17. feb 2017 Presseklip

Fin grøn førsteplads til Danmark

Verdensbanken hædrer Danmark med grøn førsteplads i energipolitik. Regeringen sætter gang i skift fra oliefyr til varmepumper. Mindre CO2-udslip fra boliger kræver nye metoder.

Business og Ritzau:

Fin grøn førsteplads til Danmark

Verdensbanken har rangeret verdens lande i forhold til deres politik inden for energi, og her ligger Danmark i top foran Canada og USA. Ambitiøse målsætninger, initiativer, investeringer og tiltag er blandt årsagerne til, at Verdensbanken således tildeler Danmark førstepladsen på sin nye liste over, hvor gode verdens politikere er til at bane vejen for grøn energi.

 

Energi- forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt glæder sig og kaster en giftpil efter de røde partier:

 

- Det gør den kritik, som ikke mindst venstrefløjen har fremført om, at regeringen slækker på de grønne ambitioner, fuldstændig til skamme, siger han til Ritzau.

 

Men ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, skal Danmark ikke hvile på laurbærrene, fordi der er stadig forbedringer at hente, da store investeringer i nye energianlæg er drevet af et uhensigtsmæssigt afgiftssystem og særinteresser.

 

_____

 

Metroxpress:

Regeringen sætter gang i skift fra oliefyr til varmepumper

Ejere af huse i områder, hvor fjernvarmen og naturgassen ikke kan nå ud, skal have hjælp til at skifte deres oliefyr ud med varmepumper. Regeringen vil hjælpe skiftet til varmepumper i gang med en ny støtteordning, og derfor er der 25 millioner kroner i støtte på vej til en forsøgsordning med varmepumper på abonnement.

 

Fordelene ved varmepumper er, at de er billigere i drift og bedre for miljøet end oliefyr. Til gengæld kan installationen af dem let løbe op i 150.000 kroner, og det er derfor, regeringen søsætter varmepumperne:

 

- Det handler om at skabe en ny mulighed, hvor man i stedet for at skulle købe en varmepumpe får muligheden for at leje en. Dermed er der en række familier, der ikke kan lægge 100.000 til 150.000 kroner, som kan få en varmepumpe, siger Lars Christian Lilleholt til Metroxpress.

 

Ifølge ministeriet har 140.000 danske boliger oliefyr, og med ordningen venter man at hjælpe 1.750 skift til varmepumper via abonnementsordning i gang.


_____

 

Ingeniøren:

Mindre CO2-udslip fra boliger kræver nye metoder

Hidtil har skrappere krav til nye bygningers energirammer været nok, men det er ikke længere nok, hvis forbruget skal længere ned.

 

Tal fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) og Aarhus Universitet viser, at varmeforbruget i huse opført i 2011 er cirka 25 procent lavere end forbruget i huse opført i 2006. Men ifølge SBi ser yderligere reduktioner svære ud, fordi nye gevinster er uhyre små. Det handler både om ændrede beregningsmetoder, bl.a. for fjernvarme, og at beboerne i lavenergihuse bruger mere energi:  

 

- Vi ved, at folk bruger lavenergiboligerne anderledes, end beregningerne lagde op til. Eksempelvis skruer de op for temperaturen for at få højere komfort, og så stiger energiforbruget, siger professor Kirsten Gram-Hansen til Ingeniøren.

 

Lektor Steffen Petersen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet mener dog, at ændret brugeradfærd ikke forklarer alt, men at fejl på byggeriet gør. Derfor anbefaler både han og Kirsten Gram-Hanssen, at myndighederne stiller krav om dokumentation for, at bygningen holder sig inden for et acceptabelt forbrugsinterval.

_____

Sjællandske Medier:
Kalundborg Kommune i klima-knibe
Kalundborg Kommune kan ikke leve op til den klimaaftale, kommunen indgik med Danmarks Naturfredningsforening i 2011, for det kniber med at nedsætte C02-udslippet med de lovede årlige to procent.  

