09. maj 2017 Presseklip

Dansk Supermarked stadig leverandør af varme

LÆS I DAG: Dansk Supermarked stadig leverandør af varme. Skal vi kun have 15 multiforsyninger? Vindindustrien: Energikommission gør landvind unødigt dyr. 95.000 grønne job i fare. Fjernvarme i Lemvig mister vand. Ingen varme i Klejtrup.

Dansk Handelsblad:
Dansk Supermarked stadig leverandør af varme
Dansk Supermarked fortsætter med leveringen af overskudsvarme til fjernvarmenettet, selvom det ikke er nogen prangende forretning. Men Dansk Supermarked gør det nu også ud fra et ønske om højere bæredygtighed. 

Supermarkedskædens største projekt er i Sønderborg, som kan opvarme mellem 50 og 60 huse. Her sælges varmen fra byens Føtex og Bilka til det lokale kraftvarmværk, og butikkernes køle- og varmeanlæg er blevet ombygget, så det kan ske, samtidig med at energiforbruget er blevet sænket.

Lars C. Christensen, energichef hos Dansk Supermarked Group siger til Dansk Handelsblad:

– Dansk Supermarked Group vil gerne levere overskudsvarme, så den bliver nyttiggjort i fjernvarmenettet frem for at gå til spilde, – også selvom der ikke er nogen særlig forretning i det. Men vi har selvfølgelig en smertegrænse i forhold til de store administrative byrder, der på nuværende tidspunkt knytter til genbrug af overskudsvarme.

Modsat Coop har Dansk Supermarked ikke tænkt sig at begrave virksomhedens varmegenvindingsprojekter.

_____

Altinget:
Skal vi kun have 15 multiforsyninger i Danmark?
I 2030 skal de 675 forsyningsselskaber i Danmark være reduceret til 15 store multiforsyninger.

Det er i hvert fald den overvejende konklusion i analysen “Multiforsyning – en strategisk manøvremulighed i strukturudvikling af den danske forsyningssektor”, som konsulentvirksomheden Qvartz har udarbejdet for Dansk Energi.

Den målrettede konsolidering på tværs af forsyningsarter vil i følge Qvartz frisætte et årligt strukturudviklingspotentiale på 1,7-2,0 milliarder kroner, som svarer til 15 procent af den samlede påvirkelige omkostningsbase.

Beløbet er lidt lavere end de 2,3 milliarder kroner, McKinsey nåede frem til ved en analyse af konsolideringer i energisektoren sidste år, skriver Altinget.

- McKinseys analyse tog afsæt i en skarp sektoropdeling. Man kiggede adskilt på forsyningsarterne og sagde, at hvis vi i stedet for 400 fjernvarmeværker blot havde en håndfuld, ville de blive mere effektive. Jeg er enig i, at der er synergier at hente ved at arbejde mere effektivt i større skala, men problemet ved McKinseys analyse er, at den er svær at omsætte til praksis. Derimod er det mere realistisk at tage udgangspunkt i den geografi, der allerede præger selskaberne. Det vil sige, at man inden for de enkelte regioner forsøger at drive forsyningsarterne sammen og finde skalasynergien på tværs af traditionelle skel, siger Dansk Energis administrerende direktør Lars Aagaard til Altinget.

_____

EnergiWatch:
Vindindustrien: Energikommission gør landvind unødigt dyr
Statskassen kan spare 650 millioner i støtte til landvind frem mod 2025. Det hævder Vindmølleindustrien med baggrund i ny analyse. Men det kræver, at politikerne holder sig fra det, brancheforeningen kalder for ”Energikommissionens teoretiske eksperiment".

Vindmølleindustrien har fået foretaget en analyse, som viser, at det billigste for staten vil være at overgå til en støttemodel med fast afregning, når den nuværende ordning udløber næste februar. Vælges i stedet et fast pristillæg, som Energikommissionen peger på, vil det øge udgiften med 650 mio. kr. fra 2019-25, hævder interesseorganisationen.

