21. apr 2017 Presseklip

Potentiale for mere fjernvarmeeksport til Tyskland og Rusland

LÆS I DAG: Potentiale for mere fjernvarmeeksport til Tyskland og Rusland. Elselskaber beklager sig over indtægtsramme. Biogasanlæg i Blans kan flytte til Glansager. Kjellerup Fjernvarme bygger nyt. Og meget meget mere.

EnergiWatch: 
Potentiale for mere fjernvarmeeksport til Tyskland og Rusland
Eksporten af fjernvarmeteknologi er vokset en halv milliard kroner siden 2010, men der er potentiale for langt mere i blandt andet Tyskland og Rusland, skriver EnergiWatch.

Dansk Fjernvarmes nye branchestatistik viser, at fjernvarmesektoren eksporterede for 6,7 milliarder kroner i 2016 med omkring en milliard kroner til det vigtigste marked, Tyskland.

Det tyske marked er dog i indeks 89 i forhold til 2010 og skal til at energieffektivisere meget i blandt andet varmeforsyningen.  

Sverige har udviklet sig positivt for fjernvarmeindustrien og importerede i 2016 for 553 millioner kroner fra Danmark. Kina importerede sidste år for 624 milloner kroner.

Det store russiske marked er ikke i blandt de ti største importører af fjernvarmeteknologi.

- Forklaringen er, at virksomheder som Danfoss og Grundfos, der har store markedsandele i Rusland, sælger fra lokal produktion. Dermed optræder de ikke i opgørelsen over eksport. Så Rusland er et vigtigt marked for den danske fjernvarmesektor, og selv om salget i kroner er presset af valutaeffekterne, er det fortsat et marked, der er meget vigtigt for vores største virksomheder, siger direktør i Fjernvarmeindustrien, Lars Hummelmose.

_____

Børsen:
Elselskaber beklager sig over indtægtsramme
Elbranchen vil ikke regulere på indtjeningen, for det går ud over investeringerne, skriver Børsen.

Forslaget fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt sætter på baggrund af de seneste fem års omkostninger økonomiske rammer, selskaberne skal overholde for ikke at modtage bødestraf.

Behovet for nye investeringer er dog efter selskabernes opfattelse nu så stort, at indtægtsrammerne ikke længere holder.

- Vi står i en situation, hvor vi har et aldrende net, som skal håndteres i dagligdagen, og vi bliver benhårdt styret på økonomien, så incitamentet til at tage risici og investere i ny teknologi bliver reduceret markant, siger Charles Nielsen, direktør for infrastruktur i Tre-For El Net, til Børsen.

Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, SF og De Konservative er blevet enige om syv principper for regulering, som skal bidrage til at effektivisere sektoren og sænke regningen for forbrugerne med op til 600 mio. kr. årligt.

_____

JydskeVestkysten: 
Biogasanlæg i Blans kan flytte til Glansager
Nature Energy har i syv år arbejdet på at etablere et biogasanlæg i Blans vest for Sønderborg, men anlægget kan meget vel blive omplaceret.

Sønderborg Kommune undersøger, om det 235 millioner kroner store anlæg i stedet kan opføres i Glansager øst for Sønderborg, da byen er tættere på gylleproducenterne og har bedre trafikal placering.

- Vi har besluttet at undersøge alternative muligheder til Blans, men jeg vil gerne understrege, at Blans er ikke droppet. Årsagen er, placeringen i Blans ikke har Sydals med i den radius af 20 kilometer, hvor husdyrgødningen til biogasanlægget skal komme fra. Derfor undersøger vi, om Glasager kunne være en mulighed, så vi får hele Sønderborg Kommune med som forsyningsområde, siger Sønderborgs teknik- og miljøudvalgsformand Frode Sørensen til JydskeVestkysten.

Biogasanlægget vil - i Blans eller Glansager - aftage 600.000 tons gylle årligt og producere op mod 13 millioner. kubikmeter grøn gas til naturgasnettet.

_____

Fjernvarme Fyn:
Fjernvarme Fyn overtager Ferritslev Fjernvarme
Med et stort flertal på en ekstraordinær generalforsamling onsdag besluttede Ferritslev Fjernvarme at lade sig overtage af Fjernvarme Fyn med udgangen af i år.

