27. apr 2017 Presseklip

SE-kunder betaler stadig mere for elnettet

LÆS I DAG: Energikommission vil styrke Danmark med mere kreativitet. El-direktør får bonus trods nedskrivning. SE-kunder betaler stadig mere for elnettet. Store ambitioner hos Energi Fyn
Lave temperaturer gør overskudsvarme rentabel. Speed på fjernvarme til landsbyer ved Lemvig. Og meget mere.

Altinget:
Energikommission vil styrke Danmark med mere kreativitet
Når Energikommissionens kerneanbefaling er, at støtte til vedvarende energi skal gives ”under et princip om teknologineutralitet”, er det ikke kun for at få prisen på grøn omstilling ned, men også for at hæve kreativiteten i dansk energiteknologi. 

Energikommissionen vil styrke kreativiteten, fordi andre lande allerede sætter flere vindmøller op end i Danmark. Skal vi skille os ud, kan vi ikke sikre forspringet ved at sætte flere vindmøller op.

- Vi er ikke længere drivende for skalaen. Men vi kan være drivende for noget andet: kreativiteten i, hvordan vi kan lave nye løsninger og sammensætte kendte løsninger på en ny måde, siger medlem af Energikommissionen, professor og forskningsdekan på CBS, Peter Møllgaard, i Altinget.

_____ 

Finans:
Elboss får bonus trods nedskrivning
Direktøren i SE-koncernen får en millionbonus, selvom den sydjyske energikoncern må nedskrive værdien af Stofa med 1,3 milliarder. Hvilket svarer til 70 procent af købesummen. Det erfarer Finans.

Direktionens aflønning er samlet steget med 16 procent i 2016. Og er mere end fordoblet siden 2010. Bonussen er ikke omtalt i selskabets netop udsendte årsrapport. 

SE's bestyrelsesformand Jens Erik Platz bekræfter over for Finans, at ledelsen har fået bonus, selv om værdien af Stofa, som SE købte i 2012, er blevet nedskrevet.

- Direktionens lønninger stiger i kraft af nogle bonusser og noget halløj der, siger Jens Erik Platz til Finans.

_____

Finans:
SE’s elnet er blevet dyrere for kunderne
De sønderjyske kunder hos energiselskabet SE betaler stadig mere for at bruge elnettet. Prisstigningen er sket samtidig med, at SE har tabt milliarder på kommercielle satsninger som kabel-tv og vindmøller. 

SE-formand Jens Erik Platz afviser, at prisstigningerne på elnettet skyldes fejlslagne kommercielle eventyr.

- Det er helt andre ting, der spiller ind der, kære ven, det har ikke noget med det andet at gøre. Du har nogle indeksrammer osv., der kommer i øvrigt noget nyt nu uden at gå i detaljer med det. Det har ikke noget med det andet at gøre. Strømmen var steget alligevel. Der er en indeksramme, vi skal udnytte, siger han til Finans.

I 2015 steg den såkaldte nettarif, som alm. husstande i SE's område betaler, med 37 pct. Siden er den steget 24 pct. til 28,5 øre pr. kWh. i 2017.

_____

Folkebladet Lemvig:
Speed på fjernvarme til landsbyer ved Lemvig 
Landsbyerne Lomborg, Rom og Ramme kan få fjernvarme hurtigere end forventet, for Lemvig Varmeværk har tilbudt kommunen at samarbejde om planer, der kan gøre det billigere at få fjernvarmen frem til byerne, skriver Folkebladet Lemvig.

- Vi har sat nogle rådgivere til at regne på tingene. De fremlægger resultatet for varmeværket i næste uge, og senere i maj skal bestyrelsen tage stilling til, om det er noget, vi skal arbejde videre med, siger værkets formand Niels Stidsen.

_____ 

TV2/Fyn:
Store ambitioner hos Energi Fyn
Energi Fyn omsatte for 1,4 milliarder kroner i 2016 – en stigning som blandt andet skyldes opkøb i et år, hvor selskabet investerede 724 millioner kroner. Energi Fyn har nu 200.000 andelshavere og dækker det meste af øen. 