- Man kunne have forventet, at Energikommissionen havde analyseret sagen lidt mere grundigt, inden de var så markante i deres udmeldinger. Det har vi nu tilladt os at gøre. Vi har lagt beviser på bordet for, at vores forslag også er det bedste for skatteyderne, siger Vindmølleindustriens adm. direktør Jan Hylleberg til EnergiWatch.

Et centralt punkt i den nye analyse er spørgsmålet om hvem, der tager mest risiko når det gælder etablering af vindmøller.

I den nuværende støttemodel ligger risikoen hos vindmølleejerne. Foruden et fast tillæg på 25 øre/kWh består deres indtjening i den svingende elpris, der i de seneste år har været rekordlav. Energikommissionen anbefaler en lignende model fremover fordi støtte efter kommissionens opfattelse skal gives, ”så støttemodtageren bærer risikoen ved udsving i markedsprisen".

Vindmølleindustrien peger på, at investorer tager sig betalt for risiko i form af højere forrentning. Derfor vil det være samfundsøkonomisk billigere at reducere den risiko ved at vindmølleejerne tildeles et fast beløb uafhængigt af elprisen, når landvind formentlig overgår til en udbudsmodel fremover. Det er den samme støttemodel, der aktuelt kendes fra havvind.

_____

Politiken:
95.000 grønne job i fare
Danmark står til at få helt op mod 95.000 grønne job og en ekstra omsætning på 271 milliarder kroner i 2035, hvis klimaaftalen fra Paris gennemføres som planlagt.

Det viser en fremskrivning foretaget af Damvad Analytics for Greater Copenhagen, der er et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Skåne og kommunerne i de tre regioner.

Damvad tør dog ikke love, at de mange job kommer, da det indebærer, at danske virksomheder bevarer deres markedsandel og fortsat er på forkant med den teknologiske udvikling. Og det kræver, at Danmark bliver ved med at investere i forskning. Men netop energiforskning er blevet hårdt ramt af besparelser de senere år. Og besparelserne får hårde ord fra Connie Hedegaard, der nu er formand for den grønne tænketank Concito.

- Regeringen er bekymret for, at Danmark kommer så langt foran, at konkurrenterne ikke længere kan få øje på os, siger Connie Hedegaard til Politiken.

- Der er vistnok ingen andre steder i verden, hvor det er en bekymring. Når man siger sådan, så har man ikke helt forstået, hvor hurtigt de andre rykker, siger hun.

Connie Hedegaard vurderer også, at Danmark ikke skubber lige så hårdt på for at fremme egne interesser i EU, som for eksempel Sverige, Norge og Tyskland.

_____

Sermersooq.gl:
Fjernvarme i Grønland
Semersooq Kommune i Grønland har fået øje på, at magasinet Fjernvarmen i det nye nummer sætter fokus på Grønland og fortæller om de udfordringer og muligheder, der er forbundet med fjernvarme netop der.

På sin hjemmeside Semersooq.gl skriver kommunen desuden, at Fjernvarmen zoomer ind på svømmehallen Malik i Nuuk og bringer et link til artiklen.

_____

Folkebladet Lemvig:
Fjernvarme i Lemvig mister vand
Lemvig er der formentlig sket et brud på en fjernvarmeledning.

Lemvig Varmeværk leder efter bruddet ved at lukke for vandet i dele af byen, efter vandforbruget i weekenden pludselig steg voldsomt. Mandag formiddag var vandspildet 110 kubikmeter i døgnet.

- Vi er i gang med at lokalisere spildet. I første omgang lukker vi ned for vandet i enkelte sektioner i østbyen, og hvis vi ikke finder lækagen her, går vi videre til vestbyen, siger driftsleder Thomas Byskov til Folkebladet Lemvig.

Forbrugerne er løbende orienteret om nedlukningen af varmen via blandt andet SMS.

Thomas Byskov formoder, at bruddet ligger i en returledning. Han fortæller, at det er syv-otte år siden, at værket senest har oplevet et så stort brud.

_____

Viborg Stifts Folkeblad:
Ingen varme i Klejtrup
Et brud på ledningsnettet betyder, at forbrugerne i Klejtrup ved Viborg har været uden varme siden natten til mandag.