 

Det går fint med at reducere CO2, når det handler om transport og el, mens varmen trækker i den gale retning. Her er der nemlig en stigning på fire procent, selvom energiforbruget til opvarmning faktisk er faldet med 0,4 procent.

 

- Vi er bagefter, men der er gang i nogle tiltag, der kan rette op på situationen, siger Svend Erik Autzen (V), formand for teknik- og miljøudvalget til Sjællandske Medier.

 

De initiativer, som skal rette op, handler blandt andet om, at DONG udfaser kulfyringen på Asnæsværket og går over til biomasse, mens Kalundborg Forsyning er ved at erstatte sine to oliefyrede anlæg med varmepumper. Skiftet til biomasse vil give Kalundborg Kommune en CO2-reduktion på 37 procent – og det vil indfri klimamålene.

 

_____

Herning Folkeblad:
Billigere varme og 172 millioner kroner ekstra opkrævning
EGJ Varme A/S i Herning har af Energitilsynet fået tilladelse til at opkræve 172 millioner kroner ekstra fra forbrugerne, skriver Herning Folkeblad på aoh.dk.

De 172 millioner kroner er forrentning af selskabets værdier. EGJ Varmes bestyrelse beslutter i næste uge, hvordan de 172 millioner kroner skal hentes ind hos forbrugerne.

 

EGJ Varmes bestyrelse har netop besluttet at sætte varmepriserne ned med tre procent, så varmeregningen falder cirka 500 kroner per husstand i gennemsnit.   

 

Nyheder

13. feb 2017

Fusion: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer

Siden 2010 har 110 fjernvarmeselskaber fusioneret til blot 46. Dansk Fjernvarme forventer, at udviklingen fortsætter.

13. feb 2017

Kølvrå og Karup ruster sig til fremtiden

De to fjernvarmeselskaber Kølvrå og Karup står over for en snarlig fusion. På den måde ruster de sig til fremtiden, hvor de samlet mister knap 4 mio. kroner ved grundbeløbets bortfald fra 2019.

10. feb 2017

Fusion har reduceret fjernvarmepris med 60 procent

Lemvig fusionerede i 2015 med naboerne Klinkby og Nørre Nissum. I de to nabobyer har man siden fusionen opnået et stort prisfald for nabobyernes kunder.

09. feb 2017

Dansk Fjernvarme repræsenterer forsyningssektoren i Det Miljøøkonomiske Råd

Som repræsentant for forsyningssektoren indtræder Dansk Fjernvarmes direktør nu i Det Miljøøkonomiske Råd på vegne af DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme.

06. feb 2017

Energitilsynet sikrer fjernvarmekunderne i ny afgørelse

Energitilsynet fastlægger i en ny afgørelse rammerne for, hvordan de vil se på fjernvarmeselskabers mulighed for at forrente deres indskudskapital. Ifølge Dansk Fjernvarme har tilsynet fundet et balanceret niveau, der samtidig sikrer forbrugerne.

02. feb 2017

HOFOR åbner til dybet i København

På Varmens Dag giver HOFOR nysgerrige mulighed for at komme en tur ned under den gamle hovedstad. 40 meter under jorden løber en fire kilometer lang fjernvarmetunnel.

01. feb 2017

Lilleholt: Substitutionsprincippet består

I et brev til Dansk Fjernvarme bekræfter ministeren for energi-, forsyning- og klima, at han ikke har intentioner om at ændre eller afskaffe substitutionsprincippet. Det glæder Dansk Fjernvarme.

01. feb 2017

Persondata: Ny lov om persondatalov vil give ændringer

For mange selskaber i forsyningssektoren vil de nye skærpede krav fra EU om persondata give anledning til ændringer i måden af opbevare data på. Dansk Fjernvarme maner dog til besindighed, indtil der er mere vished omkring fortolkningen.

31. jan 2017

Web-TV: "Vi har kun en skorsten i Ølgod"

Kommer man forbi Ølgod i Sydvestjylland på søndag den 5. februar vil man blandt andet kunne se, hvordan de laver varme. Og så vil man kunne få sig en snak med driftsleder Henrik Jessen om bæredygtig energi, fællesskabet og fordelen ved kun at have én skorsten.

