18. apr 2018

Borgmestre til regeringen: Indstil detailstyringen af vores selskaber

I et fælles brev til energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, opfordrer borgmestrene fra landets fem største kommuner, regeringen til at rulle deres planer om regulering og detailstyring af varmesektoren tilbage. Dansk Fjernvarme er helt enig med borgmestrene.

Borgmestrene i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg og deres fjernvarmeselskaber repræsenterer i alt 1,4 millioner fjernvarmekunder. Det er på vegne af de kunder, at de i fællesskab har skrevet et brev til regeringen, hvor de appellerer til, at Folketinget giver selskaberne flere frihedsrettigheder og skruer ned for ønsket om at detailstyre selskaberne.

- Regeringen arbejder med den ene hånd for decentralisering af arbejdspladser og øget lokal beslutningskraft, og med den anden forsøger den og Folketinget at indføre detailstyring af vores selskaber, der er ejet af kommunerne, hvor vi har meget svært ved at se, at den nye regulering bliver andet end ny tung bureaukrati og øgede dokumentationskrav, siger Thomas Kastrup-Larsen, der er borgmester i Aalborg Kommune.

Mere handlefrihed er vejen frem
Borgmestrene i de fem kommuner deler regeringens ønske om billigere priser på fjernvarme for deres kunder, og de deler ønsket om en mere miljøvenlig varmeforsyning. Men - lyder det fra borgmestrene - så kræver det ikke mere regulering, men i stedet mere handlefrihed til selv at tilrette deres varmeproduktion.

- Et eksempel på øget handlefrihed kunne være en ophævelse af kraftvarmebindingen, som vores selskaber er underlagt i dag. Hvis vores selskaber fortsat skal pålægges en samfundsopgave i forhold til elforsyningssikkerheden, skal der skabes incitamenter, så det ikke bliver på varmekundernes bekostning, lyder det fra Thomas Kastrup-Larsen, der henviser til kravet om, at selskaberne skal producere både el og varme, på trods af at selskaberne primært ønsker at være varmeleverandører.

- Samproduktion af el og varme har historisk set været hensigtsmæssig, men er nu blevet en klods om benet på selskaberne og vores fortsatte arbejde med at sikre billigere forsyninger til vores kunder. Derfor vil vi gerne appellere til, at en beslutning om at udfase kraftvarmebindingen eller en betaling for denne gennemføres snarest muligt, da det vil reducere de samlede omkostninger, og dermed bidrage til lavere priser for kunderne, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Dansk Fjernvarme er enig med de fem borgmestre
Hos Dansk Fjernvarme, der er brancheforening for de fem fjernvarmeselskaber og landets i alt 400 fjernvarmeselskaber, er man meget enig med borgmestrene i de fem byer. Her mener man, at øgede frihedsgrader netop er vejen til en billigere varmeforsyning.

- Vi vil gerne levere en billigere og endnu mere miljøvenlig varmeforsyning. Det er det, fjernvarmekunderne og selskaberne efterlyser. Men det kræver, at vores selskaber får løftet nogle af de forældede krav, der stilles til dem i dag, såsom kraftvarmekravet og brændselsbindingen, hvor en lang række selskaber tvinges til at fyre med dyr naturgas, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der fortsætter:

- Jeg synes, det er et meget kraftigt signal, der her kommer fra de fem borgmestre i landets største byer. Det bør regeringen lytte til og så overveje om den besluttede regulatoriske vej med indtægtsrammer og benchmarking er den rigtige vej at gå.

Det er Frank Jensen, borgmester Københavns Kommune, Jacob Bundsgaard, borgmester Aarhus Kommune, Peter Rahbæk Juel, borgmester Odense Kommune, Thomas Kastrup-Larsen, borgmester Aalborg Kommune og Jesper Frost Rasmussen, borgmester Esbjerg Kommune, der står bag brevet.

Nyheder

26. apr 2018

Haderup: "Udspillet har gode incitamenter for en varmepumpe hos os"

Regeringens skitserede ophævning af kraftvarmekravet og brændselsbindingen samt den sænkede elafgift leder Haderup Kraftvarmeværk i retning af en luft til luft-varmepumpe.

