04. maj 2017 Presseklip

Regeringen vil stoppe ekstraregninger til varmekunder

LÆS I DAG: Regeringen vil stoppe ekstraregninger til varmekunder – se to tv-indslag. Kommercielle selskaber giver dyrere varme. Besparelser at hente på multiforsyninger. Stoholm dropper biogas til fordel for sol og halm. 

Jyllands-Posten:
Regeringen vil stoppe ekstraregninger til varmekunder
Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil hurtigst muligt stoppe kommunale fjernvarmeselskaber i at kunne forrente deres indskudskapital med henblik på at trække milliarder ud af kunderne til andre kommunale formål.

Indgrebet kommer, efter at Jyllands-Posten i marts beskrev, hvordan 19.000 fjernvarmekunder i Herning de kommende fire år kan se frem til en ekstraregning på 172 millioner kroner.

Sagen fra Herning blev startskuddet til et politisk stormløb på klima- og energiministeren, som nu erklærer sig tilfreds med at have fremsat et forslag, der vil stoppe kommunalt ejede varmeselskaber i at bruge rentefidusen til at trække milliarder op af varmekundernes lommer for at flytte pengene over i de ofte slunkne kommunekasser. 

Hvis de 29 kommunalt ejede varmeselskaber, der p.t. har søgt Energitilsynet om lov til at udskrive en renteregning, rent faktisk gennemfører deres ønske, så bliver de modregnet med et tilsvarende beløb i bloktilskuddet – med mindre pengene bliver i fjernvarmeselskabet. 

- Hvis pengene bliver i selskabet, og de bliver brugt aktivt til at sikre en mere effektiv drift af fjernvarmen, så er det ok. Det er jo en måde at skabe kapital og muligheder og dermed sænke omkostningerne og varmeprisen for forbrugerne, lyder forklaringen fra ministeren. 

De private, forbrugerejede selskaber er ikke omfattet af indgrebet.

Se tv-indslag om lovforslaget på både DR og TV2.

_____

Sjællandske:
Kommercielle selskaber giver dyrere varme
Med sit lovforslag har ministeren taget et vigtigt skridt i retning mod at sikre, at fjernvarmekunderne ikke betaler for meget for varmen.

Sådan lyder det fra direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

- Der er kommet en sikkerhed for, at de penge, fjernvarmekunderne betaler for deres varmeregning, også bliver brugt til varmeforsyning, siger Kim Mortensen ifølge Sjællandske til Ritzau.

Nu er der så brug for at ændringen også virker fremadrettet, mener direktøren og henviser til regeringens forsyningsstrategi, der vil gøre op med varmeselskabernes non profit-princip.

Sker det og indføres prisloft, kan der trækkes penge ud af selskaberne, hvis det lykkes at effektivisere driften. Og det vil også åbne for kommercielle investorer, mener Kim Mortensen. 
____

EnergiWatch:
Besparelser at hente på multiforsyninger  
Når flere forsyningsarter går sammen, kan danskerne spare milliarder. Det viser tal fra Qvartz og Dansk Energi, som anslår, at der kan være et årligt strukturudviklingspotentiale på mellem 1,7 og 2 mia. kr. ved flere konsolideringer i forsyningssektoren. Det tal er lidt mindre end det fra McKinsey, som opgjorde det til 2,3 mia. kr.

Rapporten er lavet ud fra 20 selskaber, som dækker i alt 30 pct. af sektorernes omkostningsbase, og Dansk Energi peger på, at lovgivningen skal bedres, så den understøtter konsolideringer:

- Dem, der gør det, oplever dog en del hverdagsbøvl med tre forskellige typer lovgivninger. Så man skal være ivrig hækkeløber, for at skabe det for kunderne, siger administrerende direktør Dansk Energi, Lars Aagaard til EnergiWatch.

_____

Viborg Stifts Folkeblad:
Stoholm dropper biogas til fordel for sol og halm
Det bliver solvarme og halm, Stoholm Fjernvarme satser som alternativ til naturgassen, når grundbeløbet bortfalder ved udgangen af 2018, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Undervejs i processen har der været overvejelser om biogas fra et nyt biogasanlæg ved Iglsø, men det bliver ikke til noget.

