17. feb 2017 Presseklip

Fin grøn førsteplads til Danmark

Verdensbanken hædrer Danmark med grøn førsteplads i energipolitik. Regeringen sætter gang i skift fra oliefyr til varmepumper. Mindre CO2-udslip fra boliger kræver nye metoder.

Business og Ritzau:

Fin grøn førsteplads til Danmark

Verdensbanken har rangeret verdens lande i forhold til deres politik inden for energi, og her ligger Danmark i top foran Canada og USA. Ambitiøse målsætninger, initiativer, investeringer og tiltag er blandt årsagerne til, at Verdensbanken således tildeler Danmark førstepladsen på sin nye liste over, hvor gode verdens politikere er til at bane vejen for grøn energi.

 

Energi- forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt glæder sig og kaster en giftpil efter de røde partier:

 

- Det gør den kritik, som ikke mindst venstrefløjen har fremført om, at regeringen slækker på de grønne ambitioner, fuldstændig til skamme, siger han til Ritzau.

 

Men ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, skal Danmark ikke hvile på laurbærrene, fordi der er stadig forbedringer at hente, da store investeringer i nye energianlæg er drevet af et uhensigtsmæssigt afgiftssystem og særinteresser.

 

_____

 

Metroxpress:

Regeringen sætter gang i skift fra oliefyr til varmepumper

Ejere af huse i områder, hvor fjernvarmen og naturgassen ikke kan nå ud, skal have hjælp til at skifte deres oliefyr ud med varmepumper. Regeringen vil hjælpe skiftet til varmepumper i gang med en ny støtteordning, og derfor er der 25 millioner kroner i støtte på vej til en forsøgsordning med varmepumper på abonnement.

 

Fordelene ved varmepumper er, at de er billigere i drift og bedre for miljøet end oliefyr. Til gengæld kan installationen af dem let løbe op i 150.000 kroner, og det er derfor, regeringen søsætter varmepumperne:

 

- Det handler om at skabe en ny mulighed, hvor man i stedet for at skulle købe en varmepumpe får muligheden for at leje en. Dermed er der en række familier, der ikke kan lægge 100.000 til 150.000 kroner, som kan få en varmepumpe, siger Lars Christian Lilleholt til Metroxpress.

 

Ifølge ministeriet har 140.000 danske boliger oliefyr, og med ordningen venter man at hjælpe 1.750 skift til varmepumper via abonnementsordning i gang.


_____

 

Ingeniøren:

Mindre CO2-udslip fra boliger kræver nye metoder

Hidtil har skrappere krav til nye bygningers energirammer været nok, men det er ikke længere nok, hvis forbruget skal længere ned.

 

Tal fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) og Aarhus Universitet viser, at varmeforbruget i huse opført i 2011 er cirka 25 procent lavere end forbruget i huse opført i 2006. Men ifølge SBi ser yderligere reduktioner svære ud, fordi nye gevinster er uhyre små. Det handler både om ændrede beregningsmetoder, bl.a. for fjernvarme, og at beboerne i lavenergihuse bruger mere energi:  

 

- Vi ved, at folk bruger lavenergiboligerne anderledes, end beregningerne lagde op til. Eksempelvis skruer de op for temperaturen for at få højere komfort, og så stiger energiforbruget, siger professor Kirsten Gram-Hansen til Ingeniøren.

 

Lektor Steffen Petersen fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet mener dog, at ændret brugeradfærd ikke forklarer alt, men at fejl på byggeriet gør. Derfor anbefaler både han og Kirsten Gram-Hanssen, at myndighederne stiller krav om dokumentation for, at bygningen holder sig inden for et acceptabelt forbrugsinterval.

_____

Sjællandske Medier:
Kalundborg Kommune i klima-knibe
Kalundborg Kommune kan ikke leve op til den klimaaftale, kommunen indgik med Danmarks Naturfredningsforening i 2011, for det kniber med at nedsætte C02-udslippet med de lovede årlige to procent.  

 

Det går fint med at reducere CO2, når det handler om transport og el, mens varmen trækker i den gale retning. Her er der nemlig en stigning på fire procent, selvom energiforbruget til opvarmning faktisk er faldet med 0,4 procent.

 

- Vi er bagefter, men der er gang i nogle tiltag, der kan rette op på situationen, siger Svend Erik Autzen (V), formand for teknik- og miljøudvalget til Sjællandske Medier.

 

De initiativer, som skal rette op, handler blandt andet om, at DONG udfaser kulfyringen på Asnæsværket og går over til biomasse, mens Kalundborg Forsyning er ved at erstatte sine to oliefyrede anlæg med varmepumper. Skiftet til biomasse vil give Kalundborg Kommune en CO2-reduktion på 37 procent – og det vil indfri klimamålene.

 

_____

Herning Folkeblad:
Billigere varme og 172 millioner kroner ekstra opkrævning
EGJ Varme A/S i Herning har af Energitilsynet fået tilladelse til at opkræve 172 millioner kroner ekstra fra forbrugerne, skriver Herning Folkeblad på aoh.dk.

De 172 millioner kroner er forrentning af selskabets værdier. EGJ Varmes bestyrelse beslutter i næste uge, hvordan de 172 millioner kroner skal hentes ind hos forbrugerne.

