsminister Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Navnenyt

Dansk Fjernvarme ansætter konsulent til energibesparelser

Susanne Fløjgaard tager erfaring fra energisektoren med sig på Dansk Fjernvarme. 

06. sep 2017 Navnenyt

Farvel til bestyrelsen efter 28 år

Christian Jensen træder ud af Aabybro Fjernvarmeværks bestyrelse efter 28 år.

31. aug 2017 Navnenyt

Hammel Fjernvarme fylder 60

60 års jubilæum fejres med åbent hus lørdag den 9. september.

29. aug 2017 Navnenyt

25 års jubilæum i Greve

Per A. Larsens jubilæum fejres i Greve den 7. september.

28. aug 2017 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Fra 1. september er Jørgen Halle ny direktør for DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.