07. sep 2017 Presseklip

Statsrevisorer med hård kritik af energispareordningen

LÆS I DAG: Statsrevisorer med hård kritik af energispareordningen. Coop vil også levere overskudsvarme til fjernvarmekunder. Fjernvarmeselskaber trodser Folketinget i rentesag. Fuglebjerg vil udvide ledningsnettet. Bornholm ønsker at blive testø for vedvarende energi.

Altinget: 
Statsrevisorer med hård kritik af energispareordningen
Tilsynet med energispareordningen har ikke været godt nok, og Energiministeriet har ikke gjort nok for at holde omkostningerne til ordningen nede, konstaterer Statsrevisorerne i en rigsrevisionsrapport om ordningen, skriver Altinget.

Statsrevisorerne fremhæver, at ministeriet ikke har fulgt nok op på mistanke om misbrug, og at stikprøvekontroller ikke har været store nok, til trods for at kontroller har vist fejlrater på op til 43 procent.

- Det er en hård, men fair kritik, af energispareordningen, som Rigsrevisionen er kommet med. Når den er fair, er det fordi der desværre ikke står så meget i beretningen, der kommer bag på os, der i årevis har kritiseret måden, vi indfrier og finansierer energibesparelser på i Danmark, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der opfordrer ministeren til at indkalde parterne bag energispareaftalen til genforhandling af ordningen.

_____

EFKM.dk: 
Lilleholt: Behov for at ændre energispareordningen
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt anerkender udfordringerne med energispareindsats, Rigsrevisionen påpeger i sin rapport.

Ministeren tager beretningen som udtryk for, at den fremtidige indsats med fordel kan indrettes anderledes.

- Jeg mener stadig, at der er behov for grundlæggende ændringer af ordningen på den lange bane. Derfor vil et oplæg til en ny energispareindsats også være en del af regeringens udspil til en ny energiaftale, som kommer her i efteråret. Det vil kræve, at vi går fordomsfrit til værks og samtidig har Rigsrevisionens overvejelser in mente, så vi kan få en bedre og mere effektiv indsats, end den vi har nu, siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

_____

DR Fyn:
Coop vil også levere overskudsvarme til fjernvarmekunder
Det skal ikke kun være forbeholdt datacentre – som Facebooks kommende datacenter i Tietgenbyen ved Odense – at levere overskudsvarme fra deres produktion til gavn for fjernvarmekunder. Det skal være muligt for alle produktionsvirksomheder.

Sådan lyder kravet fra detailmastodonten Coop, der allerede har udviklet mindre køleanlæg i 13 supermarkeder rundt i Danmark. Anlæggene er i stand til at omdanne overskudsvarme til fjernvarme, skriver DR Fyn. Hidtil har man dog ikke benyttet sig af muligheden, fordi det er har medført afgifter. En kendelse af Skatteankenævnet har ændret på det for Facebook og andre virksomheder, der opfører datacentre, og nu håber Coop, at det vil gælde også for fx detailbutikker.

- Når vi har et køleanlæg, hvor vi leverer overskudsvarme til et fjernvarmeværk, så leverer vi en meget lille mængde varme. Når vi gør det, skal vi reportere det som et aktieselskab, og på grund af bureaukrati er det ikke værd at gøre indsatsen, siger Peter Svendsen til DR Fyn.

_____

Finans:
Fjernvarmeselskaber trodser Folketinget
45 fjernvarmeselskaber trodser et flertal i Folketinget, som har opfordret dem til at opgive deres planer om at udsætte varmekunderne for en milliard-renteregning. Nye tal fra Energitilsynet viser, at fjernvarmeselskaberne har fået sendt 14 afgørelser om renteregninger i høring, og seks fjernvarmeselskaber agter at opkræve pengene.

Energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) lavede ellers i juni i spidsen for et hasteindgreb, der skulle bremse rentefidusen. Den stramning omfattede imidlertid ikke alle dem, der havde ansøgt. Derfor kom opfordringen til selskaberne om at trække ansøgningerne, men det har kun 14 gjort. Resten fastholder, og det kritiseres af Ilyas Dogru, projektleder i Forbrugerrådet Tænk:

- At 45 ud af 59 selskaber fastholder deres ansøgninger overfor Energitilsynet, viser jo bare, at alle gerne vil have fingrene i de her penge inden lukketid, siger han til Finans.

