07. sep 2018 Energiaftale

Det ligner et massivt biomasse-selvmål

Den nye energiaftale kan tvinge energisektoren til en massiv udbygning med biomasse trods ønsket om det modsatte. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har regnet på aftalen.

Hvis de sidste 3 centrale kraftvarmeværker omstiller til biomasse, vil forbruget af biomasse blive fem gange større, end hvis 50 procent af alle de decentrale værker omstiller til biomasse.

Hvis hensigten med den netop indgåede energiaftale var at begrænse brugen af biomasse, så er virkeligheden en ganske anden. Som et værktøj til at begrænse brugen af biomasse, har politikerne indført nye regler, der sikrer, at de mange decentrale kraftvarmeværker, der snart mister det såkaldte grundbeløb, skal ansøge om at få lov til at investere i biomasse. Kun hvis det er eneste mulighed for det enkelte selskab til at hindre store prisstigninger, kan der gives tilladelse.

Samtidig har politikerne valgt at fastholde et kraftvarmekrav i de centrale områder, skønt regeringen spillede ud med at foreslå mulighed for dispensation. Fastholdes dette krav, vil energiselskaberne i de store byer reelt ikke have mulighed for at lade være med at investere i en biomassebaseret el- og varmeproduktion, sådan som det allerede er sket i både København og Aarhus.

- De store byer og deres centrale kraftvarmeværker bliver tvunget til at investere i biomasse i stedet for den fremtidssikrede varmeproduktion baseret på varmepumper, geotermi og udnyttelse af overskudsvarme – altså den grønne omstilling, forklarer politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

- Det hænger ikke sammen med den røde tråd i energiaftalen, der netop er at gennemføre en omkostningseffektiv ægte grøn omstilling af fjernvarmen i Danmark. Det bliver bare ikke resultatet, hvis man politisk fastholder kraftvarmekravet, slår han fast.

5 gange så meget ny biomasse i de store byer
Det bliver yderligere understreget af, at politikerne med energiaftalen netop har fokuseret på, at så få af de mindre decentrale kraftvarmeværker som muligt bruger biomasse i deres grønne omstilling. Som energiaftalen er udformet, bliver det modsatte nærmest tilfældet for de langt større centrale kraftvarmeværker, og det får store konsekvenser.

Nye tal fra Dansk Fjernvarme viser nemlig, at hvis blot halvdelen af de decentrale værkers energiproduktion ender med at blive biomasse, kan vi alligevel risikere op til 5 gange så meget biomasse – eller 1.800.000 tons - fra de langt større centrale værker.

- Det ligner et biomasseselvmål af dimensioner. Hvis hensigten var at reducere mængden af biomasse i varmesektoren, så kan resultatet meget vel risikere at blive det stik modsatte, nemlig en massiv udbygning med biomasse, lyder det fra Rune Moesgaard.

Det vil i følge fjernvarmeselskabernes brancheorganisation ikke være urealistisk, at helt ned til 20 procent af den kommende varmeproduktion fra de decentrale værker i fremtiden vil basere sig på biomasse, hvis de selv får lov til at bestemme, hvordan de vil frembringe den nødvendige varme.

Kraftvarmekravet vil for de tre store byer, der endnu mangler at udfase varmeproduktion fra kul, kunne føre til en udbygning af biomasseproduceret varme, der er helt op til 12 gange så stor som fra de mindre byer.

Nyheder

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

06. sep 2018 Energiaftale

Radikale: Vi bør droppe krav om kraftvarme

Vi bør satse helhjertet på nye grønne løsninger i stedet for at fastholde regler, der tvinger energisektoren til at investere i mere biomasse, lyder det fra de Radikales energiordfører Ida Auken.

06. sep 2018 Energiaftale

Alternativet: Vi skal have et miks af teknologier

Energiordfører Christian Poll fra erkender, at det kan være svært at omstille fra kul uden at komme forbi biomasse. Han mener også, det er naturligt at udfase kraftvarmekravet til de centrale værker.

04. sep 2018 Landsmøde

LM2018: Hotelbooking-systemet åbner igen onsdag kl. 13

Tirsdag formiddag åbnede tilmelding til Dansk Fjernvarmes Landsmøde 2018. Efter en time gik hotelbooking-systemet ned på grund af en fejl i systemet. Vi åbner igen onsdag den 5. september kl. 13. Du kan fortsat tilmelde dig landsmødet. 

