20. mar 2017

Dansk Fjernvarme støtter ministeren i at sikre varmekunderne

Penge opkrævet af varmeforbrugerne skal blive i fjernvarmeselskaberne. Det mener forsyningsministeren om sagen. Dansk Fjernvarme støtter ministeren og beder om hurtig løsning.

Dansk Fjernvarme støtter ministerens udmelding om at indkalde de politiske partier på Christiansborg og indgå en politisk aftale, der kan skabe sikkerhed om vilkårene for fjernvarmeselskaberne. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Det er en lovsikret ret, fjernvarmeselskaber har, at de kan få forrentet deres indskudskapital. Det er der i øjeblikket cirka 60 fjernvarmeselskaber, der har bedt Energitilsynet om at vurdere muligheden for.

Ifølge ministeren for energi, forsyning og energi, Lars Chr. Lilleholt, har det aldrig været hensigten med loven, at energiselskaberne skal kunne trække denne forrentning ud af fjernvarmeselskaberne. Derfor vil han indkalde Folketingets partier i løbet af 2017 for at drøfte muligheden for at lave reglerne om.

- Der er al mulig grund til at bakke op og støtte ministeren i sit arbejde for at sikre varmekunderne så lave varmeregninger som muligt. Når man ser, hvad de politiske partier på Christiansborg mener i denne sag, så tegner det til, at der et politisk flertal for at ændre reglerne, så pengene kan blive i selskaberne, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Naturligt at selskaber undersøger deres muligheder
I øjeblikket er der i alt cirka 60 fjernvarmeselskaber, der har sendt en anmodning til Energitilsynet om at få vurderet forrentningen af sin indskudskapital. Ifølge Dansk Fjernvarme, er der intet usædvanligt i at selskaberne beder om at få vurderet sin mulighed.

- Selskaberne skal år for år anmode Energitilsynet om muligheden for at få forrentet sin indskudskapital. Hvis et selskab ikke søger, har de dermed for tid og evighed afskåret sig muligheden for forrentning. Jeg synes derfor, det er helt fint, at så mange selskaber beder om at få vurderet sin mulighed. Særligt med tanke på, at der er så stor politisk usikkerhed om fremtiden for forsyningssektoren, så de afsøger muligheden for at polstre sig mod denne usikkerhed, siger Kim Mortensen og fortsætter:

- Alt tyder på, at der er et bredt politisk flertal for at ændre lovgivningen, så penge betalt af fjernvarmekunderne skal blive i fjernvarmeselskaberne. Vi vil derfor bakke op om ministerens udmelding om at indkalde de politiske partier på Christiansborg og indgå en politisk aftale, der kan skabe sikkerhed om vilkårene for fjernvarmeselskaberne.

Ministerens sunde principper må følges op
Ministeren har ved flere lejligheder nævnt, at fjernvarmekunderne ikke skal fungere som bank for fjernvarmeselskaberne og deres ejere. Dermed skal det ikke være muligt for selskaberne at trække kapital ud af selskaberne. Dette synspunkt støtter Dansk Fjernvarme og opfordrer samtidig ministeren til at genbruge dette ræsonnement, når han skal være med til at ændre reguleringen af fjernvarme.

- Jeg synes, det er sunde principper, ministeren lægger ned over fjernvarmesektoren i denne sag. Vi ønsker at beskytte forbrugerne ved at sikre fjernvarmeselskaberne så gode betingelser som muligt for at indfri deres mål om at levere høj forsyningssikkerhed, lave fjernvarmeregninger og grøn omstilling, siger Kim Mortensen.

- Derfor håber jeg også, at ministeren vil være konsekvent med sine principper, når han på et senere tidspunkt skal forhandle om sit forsyningsudspil, hvor regeringen netop lægger op til, at det skal være muligt for selskaberne at trække overskud ud af fjernvarmeselskaberne, ligesom det skal gøres mere attraktivt for pensionskasser og kapitalforvaltere, der med krav om forrentning gerne vil investere i forsyningssektoren, lyder det fra direktøren.

Nyheder

14. nov 2017

Elnetselskab vil gerne se på differentierede nettariffer

Tariffer for brug af elnettet blokerer for regelmæssig brug af Nykøbing Mors’ elkedel. Thy-Mors Energi vil gerne se på, hvordan de kan hjælpe elektrificering af fjernvarmen på vej.

08. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Hilsen fra ministeren og fjernvarmepris

Se eller gense energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved årets landsmøde. Du kan også se uddelingen af årets fjernvarmepris til Slagslunde.

07. nov 2017

Med Biomassefyret Kraftvarmeværk går Aarhus forrest i grøn omstilling

Indvielsen af Biomassefyret Kraftvarmeværk i Lisbjerg er et stort skridt for den grønne omstilling i Aarhus Kommune og Danmark, mener Dansk Fjernvarme, der forventer, at den grønne udvikling fortsætter.

06. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Ny energiaftale og robotter

Torsdagen på årets landsmøde lukkede med debat om en ny energiaftale, mens fredagen åbnede med robotter, der får større og større betydning i fjernvarmen. 

