05. sep 2017 Presseklip

Datacentre kan nu levere overskudsvarme til forbrugere

LÆS I DAG: Datacentre kan nu levere overskudsvarme til forbrugere. Facebook sikrer billig fjernvarme på Fyn. SF vil gøre overskudsvarme gratis. Elbrancheforening vil ud af udskældt energispareordning. Lilleholt har store forventninger til Kina. Fjernvarmeværker vil investere for 750 millioner kroner

Information: 
Datacentre kan nu levere overskudsvarme til forbrugere
Billigere fjernvarme og et grønnere Danmark står på bundlinjen af det regnestykke, Skatteankenævnet i går satte facit på, skriver Information på baggrund af Ritzau.

Skatteankenævnet gav Facebook medhold, så Facebook slipper med kun at betale afgiften på el i stedet for både afgiften på overskudsvarme og el. Facebook skal altså ikke betale for at give varmen væk. Derfor kan det betale sig for Facebook at blive grøn og give varmen væk, og fjernvarmeværkerne kan benytte færre fossile brændsler og varmeregningerne blive lavere.

- I dag køler man overskudsvarmen ned, og smider det enten i Vadehavet eller til gavn for gråspurvene i luften. Med den her afgørelse kan vi bruge overskudsvarmen til at smide det ind i fjernvarmesystemet til opvarmning i huse, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen, der angiver potentialet for overskudsvarme som stort og uudnyttet.

De kommende datacentre kan medvirke væsentligt til at opvarme Aarhus, Odense, Aalborg og Viborg.

_____

Fyens Stiftstidende:
Facebook sikrer billig fjernvarme på Fyn 
Fjernvarme Fyn kan se frem til både at kunne levere billig fjernvarme og samtidig bygge videre på den igangværende omstilling til grøn energi. Og fynboerne kan sende en venlig tanke til Mark Zuckerberg og Facebook, fortæller Fyens Stiftstidende.

Det hænger sammen med Facebooks forestående byggeri af et kæmpe servercenter i Tietgenbyen tæt på Odense. Centret vil udvikle en masse overskudsvarme, og det er nu lykkedes for Fjernvarme Fyn at lave aftale med Facebook om at aftage varmen til fordel for de fynske fjernvarmekunder.

Administrerende direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, fortæller, at aftalen fastholder den grønne omstilling. Når servercentret står endeligt klar om tre år, vil det betyde, at den kulbaserede varmeproduktion hos Fjernvarme Fyn vil være nede på 25 procent.

Dermed fortsætter Fjernvarme Fyn den positive udvikling i retning af grøn omstilling.

- Allerede nu betyder det, at det kun er nødvendigt at fyre med kul eller sort energi, når der er særligt stor efterspørgsel, eller vores alternativer ikke kan følge med i de kolde måneder, siger Jan Strømvig.

Placeringen af servercentret gør, at Fjernvarme Fyn undgår at skulle ud i etablering af transmissionsrør, men i stedet kan ”nøjes” med at sætte en række varmepumper op i umiddelbar nærhed af centret. Det er med til at gøre, at fjernvarmeprisen ikke stiger, når overskudsvarmen fra Facebook begynder at strømme ud til de fynske fjernvarmekunder.

_____

TV2 Nord:
SF vil gøre overskudsvarme gratis
SF vil gøre det gratis for virksomhederne at levere overskudsvarme til fjernvarmeværkerne. I dag skal virksomhederne betale for at få lov til at sælge varme til fjernvarmeværkerne, og det gør det uinteressant for mange virksomheder.

Forslaget kommer fra erhvervs- og skatteordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen

- Det er absurd, at store virksomheder er tvunget til at fyre for fuglene, når de ligeså godt kan sende deres overskudsvarme ud i naboernes stuer. Vi skal have ændret reglerne, så de kan forære varmen væk, uden at det koster dem hverken penge eller tid på besværlig administration, siger Lisbeth Bech Poulsen til TV2 Nord.

Forslaget vækker glæde hos byrådsmedlem for SF i Aalborg, Jens Toft Nielsen, fordi det vil øge udnyttelsen af overskudsvarme til glæde for miljøet og varmeforbrugerne.