I 2016 købte Energi Fyn elforsyningen i Faaborg og otte fynske transformerforeninger. Dermed dækker selskabet med undtagelse af enkelte pletter på Nordøstfyn, Vestfyn og Sydfyn stort set hele øen.

Energi Fyn investerede 120 millioner kroner i elnettet, 110 millioner i udrulning af fiber og 180 millioner kroner i vindmøller. Tilkøbene kostede 288 millioner kroner, og omsætningen steg med knap 50 millioner kroner til 1,4 milliarder kroner.

Alligevel lykkedes det at lande 105 millioner kroner før skat mod 75 millioner kroner året i forvejen. Det skyldes bl.a. øget afkast på værdipapirer.

_____

Viborg Stifts Folkeblad:
Lave temperaturer gør overskudsvarme rentabel
Energi Viborg og Viborg Fjernvarme ser forskelligt på, hvor varm fremtidens fjernvarme i Viborg skal være. 

Energi Viborg vil gerne have ét centralt produktionsanlæg. Mens Viborg Fjernvarme vil have delt forsyningsområderne op i zoner, så man ikke behøver sende fjernvarmen ud med samme høje temperaturer i ledningsnettet. Og dermed mindske ledningstabet, oplyser Viborg Stifts Folkeblad

Det vil også betyde, at det så bliver nemmere at udnytte overskudsvarmen fra Apple.

Et uvildigt konsulentfirma, Niras, har foretaget beregninger for Viborg Fjernvarme, der viser, at en fuld udnyttelse af overskudsvarmen fra Apple vil give viborgenserne den billigste fjernvarme, samtidig med at man reducerer CO2- udledningen med 98,8 procent i forhold til i dag.

_____

Nordjyske Stiftstidende/Thisted Dagblad:
Klitmøller og Thisted i varm fusion
Klitmøller Kraftvarmeværk fusionerer med Thisted Varmeforsyning og fra næste år skal fjernvarmebrugene i Klitmøller forsynes med varme via en 16 kilometer lang ledning fra Thisted. 

Generalforsamlingen hos Klitmøller Kraftvarmeværk har vedtaget planerne, der betyder at Klitmøller-selskabet vil ophøre med at eksistere fra 1. januar 2018. 

Det vil koste et tocifret millionbeløb at anlægge en ledningen mellem Thisted og Klitmøller. Den investering skal kunderne i Klitmøller betale af over 30 år via et fast bidrag, som afregnes i forhold til husets størrelse.

Alligevel bliver det den billigste løsning for de 371 forbrugere i Klitmøller, for der var udsigt til prisstigninger på 7.000 kroner med udgangen af 2018 på grund af grundbeløbets ophør. 

Klitmøller har haft relativ billig varme, efter at man for et par år siden blev færdige med at betale af på værket. Som barmarksværk har der tidligere været varmepriser på over 20.000 kroner for et gennemsnitshus, men med fusionen lander varmeprisen på godt 12.000 kroner. 

For 10 år siden blev et andet barmarksværk, Hillerslev, på lignende facon sluttet til fjernvarmenettet i Thisted. Forsyningsledningen til Klitmøller bliver mere end dobbelt så lang som den til Hillerslev.

_____

Odder Kommune:
Varmeværk vil opføre halmanlæg ved Odder
Odder Byråd har vedtaget en kommunegaranti på 4,6 mio. kr., så Hundslund Oldrup Kraftvarmeværk kan bygge et halmanlæg, skriver Odder Kommune.

Omkostninger til halmanlægget er 6,4 mio. kr. Varmeværket henter 1,8 mio. kr. af egne henlæggelser og midler. De resterende 4,6 mio. kr. finansieres med lån fra KommuneKredit.

Med halmanlægget forventer varmeværket at sætte varmeprisen 37 procent ned i forhold til varmeprisen i 2015/2016. Den faste afgift holdes uændret.