28. aug 2018

Fjernkøling modstod den hede sommer

I anledning af den rekordvarme sommer har Dansk Fjernvarme taget temperaturen på fjernkølingen hos de tre medlemmer, der allerede nu udbyder det.

28. aug 2018

Hollændere besøgte solvarme i regnvejr i Brædstrup

Det var let dårlig timing, da den hollandske vandmyndighed tog på inspirationstur til Danmark for at se på den særlige kombination af solvarme og lagring i undergrunden. De ramte en af de vådeste dage i sommeren 2018.

22. aug 2018

Lave fjernvarmepriser sikrer lav inflation

Inflationen i Danmark faldt i juni måned fra 1,1% til 0,9%. Ifølge Danmarks Statistik skyldes faldet især de fortsat lavere priser på fjernvarme.

21. aug 2018

Varmeforsyninger er på vej mod sammenlægning

Gråsten Fjernvarme og Sønderborg Fjernvarme afventer ekstraordinære generalforsamlinger i begyndelsen af september for at kunne blive lagt sammen.

16. aug 2018

Muligt at få en moderne varmeforsyning i de store byer

Vi har alle tiders mulighed for en moderne varmeforsyning i de store byer. Sådan lyder det fra Kim Mortensen i dette interview med Jyske Bank TV fra Energiens Folkemøde.

15. aug 2018

Fremtidens opvarmning er grøn

Det første Energiens Folkemøde afholdes netop nu i Esbjerg. Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen taler i dag om fremtidens opvarmning i de store byer.

06. aug 2018

De kommende måneder er afgørende for elpriser

Kraftvarmeværker kan drage fordel af de stigende elpriser, fordi det kan kompensere for bortfaldet af grundbeløbet - men det afhænger af, hvor lang tid tørken fortsætter.

25. sep 2018 Navnenyt

To nye ansat i DME

Ny i ejerkredsen og ny juniorpartner hos DME.

25. sep 2018 Presseklip

Ny måling: K er ikke et grønt parti

LÆS I DAG: HMN: Gas vil stadig opvarme omkring 300.000 danske boliger i 2100. I november åbnes der for ventilerne til geotermi i Thisted. Rolig generalforsamling i Veddum-Skelund-Visborg. Assens Fjernvarme fik et millionoverskud. Varmens dag bliver markeret i Hornslet. Affald Plus: Vi har nok affald.

 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

24. sep 2018

Forsyningstilsynet undsiger Verdo

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet undsiger VerdoFjernvarme fra åvand kan lune Næstved. Marstal har solvarme til langt ind i efteråret. Karup får lov til at investere i varmepumpe. Lemvig arbejder fortsat på udvidelse. Ørsted-aktionærer kan se frem til yderligere milliarder.

21. sep 2018

Fjernvarmesektoren og industrien skal gå hånd i hånd

LÆS I DAG: Afgifter stopper overskudsvarme til almenvellet. Grøn Energi skal kortlægge forsyningsdata. Fredericia Fjernvarme forventer at holde fjernvarmepriser i ro, Snart er der varmeledning til Klitmøller. Varmepumper sparer penge i Stoholm. Ryslinge undersøger muligheden for at få fjernvarme. 

20. sep 2018

Dronninglund får måske alligevel sin varmepumpe

LÆS I DAG: Dronninglund får måske alligevel sin varmepumpe. Hvor skal fremtidens fjernvarme komme fra i Esbjerg? Holeby Fjernvarme har fået ny formand. Brørup undgår prisstigning.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

24. sep 2018 Navnenyt

Vicedirektør fratræder i CTR

Vicedirektør i CTR I/S, Jan Elleriis, fratræder efter sin stilling for at blive særlig rådgiver samme sted.

14. sep 2018 Navnenyt

DFH's bestyrelse lægger planer for fremtiden

DFH's bestyrelse har lagt strategi for selskabets fremtid efter energispareordningens ophør efter 2020.

04. sep 2018 Navnenyt

Ny chefkonsulent i NIRAS

Janus H. Christiansen skal som ny chefkonsulent i NIRAS blandt andet arbejde med fjernvarme.

03. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Dansk Affaldsforening

Charlotte Fischer skifter fra Concito til Dansk Affaldsforening. 

31. aug 2018 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Peter Skovsgaard er fra den 1. september ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme.

30. aug 2018 Navnenyt

Isoplus sætter generationsskifte i gang

Bo Olsen er ny viceadministrerende direktør for isoplus Fjernvarmeteknik og skal på sigt overtage efter Verner Rosendal.