03. nov 2017

Sig går foran med luft-til-vand-varmepumpe

Landets første luft-til-vand-varmepumpe er sat i drift i Sig ved Varde og forventes at dække 62 procent af varmebehovet og reducere varmeprisen.

03. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Fjernvarme i byrummet

Et panel bestående af en arkitekt, en stadsdirektør, en kommunaldirektør og en forsyningsdirektør debatterede på årets landsmøde, hvordan fjernvarmen bliver borgernært gennem byudvikling.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Genoplev landsmødet i billeder

2.100 deltagere var samlet til to hektiske dage med landsmøde i Aalborg. Se højdepunkter fra scenen og genoplev stemningen i hallen i det store billehjul. Brug pilene i siderne til at bladre.

02. nov 2017 Landsmøde

Video: Gense indlæg fra LM2017

Alle indlæg på årets landsmøde blev optaget. I løbet af de næste dage lægger vi løbende indlæggene på vores hjemmeside i kronologisk rækkefølge. Her kan du se de to første - om disruption og kommunalvalg. 

27. okt 2017 Landsmøde

Lilleholt: Vi skal have sænket elvarmeafgiften

Fjernvarmen skal sættes fri, men der skal fortsat stilles krav til selskaberne. Det var hovedbudskabet fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ved Dansk Fjernvarmes Landsmøde. Se interview med ham i bunden af artiklen.

27. okt 2017 Landsmøde

Slagslunde Fjernvarme modtager Fjernvarmeprisen

Slagslunde Fjernvarme er hædret med Fjernvarmeprisen, fordi forbrugerne i landsbyen i 2013 købte deres værk af international forsyningskoncern og siden da har halveret varmeprisen.

27. okt 2017 Landsmøde

#LM2017 Dansk Fjernvarme hyldede Uffe Bro

Formand Uffe Bro blev på landsmødet 2017 fejret for 25 år i formandsstolen og 30 i bestyrelsen for Dansk Fjernvarme

21. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for Energi Ikast

Jørgen Mosegaard overtager som direktør efter Kaj Hansen i Energi Ikast.

21. nov 2017 Presseklip

COP23 lider under mangel på politisk vilje

LÆS I DAG: COP23 lider under mangel på politisk vilje. Raket ramte fjernvarmeledning. Overskudsvarme har kæmpe potentiale. Japan ser på damvarmeteknologi i Nordjylland. Brugsen i Hornslet har fået sine fugle i hånden. Faxe stemte ja til fjernvarmekøb i Sorø. Helsinge Fjernvarme vil levere til nyt boligområde.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

20. nov 2017 Presseklip

Afgiftslettelse sætter strøm til fjernvarmen

LÆS I DAG: Afgiftslettelse sætter strøm til fjernvarmen. Milliardregning for grøn omstilling. Google køber byggegrund i Aabenraa. Forsøg med varme fra grundvand i Nordjylland.

17. nov 2017 Presseklip

Rambøll vil have handling bag ord om klimamålsætninger

LÆS I DAG: Rambøll vil have handling bag ord om klimamålsætninger. Analyse oplister de 70 bedst betalte kommunale ”kødben”. Billigere elvarme kan sikre overskudsvarme fra Apple. Varmeprisen skal ned i Randers. Huse i Lund skal have fjernvarme fra laboratorier. SEAS-NVE overtager 160.000 naturgaskunder.

16. nov 2017 Presseklip

Lilleholt: Dansk energi er fri af kul inden 2030

LÆS I DAG Lilleholt: Kul er ude af dansk energiforsyning i 2030. Lilleholt: Bestyrelser har styr på kompetencerne. 1.400 forbrugere i Sejlflod og Storvorde nærmer sig varme fra Aalborg. Verdo søger om at opkræve forrentning.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

17. nov 2017 Navnenyt

Uddannelseskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Senioruddannelseskonsulent Anita Unnerup fylder 40 år på tirsdag den 21. november.

07. nov 2017 Presseklip

Energiminister vil høre borgere om olieboringer

LÆS I DAG: Energiminister vil høre borgere om olieboringer. Tilsyn har overset energiselskabers ulovlige dobbeltroller. Ewii vil have internt revisionsråd. Lutter grøn varme og el i Aarhus. Hornbæk Fjernvarme vil selv bestemme. Ministeren hørte om Hovedgård Fjernvarmeværks udfordringer.

03. nov 2017 Navnenyt

Ny civilingeniør i energiplanlægning

29-årige Silas Alvin Petersen er ansat som civilingeniør hos NIRAS i Aalborg.

01. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for pumpeforeningen AKB

Søren Bülow er ny direktør for Autoriserede Køle- & Varmepumpefirmaers Brancheforening (AKB), der organiserer installatører af køle- og varmepumper.

31. okt 2017 Navnenyt

Varmechef i EWII fylder 60

Helge Schlott Hansen, varmeforsyningschef i TREFOR Varme, fylder 60 den 9. november.

30. okt 2017 Navnenyt

NIRAS-direktør i Aarhus fylder 50

NIRAS’ direktør i Aarhus, Tom Heron, fylder 50 på fredag den 3. november.