31. jan 2017

Tønder og Brande etablerer varmepumper

To store gasmotordrevne varmepumper er ved at blive etableret hos både Tønder Fjernvarme og Brande Fjernvarme. For det er der god økonomi i.

31. jan 2017

Konference: S og K ønsker ro om biomasse

Biomasse yder et velkomment bidrag til, at Danmark har en stadig mere grøn energisektor. På den baggrund anerkendte S og K ved mandagens konference om biomasse, at der er brug for stabile rammer.

09. feb 2017 Presseklip

Høje tariffer bremser eldrevne varmepumper

LÆS I DAG: Regeringen dropper et nationalt klimamål for 2030. Organisationen Tekniq kritiserer energispareordningen. Marstal Fjernvarme risikerer at skulle betale 1,5 millioner kroner tilbage. Og så får Pedersker et nyt fjernvarmeværk.

08. feb 2017 Presseklip

EU: Danmark bør genavende mere affald

LÆS I DAG: EU mener, Danmark skal genanvende mere affald. Klimasamarbejde får kontor i København. Droner leder efter læk i Ringe. I Gram gemmer de sommervarmen til om vinteren. Se TV-indslaget. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

07. feb 2017 Presseklip

Skatteministeriet fastholder brændeovnstal

LÆS I DAG Skatteministeriet fastholder sine tal om brændeovne. Konkurs på biomasseværk i Lisbjerg udløser efterregning. Projekt om TVIS-varme til Horsens og Hedensted opgivet. 940 tilsluttes fjernvarme gratis i Korsør. Og meget andet. 

06. feb 2017 Presseklip

Professor: Vi har ikke brug for flere biomasseværker

LÆS I DAG Professor mener, at vi ikke har brug for flere biomasseværker. Tyskere ser på grøn omstilling i Sønderborg. Helhedsplan til 234 mio. kr. skal sikre mere grøn varme på Fyn. Gelsted Fjernvarme har kun haft tre varmemestre siden 1961 og andet fra Varmens Dag.

03. feb 2017 Presseklip

Glæde over DONGs udmelding

LÆS I DAG: Glæde over DONGs udmelding om at fyre kullene. Tænketank mener, biomassen kun er en overgangsteknologi. Nyt firma vil lave store damlagre, der skal varmes op af el. Goldman Sachs vil sælge flere af DONGs aktier. Og så har DONG et luksusproblem.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

30. jan 2017

Web-TV: Høje Taastrup Fjernvarme åbner dørene på Varmens Dag

Bor du i hovedstadsområdet, og har du lyst til at se, hvordan varmen produceres, så har du chancen nu på søndag, hvor Høje Taastrup Fjernvarme åbner dørene i anledning af Varmens Dag.

30. jan 2017

Byernes grønne omstilling kræver ro fra politikerne

I de store byer er der ikke mange alternativer til bæredygtig biomasse, hvis kullene skal udfases. Skal byerne omstille til grøn energi, kræver det derfor politisk ro, siger Dansk Fjernvarme forud for dagens konference på Christiansborg.

12. okt 2016 Navnenyt

Lars Therkildsen fylder 60

Lars Therkildsen, administrerende direktør for HOFOR og næstformand i Dansk Fjernvarme, fylder i dag, onsdag den 12. oktober 60 år.

29. aug 2016 Navnenyt

Ny forsyningsdirektør til HOFOR

Jane Egebjerg Andersen er HOFORs nye forsyningsdirektør for Fjernvarme, Bygas & Kraftvarme.

01. jul 2016 Navnenyt

To nye medarbejdere i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme har ansat en juridisk og en økonomisk konsulent i Politisk Økonomisk sekretariat i København.

01. jul 2016 Navnenyt

Flemming Sørensen har 25-års jubilæum hos Strandby Varmeværk

Fredag den 1. juli 2016 er det 25 år siden, Flemming Sørensen blev ansat som driftsleder for Strandby Varmeværk.