Nyheder

24. maj 2017 PULS

#PULS2017: "Jeg sætter forbrugerne højest"

Om godt en måned går PULS i luften. Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager med et bud på, hvorfor der er behov for nye styringsredskaber i sektoren.

24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

23. maj 2017

Dansk Fjernvarme mener: Øvrige sektorer må finansiere sig selv

Forsyningsselskaber, der forrenter indskudskapital, kan godt bruge fjernvarmekunders penge på andet end fjernvarme. Sådan lyder det i et ministersvar fra Lars Chr. Lilleholt til energiordfører Jens Joel (S).

17. maj 2017

Spar penge på varmen om sommeren

Hvert år skydes Sommerluk-kampagnen i gang 15. maj. De fjernvarmekunder, der kan sommerlukke, kan spare op til 1000 kroner på varmeforbruget. Men kunderne bør forhøre sig hos det lokale fjernvarmeselskab, om de teknisk set kan lukke for varmen.

11. maj 2017 Energi på toppen

Se billederne: Enighed om at udnytte overskudsvarme

Der er bred enighed om, at det er smart at udnytte overskudsvarme i fjernvarmen. Men det er sværere at nå til enighed om løsninger. Det kom frem på Dansk Fjernvarmes Energi på Toppen onsdag formiddag.

10. maj 2017

Ordførere: Vi skal udnytte overskudsvarmen

Energiordførerne fra S, SF og RV er enige om, at vi bør udnytte overskudsvarme fra industrien. Og de er villige til at ændre på energiafgifterne for at opnå det.

10. maj 2017

Datacentre: Fjernvarme giver Danmark en fordel

Udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarmen kan give Danmark en fordel, når IT-selskaber skal vælge, hvor de skal lægge deres store datacentre.

17. maj 2017 Presseklip

Danmarks energiforbrug ræser afsted

LÆS I DAG: Danmarks energiforbrug ræser afsted. Skærbæk fyrer med den første flis. Viborg får EU-støtte til varme fra Apple. Nyt halmanlæg var værd at vente på. Varmepris falder på Lolland. Og meget mere.

16. maj 2017 Navnenyt

Ny økonomi- og sekretariatschef i Dansk Fjernvarme

Kirsten Wilbour Christiansen begynder den 1. august hos Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2017 Presseklip

Kritik af hastelov om forrentning

LÆS I DAG: Kritik af forrentnings-hastelov ved førstebehandling. Teknologirådet: Ikke plads til store solcelleparker i Danmark. Klager over tredje flisfyr i Skanderborg. Opbakning til fusion mellem Bjerringbro og Ulstrup.

15. maj 2017 Presseklip

21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker

LÆS I DAG: TV-indslag: 21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker. Rød klimaplan baner vej for forlig. Føtex skal levere overskudsvarme. Politisk beslutning skal stoppe forrentningsfinter.

11. maj 2017 Presseklip

Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop

LÆS I DAG: Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop. Politisk flertal for forrentningsindgrebet. Væk med afgifter for datacentre. Ingen forrentningsrisiko på Langeland. Aalborg Portland tøver med at levere mere overskudsvarme. Læk dannede gejser i Aalborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. maj 2017 Navnenyt

Ny energikonsulent i Sweco Danmark

Christian Bælum skal løse højspændingsnetopgaver for Energinet. 

11. maj 2017 Navnenyt

Ny formand for SEAS-NVE

Næstformand Jens Stenbæk bliver ny bestyrelsesformand.

11. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør til Assens Forsyning

Birger Strandby Ernst kommer fra et job i Herning Kommune til Assens Forsyning.

09. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør for Siemens i Danmark

Claus Møller er en firmaets mand og ny øverste chef for Siemens i Danmark.

08. maj 2017 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Grundfos

Lasse Mikkelsen er fra ny salgsdirektør for Industry og Water Utility i Grundfos.