18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

Panelet af ordførere var enige om, at der skal løses nogle udfordringer med den nye energiaftale. Foto: Jesper Voldgaard

På Vindmølleindustrien, DANVA og Dansk Fjernvarmes konference om den danske energisektors muligheder på eksportmarkederne, deltog en række af Folketingets energiordfører i en politisk debat om, hvordan fremtidens muligheder ser ud. Og ikke mindst om, hvordan vi udnytter dem. I panelet deltog Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører Dansk Folkeparti og Thomas Danielsen energiordfører Venstre, Søren Egge Rasmussen, energiordfører Enhedslisten og Christian Poll, energiordfører Alternativet.

Der vil komme bedre samspil mellem teknologierne
Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, lagde ud med at sige til forsamlingen, at de godt kan glæde sig til regeringens kommende energipolitiske udspil. Her vil der nemlig komme fokus på at løse en af de udfordringer, energisektoren samlet set står overfor. Nemlig hvordan vi sikrer meget mere vedvarende energi, samtidig med at vi fastholder den høje forsyningssikkerhed, vi har i dag.

- Vi skal have et bedre samspil på tværs af sektorer. Vi er helt i front med at lave grønne løsninger. Men på spørgsmålet om, hvordan spiller energiteknogierne sammen, er vi ikke i mål. Derfor vil man også i det kommende energipolitiske udspil se fokus på afgiftsregulering, forskningsindsatser og andre ting, der sikrer, at vi kommer i mål, lød det fra Thomas Danielsen.

Reduceret elafgift løser ikke udfordringerne
En af vejene til at sikre bedre samspil er ifølge panelet, at sikre øget udnyttelse af strøm fra vindmøllerne i varme- og transportsektoren. Spørgsmålet er så, om man sikrer dette bedre samspil gennem en bred reduktion af elafgiften. Det mener man ikke hos Alternativet, der advarer kraftigt mod en blind reduktion.

- Min opfordring til regeringen er: Lad nu være med bare at sætte elafgiften ned. Gør det smart og målret lempelsen, der hvor værdien er størst: I varmepumperne og i transportsektoren, lød det fra Christian Poll fra Alternativet, der fremhævede, at det næppe er et hensyn til industriens konkurrenceevne, der kan forklare ønsket om en bred reduktion:

- Jeg husker den analyse, der tidligere blev lavet, der viste, at det er uhyre få virksomheder, der vil nyde godt af en reduceret elafgift, fordi de ikke er eksponeret for den afgift. Lad os i stedet reducere den der, hvor det giver mening – i varme og transportsektoren.

Der skal mere end elafgift til
En af de udfordringer, der også snarest skal findes løsning på, er udfordringen omkring grundbeløbet, som er det tilskud, varmeselskaberne modtager for at levere elydelser til elnettet. Dette tilskud bortfalder ved udgangen af 2018, hvorefter en række fjernvarmeselskaber forventer at måtte skrue priserne op.

Hos regeringspartiet Venstre mener man, at de hårdest ramte selskaber skal have en særlig hånd.

- Det er ikke meningen, at vi skal smøre et tyndt lag af løsninger ud over det hele. Jeg mener, vi i stedet skal lave nogle målrettede løsninger, for de selskaber, hvor det står virkelig skidt til, sagde Thomas Danielsen (V).

Det var Enhedslistens ordfører enig i, samtidig med at han understregede, at alt ikke bliver fryd og gammen, hvis blot elafgiften reduceres.

- En sænkelse af elafgiften er ikke nok til, at de ramte selskaber bare kan vælge en varmepumpe. Der skal andet til, lød det fra Søren Egge Rasmussen, Enhedslistens energiordfører.

Nyheder

27. jun 2018

Kraftvarmekrav hindrer varmepumper i store byer

En ny rapport fra Siemens viser, at der er både teknisk og økonomisk ræson i at investere i store varmepumper i de store byer, men kraftvarmekravet står i vejen.

27. jun 2018

DIN Forsyning ønsker et miks af teknologier

I Esbjerg og Varde vil DIN Forsyning gerne lade varmeforsyningen være en integreret del af det samlede energisystem. Men det kræver en ophævelse af kraftvarmebindingen.

27. jun 2018

Aalborg: Dispensation er minimum

I Aalborg skal de udfase deres kraftvarmeværk på 500 MW. Derfor Aalborg Energikoncern kig på en stor eldrevet varmepumpe, men det kræver et opgør med kraftvarmekravet.

22. jun 2018 PULS

PULS 2018 i billeder

Årets PULS bød på spændende debatter, gode indlæg og masser af mulighed for at netværke, hvilket de 200 deltagere nød godt af. Genoplev PULS 2018 i billeder her.

21. jun 2018 PULS

PULS2018: Få input udefra og benyt kodeks i bestyrelserne

Energiminister Lars Chr. Lilleholt, Thomas Lyhne fra PLUSS og næstformand i Ewii, Morten Hansen, har på årets PULS givet deres indspark til god ledelse af fjernvarmeselskaber.

20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

14. jun 2018

Ny analyse ser på mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme

Det kræver en kombination af flere metoder at finde frem til den mest fair fordeling af omkostninger mellem el og varme ved samproduktion. Det fastslår ny analyse udført af analysefirmaet Konveks.

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

01. jun 2018

Svært at udvide forsyningsnettet på Midtfyn

Regeringens udspil om at ophæve bindingerne i fjernvarmen modtages lunkent hos Midtfyns Energi. Her tror man, at udvidelser af fjernvarmenettet bliver svært uden tilslutningspligt.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

04. jul 2018 Navnenyt

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Flemming Linnebjerg Rasmussen, fylder 40 år onsdag den 11. juli. 

02. jul 2018 Navnenyt

Ny direktør for TVIS

Jørgen Nielsen er ny administrerende direktør for transmissionsselskabet TVIS per 1. august og overtager stillingen efter Hans Bjørn, som går på pension.    

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

29. jun 2018 Presseklip

Energiaftale skal sikre fjernvarmekunder

LÆS I DAG: Energiaftale skal sikre fjernvarmekunder. Radikale vil have geotermi med i energiaftale. Rådgiver svarer på spørgsmål om damlagre. SK Forsyning holdt rejsegilde for fjernvarmeværk.

28. jun 2018 Presseklip

Energiaftale rykker - måske - nærmere

LÆS I DAG: Energiaftale rykker – måske – nærmere. Aalborg ønsker dispensation for kraftvarmekrav. Lokal modstand udskyder masteprojekt i Sydjylland. Fjernvarmeværk i Vester Skerninge godkendt. 25 energiprojekter modtager 191 millioner i EUDP-støtte.

27. jun 2018 Presseklip

Frederiksberg Forsyning lægger nye fjernvarmeledninger

LÆS I DAG: Jysk Energi vil etablere fibernet i Holstebro. Overskudsvarme til forbrugerne i AskovNye fjernvarmeledninger til Frederiksberg. BIOFOS styrer mod udbygning indtil 2040.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

28. jun 2018 Navnenyt

Jacob Hartvig Simonsen ny direktør for ARC

Dansk Affaldsforenings direktør bliver ny direktør for Amager Ressourcecenter. 

26. jun 2018 Navnenyt

Ny projektchef for energianlæg

Morten Holmsberg er ny projektchef for energianlæg hos Logimatic

25. jun 2018 Navnenyt

Kursuskoordinator fylder rundt

Kursuskoordinator i Dansk Fjernvarme, Tina Weber Peters, fylder 40 den 4. juli.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse.