30. jun 2018 Energiaftale

Fjernvarme Fyn savner afklaring

En længe ventet ny energiaftale blev præsenteret fredag eftermiddag. Men direktør Jan Strømvig fra Fjernvarme Fyn synes, at meget stadig er uafklaret.

Direktør i Fjernvarme Fyn Jan Strømvig er ikke begejstret for ordlyden i den nye energiaftale. Han ønsker mere konkrete bud på, hvad der skal ske på flere områder.

Et bredt politisk flertal kunne fredag eftermiddag præsentere en ny energiaftale, der gælder frem til 2024. Et af de konkrete tiltag inden for fjernvarme var, at elvarmeafgiften fra 2021 sænkes fra 30,7/kWh øre til 15,5 øre/kWh fra 2021.

Det glæder direktør i Fjernvarme Fyn Jan Strømvig.

- Det er det, vi har efterlyst. At der kom en afklaring og en fast reduktion i stedet for en midlertidig nedsættelse. Det kan vi begynde at planlægge efter, siger han.

Men så hører glæden også op. For direktøren mener, at mange punkter fremstår uafklarede i forhold til de store byer. For eksempel savner han afklaring omkring afgiften på overskudsvarme.

- Jeg synes, det er et problem, at det ikke fremgår, hvad man lægger op til. Det er klart, hvis man laver en uhensigtsmæssig afgiftsmodel, så kan det hindre yderligere udbygning af overskudsvarme.

Mangler svar omkring overskudsvarme
Han vil først rigtig glæde sig over lempelsen af elvarmeafgiften, når der foreligger en lempelse af afgiften på overskudsvarme:

- Jeg vil ikke begynde at løbe rundt med armene over hovedet på grund af lempelsen på elvarmeafgiften, hvis den bliver ædt op af en ny afgift på overskudsvarme.

Også i forhold til udfasning af kul på de store værker savner direktøren svar på, hvad man må og kan i de store byer.

- Vi kan endnu ikke begynde at lave en planlægning af, hvad der skal ske med Fynsværket, fordi der lægges op til yderligere analyser. Nogle har den vrangforestilling, at alt kan løses med varmepumper, men vi tror ikke på, at et kæmpestort værk som Fynsværket kan omstilles til varmepumper, siger Jan Strømvig med henvisning til, at der lige nu er et kraftvarmekrav, hvorfor en løsning nok vil være en form for biomasse.

- Men med den model, der er nu, kender man kun VE til el-tilskuddene i fem år. Og det er jo ikke rimelige vilkår at lave ny biomassefyret kraftvarmekapacitet, der er voldsomt store investeringer, med de betingelser, siger han.

Direktøren i Odense savner også en afklaring for kraftvarmekravet.

- Det bliver også sparket til hjørne. Og der skal laves flere analyser. Der kommer en afklaring for de små værker, men for alle andre er der ikke nævnt noget om udsigten til at få det løst. Så vi er ikke blevet voldsomt meget klogere. Det er den lidt ærgerlige konklusion, lyder det fra Jan Strømvig.

 

 

 

 

 

 

 

Nyheder

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

27. jun 2018

Aalborg: Dispensation er minimum

I Aalborg skal de udfase deres kraftvarmeværk på 500 MW. Derfor Aalborg Energikoncern kig på en stor eldrevet varmepumpe, men det kræver et opgør med kraftvarmekravet.

22. jun 2018 PULS

PULS 2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS 2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

12. jun 2018

Forsyningssektoren flytter sammen

Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening flytter sammen i nye lokaler i København. Konsolideringen skaber bedre værdi for de tre foreningers medlemmer. 

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

01. jun 2018

Svært at udvide forsyningsnettet på Midtfyn

Regeringens udspil om at ophæve bindingerne i fjernvarmen modtages lunkent hos Midtfyns Energi. Her tror man, at udvidelser af fjernvarmenettet bliver svært uden tilslutningspligt.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.    

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

29. jun 2018 Presseklip

Energiaftale skal sikre fjernvarmekunder

LÆS I DAG: Energiaftale skal sikre fjernvarmekunder. Radikale vil have geotermi med i energiaftale. Rådgiver svarer på spørgsmål om damlagre. SK Forsyning holdt rejsegilde for fjernvarmeværk.

28. jun 2018 Presseklip

Energiaftale rykker - måske - nærmere

LÆS I DAG: Energiaftale rykker – måske – nærmere. Aalborg ønsker dispensation for kraftvarmekrav. Lokal modstand udskyder masteprojekt i Sydjylland. Fjernvarmeværk i Vester Skerninge godkendt. 25 energiprojekter modtager 191 millioner i EUDP-støtte.

27. jun 2018 Presseklip

Frederiksberg Forsyning lægger nye fjernvarmeledninger

LÆS I DAG: Jysk Energi vil etablere fibernet i Holstebro. Overskudsvarme til forbrugerne i AskovNye fjernvarmeledninger til Frederiksberg. BIOFOS styrer mod udbygning indtil 2040.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

28. jun 2018 Navnenyt

Jacob Hartvig Simonsen ny direktør for ARC

Dansk Affaldsforenings direktør bliver ny direktør for Amager Ressourcecenter. 

26. jun 2018 Navnenyt

Ny projektchef for energianlæg

Morten Holmsberg er ny projektchef for energianlæg hos Logimatic

25. jun 2018 Navnenyt

Kursuskoordinator fylder rundt

Kursuskoordinator i Dansk Fjernvarme, Tina Weber Peters, fylder 40 den 4. juli.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse.