29. aug 2017 Presseklip

Apple kan opvarme tusindvis af boliger

LÆS I DAG: TV-indslag: Apple kan opvarme tusindvis af boliger. Kritikere efterlyser flere midler til energiforskning. Kinesisk energiminister på besøg. Verdens største energiselskab er i støbeskeen.

TV Syd:
Apple kan opvarme tusindvis af boliger
I Aabenraa og Rødekro har man et stort ønske om at aftage overskudsvarme fra Apples kommende datacenter i Kassø. For det vil kunne levere varme til 25 procent af alle husstande i Sønderjylland, oplyser formanden for Aabenraa-Rødekro Fjernvarme, Per Horup, til TV Syd.

SFs skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen fik en rundvisning på selskabets varmeværk og samtidig fik de vendt problemstillingen omkring de afgifter, der står i vejen for, at sådan et projekt vil kunne lade sig gøre.

For virksomheder skal betale afgift af den overskudsvarme, de sælger eller forærer til fjernvarmeselskaberne, mens fjernvarmen skal betale afgift på den strøm, de skal bruge til at omdanne overskudsvarmen til fjernvarme.

- Det er absurd, at store virksomheder som Apple er tvunget til at fyre for fuglene, når de ligeså godt kan sende deres overskudsvarme ud i naboernes stuer. Vi skal have ændret reglerne, så de kan forære varmen væk, uden at det koster dem hverken penge eller tid på besværlig administration, siger Lisbeth Bech Poulsen til TV Syd.

Første etape af Apples nye datacenter forventes at stå klar – og levere overskudsvarme –  allerede i 2019. 

______

Altinget:
Kinesisk energiminister på besøg
For første gang nogensinde kommer en kinesiske energiminister på officielt besøg i Danmark. Nur Bekri fik invitationen til at besøge Danmark, da den danske minister i juni deltog i det internationale energitopmøde Clean Energy Ministerial og Mission Innovation i Beijing i Kina. Han skal blandt andet se Avedøreværket, der er langt mere fleksibelt og energieffektivt end de kinesiske kraftværker.

- Når den kinesiske energiminister kommer til Danmark, så er det ikke tilfældigt. Der er en dansk energimodel og danske virksomheder, der virkelig kan noget, og som der er stor kinesisk interesse for,” siger energiminister Lars Chr. Lilleholt til Altinget.

Også Energinet.dk, H.C. Andersens Hus i Odense og Lindø Offshore Renewables Center i Munkebo er på programmet, ligesom der er arrangeret en række møder i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, hvor også danske virksomheder som Kamstrup, Danfoss og COWI deltager.

______

Energy Supply:
Kritikere efterlyser flere midler til energiforskning
Sidste var Danmark førende på eksport af grøn energiteknologi i EU. Men positionen er truet – blandt andet på grund af regeringens spareiver indenfor energiforskning. Det får flere aktører til at melde sig med kritik af regeringens kurs med krav om flere midler til forskning – ikke mindst inden for den grønne teknologi.

Kritikken skal også ses i lyset af, at de private investeringer i energiprojekter i Danmark generelt er faldet – og det endda ganske markant. Ingeniørforeningen vurderer således faldet til at være på 98 procent siden finanskrisen tog over for snart et tiår siden.

Det skal den offentlige støtte rette op på – bl.a. fordi øget offentlig støtte vil tiltrække flere private investeringer.

– Vi skal have et forskningsbaseret grundlag for at have et stærkt samarbejde med virksomhederne i udviklingen af ny energiteknologi. Så vi skal skrue op for støtten til forskningsområdet, hvis vi ikke inden en kort årrække vil blive overhalet af andre nationer, siger formand for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Petersen til Energy Supply.

Og måske er der allerede blevet lyttet til kritikken i regeringskontorerne. Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt har ifølge Energy Supply reageret med at love øgede bevillinger til området.

_____

Nordjyske Stiftstidende:
Lokalt varmeværk har halveret prisen over 20 år
Fjernvarmeværket i Øster Hurup har markeret sine første 20 år, og det kunne man bl.a. gøre med at konstatere, at fjernvarmen over de to årtier er blevet væsentligt billigere end ved opstarten. Faktisk er prisen tæt på at være halveret sammenlignet med for 20 år siden.

Det skyldes bl.a., at man over de senere år har investeret i nyere energikilder end det oprindelige gas. For fem år siden tog man således et gasfyr i brug, og for et par år siden blev det udbygget med et solfangeranlæg, der skal bidrage med fjernvarme til de i dag 320 brugere.

- Det går godt med varmeproduktionen, og de udmeldte varmepriser holder. Der vil dog stadig være udfordringer, da den danske energipolitik er svingende og mest ligner pisk eller gulerod, siger fjernvarmeformand Erik S. Damgaard fra Øster Hurup Kraftvarmeværk til Nordjyske Stiftstidende.

Ifølge avisen arbejder bestyrelsen for fjernvarmeværket fortsat med at udvikle på værket og varmeforsyningen. Nu og her har man fokus på at reducere energitabet, få en bedre afkøling af fjernvarmevandet og en lavere fremløbstemperatur.

_____

EnergiWatch:
Verdens største energiselskab er i støbeskeen 
De kinesiske myndigheder har sagt ja fusionen af et selskab, der får aktiver for hele 1,7 billioner kroner og en installeret kapacitet på mere end 225GW. Det svarer til mere end de to europæiske mastodonter EDF og Enel tilsammen, oplyser EnergiWatch.

Shenhua Group verdens største kulkraftproducent, mens Guodian Corp. blandt andet har sin styrke i hydro- og vindkraft. Blandt Guodians datterselskaber er både en af landets største udviklere af vindmølleprojekter, Longyuan Power, samt Kinas næststørste vindmølleproducent United Power.