26. apr 2018

Sønderborg: "Et godt skridt i den rigtige retning"

Regeringens udspil til en ny energiaftale modtages positivt af Sønderborg Fjernvarme, der dog gerne ser en ens behandling af alle værker omkring ophævelse af bindinger.

26. apr 2018

HOFOR: "Gode initiativer i energiudspil"

Regeringen præsenterede torsdag formiddag deres udspil til en ny energiaftale. Flere af forslagene får roser med på vejen fra hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR.

24. apr 2018

Ny stor havmøllepark bør ligge ved Horns Rev

En kommende havmøllepark bør placeres hvor den producerer mest og hvor efterspørgslen efter strøm er størst, lyder det fra borgmesteren i Esbjerg. Dansk Fjernvarme efterlyser plan for, hvad vi skal bruge den grønne strøm til.

20. apr 2018

Informationsmøde om kommende kraftvarmeudbud

Nyt udbud af el-kapacitet fra kraftvarmeværkerne i Dansk Kraftvarme Kapacitet til elhandlerne er på trapperne.

19. apr 2018 Generalforsamling

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fokus på overskudsvarme i nyt energiudspil

Afgifterne skal reduceres, så overskudsvarmen kan udnyttes. Sådan lyder det fra minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt ved indvielsen af ny varmepumpe i Køge. Se indslag fra indvielsen under artiklen.

18. maj 2018 Presseklip

Energiudspil overser solen

LÆS I DAG: Energiudspil overser solen. Det mest grønne energiudspil nogensinde? Sønderborg Forsyning klar til omfattende fjernvarmeprojekt. Slut med damp udenfor søerne. Gram holder informationsmøde om prisstigninger

17. maj 2018 Presseklip

Politikere er skeptiske i forhold til forblivelsespligt

LÆS I DAG: Politikere er skeptiske i forhold til forblivelsespligt. Svendborgs kraftvarmeværk skal lukkes. Lukning kan gøre fjernvarme billigere og grønnere på Sydfyn.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2018 Presseklip

Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme

LÆS I DAG: Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme. Grøn omstilling og vækst passer sammen, mener klimaminister. Alle har fjernvarme i Hurup. Omsider fjernvarme i rørene til Hillested. Haster med at ombygge værker. Stadig mulighed for blokade ved Amagerværket.

15. maj 2018 Presseklip

Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed

LÆS I DAG:  Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed. Departementschef vil have energiforhandlinger sikkert i mål. Kemiker skal se på sammenhængene energisystem. Skotter skal have dansk fjernvarme. Regioner går med i ny energisamarbejde. SK Forsynings nye skorsten og kedel hejses på plads. Bramming Fjernvarme leder fortsat efter læk. 100 til åbent hus hos Veddum-Skelund-Visborg.

14. maj 2018 Presseklip

Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper

LÆS I DAG: Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper. Energikoncerner er udtaget til stikprøvekontrol. Nye tal viser større forurening fra brændeovne. Strid om varmepris kan koste forbrugerne dyrt. Grønt lys for grønt brændsel i Skive. Fjernvarme på vej til flere nye byer. Sunds sænker igen prisen på fjernvarme. Stadig flere spørgsmål end svar efter geotermisagen i Viborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

03. maj 2018 Navnenyt

Mindeord over Henning Elmstrøm

Næstformand for Nørre Alslev Fjernvarmeværk, Gert Clausen, skriver mindeord over formand Henning Elmstrøm.  

03. maj 2018 Navnenyt

Henrik Andersen fylder rundt

Projektchef i DFP, Henrik Andersen, fylder 60 år den 22. maj.

02. maj 2018 Navnenyt

Ny direktør i DIN Forsyning

Christian Udby Olesen begynder som adm. direktør for DIN Forsyning 1. august. 


 

30. apr 2018 Navnenyt

Løgumkloster Fjernvarme fylder 60

Jubilæet fejres den 22. maj.