11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

Dansk Fjernvarmes udviklingsdirektør, Jørgen Nielsen, mener ikke, man kan sammenligne svensk og dansk fjernvarme. Ikke mindst fordi kun 10 procent af energiinputtet i de to lande kan sammenlignes direkte. Foto: Jesper Voldgaard

Fjernvarmesystemerne rundt om i verden adskiller sig markant fra hinanden. Der er mange lokale forhold, rammebetingelser, regulering, vind og vejr og andet, der spiller ind. Derfor er det svært at sammenligne fjernvarmesystemerne i for eksempel Sverige og Danmark.

I et positionspapir udarbejdet af Dansk Energi forsøger elselskabernes brancheforening at påvise, at fjernvarmen i Danmark bør reguleres som i Sverige, da den svenske fjernvarme ifølge positionspapiret i gennemsnit er billigere end den danske, når priserne er renset for afgifter.

Men der er store huller i argumenterne, lyder vurderingen fra udviklingsdirektør i Dansk Fjernvarme, Jørgen Nielsen, der er tidligere direktør i det svenske energiselskab Vattenfall.

Biomasse er ikke bare biomasse
På trods af at Dansk Energi i positionspapiret oplyser, at de kontrollerer for forskelle i nationale biomassepriser, er det langt fra hele energiinputtet, der kan sammenlignes, pointerer Jørgen Nielsen.

- For eksempel er det kun omkring 10 procent af det svenske brændsel, der er direkte sammenlignelig med den danske: Det er forbruget af naturgas, forædlet biomasse og biobrændsler. Det betyder, at de ikke kender priserne på 90 procent af det samlede energiinput. Det efterlader altså en stor usikkerhed, forklarer han med henvisning til Sveriges brændselssammensætning opgjort af Energiforetagen.se.

- Når det handler om biomasse har de svenske kraftværksejere adgang til et helt andet biomassemarked med billig lokal biomasse, affaldstræ og tørv. Ikke mindst efter finanskrisen, hvor store dele af papirindustrien i Sverige lukkede, fortæller Jørgen Nielsen om sine erfaringer med det svenske kraftvarmemarked.

Også på selve udbygningen af fjernvarmenettet er der forskelle, der vanskeliggør en sammenligning. Sverige har 24.000 km fjernvarmeledning, mens Danmark har 30.000, hvilket betyder, at der er langt kortere mellem kunderne i Sverige, hvilket medvirker til reduceret varmetab.

I Sverige har godt 91 procent af etageejendomme fjernvarme, mens det kun er omkring 18 procent af enkelthuse, der har fjernvarme. I Danmark er der fjernvarme i 90 procent af etageejendomme, mens 41 procent parcelhuse og 68 procent rækkehuse har fjernvarme.

Det er ifølge Dansk Fjernvarme ikke hensynet til kunderne, der er argumentet for at ønske sig svenske tilstande. En gennemliberalisering af fjernvarmen vil derimod have nogle kedelige konsekvenser. Blandt andet at det vil sætte en brat stopper for den billige finansiering som fjernvarmeselskaberne i dag har i KommuneKredit.

- Hvis selskaberne skal ud og omlægge deres nuværende lån til lån på det private marked vil det betyde ekstra omkostninger for 440 millioner kroner årligt. Det lyder ikke som en god byttehandel, siger Jørgen Nielsen. 

Udviklingsdirektøren vender samtidig blikket mod den danske fjernvarme og de resultater, der her er skabt: 

- I løbet af de seneste tre år har vi i Danmark reduceret prisen på fjernvarme med 12,9 procent, samtidig med at fjernvarmen er blevet grønnere. Så jeg synes, det er mere relevant at se på, hvordan vi kan fortsætte den udvikling, hvor vi bliver både billigere og grønnere, siger Jørgen Nielsen.

Nyheder

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

01. jun 2018

Svært at udvide forsyningsnettet på Midtfyn

Regeringens udspil om at ophæve bindingerne i fjernvarmen modtages lunkent hos Midtfyns Energi. Her tror man, at udvidelser af fjernvarmenettet bliver svært uden tilslutningspligt.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

26. apr 2018

Aalborg: "Udspillet fremmer vores grønne omstilling"

I Aalborg er energiudspillet godt nyt for kollektive varmepumper og andre grønne planer.

26. apr 2018

Haderup: "Udspillet har gode incitamenter for en varmepumpe hos os"

Regeringens skitserede ophævning af kraftvarmekravet og brændselsbindingen samt den sænkede elafgift leder Haderup Kraftvarmeværk i retning af en luft til luft-varmepumpe.

26. apr 2018

Sønderborg: "Et godt skridt i den rigtige retning"

Regeringens udspil til en ny energiaftale modtages positivt af Sønderborg Fjernvarme, der dog gerne ser en ens behandling af alle værker omkring ophævelse af bindinger.

26. apr 2018

HOFOR: "Gode initiativer i energiudspil"

Regeringen præsenterede torsdag formiddag deres udspil til en ny energiaftale. Flere af forslagene får roser med på vejen fra hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

22. jun 2018 Presseklip

Solvarme og økonomi siver ud af damlagre

LÆS I DAG: Solvarme og økonomi siver ud af damlagre. Lilleholt styrker dialog om højspændingsledninger. Losseplads lægger jord til kraftvarmeværk. Biogas kan sænke varmeregningen. Svensk eltarif er steget med 65 procent.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

21. jun 2018 Presseklip

Energiaftale: Finansieringen er en stor knast

LÆS I DAG: Energiaftale: Finansieringen er en stor knast. EU enige om nye mål for energibesparelser. AP Møller vil prøvebore efter geotermi i Aalborg. Beboerforening opgiver lokal fjernvarme. Fjernvarmen på Bornholm blev dyrere end forventet. Energistyrelsen har fået ny direktør. DI starter branchefællesskab for vand.

20. jun 2018 Presseklip

A.P. Møller satser på geotermi

LÆS I DAG: A.P. Møller vil satse på geotermi. Minister: Energiudspil skal ikke stå alene. Fjernvarmepris kan stige med 7000 kroner. Fuglebjerg udvider solvarmeanlægget. Fjernvarme skal måske opvarme friluftsbad. Leca erstatter kul med biomasse til fjernvarme. Hvalpsund har 25 års jubilæum. Ny rekord i solvarme i Farsø.

19. jun 2018 Presseklip

Energiudspil øger CO2-udledning

LÆS I DAG: Energiudspil øger CO2-udledning. Statstilskud til biogas falder. Ølgod Tekniske Værker får HTH som ny kunde. Varmeværk med udsigt på vej i Næstved. TVIS får ny direktør.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.