18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

På Vindmølleindustrien, DANVA og Dansk Fjernvarmes konference om den danske energisektors muligheder på eksportmarkederne, deltog en række af Folketingets energiordfører i en politisk debat om, hvordan fremtidens muligheder ser ud. Og ikke mindst om, hvordan vi udnytter dem. I panelet deltog Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører Dansk Folkeparti og Thomas Danielsen energiordfører Venstre, Søren Egge Rasmussen, energiordfører Enhedslisten og Christian Poll, energiordfører Alternativet.

Der vil komme bedre samspil mellem teknologierne
Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, lagde ud med at sige til forsamlingen, at de godt kan glæde sig til regeringens kommende energipolitiske udspil. Her vil der nemlig komme fokus på at løse en af de udfordringer, energisektoren samlet set står overfor. Nemlig hvordan vi sikrer meget mere vedvarende energi, samtidig med at vi fastholder den høje forsyningssikkerhed, vi har i dag.

- Vi skal have et bedre samspil på tværs af sektorer. Vi er helt i front med at lave grønne løsninger. Men på spørgsmålet om, hvordan spiller energiteknogierne sammen, er vi ikke i mål. Derfor vil man også i det kommende energipolitiske udspil se fokus på afgiftsregulering, forskningsindsatser og andre ting, der sikrer, at vi kommer i mål, lød det fra Thomas Danielsen.

Reduceret elafgift løser ikke udfordringerne
En af vejene til at sikre bedre samspil er ifølge panelet, at sikre øget udnyttelse af strøm fra vindmøllerne i varme- og transportsektoren. Spørgsmålet er så, om man sikrer dette bedre samspil gennem en bred reduktion af elafgiften. Det mener man ikke hos Alternativet, der advarer kraftigt mod en blind reduktion.

- Min opfordring til regeringen er: Lad nu være med bare at sætte elafgiften ned. Gør det smart og målret lempelsen, der hvor værdien er størst: I varmepumperne og i transportsektoren, lød det fra Christian Poll fra Alternativet, der fremhævede, at det næppe er et hensyn til industriens konkurrenceevne, der kan forklare ønsket om en bred reduktion:

- Jeg husker den analyse, der tidligere blev lavet, der viste, at det er uhyre få virksomheder, der vil nyde godt af en reduceret elafgift, fordi de ikke er eksponeret for den afgift. Lad os i stedet reducere den der, hvor det giver mening – i varme og transportsektoren.

Der skal mere end elafgift til
En af de udfordringer, der også snarest skal findes løsning på, er udfordringen omkring grundbeløbet, som er det tilskud, varmeselskaberne modtager for at levere elydelser til elnettet. Dette tilskud bortfalder ved udgangen af 2018, hvorefter en række fjernvarmeselskaber forventer at måtte skrue priserne op.

Hos regeringspartiet Venstre mener man, at de hårdest ramte selskaber skal have en særlig hånd.

- Det er ikke meningen, at vi skal smøre et tyndt lag af løsninger ud over det hele. Jeg mener, vi i stedet skal lave nogle målrettede løsninger, for de selskaber, hvor det står virkelig skidt til, sagde Thomas Danielsen (V).

Det var Enhedslistens ordfører enig i, samtidig med at han understregede, at alt ikke bliver fryd og gammen, hvis blot elafgiften reduceres.

- En sænkelse af elafgiften er ikke nok til, at de ramte selskaber bare kan vælge en varmepumpe. Der skal andet til, lød det fra Søren Egge Rasmussen, Enhedslistens energiordfører.

Nyheder

26. apr 2018

Haderup: "Udspillet har gode incitamenter for en varmepumpe hos os"

Regeringens skitserede ophævning af kraftvarmekravet og brændselsbindingen samt den sænkede elafgift leder Haderup Kraftvarmeværk i retning af en luft til luft-varmepumpe.

26. apr 2018

Sønderborg: "Et godt skridt i den rigtige retning"

Regeringens udspil til en ny energiaftale modtages positivt af Sønderborg Fjernvarme, der dog gerne ser en ens behandling af alle værker omkring ophævelse af bindinger.