Det nye selskab bliver 77 procent drevet af kul, mens vind udgør 14 procent, hydro 8 procent og sol den sidste procent. Formelt lægges Guodian ind under Shenhua under det nye navn China Energy Investment Group.

_____

Information: 
- Klimabenægtere vil betragte opvarmningsdebat som at udnytte Houston-katastrofe
For klimaskeptikere er druknede texanere og Houstons oversvømmede gader ikke et ”wake up call”. I deres øjne er det politisk propaganda at kæde menneskeskabte klimaændringer sammen med Harvey-katastrofen i Texas, siger den britiske klimaforkæmper George Marshall til Information.

Omkring halvdelen af den amerikanske befolkning bekymrer sig om global opvarmning, mens den anden halvdel bekymrer sig mere om, at klimaændringerne skulle være tankespind, viste en meningsmåling fra Gallup for nylig.

- Trump-støttende republikanere, som ikke tror på global opvarmning, vil se al snak om det som ideologi. Og hvis man begynder at belære dem om det, vil de sige, at man udnytter deres lidelser til et politisk projekt, siger George Marshall fra Climate Outreach & Information Network, der rådgiver og forsker i kommunikation om bæredygtighed og klima.

 

Nyheder

19. sep 2017 Presseklip

Fjernvarmen samles til temadag om regulering og effektivisering

I et tæt pakket auditorium var fjernvarmeselskaber fra hele landet samlet for at dele viden med hinanden om fremtidens regulering og effektivisering.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Tidslinje: Liberalisering af elsektoren

I 1977 kom el-forsyningsloven, der legaliserede hvile i sig selv-princippet. Siden da er der sket flere lovændringer på området, der er blevet mere og mere liberaliseret. Vi bringer her en tidslinje over udviklingen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. sep 2017 Energi på toppen

Dansk Erhverv: Selskaberne skal effektivt levere kerneydelsen

Dansk Erhverv har ikke en foretrukken ejerform i forsyningssektoren. Men organisationen ønsker en regulering af sektoren, der sikrer stabile leverancer til konkurrencedygtige priser.

13. sep 2017

Thomas Danielsen: "Der findes ikke en one-size-fits-all"

Man kan ikke trække samme regulering ned over alle dele af forsyningssektoren, mener Venstres energiordfører Thomas Danielsen, der gerne vil sætte forbrugeren i centrum i en fremtidig regulering.

11. sep 2017

Nu åbnes puljen for ansøgning om varmepumper

Fjernvarmeselskaber, der modtager grundbeløb, kan fra i dag af søge om tilskud til investeringer i store eldrevne varmepumper. Glædelig nyhed siger Dansk Fjernvarme.

06. sep 2017

Dansk Fjernvarme har længe påpeget problemer med energispareordning

Dansk Fjernvarme er ikke overraskede over Rigsrevisionens kritik af energispareordningen. Brancheorganisationen har selv flere gange kritiseret ordningen.

05. sep 2017 Pressemeddelelse

Gennembrud for genbrugsvarme i Odense

Datacentre skal ikke betale afgift af overskudsvarme, de giver gratis væk. Afgørelse i Skatteankenævnet kan give overskudsvarme fra datacentre et gennembrud, mener Dansk Fjernvarme.

20. sep 2017 Navnenyt

12 fra Weiss til Industrivarme

Industrivarme har ansat 12 Weiss-ansatte, der skal arbejde med biomasseanlæg. 

18. sep 2017 Navnenyt

Ny konsulent i måleudstyr

Thomas Gisselmann Egekvist er ny hos Tech Instrumentering.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

13. sep 2017 Presseklip

Hobro begynder forfra med fjernvarme

LÆS I DAG Frisk start for Hobros fjernvarme. Højslev - Nr. Søby Fjernvarmeværk vil også udnytte overskudsvarme. Energiselskaber har udnyttet manglende tilsyn med Energispareordningen. Byggeri i gang i Egedal.  

12. sep 2017 Presseklip

Politikerne var advaret om energispareordningen

LÆS I DAG: Politikerne var advaret om energispareordningen. Overskudsvarme skal lune Grindsteds forbrugere. Kopenhagen Fur sender genbrugsvarme ud til 1000 parcelhuse. Hvidovre deler erfaringer med andre EU-lande. Lars Barfoed ny formand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Presseklip

Viborg håber på overskudsvarme fra Apple

LÆS I DAG: Viborg håber på overskudsvarme fra Apple. Aarhus opgiver forrentning på 76 millioner kroner. Hofor: Fjernkøling er godt – men ikke alle steder. Ringe fremtidssikrer med nyt biomasseanlæg. Dansk design på stor kinesisk fjernvarmeløsning.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

11. sep 2017 Navnenyt

Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk

Tidligere justitsminister Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Navnenyt

Dansk Fjernvarme ansætter konsulent til energibesparelser

Susanne Fløjgaard tager erfaring fra energisektoren med sig på Dansk Fjernvarme. 

06. sep 2017 Navnenyt

Farvel til bestyrelsen efter 28 år

Christian Jensen træder ud af Aabybro Fjernvarmeværks bestyrelse efter 28 år.

31. aug 2017 Navnenyt

Hammel Fjernvarme fylder 60

60 års jubilæum fejres med åbent hus lørdag den 9. september.

29. aug 2017 Navnenyt

25 års jubilæum i Greve

Per A. Larsens jubilæum fejres i Greve den 7. september.

28. aug 2017 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Fra 1. september er Jørgen Halle ny direktør for DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.