_____

Altinget:
Elbrancheforening vil ud af udskældt energispareordning
Energispareordningen skal ændres og helst inden 2020, når den nuværende energispareaftale udløber, mener elbrancheforeningen Dansk Energi, der ikke længere vil være med i ordningen, skriver Altinget.

Udmeldingen kommer, mens uvejret om energispareordningen tager til og op til, at regeringen i løbet af efteråret kommer med et udspil til en ny energiaftale.

Siden 2006 har energiselskaberne haft årlige energisparemål i en aftale med energiministeren. I december blev den forlænget frem til 2020.

Udgifterne til ordningen betaler forbrugerne og hvert år gennemføres over 100.000 projekter med støtte fra energispareindsatsen. Årligt løber det op i mellem halvanden og to milliarder støttekroner, som bliver finansieret gennem elregningen. Pengene kan for eksempel gå til udskiftninger af vinduer, isolering af loft og varmerør og skift af radiatorventiler. Og indtil for nylig også hulmursisolering.

Støtte til hulmursisolering er fjernet efter mistanke om snyd. I fredags meddelte Energistyrelsen, at 10 isoleringsselskaber er meldt til politiet for bedrageri.

_____

Skive Folkeblad (Ritzau):
Lilleholt har store forventninger til Kina
Efter de seneste dages besøg af den kinesiske energiminister, Nur Bekri, ser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) meget lyst på et fremtidigt samarbejde med Kina.

Nur Bekri er meget interesseret i danske energiteknologiske løsninger, og der er allerede aftalt flere konkrete tiltag. Eksempelvis skal førende danske energivirksomheder i foråret 2018 deltage i et eksportfremstød i Kina med fokus på havvind. Det skriver Ritzau ifølge Skive Folkeblad.

Den danske regering har et mål om at fordoble eksporten af energiteknologi fra cirka 70 milliarder kroner i 2015 til 140 milliarder kroner i 2030, og Lilleholt forventer, at Kina vil spille en stor rolle i den sammenhæng.

- Der er enorme muligheder på det kinesiske marked. Kina har store ambitioner med hensyn til omstilling til grøn energi. Og der ser jeg, at Danmark kommer til at spille en central rolle, siger Lars Christian Lilleholt.

____

Leder IDAG:
Fjernvarmeværker vil investere for 750 millioner kroner
House of Energy i Aalborg arbejder for tiden på at færdiggøre en ansøgning til Den Europæiske Investeringsbanks pulje ELENA. ELENA yder støtte til teknisk rådgivning til de fjernvarmeværker, der kan og vil give tilsagn om at gennemføre investeringer i teknologi, der kan reducere CO2-udledningen.

Fjernvarmeværkerne skal samlet set binde sig for investeringer for over 250 mio. kr., ellers støtter Elena ikke. I løbet af sommeren har det vist sig at 10 nordjyske værker har tilsammen givet tilsagn om at gennemføre investeringer for 750 millioner kroner.

- Nu er der jo ikke noget, der er givet på forhånd. Men i og med, at dette ikke er et evalueringsprojekt, hvor man har en lille pose penge til mange projekter, men i stedet en stor pose penge, man har svært ved at få brugt, så er sandsynligheden for, at vi får penge ret stor, siger Hanne Skovby fra House of Green. 

Når EU bevilliger støtten til projektet vil House of Energy oprette et tre-årigt projektsekretariat, hvor man vil håndtere kommunikationen med EU, indkøb af teknisk bistand fra eksterne rådgivere til værkerne, erfaringsudveksling samt sparring med andre Elena-projekter.

De ti værkers identitet er endnu ikke offentliggjort, men der er ifølge tæt Hanne Skovby en overvægt af naturgasdrevne værker, der gerne vil væk fra gassen.

