29. jun 2018 Energiaftale

Haderslev: Ophævelse af pligterne vil bremse investeringer

Haderslev Fjernvarme tøver med at udvide sit forsyningsområde, fordi tilslutnings- og forblivelsespligterne formentlig bliver ophævet med energiaftalen.

For Haderslev Fjernvarme kan en ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligterne med energiforliget betyde, at selskabet lader være med at udvide med fjernvarme, så 100 procent af Haderslev kan opvarmes med fjernvarme mod de nuværende 60 procent.

- Vi vil gerne fordoble vores forsyningsområde, men hvis tilslutnings- og forblivelsespligterne ophæves, har vi ingen sikkerhed for vores investeringer, så vi tøver med at udvide. Afskaffelsen af tilslutnings- og forblivelsespligten er en trussel for fremtidige investeringer i vores sektor, mener direktør for Haderslev Fjernvarme, Morten Hartmann.

Haderslev Fjernvarme mister fem-seks millioner kroner årligt med grundbeløbets bortfald, men energiforligets håndsrækning til grundbeløbsværkerne vil ikke betyde noget i Haderslev og omegn.

- Vi producerer i dag på 90 procent biomasse, så vi har forberedt os og taget den værste brod af prisstigningerne efter grundbeløbet. Det er naturligvis positivt for de mest nødlidende værker, at der tages hånd om dem, men den skitserede afskaffelse af tilslutnings- og forblivelsespligten er en ny trussel for de værker, siger Morten Hartmann.

Haderslev Fjernvarme har omstillet fra naturgas til biomasse, og Morten Hartmann bakker op om afskaffelsen af kraftvarmekravet og brændselsbindingerne, som dog kun er for de mindste værker.
Ophævelserne er nødvendige for Danmarks vej mod at blive fossilfrit.

- De ophævelser gavner heller ikke os, der i det hele taget stort set ikke får noget økonomisk ud af forliget. Men vi ser da hellere, at nogen får glæde af ophævelserne end slet ingen. Ophævelsen af bindingerne bør være for alle selskaber, hvis politikerne vil indfri deres egen målsætning om, at Danmark skal være helt fossilfrit i 2050. Det sker jo i sagens natur ikke, hvis nogle værker stadig er bundet til fossile brændsler, siger Morten Hartmann.

Farvel til energispareordningen
Morten Hartmann bifalder, at energispareordningen forsvinder efter 2021. 

- Ja, det er meget positivt. Jeg tager næppe munden for fuld ved at hævde, at den ordning aldrig har været nogens livret, for vi vil ikke skulle opkræve en ekstra skat ved vores kunder. Desuden har ordningen ikke rykke væsentligt på energiforbruget i Danmark, siger Morten Hartmann.

Sønderjylland bliver hjemsted for to datacentre, som genererer megen god overskudsvarme, som kunne blive til fjernvarme. Regeringen vil dog afgiftsbelægge overskudsvarmen yderligere, men i energiforliget er udnyttelse af overskudsvarme sparket til hjørne.

- Vi har regnet på overskudsvarmen, og det er i forvejen desværre svært at benytte den varme som fjernvarme, men pålægges overskudsvarme flere afgifter, falder muligheden for overskudsvarme i fjernvarmen desværre helt på gulvet, siger Morten Hartmann.

 

 

Nyheder

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

27. jun 2018

Aalborg: Dispensation er minimum

I Aalborg skal de udfase deres kraftvarmeværk på 500 MW. Derfor Aalborg Energikoncern kig på en stor eldrevet varmepumpe, men det kræver et opgør med kraftvarmekravet.

22. jun 2018 PULS

PULS 2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS 2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

01. jun 2018

Svært at udvide forsyningsnettet på Midtfyn

Regeringens udspil om at ophæve bindingerne i fjernvarmen modtages lunkent hos Midtfyns Energi. Her tror man, at udvidelser af fjernvarmenettet bliver svært uden tilslutningspligt.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.    

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

29. jun 2018 Presseklip

Energiaftale skal sikre fjernvarmekunder

LÆS I DAG: Energiaftale skal sikre fjernvarmekunder. Radikale vil have geotermi med i energiaftale. Rådgiver svarer på spørgsmål om damlagre. SK Forsyning holdt rejsegilde for fjernvarmeværk.

28. jun 2018 Presseklip

Energiaftale rykker - måske - nærmere

LÆS I DAG: Energiaftale rykker – måske – nærmere. Aalborg ønsker dispensation for kraftvarmekrav. Lokal modstand udskyder masteprojekt i Sydjylland. Fjernvarmeværk i Vester Skerninge godkendt. 25 energiprojekter modtager 191 millioner i EUDP-støtte.

27. jun 2018 Presseklip

Frederiksberg Forsyning lægger nye fjernvarmeledninger

LÆS I DAG: Jysk Energi vil etablere fibernet i Holstebro. Overskudsvarme til forbrugerne i AskovNye fjernvarmeledninger til Frederiksberg. BIOFOS styrer mod udbygning indtil 2040.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

28. jun 2018 Navnenyt

Jacob Hartvig Simonsen ny direktør for ARC

Dansk Affaldsforenings direktør bliver ny direktør for Amager Ressourcecenter. 

26. jun 2018 Navnenyt

Ny projektchef for energianlæg

Morten Holmsberg er ny projektchef for energianlæg hos Logimatic

25. jun 2018 Navnenyt

Kursuskoordinator fylder rundt

Kursuskoordinator i Dansk Fjernvarme, Tina Weber Peters, fylder 40 den 4. juli.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse.