12. jul 2016

Dansk Fjernvarme og minister kritiserer energispareordning

Både Dansk Fjernvarme og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) mener, at energispareordningen er blevet for dyr for forbrugerne.

Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, kritiserer energispareordningen. Den skal omlægges, så den bliver mere grøn og omfatter solenergi. Foto: Soffi Chancira.

Siden Energispareordningen trådte i kraft i 2006, er det kun gået en vej med brugen af den – og det er opad. Således kostede ordningen i 2015 hele 1,6 milliarder kroner – penge, som forbrugerne betaler over deres el-, olie-, gas- eller varmeregninger, og som går direkte til tilskud til energispareprojekter.

Men fra flere sider kritiseres ordningen nu for at være blevet for dyr for forbrugerne. Og hos Dansk Fjernvarme kræver man, at ordningen omlægges, så den i højere grad giver tilskud til grønne projekter som eksempelvis solenergi, der i dag ikke er med i ordningen:

- Ordningen er ikke fair overfor vores varmekunder. Vi kan jo se, at priserne er steget med op imod 50 procent bare indenfor et år til en række energibesparelser, som i oven i købet får mindre og mindre betydning for energiforbruget. Ordningen skal laves om, og det vil jeg kraftigt opfordre politikerne til at få sat på skinner, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Ud over at ordningen er blevet for dyr, kritiseres den også for at være et tag-selv-bord, hvor der snydes med ordningen. Energistyrelsen får hvert år lavet en stikprøve på 100-150 af projekterne, og det viser sig, at der er fejl i en tredjedel af alle prøver. Det har fået Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at bebude ordningen ændret, så regningen bliver mindre, ligesom der skal slås ned på snyderiet.

DR sætter fokus på energispareordningen denne uge

DR sætter i denne uge massivt fokus på energibesparelser. Du kan læse flere artikler her:

Politikere: Omlæg eller afskaf tilskud til energibesparelser

Energibranche: Kunder betaler for meget til dyr ordning

Varmeværk: Vi har ikke en jordisk chance for selv at kontrollere snyd

Minister: Svindel med milliardordning skal straffes hårdere

Susanne fik energirenoveret boligen med varm luft: Jeg er skuffet og gal 

Arbejdsgruppe: Sådan snyder virksomheder med energibesparelser

Håndværkere kritiserer svindel med milliardordning: Energibesparelser er et tag-selv-bord 

Energiminister: Vi skal til bunds i energispareordningen

Grafik: Energiselskaber slås om at købe dine besparelser  

Janus fik 3600 kroner: Jeg vil have energioptimeret uanset

Grafik: Sådan kan du få penge til at energirenovere

Nyheder

14. nov 2017

Elnetselskab vil gerne se på differentierede nettariffer

Tariffer for brug af elnettet blokerer for regelmæssig brug af Nykøbing Mors’ elkedel. Thy-Mors Energi vil gerne se på, hvordan de kan hjælpe elektrificering af fjernvarmen på vej.

08. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Hilsen fra ministeren og fjernvarmepris

Se eller gense energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved årets landsmøde. Du kan også se uddelingen af årets fjernvarmepris til Slagslunde.

07. nov 2017

Med Biomassefyret Kraftvarmeværk går Aarhus forrest i grøn omstilling

Indvielsen af Biomassefyret Kraftvarmeværk i Lisbjerg er et stort skridt for den grønne omstilling i Aarhus Kommune og Danmark, mener Dansk Fjernvarme, der forventer, at den grønne udvikling fortsætter.

06. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Ny energiaftale og robotter

Torsdagen på årets landsmøde lukkede med debat om en ny energiaftale, mens fredagen åbnede med robotter, der får større og større betydning i fjernvarmen. 

03. nov 2017

Sig går foran med luft-til-vand-varmepumpe

Landets første luft-til-vand-varmepumpe er sat i drift i Sig ved Varde og forventes at dække 62 procent af varmebehovet og reducere varmeprisen.

03. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Fjernvarme i byrummet

Et panel bestående af en arkitekt, en stadsdirektør, en kommunaldirektør og en forsyningsdirektør debatterede på årets landsmøde, hvordan fjernvarmen bliver borgernært gennem byudvikling.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Genoplev landsmødet i billeder

2.100 deltagere var samlet til to hektiske dage med landsmøde i Aalborg. Se højdepunkter fra scenen og genoplev stemningen i hallen i det store billehjul. Brug pilene i siderne til at bladre.