Beslutningen sætter punktum for fire års forhandlinger mellem de to forsyningsselskaber. I den periode er et projekt om en ny transmissionsledning på mere end otte kilometer blevet godkendt. Ledningen skal forbinde Ferritslev med Fjernvarme Fyns eksisterende ledningsnet ved Odense. 

På strækningen mellem Ferritslev og Odense har mange husstande i Birkum, Thorup og Rolfsted indgået aftale om forsyning af varme fra Fjernvarme Fyn. Dertil kommer husstande i Ferritslev, som ikke har været tilsluttet Ferritslev Fjernvarme.

- Det har været et langt forløb, og det er dejligt endelig at komme i mål med projektet. Heldigvis har der været et godt samarbejde mellem de to fjernvarmeselskaber lige fra start, og vi er nået frem til en aftale, som kommer alle til gode, siger forsyningschef hos Fjernvarme Fyn, Jakob Rasmussen i en pressemeddelelse.

_____

Aalborg CSP:
Sol bliver til varme og el i Brønderslev 
Når forårssolen en gang har tænkt sig at skinne for alvor, kan Brønderslev Forsynings nye solvarmeanlæg udnyttes fuldt ud til både el og varme, skriver Aalborg CSP i en pressemeddelelse. 

Siden december har Brønderslev Forsynings 26.929 kvadratmeter store CSP-solvarmeanlæg produceret varme, men nu skal anlægget også høste solens stråler til en el-turbine på det nye biomassebaserede kraftvarmeværk – et såkaldt ORC-anlæg – i Brønderslev. Anlægget kan levere kombineret elektricitet og fjernvarme gennem ORC-anlægget eller udelukkende levere fjernvarme.

Anlægget i Brønderslev er udviklet af Aalborg CSP og var en verdenspremiere, da blev taget i drift sidste år.

Når solen virkelig bager i sommerhalvåret, yder solvarmeanlægget 16,6 megawatt.   

_____

Midtjyllands Avis:
Kjellerup Fjernvarme bygger nyt
Om en uge sender kommunen planerne om byggeriet af et nyt fjernvarmeanlæg i Kjellerup i høring, og går alt vel, er anlægget i drift ved udgangen af 2018. Det betyder, at den største og mest nedslidte kedel på det gamle værk kan tages ud af drift, mens den tilbageværende fliskedel holder små otte år endnu. Herefter vil der være mulighed for at bygge huse på den gamle grund.  

Om bygningen af et nyt anlæg siger formand for Kjellrup Fjernvarme, Benny Thomsen:

- Vi flytter ud, fordi den nye kedel ikke kan være i det nuværende anlæg. Og vi har valgt at flytte til en grund, hvor der er plads omkring os. Så meget plads, at vi vil kunne arbejde med solcelleanlæg eller varmepumpeanlæg, hvis det er nødvendigt. Det er det ikke lige nu. Flis er stadig klart den bedste måde at skaffe varme på.

Kjellerup Fjernvarme søgt Energistyrelsen om lov til at forrente sin egenkapital, hvilket man har fået tilladelse til. Dermed vil selskabet få ca. 200.000 kroner mere at arbejde med til at forbedre likviditeten og reducere fjernvarmens brug af kassekreditten.

_____

Lolland-Falsters Folketidende:
Flere lollikker har fjernvarme næste år 
Lolland Varme fik på et bestyrelsesmøde tirsdag grønt lys for et storstilet fjernvarmeprojekt på Midt- og Nordlolland, så indbyggerne i Bandholm, Reersnæs, Østofte og Nørreballe næste år kan varme sig med fjernvarme, skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Tilslutningen er 53,4 procent af de mulige kvadratmeter i området, som er nok til, at økonomien balancerer, og Lolland Forsyning kan anmode om kommunal godkendelse. 
Lolland Varmes direktør Mette Obel Jepsen og bestyrelsesformand Henning Rasmussen forventer højere tilslutning, som anlægsarbejdet nærmer sig. 
Undervejs i planlægningen har man regnet på at bygge et varmeværk i området, men har i stedet valgt varme fra REFA Energi i Sakskøbing via Maribo Varmeværk. 
Prisen for fjernvarmen bliver den samme som for Lolland Varmes øvrige kunder, men med investeringstillæg på 18,75 kroner per kvadratmeter. 