- Vi har arbejdet på at finde problemet siden klokken tre i nat, og vi håber nu, at vi har fundet stedet, hvor bruddet på nettet er, og vi begynder at grave der i løbet af en halv times tid, fortæller varmemester Jesper Christensen til Viborg Stifts Folkeblad.

Han kunne mandag eftermiddag ikke sige, hvornår der igen ville være varme i rørene.

 

Nyheder

24. maj 2017 PULS

#PULS2017: "Jeg sætter forbrugerne højest"

Om godt en måned går PULS i luften. Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager med et bud på, hvorfor der er behov for nye styringsredskaber i sektoren.

24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

23. maj 2017

Dansk Fjernvarme mener: Øvrige sektorer må finansiere sig selv

Forsyningsselskaber, der forrenter indskudskapital, kan godt bruge fjernvarmekunders penge på andet end fjernvarme. Sådan lyder det i et ministersvar fra Lars Chr. Lilleholt til energiordfører Jens Joel (S).

17. maj 2017

Spar penge på varmen om sommeren

Hvert år skydes Sommerluk-kampagnen i gang 15. maj. De fjernvarmekunder, der kan sommerlukke, kan spare op til 1000 kroner på varmeforbruget. Men kunderne bør forhøre sig hos det lokale fjernvarmeselskab, om de teknisk set kan lukke for varmen.

11. maj 2017 Energi på toppen

Se billederne: Enighed om at udnytte overskudsvarme

Der er bred enighed om, at det er smart at udnytte overskudsvarme i fjernvarmen. Men det er sværere at nå til enighed om løsninger. Det kom frem på Dansk Fjernvarmes Energi på Toppen onsdag formiddag.

10. maj 2017

Ordførere: Vi skal udnytte overskudsvarmen

Energiordførerne fra S, SF og RV er enige om, at vi bør udnytte overskudsvarme fra industrien. Og de er villige til at ændre på energiafgifterne for at opnå det.

10. maj 2017

Datacentre: Fjernvarme giver Danmark en fordel

Udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarmen kan give Danmark en fordel, når IT-selskaber skal vælge, hvor de skal lægge deres store datacentre.

17. maj 2017 Presseklip

Danmarks energiforbrug ræser afsted

LÆS I DAG: Danmarks energiforbrug ræser afsted. Skærbæk fyrer med den første flis. Viborg får EU-støtte til varme fra Apple. Nyt halmanlæg var værd at vente på. Varmepris falder på Lolland. Og meget mere.

16. maj 2017 Navnenyt

Ny økonomi- og sekretariatschef i Dansk Fjernvarme

Kirsten Wilbour Christiansen begynder den 1. august hos Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2017 Presseklip

Kritik af hastelov om forrentning

LÆS I DAG: Kritik af forrentnings-hastelov ved førstebehandling. Teknologirådet: Ikke plads til store solcelleparker i Danmark. Klager over tredje flisfyr i Skanderborg. Opbakning til fusion mellem Bjerringbro og Ulstrup.

15. maj 2017 Presseklip

21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker

LÆS I DAG: TV-indslag: 21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker. Rød klimaplan baner vej for forlig. Føtex skal levere overskudsvarme. Politisk beslutning skal stoppe forrentningsfinter.

11. maj 2017 Presseklip

Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop

LÆS I DAG: Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop. Politisk flertal for forrentningsindgrebet. Væk med afgifter for datacentre. Ingen forrentningsrisiko på Langeland. Aalborg Portland tøver med at levere mere overskudsvarme. Læk dannede gejser i Aalborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. maj 2017 Navnenyt

Ny energikonsulent i Sweco Danmark

Christian Bælum skal løse højspændingsnetopgaver for Energinet. 

11. maj 2017 Navnenyt

Ny formand for SEAS-NVE

Næstformand Jens Stenbæk bliver ny bestyrelsesformand.

11. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør til Assens Forsyning

Birger Strandby Ernst kommer fra et job i Herning Kommune til Assens Forsyning.

09. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør for Siemens i Danmark

Claus Møller er en firmaets mand og ny øverste chef for Siemens i Danmark.

08. maj 2017 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Grundfos

Lasse Mikkelsen er fra ny salgsdirektør for Industry og Water Utility i Grundfos.