11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

Dansk Fjernvarmes udviklingsdirektør, Jørgen Nielsen, mener ikke, man kan sammenligne svensk og dansk fjernvarme. Ikke mindst fordi kun 10 procent af energiinputtet i de to lande kan sammenlignes direkte. Foto: Jesper Voldgaard

Fjernvarmesystemerne rundt om i verden adskiller sig markant fra hinanden. Der er mange lokale forhold, rammebetingelser, regulering, vind og vejr og andet, der spiller ind. Derfor er det svært at sammenligne fjernvarmesystemerne i for eksempel Sverige og Danmark.

I et positionspapir udarbejdet af Dansk Energi forsøger elselskabernes brancheforening at påvise, at fjernvarmen i Danmark bør reguleres som i Sverige, da den svenske fjernvarme ifølge positionspapiret i gennemsnit er billigere end den danske, når priserne er renset for afgifter.

Men der er store huller i argumenterne, lyder vurderingen fra udviklingsdirektør i Dansk Fjernvarme, Jørgen Nielsen, der er tidligere direktør i det svenske energiselskab Vattenfall.

Biomasse er ikke bare biomasse
På trods af at Dansk Energi i positionspapiret oplyser, at de kontrollerer for forskelle i nationale biomassepriser, er det langt fra hele energiinputtet, der kan sammenlignes, pointerer Jørgen Nielsen.

- For eksempel er det kun omkring 10 procent af det svenske brændsel, der er direkte sammenlignelig med den danske: Det er forbruget af naturgas, forædlet biomasse og biobrændsler. Det betyder, at de ikke kender priserne på 90 procent af det samlede energiinput. Det efterlader altså en stor usikkerhed, forklarer han med henvisning til Sveriges brændselssammensætning opgjort af Energiforetagen.se.

- Når det handler om biomasse har de svenske kraftværksejere adgang til et helt andet biomassemarked med billig lokal biomasse, affaldstræ og tørv. Ikke mindst efter finanskrisen, hvor store dele af papirindustrien i Sverige lukkede, fortæller Jørgen Nielsen om sine erfaringer med det svenske kraftvarmemarked.

Også på selve udbygningen af fjernvarmenettet er der forskelle, der vanskeliggør en sammenligning. Sverige har 24.000 km fjernvarmeledning, mens Danmark har 30.000, hvilket betyder, at der er langt kortere mellem kunderne i Sverige, hvilket medvirker til reduceret varmetab.

I Sverige har godt 91 procent af etageejendomme fjernvarme, mens det kun er omkring 18 procent af enkelthuse, der har fjernvarme. I Danmark er der fjernvarme i 90 procent af etageejendomme, mens 41 procent parcelhuse og 68 procent rækkehuse har fjernvarme.

Det er ifølge Dansk Fjernvarme ikke hensynet til kunderne, der er argumentet for at ønske sig svenske tilstande. En gennemliberalisering af fjernvarmen vil derimod have nogle kedelige konsekvenser. Blandt andet at det vil sætte en brat stopper for den billige finansiering som fjernvarmeselskaberne i dag har i KommuneKredit.

- Hvis selskaberne skal ud og omlægge deres nuværende lån til lån på det private marked vil det betyde ekstra omkostninger for 440 millioner kroner årligt. Det lyder ikke som en god byttehandel, siger Jørgen Nielsen. 

Udviklingsdirektøren vender samtidig blikket mod den danske fjernvarme og de resultater, der her er skabt: 

- I løbet af de seneste tre år har vi i Danmark reduceret prisen på fjernvarme med 12,9 procent, samtidig med at fjernvarmen er blevet grønnere. Så jeg synes, det er mere relevant at se på, hvordan vi kan fortsætte den udvikling, hvor vi bliver både billigere og grønnere, siger Jørgen Nielsen.

Nyheder

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fokus på overskudsvarme i nyt energiudspil

Afgifterne skal reduceres, så overskudsvarmen kan udnyttes. Sådan lyder det fra minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt ved indvielsen af ny varmepumpe i Køge. Se indslag fra indvielsen under artiklen.

22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

22. mar 2018

Brian Mikkelsen: Attraktive rammevilkår skal sætte turbo på fjernvarmeeksport

Energi- og fjernvarmesektoren er med til at holde hånden under en stærk industri, og det skal vi værne om og udvikle – det var budskaberne fra erhvervsminister Brian Mikkelsen på Energipolitisk Konference.

22. mar 2018

Danfoss: Vi skal op på en anden klinge

Verden er ved at få øjnene op for fjernvarme, mener Danfoss. Derfor ønsker koncernen, at den næste energiaftale bliver et bredt langtrækkende forlig, så den positive udvikling kan fortsætte.

22. mar 2018

Aalborg CSP: Vi udvikler og forfiner løsninger i Danmark

Det danske marked er vigtigt for solfangerproducenten Aalborg CSP. Det er her de udvikler deres løsninger, som de siden kan sælge til udlandet. Derfor er en stabil energipolitik vigtig.

16. mar 2018

Fornuftig udmelding af Lilleholt

I regeringens kommende energipolitiske udspil, vil der komme forslag om både elvarmeafgift og bedre udnyttelse af overskudsvarme, siger ministeren i dagens Børsen. Dansk Fjernvarme roser ministerens udmelding.

15. mar 2018

Energitilsynet kigger på overdækning

Energitilsynet vil lave en mere målrettet kontrol med fjernvarmeselskabernes overdækning. Dansk Fjernvarme hilser beslutningen velkommen.

12. mar 2018

Pas på telefonsælgere med billig fjernvarme

En forbruger ved Smørum Kraftvarme er blevet kontaktet af en sælger med billig fjernvarme, der ringer fra et nummer, der hører hjemme i Singapore.

09. mar 2018

Kraftvarmekrav og brændselsbinding står i vejen

Krav om at fjernvarmeselskaber skal producere el og varme kan risikere at hindre udbredelse af varmepumper i fjernvarmen. Ligesom brændselsbinding til naturgas vanskeliggør, at varmekunder får den billigste grønne forsyning. Dansk Fjernvarme mener, kravene må væk.

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

19. apr 2018 Presseklip

Industrien vil have klare rammer for det danske marked

LÆS I DAG: Industrien vil have klare rammer for det danske marked. Energistyrelsen afviser sortsyn i fremskrivning. Verdo trækker fjernvarmerør under motorvejen. Efter afviste klager er vejen banet for halmværk på Nordals. Ringe Fjernvarme vil have solvarme. Fors udvider fjernvarmen. Droner over Solrød.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

18. apr 2018

Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter

LÆS I DAG: Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter. Energieffektivisering er centralt for ny energiaftale. Borgmester forsvarer fælleseje i forsyningen. Fjernvarmen på vej til Vindinge

17. apr 2018 Presseklip

Regeringen klar med "markant sænkelse" af elafgiften

LÆS I DAG: Regeringen klar med »markant sænkelse« af elafgiften. S vil målrette afgiftslettelser. Overskudsvarme kompenserer for grundbeløbet i Grindsted. Minister kritiseres for utydelig grøn udmelding

16. apr 2018 Presseklip

Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget

LÆS I DAG: Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget. Forsyningsselskaber lægger lønninger frem. Nordiske lande bør samarbejde om grøn omstilling. Bananer fra skibssammenstød bliver til varme

 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.

11. apr 2018 Navnenyt

Jens Dall Bentzen fylder 50

Civilingeniør og adm. direktør Jens Dall Bentzen fylder 50 år på onsdag den 18. april.