 

EGJ Varmes bestyrelse har netop besluttet at sætte varmepriserne ned med tre procent, så varmeregningen falder cirka 500 kroner per husstand i gennemsnit.   

 

Nyheder

23. mar 2017

Afgift på biomasse er gift for grøn omstilling

I et par nye folketingsforslag foreslår Enhedslisten, at regeringen skal analysere CO2-udledningen og effekterne ved en afgift på biomasse til fjernvarme. Dansk Fjernvarme advarer mod afgift, der vil bremse grøn omstilling.

22. mar 2017

Langt fra alle ønsker at udnytte forrentning

Langt de fleste fjernvarmeselskaber, der har en ansøgning liggende hos Energistyrelsen om forrentning, agter ikke umiddelbart at gøre brug af den.

20. mar 2017

Dansk Fjernvarme støtter ministeren i at sikre varmekunderne

Penge opkrævet af varmeforbrugerne skal blive i fjernvarmeselskaberne. Det mener forsyningsministeren om sagen. Dansk Fjernvarme støtter ministeren og beder om hurtig løsning.

16. mar 2017

Gennembrud for varmepumper nærmer sig

Det store gennembrud for varmepumper har næppe været tættere på med PSO-farvel og ny energisparaftale. Men ifølge Dansk Fjernvarme står der fortsat afgifter i vejen for gennembruddet.

16. mar 2017

#viforsynerDK: Forsyningernes fælles vision præsenteret

"Vi forsyner Danmark". Under den overskrift præsenterede fem brancheorganisationer en fælles vision for forsyningssektoren på Nationalmusset i København. Her kan du opleve eller genopleve præsentationen af visionen, hvordan den foregik på de sociale medier.

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

15. mar 2017

DIN Forsyning: Kunderne vil have høj forsyningssikkerhed

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra DIN Forsyning.

02. mar 2017

Mangler stadig svar på fejl og mangler i McKinsey-rapport

Der mangler fortsat svar på en række kritikpunkter af McKinsey-rapporten. Forud for dagens høring gør DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme opmærksom på de mest åbenlyse fejl.

27. feb 2017

Forsyningssektoren lancerer fælles visioner

DANVA, Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening, Foreningen Danske Kraftvarmeværker og Danske Vandværker lancerer fælles visioner for forsyningssektoren.

13. feb 2017

Fusion: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer sig

Siden 2010 har 110 fjernvarmeselskaber fusioneret til blot 46. Dansk Fjernvarme forventer, at udviklingen fortsætter.

13. feb 2017

Kølvrå og Karup ruster sig til fremtiden

De to fjernvarmeselskaber Kølvrå og Karup står over for en snarlig fusion. På den måde ruster de sig til fremtiden, hvor de samlet mister knap 4 mio. kroner ved grundbeløbets bortfald fra 2019.

28. mar 2017 Navnenyt

Kamstrup-direktør stopper efter ulykke

Per Asmussen stopper som CEO for Kamstrup, når hans efterfølger tiltræder.

27. mar 2017 Navnenyt

Jens Pedersen ny direktør for Unopor Infra

Jens Pedersen er ansat som ny administrerende direktør for Uponor Infra Danmark, der blandt andet fremstiller varmerør.  

 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

22. mar 2017 Presseklip

Regeringen præsenterer ny eksportstrategi for energiteknologi

LÆS I DAG: Regeringen præsenterer ny eksportstrategi. Forrentning ruster Fyn til regulering. HOFOR går fra damp til vand. Fjernvarmen breder sig i Ringe.

21. mar 2017 Presseklip

Lilleholt opgiver at hjælpe Hernings varmeforbrugere

LÆS I DAG: Lilleholt opgiver at hjælpe Hernings varmeforbrugere. Oppositionen lægger pres på minister i sag om forrentning. Reaktioner fra fjernvarmeselskaber i sagen. Tænketank og vismænd afviser Klimarådets løsning for kvotesystem. Avedøre og Hvidovre ændrer regnskabsår.

20. mar 2017 Presseklip

Politikere vil forhindre ekstraregning

LÆS I DAG: Ekstraregning på vej til fjernvarmekunder. Politikere vil forhindre fjernvarmeregning. Kvotesystemet fungerer ikke. Indvielse af varmepumpeanlæg i Rødkærsbro - se tv-indslaget.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

24. mar 2017 Navnenyt

El- og automationsingeniør til Sweco Danmark

Peter Severinsen Andersen er ny el- og automationsingeniør på Swecos kontor i Kolding.

23. mar 2017 Navnenyt

Carsten Jensen ny direktør for Dansk Gas Distribution

Carsten Jensen kommer fra en stilling som direktør for Eldrift i Energinet.dk. 

22. mar 2017 Navnenyt

Danfoss-topchef stopper

Niels B. Christiansen stopper efter ni år som øverste chef for Danfoss.

21. mar 2017 Navnenyt

Frida fra IDA til DTU

DTU Elektro har ansat Frida Frost som COO for PowerLabDK.

20. mar 2017 Navnenyt

Fra Grøn Energi til DFP

Kim Søgaard Clausen begynder hos DFP den 1. maj.

16. mar 2017 Navnenyt

Ny administrerende direktør i NRGi

1. maj bliver 45-årige Jacob Vittrup ny administrerende direktør for NRGi.