17. maj 2017 Presseklip

Danmarks energiforbrug ræser afsted

LÆS I DAG: Danmarks energiforbrug ræser afsted. Skærbæk fyrer med den første flis. Viborg får EU-støtte til varme fra Apple. Nyt halmanlæg var værd at vente på. Varmepris falder på Lolland. Og meget mere.

EnergiWatch:
Danmarks energiforbrug ræser afsted
Danmarks energiforbrug steg markant i årets første kvartal, og stigningen omfattede både brugen af vedvarende energikilder og fossile brændsler. Dermed blev energiforbruget det højeste i fire år, viser en opgørelse fra Energistyrelsen.

Kigger man nærmere på energiforbrugets sammensætning, er forbruget af vedvarende energi gået frem knap 15 procent. Det skyldes blandt andet, at 2017 foreløbigt har været et godt vindår, men også at forbruget af biomasse er øget, blandt andet på grund af omstillingen af Studstrup og Avedøreværkerne, oplyser EnergiWatch.

Dermed har biomasse fortrængt kul, der således har nået sit laveste punkt i et vinterkvartal nogensinde, mens forbruget af både naturgas og olie er steget. 

_____

Energy Supply:
Skærbæk fyrer med den første flis
Søndag den 7. maj kom der røg op af skorstenen fra den ene af de to nye ovne til træflis på Skærbækværket i Fredericia.

- Vi er kommet så langt, at teknikerne er begyndt at fyre lidt op i de nye kedler som en del af idriftsættelsen. Søndag den 7. maj var der first fire på Skærbækværkets første fliskedel, og vi forventer, at vi inden for de kommende uger kan have first fire på den anden kedel. I første omgang bruger vi varmen til at blæse kedlens damprør rene for støv og løstsiddende svejserester, så løsrevne partikler ikke beskadiger anlægget, fortæller Carsten Birkeland Kjær fra Dong Energy til Energy Supply.

Omstillingen til træflis på Skærbækværket har varet de seneste tre år. Når ombygningen er færdig, vil værket levere grønnere energi til ca. 60.000 husstande i Trekantområdet og bidrage til en stor CO2-reduktion, hvilket er en klar målsætning hos Dong Energy.

Henover sommeren vil man fyre mere op i kedlerne for at teste dem, og til efteråret bliver de nye flisovne sat i endelig testdrift.

_____

Viborg Stifts Folkeblad:
Viborg får EU-støtte til varme fra Apple
25 fjernvarmeselskaber i Region Midtjylland har planer om at investere godt en halv milliard kroner i grøn energi.

De får nu en lille håndsrækning fra regionen, der over de næste tre år bruger 21,5 millioner kroner fra den europæiske investeringsfond under EU til rådgivning og projektering af investeringer i grøn energi, oplyser Viborg Stifts Folkeblad.

Omkring syv millioner kroner forventes at gå til Viborg for at udnytte overskudsvarmen fra Apples nye datacenter i Foulum.

Ni varmeselskaber i Viborg Kommune er med i projektet. Ud over Viborg Fjernvarme og Energi Viborg er det Gudenåcentralen og varmeværkerne i Bjerringbro, Rødkærsbro, Frederiks, Skals, Klejtrup og Hvam.

_____

Randers Amtsavis:
Ulstrup får 300.000 kroner fra EU til billigere varme

Ulstrup Kraftvarmeværk er blandt de 25 fjernvarmeværker i Region Midtjylland, der får del i de 21,5 millioner kroner, som EU har givet til 25 fjernvarmeværker i Region Midtjylland. Pengene, der kommer fra den Europæiske Investeringsbank til projektet REFER-CDR, skal bruges til at forhindre store prisstigninger, når grundbeløbet bortfalder og samtidig skubbe på den grønne omstilling. Det skriver Randers Amtsavis.

Ulstrup Kraftvarmeværk har fået bevilget 300.000 kroner, som værket gerne vil bruge til at etablere en transmissionsledning.