Nyheder

19. sep 2017 Presseklip

Fjernvarmen samles til temadag om regulering og effektivisering

I et tæt pakket auditorium var fjernvarmeselskaber fra hele landet samlet for at dele viden med hinanden om fremtidens regulering og effektivisering.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Tidslinje: Liberalisering af elsektoren

I 1977 kom el-forsyningsloven, der legaliserede hvile i sig selv-princippet. Siden da er der sket flere lovændringer på området, der er blevet mere og mere liberaliseret. Vi bringer her en tidslinje over udviklingen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. sep 2017 Energi på toppen

Dansk Erhverv: Selskaberne skal effektivt levere kerneydelsen

Dansk Erhverv har ikke en foretrukken ejerform i forsyningssektoren. Men organisationen ønsker en regulering af sektoren, der sikrer stabile leverancer til konkurrencedygtige priser.

13. sep 2017

Thomas Danielsen: "Der findes ikke en one-size-fits-all"

Man kan ikke trække samme regulering ned over alle dele af forsyningssektoren, mener Venstres energiordfører Thomas Danielsen, der gerne vil sætte forbrugeren i centrum i en fremtidig regulering.

11. sep 2017

Nu åbnes puljen for ansøgning om varmepumper

Fjernvarmeselskaber, der modtager grundbeløb, kan fra i dag af søge om tilskud til investeringer i store eldrevne varmepumper. Glædelig nyhed siger Dansk Fjernvarme.

06. sep 2017

Dansk Fjernvarme har længe påpeget problemer med energispareordning

Dansk Fjernvarme er ikke overraskede over Rigsrevisionens kritik af energispareordningen. Brancheorganisationen har selv flere gange kritiseret ordningen.

05. sep 2017 Pressemeddelelse

Gennembrud for genbrugsvarme i Odense

Datacentre skal ikke betale afgift af overskudsvarme, de giver gratis væk. Afgørelse i Skatteankenævnet kan give overskudsvarme fra datacentre et gennembrud, mener Dansk Fjernvarme.

20. sep 2017 Navnenyt

12 fra Weiss til Industrivarme

Industrivarme har ansat 12 Weiss-ansatte, der skal arbejde med biomasseanlæg. 

18. sep 2017 Navnenyt

Ny konsulent i måleudstyr

Thomas Gisselmann Egekvist er ny hos Tech Instrumentering.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. sep 2017 Presseklip

Hobro begynder forfra med fjernvarme

LÆS I DAG Frisk start for Hobros fjernvarme. Højslev - Nr. Søby Fjernvarmeværk vil også udnytte overskudsvarme. Energiselskaber har udnyttet manglende tilsyn med Energispareordningen. Byggeri i gang i Egedal.  

12. sep 2017 Presseklip

Politikerne var advaret om energispareordningen

LÆS I DAG: Politikerne var advaret om energispareordningen. Overskudsvarme skal lune Grindsteds forbrugere. Kopenhagen Fur sender genbrugsvarme ud til 1000 parcelhuse. Hvidovre deler erfaringer med andre EU-lande. Lars Barfoed ny formand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Presseklip

Viborg håber på overskudsvarme fra Apple

LÆS I DAG: Viborg håber på overskudsvarme fra Apple. Aarhus opgiver forrentning på 76 millioner kroner. Hofor: Fjernkøling er godt – men ikke alle steder. Ringe fremtidssikrer med nyt biomasseanlæg. Dansk design på stor kinesisk fjernvarmeløsning.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

11. sep 2017 Navnenyt

Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk

Tidligere justitsminister Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Navnenyt

Dansk Fjernvarme ansætter konsulent til energibesparelser

Susanne Fløjgaard tager erfaring fra energisektoren med sig på Dansk Fjernvarme. 

06. sep 2017 Navnenyt

Farvel til bestyrelsen efter 28 år

Christian Jensen træder ud af Aabybro Fjernvarmeværks bestyrelse efter 28 år.

31. aug 2017 Navnenyt

Hammel Fjernvarme fylder 60

60 års jubilæum fejres med åbent hus lørdag den 9. september.

29. aug 2017 Navnenyt

25 års jubilæum i Greve

Per A. Larsens jubilæum fejres i Greve den 7. september.

28. aug 2017 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Fra 1. september er Jørgen Halle ny direktør for DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.