I Dansk Fjernvarme forventer man ikke, at muligheden for rentestigninger bliver brugt, men primært fungerer som en sikkerhed for finansiering. Årsagen skal findes i den politiske usikkerhed om den fremtidige regulering af branchen – og derfor holder selskaberne fast i muligheden for rentebetalingen.

_____

Finans:
Kritik af politikere og fjernvarmebranchen omkring rentesager
Forbrugerrådet Tænk kritiserer nu både politikerne på Christiansborg og Dansk Fjernvarme i sagen om de historiske renteregninger, der fortsat truer hundredtusinder af varmekunder rundt om i landet. Det skriver Finans.

Især kritiseres Dansk Fjernvarme for ikke at have styr på sine medlemmer. For selvom de 59 selskaber er blevet opfordret til at trække deres ansøgninger tilbage, har kun 14 varmeselskaber trukket deres ansøgning.

Til det svarer direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen:

- Selskaberne har hver især forskellige begrundelser for, hvorfor de fastholder deres ansøgning. Men fælles for dem er usikkerheden omkring den fremtidige regulering og dermed også selskabernes likviditet og den fremtidige finansiering. Derfor holder de fast i muligheden for at kræve rentebetaling af kunderne, men de har ikke taget stilling til, om de vil benytte sig af muligheden, siger direktøren til Finans.

Kim Mortensen påpeger, at debatten trods alt endte med et lovindgreb, der betyder, at de penge, man opkræver hos varmeforbrugerne også skal bruges på varmeforsyning.

_____

Sjællandske:
Fuglebjerg vil udvide ledningsnettet
Hvis alt går efter planen, bliver 20 nyopførte familieboliger i Fuglebjerg forsynet med fjernvarme. Fuglebjerg Fjernvarme har sendt et projektforslag til Næstved Kommune om at forsyne en ny udstykning på Dalsgårdsvej i Fuglebjerg, skriver Sjællandske.

Udstykningen er indenfor fjernvarmens område, men udvidelsen af fjernvarmenettet kræver en godkendelse. 
- Man skal søge om tilladelse. Hvis der er nogen, der har indvendinger eller billigere alternativer, skal de have mulighed for at gøre indsigelser, forklarer driftsleder Jens Peter Larsen til Sjællandske.

Projektforslaget viser, at der er et samfundsøkonomisk overskud på godt 2 millioner kroner ved at vælge fjernvarme frem for alternativet, som er individuelle varmepumper. Desuden vil forbrugerne slippe 3.600 kroner billigere om året, hvis de får fjernvarme i stedet for individuelle varmepumper.

Projektforslaget er i høring hos Seas-NVE. Fuglebjerg Fjernvarme forventer, at projektforslaget bliver fremlagt på mødet i Teknisk Udvalg den 9. oktober, så der træffes afgørelse om projektgodkendelsen der.

_____

Bornholms Tidende:
Bornholm ønsker at blive testø for vedvarende energi
Fredag kommer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt til Bornholm. Årsagen til besøget er, at Bornholms Energi- og Forsyning ønsker at øen bliver national testø inden for energiområdet.

Det oplyser bestyrelsesformand Lars Goldschmidt til Bornholms Tidende.

Klimakommissionen nemlig har anbefalet, at man laver områder, hvor man kan eksperimentere med reguleringer og andet, der er afgørende for den grønne omstilling. Og det er den anbefaling, som Bornholms Energi- og Forsyning nu vil sælge til ministeren.

- De fleste andre steder i Danmark hænger man jo sammen med nærliggende områder. Vi hænger sammen på én måde, og det er med kablet til Sverige. Så Bornholm er et velafgrænset område. Vi har også mange rigtig gode samarbejdspartnere og har arbejdet med energimæssig omstilling i rigtig mange år, fortæller Lars Goldschmidt. 