- Vi vil gerne lave en transmissionsledning til Bjerringbro og måske længere, hvis det er muligt. Der har før været snak om et Tangesø-projekt, hvor man udnytter varmen, som gemmer sig der til at forsyne et stort område med billigere og grøn varme. Vi skal have en transmissionsledning for at få del i varmen fra projektet, hvis projektet kommer, siger driftsleder på Ulstrup Kraftvarmeværk, Mogens Dam til Randers Amtsavis.

Hvis forbrugerne stemmer ja til projektet på generalforsamlingen i næste uge, og ledningen bliver til noget, kan Ulstrup også få gavn af den varme, Bjerringbro laver med varmepumper.

_____

Energy Supply:
Nyt halmanlæg var værd at vente på
Aabenraa-Rødekro Fjernvarme har endelig taget deres nye halmfyrede anlæg i brug. Aftalen med kedelproducenten Weiss blev underskrevet tilbage i marts 2013, men først i marts 2017 var der endelig levering.

 - Det har været en lang sag at komme igennem. Men det har været det hele værd. Vi har fået et velfungerende anlæg, som lever op til vores forventninger med hensyn til ydelse, virkningsgrad og ikke mindst emissioner, udtaler direktør Peter Sørensen fra Aabenraa-Rødekro Fjernvarme om det nye halmfyrede halmanlæg til Energy Supply.

Anlægget er på 3x12 MW og dækker godt 50 procent af varmeforbruget hos Aabenraa-Rødekro Fjernvarmes forbrugere.

_____

Aars Avis:
Aars Fjernvarmes overskud kan komme forbrugerne til gode
Aars Fjernvarme udbetaler også i år udbytte til ejerne.

- Ja, det gør vi naturligvis, men det bliver uændret til vore forbrugere, og ingen udenfor denne kreds skal have hverken overskud eller udbytte, siger formanden for Aars Fjernvarmes bestyrelse, Svend Andersen, til Aars Avis.

Aars Fjernvarme er ejet af omkring 5.400 andelshavere, som hvert år får afregnet et eventuelt overskud ved varmeårets afslutning enten som billigere varme eller tilbagebetaling.

_____

Lolland-Falsters Folketidende:
Varmepris falder på Lolland
819 forbrugere i Stubbekøbing får billigere fjernvarme fra 1. juli.
Sidste år sendte Refa Stubbekøbing Fjernvarme penge tilbage til forbrugerne. Bestyrelsen har i år bestemt at sætte varmeprisen 7,5 procent ned, så prisen for en megawatt-time bliver 437,50 kroner. For et standardhus på 130 kvadratmeter betyder det en årlig besparelse på 1.000 kroner.

- Denne gang har vi valgt en permanent prisnedsættelse. Det gør vi i sikker forvisning om, at vi med fortsat effektiv og rationel drift kan fastholde en lavere varmepris, fortæller Poul-Henrik Pedersen, der er bestyrelsesformand for fjernvarmen i Stubbekøbing og byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune.

Siden Refa kom til, har 111 nye forbrugere sluttet sig til. 

_____

Vesthimmerlands Avis:
Aalestrup har fået et nyt vartegn
Aalestrup har fået et nyt vartegn med opførelsen af en 40 meter høj akkumuleringstank, der kan indeholde 5.000 kubikmeter vand. Akkumuleringstanken skal både gemme varme produceret på AN Energis biomassekedler og på solvarmeanlægget, der for nylig blev etableret for at fastholde en lav varmepris.

- Hvor prisen på biomasse følger markedsprisen, er de primære omkostninger til produktion på solvarmeanlægget i dag kendte faktorer, nemlig forrentning og afskrivning. Selve driften af anlægget udgør under 10 procent af de samlede produktionsomkostninger, sagde AN Energis bestyrelsesformand Søren Hestbæk, ifølge Vesthimmerlands Avis, ved generalforsamlingen forud for igangsættelse af nyinvesteringen.