26. apr 2018

HOFOR: "Gode initiativer i energiudspil"

Regeringen præsenterede torsdag formiddag deres udspil til en ny energiaftale. Flere af forslagene får roser med på vejen fra hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR.

24. apr 2018

Ny stor havmøllepark bør ligge ved Horns Rev

En kommende havmøllepark bør placeres hvor den producerer mest og hvor efterspørgslen efter strøm er størst, lyder det fra borgmesteren i Esbjerg. Dansk Fjernvarme efterlyser plan for, hvad vi skal bruge den grønne strøm til.

20. apr 2018

Informationsmøde om kommende kraftvarmeudbud

Nyt udbud af el-kapacitet fra kraftvarmeværkerne i Dansk Kraftvarme Kapacitet til elhandlerne er på trapperne.

19. apr 2018 Generalforsamling

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Se billederne: Et stærkt hjemmemarked er afgørende for den danske eksport

Et ambitiøst energiforlig med gode og stabile rammebetingelser for at sikre udviklingen af et stærkt hjemmemarked. Det var det primære ønske fra forsyningsbranchen, der var samlet til Energi på Toppen.

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fokus på overskudsvarme i nyt energiudspil

Afgifterne skal reduceres, så overskudsvarmen kan udnyttes. Sådan lyder det fra minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt ved indvielsen af ny varmepumpe i Køge. Se indslag fra indvielsen under artiklen.

18. maj 2018 Presseklip

Energiudspil overser solen

LÆS I DAG: Energiudspil overser solen. Det mest grønne energiudspil nogensinde? Sønderborg Forsyning klar til omfattende fjernvarmeprojekt. Slut med damp udenfor søerne. Gram holder informationsmøde om prisstigninger

17. maj 2018 Presseklip

Politikere er skeptiske i forhold til forblivelsespligt

LÆS I DAG: Politikere er skeptiske i forhold til forblivelsespligt. Svendborgs kraftvarmeværk skal lukkes. Lukning kan gøre fjernvarme billigere og grønnere på Sydfyn.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2018 Presseklip

Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme

LÆS I DAG: Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme. Grøn omstilling og vækst passer sammen, mener klimaminister. Alle har fjernvarme i Hurup. Omsider fjernvarme i rørene til Hillested. Haster med at ombygge værker. Stadig mulighed for blokade ved Amagerværket.

15. maj 2018 Presseklip

Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed

LÆS I DAG:  Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed. Departementschef vil have energiforhandlinger sikkert i mål. Kemiker skal se på sammenhængene energisystem. Skotter skal have dansk fjernvarme. Regioner går med i ny energisamarbejde. SK Forsynings nye skorsten og kedel hejses på plads. Bramming Fjernvarme leder fortsat efter læk. 100 til åbent hus hos Veddum-Skelund-Visborg.

14. maj 2018 Presseklip

Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper

LÆS I DAG: Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper. Energikoncerner er udtaget til stikprøvekontrol. Nye tal viser større forurening fra brændeovne. Strid om varmepris kan koste forbrugerne dyrt. Grønt lys for grønt brændsel i Skive. Fjernvarme på vej til flere nye byer. Sunds sænker igen prisen på fjernvarme. Stadig flere spørgsmål end svar efter geotermisagen i Viborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

03. maj 2018 Navnenyt

Mindeord over Henning Elmstrøm

Næstformand for Nørre Alslev Fjernvarmeværk, Gert Clausen, skriver mindeord over formand Henning Elmstrøm.  

03. maj 2018 Navnenyt

Henrik Andersen fylder rundt

Projektchef i DFP, Henrik Andersen, fylder 60 år den 22. maj.

02. maj 2018 Navnenyt

Ny direktør i DIN Forsyning

Christian Udby Olesen begynder som adm. direktør for DIN Forsyning 1. august. 


 

30. apr 2018 Navnenyt

Løgumkloster Fjernvarme fylder 60

Jubilæet fejres den 22. maj.