02. nov 2017 Landsmøde

Video: Gense indlæg fra LM2017

Alle indlæg på årets landsmøde blev optaget. I løbet af de næste dage lægger vi løbende indlæggene på vores hjemmeside i kronologisk rækkefølge. Her kan du se de to første - om disruption og kommunalvalg. 

27. okt 2017 Landsmøde

Lilleholt: Vi skal have sænket elvarmeafgiften

Fjernvarmen skal sættes fri, men der skal fortsat stilles krav til selskaberne. Det var hovedbudskabet fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ved Dansk Fjernvarmes Landsmøde. Se interview med ham i bunden af artiklen.

27. okt 2017 Landsmøde

Slagslunde Fjernvarme modtager Fjernvarmeprisen

Slagslunde Fjernvarme er hædret med Fjernvarmeprisen, fordi forbrugerne i landsbyen i 2013 købte deres værk af international forsyningskoncern og siden da har halveret varmeprisen.

27. okt 2017 Landsmøde

#LM2017 Dansk Fjernvarme hyldede Uffe Bro

Formand Uffe Bro blev på landsmødet 2017 fejret for 25 år i formandsstolen og 30 i bestyrelsen for Dansk Fjernvarme

20. nov 2017 Presseklip

Afgiftslettelse sætter strøm til fjernvarmen

LÆS I DAG: Afgiftslettelse sætter strøm til fjernvarmen. Milliardregning for grøn omstilling. Google køber byggegrund i Aabenraa. Forsøg med varme fra grundvand i Nordjylland.

17. nov 2017 Navnenyt

Uddannelseskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Senioruddannelseskonsulent Anita Unnerup fylder 40 år på tirsdag den 21. november.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

17. nov 2017 Presseklip

Rambøll vil have handling bag ord om klimamålsætninger

LÆS I DAG: Rambøll vil have handling bag ord om klimamålsætninger. Analyse oplister de 70 bedst betalte kommunale ”kødben”. Billigere elvarme kan sikre overskudsvarme fra Apple. Varmeprisen skal ned i Randers. Huse i Lund skal have fjernvarme fra laboratorier. SEAS-NVE overtager 160.000 naturgaskunder.

16. nov 2017 Presseklip

Lilleholt: Dansk energi er fri af kul inden 2030

LÆS I DAG Lilleholt: Kul er ude af dansk energiforsyning i 2030. Lilleholt: Bestyrelser har styr på kompetencerne. 1.400 forbrugere i Sejlflod og Storvorde nærmer sig varme fra Aalborg. Verdo søger om at opkræve forrentning.

15. nov 2017 Presseklip

Energistyrelsen åbner for ny runde med varmepumper

LÆS I DAG: Energistyrelsen åbner for ny runde med varmepumper. Danmark skal effektivisere tyskerne. Nyt projekt skal udvikle fremtidens fjernvarme. Vinderup Varmeværk ruster sig til mistet tilskud. Vindinge-Rosilde får fjernvarme fra Nyborg. 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

06. nov 2017 Presseklip

Minister ønsker lempelse af elvarmeafgiften

LÆS I DAG: Minister ønsker lempelse af elvarmeafgiften. Datacentre er vigtige elementer i grøn omstilling. Travlt år for nyt energiselskab. Varm debat om forbrugerindflydelse i Viborg

03. nov 2017 Navnenyt

Ny civilingeniør i energiplanlægning

29-årige Silas Alvin Petersen er ansat som civilingeniør hos NIRAS i Aalborg.

01. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for pumpeforeningen AKB

Søren Bülow er ny direktør for Autoriserede Køle- & Varmepumpefirmaers Brancheforening (AKB), der organiserer installatører af køle- og varmepumper.

31. okt 2017 Navnenyt

Varmechef i EWII fylder 60

Helge Schlott Hansen, varmeforsyningschef i TREFOR Varme, fylder 60 den 9. november.

30. okt 2017 Navnenyt

NIRAS-direktør i Aarhus fylder 50

NIRAS’ direktør i Aarhus, Tom Heron, fylder 50 på fredag den 3. november.

26. okt 2017 Navnenyt

Astrid Birnbaum fylder 60 i dag

Høje Taastrup Fjernvarmes direktør og bestyrelsesmedlem i Dansk Fjernvarme, Astrid Birnbaum, fylder rundt på landsmødet i Aalborg.