Solvarmeanlægget kan producere mellem 20 og 25 procent af værkets varmeproduktion eller 12.800 MWh om året.

Nyheder

24. maj 2017 PULS

#PULS2017: "Jeg sætter forbrugerne højest"

Om godt en måned går PULS i luften. Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager med et bud på, hvorfor der er behov for nye styringsredskaber i sektoren.

24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

23. maj 2017

Dansk Fjernvarme mener: Øvrige sektorer må finansiere sig selv

Forsyningsselskaber, der forrenter indskudskapital, kan godt bruge fjernvarmekunders penge på andet end fjernvarme. Sådan lyder det i et ministersvar fra Lars Chr. Lilleholt til energiordfører Jens Joel (S).

17. maj 2017

Spar penge på varmen om sommeren

Hvert år skydes Sommerluk-kampagnen i gang 15. maj. De fjernvarmekunder, der kan sommerlukke, kan spare op til 1000 kroner på varmeforbruget. Men kunderne bør forhøre sig hos det lokale fjernvarmeselskab, om de teknisk set kan lukke for varmen.

11. maj 2017 Energi på toppen

Se billederne: Enighed om at udnytte overskudsvarme

Der er bred enighed om, at det er smart at udnytte overskudsvarme i fjernvarmen. Men det er sværere at nå til enighed om løsninger. Det kom frem på Dansk Fjernvarmes Energi på Toppen onsdag formiddag.

10. maj 2017

Ordførere: Vi skal udnytte overskudsvarmen

Energiordførerne fra S, SF og RV er enige om, at vi bør udnytte overskudsvarme fra industrien. Og de er villige til at ændre på energiafgifterne for at opnå det.

10. maj 2017

Datacentre: Fjernvarme giver Danmark en fordel

Udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarmen kan give Danmark en fordel, når IT-selskaber skal vælge, hvor de skal lægge deres store datacentre.

16. maj 2017 Navnenyt

Ny økonomi- og sekretariatschef i Dansk Fjernvarme

Kirsten Wilbour Christiansen begynder den 1. august hos Dansk Fjernvarme.

16. maj 2017 Navnenyt

Ny energikonsulent i Sweco Danmark

Christian Bælum skal løse højspændingsnetopgaver for Energinet. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2017 Presseklip

Kritik af hastelov om forrentning

LÆS I DAG: Kritik af forrentnings-hastelov ved førstebehandling. Teknologirådet: Ikke plads til store solcelleparker i Danmark. Klager over tredje flisfyr i Skanderborg. Opbakning til fusion mellem Bjerringbro og Ulstrup.

15. maj 2017 Presseklip

21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker

LÆS I DAG: TV-indslag: 21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker. Rød klimaplan baner vej for forlig. Føtex skal levere overskudsvarme. Politisk beslutning skal stoppe forrentningsfinter.

11. maj 2017 Presseklip

Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop

LÆS I DAG: Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop. Politisk flertal for forrentningsindgrebet. Væk med afgifter for datacentre. Ingen forrentningsrisiko på Langeland. Aalborg Portland tøver med at levere mere overskudsvarme. Læk dannede gejser i Aalborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

11. maj 2017 Navnenyt

Ny formand for SEAS-NVE

Næstformand Jens Stenbæk bliver ny bestyrelsesformand.

11. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør til Assens Forsyning

Birger Strandby Ernst kommer fra et job i Herning Kommune til Assens Forsyning.

09. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør for Siemens i Danmark

Claus Møller er en firmaets mand og ny øverste chef for Siemens i Danmark.

08. maj 2017 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Grundfos

Lasse Mikkelsen er fra ny salgsdirektør for Industry og Water Utility i Grundfos. 

02. maj 2017 Navnenyt

Hanne Kortegaard Støchkel er ny konsulent i Grøn Energi

Hanne Kortegaard Støchkel kommer fra Energinet.dk, hvor hun har været i ti år.