- Vi skal ifølge lovgivningen gå efter den billigste løsning, og der står det nu sådan, at det er sol- og halmanlægget, der kan give den billigste varme, så det er det, vi går efter. Først var der lagt på til en pris på lige under fem kroner per kubikmeter fra Iglsø, men nu er vi nærmere seks kroner, og det kan ikke konkurrere med vores eget projekt, siger formand for Stoholm Fjernvarme Henry Jensen til Viborg Stifts Folkeblad.

Stoholm Fjernvarme har allerede fået kommunens tilladelse til at opstille 17.000 kvadratmeter solfangere.

Uden de alternative varmekilder var der udsigt til, at prisen på at opvarme et parcelhus i Stoholm ville stige med 4.000 kroner om året.

 

Nyheder

24. maj 2017 PULS

#PULS2017: "Jeg sætter forbrugerne højest"

Om godt en måned går PULS i luften. Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager med et bud på, hvorfor der er behov for nye styringsredskaber i sektoren.

24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

23. maj 2017

Dansk Fjernvarme mener: Øvrige sektorer må finansiere sig selv

Forsyningsselskaber, der forrenter indskudskapital, kan godt bruge fjernvarmekunders penge på andet end fjernvarme. Sådan lyder det i et ministersvar fra Lars Chr. Lilleholt til energiordfører Jens Joel (S).

17. maj 2017

Spar penge på varmen om sommeren

Hvert år skydes Sommerluk-kampagnen i gang 15. maj. De fjernvarmekunder, der kan sommerlukke, kan spare op til 1000 kroner på varmeforbruget. Men kunderne bør forhøre sig hos det lokale fjernvarmeselskab, om de teknisk set kan lukke for varmen.

11. maj 2017 Energi på toppen

Se billederne: Enighed om at udnytte overskudsvarme

Der er bred enighed om, at det er smart at udnytte overskudsvarme i fjernvarmen. Men det er sværere at nå til enighed om løsninger. Det kom frem på Dansk Fjernvarmes Energi på Toppen onsdag formiddag.

10. maj 2017

Ordførere: Vi skal udnytte overskudsvarmen

Energiordførerne fra S, SF og RV er enige om, at vi bør udnytte overskudsvarme fra industrien. Og de er villige til at ændre på energiafgifterne for at opnå det.

10. maj 2017

Datacentre: Fjernvarme giver Danmark en fordel

Udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarmen kan give Danmark en fordel, når IT-selskaber skal vælge, hvor de skal lægge deres store datacentre.

17. maj 2017 Presseklip

Danmarks energiforbrug ræser afsted

LÆS I DAG: Danmarks energiforbrug ræser afsted. Skærbæk fyrer med den første flis. Viborg får EU-støtte til varme fra Apple. Nyt halmanlæg var værd at vente på. Varmepris falder på Lolland. Og meget mere.

16. maj 2017 Navnenyt

Ny økonomi- og sekretariatschef i Dansk Fjernvarme

Kirsten Wilbour Christiansen begynder den 1. august hos Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2017 Presseklip

Kritik af hastelov om forrentning

LÆS I DAG: Kritik af forrentnings-hastelov ved førstebehandling. Teknologirådet: Ikke plads til store solcelleparker i Danmark. Klager over tredje flisfyr i Skanderborg. Opbakning til fusion mellem Bjerringbro og Ulstrup.

15. maj 2017 Presseklip

21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker

LÆS I DAG: TV-indslag: 21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker. Rød klimaplan baner vej for forlig. Føtex skal levere overskudsvarme. Politisk beslutning skal stoppe forrentningsfinter.

11. maj 2017 Presseklip

Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop

LÆS I DAG: Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop. Politisk flertal for forrentningsindgrebet. Væk med afgifter for datacentre. Ingen forrentningsrisiko på Langeland. Aalborg Portland tøver med at levere mere overskudsvarme. Læk dannede gejser i Aalborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. maj 2017 Navnenyt

Ny energikonsulent i Sweco Danmark

Christian Bælum skal løse højspændingsnetopgaver for Energinet. 

11. maj 2017 Navnenyt

Ny formand for SEAS-NVE

Næstformand Jens Stenbæk bliver ny bestyrelsesformand.

11. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør til Assens Forsyning

Birger Strandby Ernst kommer fra et job i Herning Kommune til Assens Forsyning.

09. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør for Siemens i Danmark

Claus Møller er en firmaets mand og ny øverste chef for Siemens i Danmark.

08. maj 2017 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Grundfos

Lasse Mikkelsen er fra ny salgsdirektør for Industry og Water Utility i Grundfos.