Nyheder

19. sep 2017 Presseklip

Fjernvarmen samles til temadag om regulering og effektivisering

I et tæt pakket auditorium var fjernvarmeselskaber fra hele landet samlet for at dele viden med hinanden om fremtidens regulering og effektivisering.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Tidslinje: Liberalisering af elsektoren

I 1977 kom el-forsyningsloven, der legaliserede hvile i sig selv-princippet. Siden da er der sket flere lovændringer på området, der er blevet mere og mere liberaliseret. Vi bringer her en tidslinje over udviklingen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. sep 2017 Energi på toppen

Dansk Erhverv: Selskaberne skal effektivt levere kerneydelsen

Dansk Erhverv har ikke en foretrukken ejerform i forsyningssektoren. Men organisationen ønsker en regulering af sektoren, der sikrer stabile leverancer til konkurrencedygtige priser.

13. sep 2017

Thomas Danielsen: "Der findes ikke en one-size-fits-all"

Man kan ikke trække samme regulering ned over alle dele af forsyningssektoren, mener Venstres energiordfører Thomas Danielsen, der gerne vil sætte forbrugeren i centrum i en fremtidig regulering.

11. sep 2017

Nu åbnes puljen for ansøgning om varmepumper

Fjernvarmeselskaber, der modtager grundbeløb, kan fra i dag af søge om tilskud til investeringer i store eldrevne varmepumper. Glædelig nyhed siger Dansk Fjernvarme.

06. sep 2017

Dansk Fjernvarme har længe påpeget problemer med energispareordning

Dansk Fjernvarme er ikke overraskede over Rigsrevisionens kritik af energispareordningen. Brancheorganisationen har selv flere gange kritiseret ordningen.

05. sep 2017 Pressemeddelelse

Gennembrud for genbrugsvarme i Odense

Datacentre skal ikke betale afgift af overskudsvarme, de giver gratis væk. Afgørelse i Skatteankenævnet kan give overskudsvarme fra datacentre et gennembrud, mener Dansk Fjernvarme.

20. sep 2017 Navnenyt

12 fra Weiss til Industrivarme

Industrivarme har ansat 12 Weiss-ansatte, der skal arbejde med biomasseanlæg. 

18. sep 2017 Navnenyt

Ny konsulent i måleudstyr

Thomas Gisselmann Egekvist er ny hos Tech Instrumentering.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. sep 2017 Presseklip

Hobro begynder forfra med fjernvarme

LÆS I DAG Frisk start for Hobros fjernvarme. Højslev - Nr. Søby Fjernvarmeværk vil også udnytte overskudsvarme. Energiselskaber har udnyttet manglende tilsyn med Energispareordningen. Byggeri i gang i Egedal.  

12. sep 2017 Presseklip

Politikerne var advaret om energispareordningen

LÆS I DAG: Politikerne var advaret om energispareordningen. Overskudsvarme skal lune Grindsteds forbrugere. Kopenhagen Fur sender genbrugsvarme ud til 1000 parcelhuse. Hvidovre deler erfaringer med andre EU-lande. Lars Barfoed ny formand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Presseklip

Viborg håber på overskudsvarme fra Apple

LÆS I DAG: Viborg håber på overskudsvarme fra Apple. Aarhus opgiver forrentning på 76 millioner kroner. Hofor: Fjernkøling er godt – men ikke alle steder. Ringe fremtidssikrer med nyt biomasseanlæg. Dansk design på stor kinesisk fjernvarmeløsning.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

11. sep 2017 Navnenyt

Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk

Tidligere justitsminister Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Navnenyt

Dansk Fjernvarme ansætter konsulent til energibesparelser

Susanne Fløjgaard tager erfaring fra energisektoren med sig på Dansk Fjernvarme. 

06. sep 2017 Navnenyt

Farvel til bestyrelsen efter 28 år

Christian Jensen træder ud af Aabybro Fjernvarmeværks bestyrelse efter 28 år.

31. aug 2017 Navnenyt

Hammel Fjernvarme fylder 60

60 års jubilæum fejres med åbent hus lørdag den 9. september.

29. aug 2017 Navnenyt

25 års jubilæum i Greve

Per A. Larsens jubilæum fejres i Greve den 7. september.

28. aug 2017 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Fra 1. september er Jørgen Halle ny direktør for DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.