Nyheder

29. maj 2017 Landsmøde

LM2017: Nu udbydes de resterende stande og træfpunkter

Så kan A- og D-medlemmer hos FIF Marketing godt begynde at forberede sig på at booke en stand eller træfpunkt til Dansk Fjernvarmes landsmøde. Booking åbner om en uge.

24. maj 2017 PULS

#PULS2017: "Jeg sætter forbrugerne højest"

Om godt en måned går PULS i luften. Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager med et bud på, hvorfor der er behov for nye styringsredskaber i sektoren.

24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

17. maj 2017

Fjerritslev Fjernvarme tabte højesteretssag om spildevand

Højesteret har dømt Fjerritslev Fjernvarme skyldig i en sag, hvor selskabet også tidligere i både byret og landsret var dømt til at betale erstatningsansvar for cadmium i spildevandet. 

17. maj 2017

Spar penge på varmen om sommeren

Hvert år skydes Sommerluk-kampagnen i gang 15. maj. De fjernvarmekunder, der kan sommerlukke, kan spare op til 1000 kroner på varmeforbruget. Men kunderne bør forhøre sig hos det lokale fjernvarmeselskab, om de teknisk set kan lukke for varmen.

11. maj 2017 Energi på toppen

Se billederne: Enighed om at udnytte overskudsvarme

Der er bred enighed om, at det er smart at udnytte overskudsvarme i fjernvarmen. Men det er sværere at nå til enighed om løsninger. Det kom frem på Dansk Fjernvarmes Energi på Toppen onsdag formiddag.

10. maj 2017

Datacentre: Fjernvarme giver Danmark en fordel

Udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarmen kan give Danmark en fordel, når IT-selskaber skal vælge, hvor de skal lægge deres store datacentre.

18. maj 2017 Presseklip

Rigsrevisionen kritiserer DONG-salg

LÆS I DAG: Politisk uenighed om kritik af DONG-salg. Flere grønne job med mere forskning. Kritik af milliardnedskrivning på SE-investering. Selvbetjent fjernvarme på Falster. Nabo er utilfreds med fjernvarmebyggeri.

17. maj 2017 Presseklip

Danmarks energiforbrug ræser afsted

LÆS I DAG: Danmarks energiforbrug ræser afsted. Skærbæk fyrer med den første flis. Viborg får EU-støtte til varme fra Apple. Nyt halmanlæg var værd at vente på. Varmepris falder på Lolland. Og meget mere.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2017 Presseklip

Kritik af hastelov om forrentning

LÆS I DAG: Kritik af forrentnings-hastelov ved førstebehandling. Teknologirådet: Ikke plads til store solcelleparker i Danmark. Klager over tredje flisfyr i Skanderborg. Opbakning til fusion mellem Bjerringbro og Ulstrup.

15. maj 2017 Presseklip

21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker

LÆS I DAG: TV-indslag: 21,5 millioner kroner fra EU til midtjyske værker. Rød klimaplan baner vej for forlig. Føtex skal levere overskudsvarme. Politisk beslutning skal stoppe forrentningsfinter.

11. maj 2017 Presseklip

Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop

LÆS I DAG: Milliardregning for forsyninger ved KommuneKredit-stop. Politisk flertal for forrentningsindgrebet. Væk med afgifter for datacentre. Ingen forrentningsrisiko på Langeland. Aalborg Portland tøver med at levere mere overskudsvarme. Læk dannede gejser i Aalborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. maj 2017 Navnenyt

Ny økonomi- og sekretariatschef i Dansk Fjernvarme

Kirsten Wilbour Christiansen begynder den 1. august hos Dansk Fjernvarme.

16. maj 2017 Navnenyt

Ny energikonsulent i Sweco Danmark

Christian Bælum skal løse højspændingsnetopgaver for Energinet. 

11. maj 2017 Navnenyt

Ny formand for SEAS-NVE

Næstformand Jens Stenbæk bliver ny bestyrelsesformand.

11. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør til Assens Forsyning

Birger Strandby Ernst kommer fra et job i Herning Kommune til Assens Forsyning.

09. maj 2017 Navnenyt

Ny direktør for Siemens i Danmark

Claus Møller er en firmaets mand og ny øverste chef for Siemens i Danmark.